|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Sz.P. Anna Kowalska czy ciocia Ania
Dziewczyny, podpowiedzcie...
Niedługo będziemy z K zamawiać zaproszenia. Będą personalizowane już przez samą drukarnię. Wychodziliśmy z założenia że będą "klasycznie oficjalne", bo przecież przeważnie tak się robi - "... mają zaszczyt zaprosić Sz.P. Annę i Jana Kowalskich". Jednak ostatnio przeglądałam jeszcze raz oferty zaproszeń (a może coś dodali przez dwa tygodnie...? ![]() "... z radością zapraszają ciocię Anię i wujka Janka" "Adama i Ewę z dziećmi" "Kubę z osobą towarzyszącą" Muszę przyznać że bardzo mnie to zauroczyło ![]() ![]() Spotkałyście się z takimi formami zaproszeń? Co o tym myślicie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Sz.P. Anna Kowalska czy ciocia Ania
Ja też myślę o takiej formie, ale nie wiem jak to zostanie odebrane... Może ktoś inny się wypowie?
![]() Ja bym się nie obraziła dostając takie zaproszenie ![]() A jak z rodzicami i babciami? Np. "babcię Teresę i dziadka Wiesława" czy samo "babcię i dziadka"? ![]() Np. "mamę i tatę" po prostu??? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
ma zielone pojęcie
|
Według mnie to bardzo fajny pomysł
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
@tamiris, tak właśnie planujemy "babcię Marysię i dziadka Tadka". Bo dziadków ma się z dwóch stron i przydałoby się imię. Ale za Chiny nie wiem jak zrobić z rodzicami
![]() ![]() Chyba że bardziej ogólnie "kochanych Rodziców"? @Chatul, też zawsze dziwnie na to patrzyłam - zwłaszcza gdy się dostaje zaproszenie od rodzeństwa ![]() Niby można byłoby odpuścić personalizację, ale tak strasznie nam się podoba gdy widzimy że zaproszenie jest konkretnie dla nas, a nie bezosobowe, pierwsze z brzegu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Pomysł bardzo fajny, w sumie żałuję że my tak nie zapraszaliśmy. Ale myślę, że przede wszystkim sprawdzi się na mniejszych imprezach - bo jeśli ktoś robi wesele na 200 osób i zaprasza jakąś ciocię Krystyne którą ostatnio widział 20 lat temu to brzmi w sumie średnio szczerze;P
![]() |
#6 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
żona bez ogona
|
Mnie tez o wiele bardziej podoba sie forma babcie Krysie I dziadka Janka, kochanych rodzicow, ciocie Zosie, jesli sie jest z nia w dobrych relacjach. Jesli zapraszacie jakas daleka ciotke, z ktora na co dzien nie gadacie to napisalabym normalnie - Zofie Kowlaska
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ciekawe, nie spotkałam się jeszcze z taką formą zaproszeń. Nie obraziłabym się gdybym dostała tylko imienne zaproszenie. Chociaż u nas babci TŻ nie dałabym takiego zaproszenia, ale ona ma inne zasady
![]()
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo wcześniej obraziła się jak dostała zaproszenie na komunię i było właśnie Sz.P., ale ja miałam wywalone i na kopercie napisałam Ciocia Hela. ![]() stwierdziłam, ze to głupota o takie rzeczy się obrażać ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem fajny pomysł, jeśli z planowanymi gośćmi dobrze się znacie i jesteście właśnie na "ciocia Ania"... w innym wypadku może wyjść sztucznie
![]() ![]()
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Mi się wydaje że zależy od danej osoby zapraszanej
![]() ![]()
![]() |
#13 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Właśnie o to mi chodziło że do rodziców nie mówi się używając ich imienia
![]() No właśnie, a teraz pytanie. Co zrobić z zaproszeniami dla rodziców, jeśli w treści w będzie "Adam i Ewa wraz z Rodzicami mają zaszczyt zaprosić..."? A może dwa zaproszenia zrobić z inną treścią? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Aha ze strony gości dodam że otrzymaliśmy kiedyś zaproszenie na którym były wyłącznie nasze inicjały i nazwisko coś w stylu "mają zaszczyt zaprosić: A.D. Kowalscy" dość że nie odmienione w dopełniaczu to na dodatek odręcznie napisane - tyle mieli do napisania co imiona i nazwiska a tu taki skrót i jak widać zapamiętałam to jako faux-pas. Moim zdaniem to nieeleganckie adresowanie i o 100x wolałabym przeczytać "drogą kuzynkę xx z mężem" ;D nigdy wcześniej i później na szczęście nie spotkałam się z takim skrótem. Z kolei mój kumpel będąc narzeczonym i znajomym pewnej pary gdzie ślub mieli 2 miesiące przed nim dostał zaproszenie "z osobą towarzyszącą"wówczas jego narzeczona się oburzyła. Wiadomo że pary się rozstają ale to tak jakby jej powiedzieli: przyjdź z kimkolwiek, nie musi to być twoja narzeczony mimo że go znamy i macie ślub 2 miesiące po nas ![]() ![]() Edytowane przez unikat Czas edycji: 2016-08-02 o 00:18 Powód: niepotrzebny cytat |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Chyba zrobimy tak jak tutaj przeczytałam w wielu odpowiedziach. Tam gdzie mamy dobre kontakty z rodziną będzie "wujek", ciocia" itd. Tam gdzie kontakty są chłodniejsze, ale mimo wszystko trzeba zaprosić, będzie zapewne "Sz.P." ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
Te zdrobnienia to chyba średni pomysł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
@miniamania, widzę że jesteś zwolenniczką klasycznych zwrotów?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:28.