Sz.P. Anna Kowalska czy ciocia Ania - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-07-26, 09:01   #1
kmjk
Raczkowanie

Sz.P. Anna Kowalska czy ciocia Ania

Dziewczyny, podpowiedzcie...
Niedługo będziemy z K zamawiać zaproszenia. Będą personalizowane już przez samą drukarnię. Wychodziliśmy z założenia że będą "klasycznie oficjalne", bo przecież przeważnie tak się robi - "... mają zaszczyt zaprosić Sz.P. Annę i Jana Kowalskich". Jednak ostatnio przeglądałam jeszcze raz oferty zaproszeń (a może coś dodali przez dwa tygodnie...? ) i rzuciło mi się w oczy bardziej osobiste nazywanie gości.
"... z radością zapraszają ciocię Anię i wujka Janka"
"Adama i Ewę z dziećmi"
"Kubę z osobą towarzyszącą"
Muszę przyznać że bardzo mnie to zauroczyło K żartował że przynajmniej wtedy nie będzie problemu z odmianą nazwisk
Spotkałyście się z takimi formami zaproszeń? Co o tym myślicie?
kmjk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-26, 13:11   #2
tamiris
Raczkowanie

Dot.: Sz.P. Anna Kowalska czy ciocia Ania

Ja też myślę o takiej formie, ale nie wiem jak to zostanie odebrane... Może ktoś inny się wypowie?

Ja bym się nie obraziła dostając takie zaproszenie

A jak z rodzicami i babciami?

Np. "babcię Teresę i dziadka Wiesława" czy samo "babcię i dziadka"?
Np. "mamę i tatę" po prostu???
tamiris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-26, 13:17   #3
Chatul
ma zielone pojęcie

Według mnie to bardzo fajny pomysł Takie zaproszenie według mnie lepiej oddaje relacje łączące osoby zapraszające i zapraszane. Sama zawsze się dziwię, gdy dostaję zaproszenie dla „Pani Anny Kowalskiej”, kiedy z osobą zapraszającą znamy się od lat i od zawsze mówimy sobie po imieniu
Stary 2016-07-26, 13:34   #4
kmjk
Raczkowanie

@tamiris, tak właśnie planujemy "babcię Marysię i dziadka Tadka". Bo dziadków ma się z dwóch stron i przydałoby się imię. Ale za Chiny nie wiem jak zrobić z rodzicami "mamę Gosię"??
Chyba że bardziej ogólnie "kochanych Rodziców"?
@Chatul, też zawsze dziwnie na to patrzyłam - zwłaszcza gdy się dostaje zaproszenie od rodzeństwa
Niby można byłoby odpuścić personalizację, ale tak strasznie nam się podoba gdy widzimy że zaproszenie jest konkretnie dla nas, a nie bezosobowe, pierwsze z brzegu
Stary 2016-07-26, 13:47   #5
mmagduszka
Rozeznanie

Pomysł bardzo fajny, w sumie żałuję że my tak nie zapraszaliśmy. Ale myślę, że przede wszystkim sprawdzi się na mniejszych imprezach - bo jeśli ktoś robi wesele na 200 osób i zaprasza jakąś ciocię Krystyne którą ostatnio widział 20 lat temu to brzmi w sumie średnio szczerze;P
Stary 2016-07-26, 13:49   #6
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez kmjk Pokaż wiadomość
@tamiris, tak właśnie planujemy "babcię Marysię i dziadka Tadka". Bo dziadków ma się z dwóch stron i przydałoby się imię. Ale za Chiny nie wiem jak zrobić z rodzicami "mamę Gosię"??
„Kochanych Rodziców” jest znacznie lepsze

Cytat:
@Chatul, też zawsze dziwnie na to patrzyłam - zwłaszcza gdy się dostaje zaproszenie od rodzeństwa
Niby można byłoby odpuścić personalizację, ale tak strasznie nam się podoba gdy widzimy że zaproszenie jest konkretnie dla nas, a nie bezosobowe, pierwsze z brzegu
Z personalizacji nie ma co rezygnować, jest fajna
Stary 2016-07-26, 17:13   #7
wildDaisy
żona bez ogona

Mnie tez o wiele bardziej podoba sie forma babcie Krysie I dziadka Janka, kochanych rodzicow, ciocie Zosie, jesli sie jest z nia w dobrych relacjach. Jesli zapraszacie jakas daleka ciotke, z ktora na co dzien nie gadacie to napisalabym normalnie - Zofie Kowlaska Zalezy od relacji.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-07-26, 20:44   #8
ewanka1989
Zakorzenienie

Ciekawe, nie spotkałam się jeszcze z taką formą zaproszeń. Nie obraziłabym się gdybym dostała tylko imienne zaproszenie. Chociaż u nas babci TŻ nie dałabym takiego zaproszenia, ale ona ma inne zasady

ewanka1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 06:45   #9
mtynai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tamiris Pokaż wiadomość
Ja też myślę o takiej formie, ale nie wiem jak to zostanie odebrane... Może ktoś inny się wypowie?

Ja bym się nie obraziła dostając takie zaproszenie

A jak z rodzicami i babciami?

Np. "babcię Teresę i dziadka Wiesława" czy samo "babcię i dziadka"?
Np. "mamę i tatę" po prostu???
ja chciałam zaproszenia bez "Sz.P.", ale w końcu wydrukowali z ... i problem był z jedną siostrą babci tż.
Bo wcześniej obraziła się jak dostała zaproszenie na komunię i było właśnie Sz.P., ale ja miałam wywalone i na kopercie napisałam Ciocia Hela.

stwierdziłam, ze to głupota o takie rzeczy się obrażać

Warren Buffet
mtynai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 09:07   #10
Stokrotek90
Wtajemniczenie

Moim zdaniem fajny pomysł, jeśli z planowanymi gośćmi dobrze się znacie i jesteście właśnie na "ciocia Ania"... w innym wypadku może wyjść sztucznie Np. w swojej rodzinie nie wyobrażam sobie odejścia od standardowej formy Sz. P., po prostu mogłoby zostać to źle odebrane, a szkoda, bo pomysł bardzo mi się podoba
Stary 2016-07-27, 09:42   #11
hermenegilda99
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny, podpowiedzcie...
Niedługo będziemy z K zamawiać zaproszenia. Będą personalizowane już przez samą drukarnię. Wychodziliśmy z założenia że będą "klasycznie oficjalne", bo przecież przeważnie tak się robi - "... mają zaszczyt zaprosić Sz.P. Annę i Jana Kowalskich". Jednak ostatnio przeglądałam jeszcze raz oferty zaproszeń (a może coś dodali przez dwa tygodnie...? ) i rzuciło mi się w oczy bardziej osobiste nazywanie gości.
"... z radością zapraszają ciocię Anię i wujka Janka"
"Adama i Ewę z dziećmi"
"Kubę z osobą towarzyszącą"
Muszę przyznać że bardzo mnie to zauroczyło K żartował że przynajmniej wtedy nie będzie problemu z odmianą nazwisk
Spotkałyście się z takimi formami zaproszeń? Co o tym myślicie?
Wydaję mi się że na ślub powinno się raczej stosować formalne formy. Wydaje mi się że starsi członkowie rodziny nie byliby zadowoleni. Można bliskim albo znajomym coś takiego dać ewentualnie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-07-29, 13:23   #12
Fantasmagori
Zakorzenienie

Mi się wydaje że zależy od danej osoby zapraszanej jeśli zapraszamy ulubioną ciocię która jest nam bardzo bliska, to fajnie brzmi "zapraszamy ciocię Gosię" ale jak jest jakaś babcia, o której wiemy że lubi zachowane oficjalne formy albo wujek którego dawno nie widzieliśmy i mimo to zapraszamy to przy nich lepiej chyba użyć oficjalnej formy

Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-31, 13:16   #13
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Ale za Chiny nie wiem jak zrobić z rodzicami "mamę Gosię"??
A po co to imię? Moim zdaniem "Mamę i Tatę", albo właśnie "Kochanych Rodziców". Jeśli mają to być spersonalizowane zaproszenia, to najlepiej określić gości tak, jak ich nazywamy - mówi się: babcia Marysia/ciocia Zosia, ale chyba nikt nie powie: mama Ania Taka forma brzmi dla mnie bardzo sztucznie.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-01, 06:41   #14
kmjk
Raczkowanie

Właśnie o to mi chodziło że do rodziców nie mówi się używając ich imienia za to sformułowanie "mają zaszczyt zaprosić Mamę i Tatę" też jakoś nie bardzo do mnie przemawia...

No właśnie, a teraz pytanie. Co zrobić z zaproszeniami dla rodziców, jeśli w treści w będzie "Adam i Ewa wraz z Rodzicami mają zaszczyt zaprosić..."? A może dwa zaproszenia zrobić z inną treścią?
Stary 2016-08-02, 00:17   #15
unikat
Raczkowanie

Cytat:
Właśnie o to mi chodziło że do rodziców nie mówi się używając ich imienia za to sformułowanie "mają zaszczyt zaprosić Mamę i Tatę" też jakoś nie bardzo do mnie przemawia...

No właśnie, a teraz pytanie. Co zrobić z zaproszeniami dla rodziców, jeśli w treści w będzie "Adam i Ewa wraz z Rodzicami mają zaszczyt zaprosić..."? A może dwa zaproszenia zrobić z inną treścią?
To ja może branżowo się wypowiem. Sama zamawiając zaproszenia pytałam o to mojej kol. projektującej oryginalny wzory i prowadzącej drukarnię i według niej pary młode zamawiają wersję dla rodziców, świadków pisząc: ....mają zaszczyt zaprosić Kochanych Rodziców (czasami dokładając imiona i nazwiska)... natomiast linie że "wraz z rodzicami" jest usuwana w tych 2szt (przynajmniej u mej kol. gratis). Niektórzy dopisują osobiste podziękowania i prośbę o błogosławieństwo. Przy świadkach piszą tekst w stylu Droga....Drogi...Czy uczynisz nam ten zaszczyt i zostaniesz świadkową? Jednocześnie chcielibyśmy Cię serdecznie zaprosić wraz z osobą tow. na nasz ślub...i dalej te same dane co we wszystkich zaproszeniach. Natomiast personalizacja pozostałych osób - te zdrobnienia to na chrzest, komunia to standard a na ślub najczęściej oficjalnie choć i tu pojawiają się osobiste dopiski jednak z pełnymi danymi np. Ciocię Annę Kowalską, drogą Matkę Chrzestną Jadwigę wójcik z rodziną itd. Według mnie zapraszać tę osobę to zaszczyt, niech więc poczuje się wyjątkowo. Sama przy świadkach napisałam "Drogiego Świadka xxx z żoną xxx oraz Xxx (tu imiona dzieci " ale znajomych normalnie nazwiskami, dla drużek i najbliższych dodatkowo dołączyłam wkładki o panieńskim, kawalerskim, poprawinach [COLOR="Silver"]

Aha ze strony gości dodam że otrzymaliśmy kiedyś zaproszenie na którym były wyłącznie nasze inicjały i nazwisko coś w stylu "mają zaszczyt zaprosić: A.D. Kowalscy" dość że nie odmienione w dopełniaczu to na dodatek odręcznie napisane - tyle mieli do napisania co imiona i nazwiska a tu taki skrót i jak widać zapamiętałam to jako faux-pas. Moim zdaniem to nieeleganckie adresowanie i o 100x wolałabym przeczytać "drogą kuzynkę xx z mężem" ;D nigdy wcześniej i później na szczęście nie spotkałam się z takim skrótem. Z kolei mój kumpel będąc narzeczonym i znajomym pewnej pary gdzie ślub mieli 2 miesiące przed nim dostał zaproszenie "z osobą towarzyszącą"wówczas jego narzeczona się oburzyła. Wiadomo że pary się rozstają ale to tak jakby jej powiedzieli: przyjdź z kimkolwiek, nie musi to być twoja narzeczony mimo że go znamy i macie ślub 2 miesiące po nas ale z tego co czytałam na forum wizaż, to częsty błąd a niektórzy sądzą że nie ma się co czepiać

Edytowane przez unikat
Czas edycji: 2016-08-02 o 00:18 Powód: niepotrzebny cytat
unikat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-02, 08:45   #16
kmjk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez unikat Pokaż wiadomość
To ja może branżowo się wypowiem. Sama zamawiając zaproszenia pytałam o to mojej kol. projektującej oryginalny wzory i prowadzącej drukarnię i według niej pary młode zamawiają wersję dla rodziców, świadków pisząc: ....mają zaszczyt zaprosić Kochanych Rodziców (czasami dokładając imiona i nazwiska)... natomiast linie że "wraz z rodzicami" jest usuwana w tych 2szt (przynajmniej u mej kol. gratis). Niektórzy dopisują osobiste podziękowania i prośbę o błogosławieństwo. Przy świadkach piszą tekst w stylu Droga....Drogi...Czy uczynisz nam ten zaszczyt i zostaniesz świadkową? Jednocześnie chcielibyśmy Cię serdecznie zaprosić wraz z osobą tow. na nasz ślub...i dalej te same dane co we wszystkich zaproszeniach. Natomiast personalizacja pozostałych osób - te zdrobnienia to na chrzest, komunia to standard a na ślub najczęściej oficjalnie choć i tu pojawiają się osobiste dopiski jednak z pełnymi danymi np. Ciocię Annę Kowalską, drogą Matkę Chrzestną Jadwigę wójcik z rodziną itd. Według mnie zapraszać tę osobę to zaszczyt, niech więc poczuje się wyjątkowo. Sama przy świadkach napisałam "Drogiego Świadka xxx z żoną xxx oraz Xxx (tu imiona dzieci " ale znajomych normalnie nazwiskami, dla drużek i najbliższych dodatkowo dołączyłam wkładki o panieńskim, kawalerskim, poprawinach
Ciekawe spojrzenie na sprawę Przyznam szczerze że nawet do głowy by mi nie przyszło żeby Świadków prosić o wszystko na zaproszeniu. Przynajmniej ja jak byłam świadkiem u koleżanki dostałam zaproszenie jak każdy inny gość Ale podsunęłaś ciekawy pomysł
Chyba zrobimy tak jak tutaj przeczytałam w wielu odpowiedziach. Tam gdzie mamy dobre kontakty z rodziną będzie "wujek", ciocia" itd. Tam gdzie kontakty są chłodniejsze, ale mimo wszystko trzeba zaprosić, będzie zapewne "Sz.P."
Stary 2016-08-05, 09:35   #17
miniamania
BAN stały

Te zdrobnienia to chyba średni pomysł
miniamania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-05, 10:24   #18
kmjk
Raczkowanie

@miniamania, widzę że jesteś zwolenniczką klasycznych zwrotów?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości