|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czy mam powody, by byc zazdrosna?
Kochane Wizazanki,
mam problem. Nie wiem, czy to juz ze mną jest cos nie tak, czy faktycznie mam powód do zaniepokojenia... Z moim facetem jestem od ok. Pol roku. Oboje jesteśmy w tam samym wieku, pierwsze lata studiów. Aktualnie pracujemy przez wakacje w rożnych miastach. Uklada nam sie bardzo dobrze, nie mieliśmy jeszcze żadnej poważnej kłótni. Jest opiekuńczy, inteligentny, dobrze sie dogadujemy. Niedawno odwiedziłam go w weekend. Siedzielismy przy kompie i miał otwartego Facebooka. Miał jakaś nowa wiadomośc, otworzył menu i patrzę, ze miał rozmowę ze swoją koleżanka z roku. Zawsze pozwala mi przeglądać wszystkie swoje rozmowy, sam mówi, ze nie ma nic do ukrycia - nigdy nie znalazłam tam niczego niepokojącego. Tym razem jednak, za jego 100-procentowa zgoda, z nim obok, zobaczyłam wiadomości, które moim zdaniem były juz delikatnym flirtem. Koleżanka z roku do niego "O wszechwiedzący X", wysłała jakieś serduszko na końcu wypowiedzi, pisali cos o dzieciach za 20 lat (nie ze sobą, tylko tak ogólnie) i w ogóle ona w tych wiadomościach była miła tak bardziej niż koleżeńsko. Zapytałam, czy ona wie, ze X ma dziewczynę. Nie wie. Fakt, ze miałam tego dnia PMS, wiec moze moja reakcja była przesadzona, ale zaczęłam płakać, ze to juz podchodzi pod delikatny flirt, ze jej zależy na nim. Mam wrażenie, ze on zostawia sobie otwarta furtkę. Jestem szalenie zazdrosna. Mowil, ze nie ma nikogo, z kim byłby tak blisko jak ze mną, ze w życiu by mi nie pozwalał czytać tych wiadomości, gdyby chciał to ukryć i jesli tylko chce, to on zerwie z nią kontakt. Oczywiście sie na to nie zgodziłam, bo nie mam zamiaru byc zaborcza laską, ale chciałabym, by ona wiedziała, ze X kogos ma... Od pol roku kogos ma... Nie wiem, mam mętlik w głowie, nie pamietam juz w 100%, co dokładnie było w tych wiadomościach i dlaczego tak bardzo wybuchłam. Ostatnio mam poczucie, ze na niego nie zasługuje, ze on jest ode mnie lepszy w wielu, wielu dziedzinach i lada chwila mnie rzuci (mam troszkę gorszy okres w życiu). I kiedy mu o tym mowię, to tym bardziej sie boje, ze wtedy on zauważy, ze ja naprawde jestem od niego gorsza i mnie zostawi. Nie wiem, co mam robic i jak sie zachowywać... Dodam, ze to moj pierwszy związek, dla niego rownież jestem pierwsza dziewczyna. Proszę, spójrzcie na to trzeźwym okiem. Dziękuje i przepraszam za błędy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy mam powody, by byc zazdrosna?
Kobieto, ogarnij sie póki czas. Widać, ze Twoj facet nie ma nic na sumieniu, nie masz mu czego zarzucić wiec nie rob wiecej takich akcji. Nie masz ku temu powodów. Chyba, ze chcesz zepsuć wasz związek.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
To, że się do Ciebie uśmiecham, wcale nie musi oznaczać, że Cię lubię. Mogę, na przykład, wyobrażać sobie, że stoisz w płomieniach ![]() Mała Mi "Dobrze jest umieć odróżniać życie od procesu powolnego umierania." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
O RLY?
|
Jesu, jak Ty histeryzujesz.
Zameczysz chlopa zazdroscia i buczeniem jaka jestes beznadziejna. Emota serduszka na fejsie nie koniecznie oznacza flirt czy to, ze dziewczyna jest beznadziejnie zakochana w Twoim misiaczku.
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
po pierwsze, nieladnie jest czytac cudza korespondencje, i wiem ze w kazdym watku o to placze, ale no ludzie, nie wstyd wam?
po drugie, jak on ma jej to powiedziec? rozmawiaja sobie przykladowo o pogodzie czy innej dupie maryny, a on ma nagle walnac "mam dziewczyne"? przesadzasz i to grubo, nie chcesz byc zaborcza, a juz sie taka stajesz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
[1=3be020e1638e56070af0544 f5de5b7e1ebae7a0d_66453ea beaad3;63213926]
po drugie, jak on ma jej to powiedziec? rozmawiaja sobie przykladowo o pogodzie czy innej dupie maryny, a on ma nagle walnac "mam dziewczyne"? [/QUOTE] No nie wiem, ja tam dość szybko się dowiaduję czy znajomy ma kogoś czy nie. Po prostu wychodzi z rozmowy "a moja dziewczyna to coś tam", "byłem gdzieś tam z dziewczyną" ![]() Reakcja autorki mocno przesadzona, ale w sumie to trochę dziwne, że jego koleżanki nie wiedzą, że ma dziewczynę. Choć mogło tak wyjść przypadkiem, nie celowo, oczywiście. ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
O RLY?
|
No wlasne jakby to mialo wygladac wg Ciebie autorko? Dziewczyna o cos pytala Twojego chlopaka i przykladowo:
- wiesz co bedzie na kole w pt? - x, y i z - o wszechwiedzacy zenonie <3 - stahp! mam dziewczyne - eeeeee... ok? Widzialas cala rozmowe? Caly kontekst?
https://www.youtube.com/watch?v=gX6bDyRSLPI Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language ![]() Edytowane przez aer Czas edycji: 2016-07-19 o 21:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Pol roku i czytanie sobie regularnie wiadomosci na fb? Dziwne. Kazdy ma prawo do jakiejs prywatnosci.
Wg mnie przesadzasz. Popracuj nad poczuciem wlasnej wartosci, bo zepsujesz zwiazek. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Uwielbiam takich kolesi
![]() ![]() Ja się od niego takiego cwaniactwa nauczyłam i później sama stosowałam, na przykład z moim byłym, jak już się źle układało, to też nie mówiłam nikomu, że jestem w związku, a jemu rzucałam dokładnie takie same teksty, że no jak, mam w środku rozmowy wyskoczyć jak Filip z pietruszki że mam chłopaka? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aha ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
To, że się do Ciebie uśmiecham, wcale nie musi oznaczać, że Cię lubię. Mogę, na przykład, wyobrażać sobie, że stoisz w płomieniach ![]() Mała Mi "Dobrze jest umieć odróżniać życie od procesu powolnego umierania." |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
A według mnie Autorka może być lekko zazdrosna albo lekko zła. Piszę to na bazie swoich własnych poczynań, niestety. Tworzyłam kiedyś związek, który był ok, ale przeczuwałam, że to nie jest związek na lata, na zawsze. Nie wiązałam z nim przyszłości i niektórzy moi znajomi albo nowo poznane osoby nie wiedziały nawet, że kogoś mam. Nie robiłam nic złego (w sensie byłam wierna itp.), ale jakoś ukrywałam się z tym, że kogoś mam. Byłam młodsza i niedojrzała, ale no tak było
![]() Przyłączam się do dziewczyn, które tu napisały, że przecież takie informacje, jak posiadanie kogoś, powinno wyjść naturalnie. Przecież opowiadamy ludziom na studiach czy w pracy o np. tym, co robiliśmy, co np. fajnego widzieliśmy, jaki film. Ja często zaczynam zdanie "Ja ze swoim (albo byliśmy) wczoraj na tym filmie, polecam / byliśmy w weekend tu i tu / mój też sobie to kupił / mówił, że jest dobre - tych przykładów jest srylion. Skoro chłop gada sobie z koleżanką o przyszłości, dzieciach to chyba nie znają się tylko z widzenia i nie studiują chyba od 2 dni, tylko ta znajomość ileś trwa i dla mnie to dziwne, że koleś ANI SŁOWA nie powiedział o swojej dziewczynie. I to nie na zasadzie "nie gadajmy!! bo mam dziewczynę, jestem zajęty", tylko po prostu w normalnych codziennych rozmowach. Autorko a ty nie panikuj też i nie przesadzaj w drugą stronę.
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Jeżeli to jedyne co masz do powiedzenia, to daruj sobie pisanie postów, nic one nie wnoszą
![]() Mam nadzieję, że Autorka sobie uświadomi, że takie tajniaczenie się nie świadczy o poważnym traktowaniu związku przez partnera.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Weź trolluj gdzie indziej. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
No własnie chodziło mi o to, co kilka z Was zauważyło. Dobra, faktycznie spanikowałam i czytając Wasze posty widzę absurd i przerysowanie mojej reakcji, ale nadal jest dla mnie niekomfortowe, ze on jej nigdy o tym nie powiedział.
![]() ![]() Ogólnie większość znajomych mamy wspólnych, ludzie ogólnie "o nas" wiedza, nie wie ta jedna konkretna dziewczyna - nigdy w życiu jej na oczy nie widziałam, bo nawet nie było jak. Inna kwestia jest tez to, i moze nazwiecie to "trupem w szafie", ze on czasem mówi, ze chciałby mieć w życiu kilka kobiet. Z jednej strony wiem, ze traktuje mnie poważnie, uwzględnia mnie w planach na życie za 3-4 lata, ale czasem wspominał, ze nie wyobraża sobie byc w sensie fizycznym tylko z jedna kobieta przez całe życie. Stad obawiam sie, ze moze podświadomie zostawia sobie "furtkę", choć on zapewnia mnie, ze tak nie jest. (Oczywiście wiem, ze jesteśmy bardzo młodzi i nie mowię, ze staniemy na ślubnym kobiercu, ale mimo wszystko troche mi przykro, gdy tak mówi... Faceci serio bez uczuć chcieliby sie angażować w przygodny seks?) Zanim sie dobrze poznaliśmy, wiem, ze ta dziewczyna całkiem mu sie podobała. W trakcie naszego związku miałam dwóch kolegów, którzy zaczęli często pisać, proponować spotkania itd. X nie był zazdrosny - spotykałam sie z nimi jak z kolegami, jednak gdzies w trakcie rozmów wspominałam, ze z kimś sie spotykam. Jeden dalej jest moim kolega i chyba nie było podtekstu w jego wzmożonym pisaniu, drugi rzucił tekstem, ze to musi byc szczęściarz i znacznie ochłodził kontakt. Jasna sytuacja. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Wszystkiemu winien ten Facebook, nasienie szatana! Biedny Mark Zuckerberg nie wie (a może się domyśla) ile stresu przysporzył kobietom na całym świecie. Status związku, śledzenie ex, rozmowy misiaczka z koleżankami, emotikony - serduszka, tfu... Dzięki ci losie że ja dojrzałam bez tego brzemienia na karku.
A w ramach rozwiązania problemu: zacznij od siebie - naprawianie poczucia własnej wartości, wiary w siebie, zniwelowanie poczucia bycia gorszym - na pewno są jakieś powody że tak się czujesz - idź na terapie jeżeli sobie z tym nie radzisz. Ta zazdrość o którą czujesz wynika z zaniżonej samooceny, a próby kontroli partnera są podświadomymi działaniami mającymi uchronić Cię przed byciem porzuconą. Czytanie wiadomość partnera nie jest normalne w zdrowym związku. Moim zdaniem powinnaś przepracować sobie również oswojenie się z faktem, że może dojść do zerwania - nie tylko w tym związku, ale kolejnych w których będziesz. Ten banał - aby nauczyć się być samemu ze sobą i kochać siebie - jest prawdziwy. Na razie jesteś na dobrej drodze aby być bluszczem. Aha i mam genialne rozwiązanie problemu "jak powiadomić ludzi że mam dziewczynę": niech sobie ustawi na Facebooku status "w związku" z Tobą, skoro ten Facebook taki jest ważny. Volia!!!
![]() |
#15 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Jesteście bardzo młodzi, dopiero się uczycie zwiazkowej 'dyplomacji'. Wyjścia masz dwa: albo podchodzić do tego co on robi i gada na większym luzie, nie zadręczać się, albo... cóż, odejść. Trzeciej drogi nie widzę. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Masz bardzo ,ale to bardzo niskie poczucie wartości .I ta zazdrośc jest często efektem problemów z dzieciństwa.Taka zazdrośc to traktowanie kogos przedmiotowo jak swoją włąsnośc.Być może twój chłopak w jakiś sposób się zachowuje mówi ,że pogrązasz się coraz bardziej w tym niedowartościowaniu .
Druga sprawa jest coś takiego jak kobieca intuicja ![]() W każdym baz razie powinnas popracować nad swoim niskim poczuciem wartości bo będzie coraz gorzej aż facet zmęczony tą zazdrością ucieknie od ciebie i faktycznie znajdzie pocieszycielkę. Pracując nad swoją wartościa być może będziesz musiała cofnąc się do swojego dzieciństwa .Jakie miałas dzieciństwo?Tak czy tak porozmawiaj z nim szczerze dlaczego tak jest itd. .Pomoże ci uporać się z tym problemem.Powiedz mu jak na ciebie działa ,że czujesz się gorsza itd.Jak napisałam być może jego zachowanie pogłebia twoje odczocia . ---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:19 ---------- Cytat:
Twoim zadaniem jest to by uwierdzić go ,sprawć by chciał właśnie być tylko z jedną przez całę życie ![]() Edytowane przez EdytkaEdytka71 Czas edycji: 2016-07-20 o 23:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Rozeznanie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Tez wysylam serduszka kolegom, tez jestem dla nich mila, i tez wielu z nich nie wie ze jestem w zwiazku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Czerwcowa PM
|
Daj facetowi luz albo ucieknie. I aż dziwne, że już nie uciekł, skoro (bez poważnej przyczyny) go inwigilujesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Gdyby mi facet powiedział, że nie wyobraża sobie być tylko z jedną kobietą (czytaj ze mną) to nie traktowałabym tego związku poważnie. Wiem, że to dopiero początki, facet jest młody i niedoświadczony, ale tak jak napisała Macintosh, takich rzeczy się po prostu nie mówi. Naprawdę nie trzeba być jakoś wyjątkowo empatycznym żeby to wiedzieć. I to facet musiałby mi udowadniać, że ewentualnie zmienił zdanie, ja bym palcem nie kiwnęła żeby mu w tym pomóc.
On ma koleżanki z którymi pisze, ty masz kolegów. Dlaczego nie miałyby was obowiązywać te same zasady? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Niestety to wlasnie przez nadintepretowanie pewnych sytuacji koncza sie takie zwiazki. Zaufanie powinno byc tu podstawą, choć Wasz staż jest troche zbyt krotki i Twoje podejscie raczej to psuje. Takie zachowania zawsze swiadcza o tym, ze to my sami ze soba mamy problem. Nie szukaj problemu u niego, tylko zacznij od siebie. Ludzie, ktorze sa pewni siebie, wierza w swoje talenty i cele, maja wysokie poczucie wartosci to nie zwracaja uwagi na takie rzeczy, bo wiedza, ze jesli taka osoba nie chce z nimi byc to nie bedzie i to ona tylko na tym straci. Ty nie masz az tak realnego wplywu na to co on zrobi, na to czy Cie zdradzi, na to czy odejdzie... jestes jaka jestes, wiec przestan histeryzowac i uwierz w siebie i w niego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Gazela inteligencji
|
Cytat:
W tej sytuacji nie wiem, jak ktokolwiek może się dziwić, że dziewczyna jest zazdrosna. Pewnie jest wyczulona, że facet może już szuka tych następnych. On za to sprawia wrażenie cwaniaczka - jednej powie, że jego ambicją w życiu jest mieć kilka kobiet, więc nie będzie mogła mieć pretensji w razie czego, przecież on tylko spełnia swoje marzenia i cele życiowe, innym za to nie wspomni ani słowem, że jest w związku, no bo po co. A może on wcale nie uważa, że jest z tobą w poważniejszym związku? Może jesteś tylko pierwszą z jego wielu kobiet? Przystankiem w drodze do celu? AHA, i żeby nikt mi nie zarzucił bycia wizażową jędzą i zazdrośnicą - moim zdaniem wypowiedzi i podejście tego pana zmieniają sytuację. Edytowane przez kalor Czas edycji: 2016-07-21 o 09:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:19.