Czy warto zaczynać od zera? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-07-27, 15:09   #1
grafitowysufit
Przyczajenie

Czy warto zaczynać od zera?

Hej Jak to w życiu nieraz bywa moje dotychczasowe plany życiowe legły w gruzach. Nie ukrywam, że mam już plan B dlatego zarejestrowałam się na tym forum, aby zasięgnąć opinni starszych kobiet. A więc do rzeczy aktualnie jestem na 5 roku jak dobrze pójdzie to skończę w czerwcu, planuję przez ten rok nabić doświadczenie w zawodzie, który mnie interesuje, później przenieść sie do jednego z tych miast :
- Kraków
-Warszawa
-Wrocław
-Gdańsk
I oto moje pytania
1. W którym z tych miast najszybciej można znaleźć pracę z wyższym wykształceniem.
2. Z racji tego, iż zostawię wszystko za sobą nie będę mieć znajomych, stąd moje pytanie w którym mieście jest duży wybór mieszkań wynajmowanych przez osoby pracujące.
3. W którym mieście najłatwiej ten scenariusz zrealizować (tzn. załatwić mieszkanie i ogarnąć pracę w przeciągu miesiąca)
4. Czy na Polskie realia jest to w ogóle do ogarnięcia czy porywam się z motyką na słońce?
5. Czy według Was zostawianie wszystkiego i zaczynanie od zera (znajomości) ma w ogóle sens? Nie chciałabym skończyć jako stara panna z kotem. Wiadomo, że najszybciej poznaje się ludzi przez znajomych, obawiam się że nikogo tam nie poznam.
grafitowysufit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 15:16   #2
Atavish
Zakorzenienie

Dot.: Czy warto zaczynać od zera?

Akurat ja jestem z innego dużego miasta, więc nie mogę odpowiedzieć na Twoje pytanie, ale wydaje mi się, że istotną informacją by było w tym wszystkim "w jakiej branży szukasz". Bo inne będzie zapotrzebowanie na wyspecjalizowanych pracowników w Krakowie, a inne w Gdańsku.
Atavish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 15:26   #3
lolita96
Zadomowienie

popatrz jakie oferty pracy są w poszczególnych miastach w necie.
A jeżeli chodzi o znajomych, to nie wiem o co się martwisz, przecież jedziesz do pracy, na pewno kogos poznasz .
Życie masz tylko jedno, ryzykuj. Jeżeli Ci się nie powiedzie, zawsze możesz wrocic na stare smiecie, to nie jest droga bez powrotu, wiec nie wiem nad czym się tu zastanawiać.

---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

A tak z ciekawości: dlaczego akurat te cztery miasta?
lolita96 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 15:27   #4
dorris23
Pyskatka

Cytat:
Napisane przez grafitowysufit Pokaż wiadomość
Hej Jak to w życiu nieraz bywa moje dotychczasowe plany życiowe legły w gruzach. Nie ukrywam, że mam już plan B dlatego zarejestrowałam się na tym forum, aby zasięgnąć opinni starszych kobiet. A więc do rzeczy aktualnie jestem na 5 roku jak dobrze pójdzie to skończę w czerwcu, planuję przez ten rok nabić doświadczenie w zawodzie, który mnie interesuje, później przenieść sie do jednego z tych miast :
- Kraków
-Warszawa
-Wrocław
-Gdańsk
I oto moje pytania
1. W którym z tych miast najszybciej można znaleźć pracę z wyższym wykształceniem.
2. Z racji tego, iż zostawię wszystko za sobą nie będę mieć znajomych, stąd moje pytanie w którym mieście jest duży wybór mieszkań wynajmowanych przez osoby pracujące.
3. W którym mieście najłatwiej ten scenariusz zrealizować (tzn. załatwić mieszkanie i ogarnąć pracę w przeciągu miesiąca)
4. Czy na Polskie realia jest to w ogóle do ogarnięcia czy porywam się z motyką na słońce?
5. Czy według Was zostawianie wszystkiego i zaczynanie od zera (znajomości) ma w ogóle sens? Nie chciałabym skończyć jako stara panna z kotem. Wiadomo, że najszybciej poznaje się ludzi przez znajomych, obawiam się że nikogo tam nie poznam.
Co do mieszkan i poznania ludzi polecam Wrocław. Z pracą tez mysle jest tam ok. Ostanio czytalam artykul, ze "we Wroclawiu praca lezy na ulicy" ale ile w tym prawdy...
Sama mieszkalam i pracowalam we Wroclawiu i szczerze moge polecic.
dorris23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 15:34   #5
201710231223
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dorris23 Pokaż wiadomość
Co do mieszkan i poznania ludzi polecam Wrocław. Z pracą tez mysle jest tam ok. Ostanio czytalam artykul, ze "we Wroclawiu praca lezy na ulicy" ale ile w tym prawdy...
Sama mieszkalam i pracowalam we Wroclawiu i szczerze moge polecic.
Moja koleżanka pracuje i mieszka we Wrocławiu, tam też zacznie studia. Jeśli chodzi o pracę, znalazła bardzo szybko. Praca jest dobrze płatna, weekendy wolne. Jeśli chodzi o ludzi, też polecam Wrocław
201710231223 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 15:54   #6
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

a co studiujesz? czym będziesz specjalizowała się po studiach? Wiesz, ze od tego zależy najwięcej, prawda? Wyższe wykształcenie wyższemu nie równe, zwłaszcza jeśli doświadczenia zawodowego masz mało.
Wszystko zależy od branży w jakiej będziesz działała.
Chyba, że interesuje Cię praca w CC, to na przykładzie Śląska mogę powiedzieć, że nie ma z nią większych problemów.

Edytowane przez kisielova
Czas edycji: 2016-07-27 o 17:58
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 16:34   #7
adult90
Zadomowienie

jakich konkretnie stanowisk będziesz szukała?
adult90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 16:47   #8
201803290936
Konto usunięte

Coś jest na rzeczy z tym Wrocławiem. Piękne miasto, otwarte, takie bardziej europejskie. Dziewczyna, którą znam, a która serio zaczynała życie "od nowa" (rozwód) i nigdy wcześniej za długo nie pracowała (pocięte CV - tu 8 miesięcy zastępstwa, tam 4 miesiące czegoś, długie okresy niepracowania), we Wrocławiu znalazła w końcu stałą, stabilną pracę. Z tego, co wiem bez problemu i żyje jej się z nowym mężem bardzo fajnie. Ale mąż nie wiem, czy poznany we Wrocławiu.

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2016-07-27 o 16:49
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 19:22   #9
grafitowysufit
Przyczajenie

branża hr jestem juz prawie po zarządzaniu, a słyszałam że psycholog ma największe szanse w tej branży. Co o tym myślicie?
Stary 2016-07-27, 19:40   #10
Emila_87
Raczkowanie

A nie myślałaś żeby wyjechać za granicę ? Terroryzm jest teraz wszędzie ale Norwegia wydaje się bezpiecznym kierunkiem.
Emila_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 19:45   #11
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Czasami warto zaczynać od zera, czasami nawet jest to wskazane.

A co do miast - pewnie ile ludzi, tyle opinii. Dużo zależy od rynku pracy, twoich oczekiwań, doświadczeń itp.

Sercem polecam Wrocław, sama reprezentuję aktualnie Katowice i jeśli chodzi o rynek pracy, to jest tu duża różnorodność.
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 19:54   #12
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
branża hr jestem juz prawie po zarządzaniu, a słyszałam że psycholog ma największe szanse w tej branży. Co o tym myślicie?
zarządzaniu jako takim, czy zarządzaniu zasobami ludzkimi?

w Katowicach widuję co chwilę setki (dosłownie) ogłoszeń z preferowanej przez Ciebie branży. Jednak z tego, co mi wiadomo, to konkurencja jest duża, bo co drugi absolwent socjologii, psychologii, czy właśnie zarządzania stara się iść w tym kierunku. W innych miastach będzie podobnie.
Zadbaj o to, żeby zdobyć jak najwięcej doświadczenia w ciągu ostatniego roku studiów, bo bez tego ani rusz.
Stary 2016-07-27, 19:58   #13
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Ja dorzucę jeszcze, że w Kato jest mnóstwo korpo związanych z hr. Podstawowym wymogiem są jednak języki obce.

Sama skończyłam dziennikarstwo i wychowanie fizyczne, a obecnie pracuję w branży informatycznej i to głównie ze względu na biegły niemiecki. Reszta to szkolenia, szkolenia, szkolenia
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 20:09   #14
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
Napisane przez niebieskie_oczko Pokaż wiadomość
Ja dorzucę jeszcze, że w Kato jest mnóstwo korpo związanych z hr. Podstawowym wymogiem są jednak języki obce.

a i tu coraz ciężej znając tylko niemiecki/ angielski (i nie mówimy tu o poziomie "maturalnym", a faktycznie dobrej komunikacji w jezyku obcym). Portugalski, włoski, niderlandzki pojawiają się w ofertach bardzo często.
Stary 2016-07-27, 20:17   #15
201611290918
Konto usunięte

W HR bez języków raczej się nie da, a w Warszawie czy Krakowie to już w ogóle. Nie wiem jak reszta miast.
201611290918 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 20:20   #16
grafitowysufit
Przyczajenie

W krajach skandynawskich wymagają teraz na stanowiskach specjalistycznych języka i to potwierdzonego ceryfikatem, angielski niestety nic nie daje chyba że w branży informatycznej , studentki pielęgniarstwa zapisują się już na 1 roku, aby ogarnąć ten temat przez cały okres studiowania. Katowice odpadają Z językami u mnie w porządku, studiuje zarządzanie zasobami ludzkimi. Z moich obserwacji jeszcze wtrące, że często w agencjach pracy rotacja jest bardzo duża, jakie wymagania mają banki lub firmy informatyczne odnośnie rekruterów ? Z czym można połączyć to zarządzanie ? Podyplomówka z administracji, finansów czy prawa pracy ? Co najlepiej wygląda w cv ? I przede wszystkim na jakie kursy warto wydać pieniądze żeby zwrócić na siebie uwagę potencjalnego pracodawcy? Wiem, dużo tych pytań:b rzydal
Stary 2016-07-27, 20:22   #17
201611290918
Konto usunięte

Cytat:
W krajach skandynawskich wymagają teraz na stanowiskach specjalistycznych języka i to potwierdzonego ceryfikatem, angielski niestety nic nie daje chyba że w branży informatycznej , studentki pielęgniarstwa zapisują się już na 1 roku, aby ogarnąć ten temat przez cały okres studiowania. Katowice odpadają Z językami u mnie w porządku, studiuje zarządzanie zasobami ludzkimi. Z moich obserwacji jeszcze wtrące, że często w agencjach pracy rotacja jest bardzo duża, jakie wymagania mają banki lub firmy informatyczne odnośnie rekruterów ? Z czym można połączyć to zarządzanie ? Podyplomówka z administracji, finansów czy prawa pracy ? Co najlepiej wygląda w cv ? I przede wszystkim na jakie kursy warto wydać pieniądze żeby zwrócić na siebie uwagę potencjalnego pracodawcy? Wiem, dużo tych pytań:b rzydal
Kurs mało popularnego języka, jeśli dobrze się go nauczysz to będą sami do ciebie dzwonić z ofertami. Ale to trwa kilka lat.
201611290918 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 20:38   #18
Fortuna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niebieskie_oczko Pokaż wiadomość

Sama skończyłam dziennikarstwo i wychowanie fizyczne, a obecnie pracuję w branży informatycznej i to głównie ze względu na biegły niemiecki. Reszta to szkolenia, szkolenia, szkolenia
Również polecam Kato

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2016-07-27, 20:50   #19
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:

przepraszam za "złośliwość" (chociaż nie w tym tonie ma być zadane pytanie) ale czy masz w ogóle pojęcie o branży, w której chcesz pracować? Bo z Twoich pytań wynika, że po prostu chcesz pracować w HR ale nie bardzo masz pojęcie od której trony się za to zabrać.

co znaczy, że z językami w porządku? Jakie znasz i na jakim poziomie?

pooglądaj ogłoszenia w interesującym Cię mieście. Zobacz, jakie są konieczne wymagania najczęściej powtarzające się) w branży, rozwiąż przykładowe testy językowe bo spotkasz się z nimi podczas procesu rekrutacji do korpo, ucz się prawa pracy, poprzeglądaj książki o psychologii biznesu i samej rekrutacji, poczytaj z jakimi programami mają do czynienia HRowcy tak, żeby idąc na rozmowę móc z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że wiesz w co się pakujesz, żeby nie zaskoczyli Cie niczym.

Edytowane przez kisielova
Czas edycji: 2016-07-27 o 21:01
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości