![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wolicie domek czy mieszkanie w bloku?
Czesc wolicie mieszkac w domku czy w mieszkaniu w bloku ja z rodzinka (maz ,corka)mieszkamy (wynajmujemy )w domku wielorodzinnym 5 lat od kwietnia przeprowadzamy sie do blokow zdecydowalismy ze wolimy jednak mieszkac w bloku i stad moje pytanie gdzie wy mieszkacie?pytam z ciekawosci jak jest u was
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wolicie domek czy mieszkanie w bloku
Oczywiście, ze w domku. Większa swoboda. Brak tylu sąsiadów, ogródek. W bloku jest ciasno i brakuje takiej prywatności. Mieszkałam 16 lat w bloku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
W domu. W bloku jest mi ciasno i do szału doprowadzają mnie cienkie ściany.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
W domu. Dla mnie największą zaletą domu jest własny ogródek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Wolę (porządny) blok, nie bawi mnie zabawa w ciecia, ogrodnika, sprzątaczkę, do tego bezpieczniej czuję się w bloku. Dom tylko jak jest dużo pieniędzy do przewalenia na służbę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Fajna sprawa - dom.
Ale w przypadku pracy po 11h na dobę, zanim wróci się z pracy - miałabym jeszcze w piecu grzebać, to dziękuję. ![]() Mieszkanie w bloku póki co mi odpowiada - choć przeżyłam 20 lat w domu ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
W domu nie zawsze trzeba grzebać się w piecu. Skad taki pomysl?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Pewnie grzebać nie trzeba, ale nie ma co ukrywać, że mieszkanie w domu jest bardziej "pracochłonne". Więcej sprzątania, koszenie trawy, ogródek, liście jesienne, porządek w garażu itd. 20 lat mieszkałam w domu i niestety rzadko kiedy jest "wolna" sobota
![]() Weź pod uwagę dostępność szkół, dojazdy, cenę i zdecyduj ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Kiedyś chciałam mieć dom, ale faktycznie, jak zobaczyłam ten ogrom pracy wokoło to już wolę blok/kamienicę :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
mOLDerator
|
Tylko i wyłącznie dom z ogrodem. W mieszkaniu się duszę, mam wręcz klaustrofobię. Tyle, że pytanie typu co wolicie nie jest wystarczające, bo zasadnicze to- czy stać kogoś na jego utrzymanie. Dom to są mega koszty, większe obowiązki i więcej roboty. Taka prawda. Jednakże nie zamieniałbym domu w życiu na mieszkanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dom aby miał sens musiałby stać co najmniej kilometr od najbliższych sąsiadów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
dom jest lepszy, ale tylko wtedy kiedy masz czas się nim i ogrodem nacieszyć, a nie tylko wkurzać, że wracasz z pracy, jest ciemno a tu trzeba jeszcze na ogrodzie popracować zeby wyglądał i nie masz czasu nawet siąśc na leżaku z książką
no i ogród nie moze być wielkości piaskownicy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Witam, oczywiście, że lepiej jest mieszkać w domu, gdzie za ścianą nie mamy sąsiadów. Poza tym fajnie jest mieć własny ogródek w którym można się zrelaksować po pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Zdecydowanie mieszkanie. Własny ogródek i brak sąsiadów za ścianą są argumentem przemawiającym za domem ale na pierwsze nie mam czasu i ręki do roślin, a co do drugiego - teraz domy są budowane tak blisko siebie że to prawie żadna różnica. Chyba że ktoś ma dom na odludziu to fajnie.
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Mieszkając 19 lat w domu, potem 8 lat błąkając się po mieszkaniach w mieście, zdecydowanie wolę dom na wsi. Koszty utrzymania zarówno są w domu jak w mieszkaniu, a komfort... każdy woli co innego. Ja zdecydowanie chcę mieć własny domek.
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Dla mnie lepszym rozwiązaniem jest mieszkanie. Nie chce się martwić remontem dachu, koszeniem trawy i innymi takimi sprawami, pod tym względem wygrywa blok. Ogród mi do szczęścia niepotrzebny, rod by mi wystarczył. A jeszcze lepiej mieć zieloną dzielnicę, co mi z 300 m2 podwórka, jak mogę mieć 100 ha parku
![]() Sąsiedzi w dzielnicach domkowych potrafią być tak samo uciazliwi jak w blokach, nawet mają szersze możliwości (przerzucanie liści przez plot, palenie śmieci w piecu, pijackie imprezy w ogrodzie itd.). Dla mnie wygrywa blok z tych powodów i dlatego ze jestem realistka - nie wiem czy kiedykolwiek bedzie mnie stać na taki dom jakie ewentualnie mi się podobają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Gdybym mogła wybierać, na pewno wybrałabym dom
![]()
![]() |
#18 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dom.
Teraz mieszkamy w bloku, ale szczerze - wkurzają mnie sąsiedzi i wspólnota ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Winter is coming
|
Na obecnym etapie życia zdecydowanie wolę mieszkanie. Nie wymaga zbyt wiele czasu i nakładów finansowych. Na samą myśl o posiadaniu ogródka mam gęsią skórkę, nie znoszę grzebania w ziemi, nawet w mieszkaniu kwiatkami zajmuje się mąż, dla mnie mogłoby ich nie być. Jak będę miała wolne pół miliona to pomyślę nad domem, czyli pewnie nigdy
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
To zależy. Dom może być jakimśtam rozwiązaniem dla osób bezdzietnych, ponieważ nie będą musieli robić kursów 50km w dwie strony do miasta kilka razy w tygodniu na zajęcia dodatkowe potomstwa.
Ale generalnie blok wygrywa - blisko kultura, szpitale, edukacja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Widzę plusy i minusy obu rozwiązań i tak sobie kombinuje jakby to kiedyś pogodzić
![]() ![]() Jak będzie mnie stać na dom, sprzątaczkę i ogrodnika to będzie sytuacja idealna ![]()
"W ramach występów artystycznych planuję zaprosić jakiegoś człowieka, co uprawia sport i wtedy on będzie uprawiał sport, a my będziemy z niego szydzić, jak to nie jest świetna zabawa, to nie wiem, co nią jest." -16kg - 5/8kg to go
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W mieście też są domy. ![]() Zależy na jakim etapie życia i co kto potrzebuje. Bardzo wygodnie mi się mieszkało: - za młodziaka w mieszkaniu w niedużym bloku w mieście. - teraz w szeregowcu w mieście (ma toto ogródek wielkości chusteczki a i tak nas to przerasta. :/) Na starość planujemy sprzedać dom i wrócić do praktycznie bezobsługowego mieszkania w jakimś niedużym bloku (bloki to nie tylko mrówkowce z szarej płyty) Na pewno wiem, ze nie dla nas domy z ogrodami , gdzieś za miastem. Nie wiem kto by przy tym robił i po co. ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Ale dom w mieście to często szeregowiec/bliźniak/dom jednorodzinny, w którym brak jakiegokolwiek ogródka lub jest wielkości tarasu w bloku
![]() Pamiętam jak wiele osób z klasy w liceum tłukło się czasem godzinę, dwie do swoich podmiejskich domków. Gdy zajęcia w szkole się kończyły, a czekali na zajęcia pozalekcyjne to czekali albo w szkole, albo łazili po mieście bez większego celu, bo nie opłacało się wracać do siebie/nie wyrobiliby się. Dlatego zgadzam się poniekąd z Ilsa Lund, o ile dzieci małe to spoko, potem gdy rosną robi się już często zabawa w wożenie, choć teraz i w miejscowościach podmiejskich jest sporo ofert zajęć dla dzieciaków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;57432841]Ale dom w mieście to często szeregowiec/bliźniak/dom jednorodzinny, w którym brak jakiegokolwiek ogródka lub jest wielkości tarasu w bloku
![]() Często, nie = zawsze. W moim sąsiedztwie są i szeregowce z tarasem na prawie całe podwórko (tak są maluśkie działeczki) i wielkie domy z dużym podwórkiem / ogrodem i wersje pośrednie w kombinacjach przeróżnych. Miasto, to naprawdę nie jest albo wielka płyta albo szeregowiec z podwórkiem 30m2. Przecież w każdym mieście są różnorakie osiedla budownictwa jednorodzinnego rodzaju wszelakiego. Tak samo jak na wsi, można mieszkać w... bloku. Moje wujostwo tak mieszka- mała wieś na ścianie wschodniej, typowo rolnicza i poPGRowska a stoją 4 bloki i sobie ludzie mieszkają i często dlatego że chcą, bo po latach udręczenia zyciem na wielkiej gospodarce z wielkim domem, na starość pozostawali sami i nie maja ani siły ani ochoty więcej robić w koło domu ani w ziemi. W dodatku autorka wątku w ogóle nie pyta o ogródek. Co gorsze, są takie ewenementy jak my, że ogródek, nawet niewielki, to prawdziwa kula u nogi a nie coś porządanego w jakiejkolwiek opcji.+ ze mnie takie dziwowisko, że ja lubię mieć sąsiadów za ścianą. Czuję się wtedy bezpiecznie. Komunikacja miejska na osiedlu podmiejskim i tak będzie lepsza niż za miastem - od nas jest jakieś 250 metrów do pętli autobusowej, autobusy miejskie co około 10 minut w godzinach szczytu, w innych porach co około 20-30 minut do chyba.. 23?. Nie mieliśmy nigdy problem zeby nawet noca dosc szybko dotrzeć autobusem z centrum do domu + blisko do obwodnicy miasta wiec do pracy jade 12 minut bez żadnych korków. + Mogę jeszcze dołożyć, ze mieszkam jakieś max 150 metrów od lasu (TPK) ![]() i noca jest u nas cicho jak makiem zasiał, tylko dzików się boimy bo łażą. Cena, każdy orze jak może. Wątek jest: co wolicie, a nie : na co was stać. Jakbym miała napisać co wolę jakby było mnie stać, to bym się wyniosła tak samo do szeregówki w tym samym miescie, lub domu na jakiejś mikro działce, ale tuż przy plaży, bo teraz mam do niej koło 8 km mniej więcej.
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
cava no jasne, spokojnie, nie miałam zamiaru Cie tak poruszcyć swoim postem
![]() To fajnie, że u Ciebie jest taka różnorodność osiedli i domów, u mnie w najbliższych rejonach, jest głównie tak jak opisałam. Odniosłam się tylko do tego o czym pisze Ilsa i moich odczuciach w stosunku do domów w mieście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Mieszkanie w mieście, najlepiej wojewódzkim lub podobnym. Blisko wszędzie. Duża mobilność. Lepiej pozytkowany czas.
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;57437936]cava no jasne, spokojnie, nie miałam zamiaru Cie tak poruszcyć swoim postem
![]() To fajnie, że u Ciebie jest taka różnorodność osiedli i domów, u mnie w najbliższych rejonach, jest głównie tak jak opisałam. Odniosłam się tylko do tego o czym pisze Ilsa i moich odczuciach w stosunku do domów w mieście ![]() No ale ja nie piszę o podmiejskim osiedlu. Pisałam o domu w granicach miasta. Nie znam miasta, które składałoby się z tylko albo bloków, albo szeregówek. No ale we wszystkich nie byłam, fakt. Po prostu zawsze zadziwi manie fakt, ze jak mowa na ten temat, to leci się stereotypami: klitka w wielkiej płycie i jeszcze najlepiej na 10 piętrze bez windy ![]() A to tak nie jest.
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() [1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;57294576]Kiedyś chciałam mieć dom, ale faktycznie, jak zobaczyłam ten ogrom pracy wokoło to już wolę blok/kamienicę :P[/QUOTE] W kamienicy, gdzie mieszkam (niezbyt starej, ok. 50-letniej) są ściany z cegły i wysokość pomieszczeń ok. 2.9 m ![]() Mam duże mieszkanie w śródmieściu przy małej uliczce, obok skweru i 5 min do dużego parku, 1 km na świetny plac zabaw (radość dla mojego przedszkolaka) , mniej więcej w połowie odległości między moim miejscem pracy a męża (po 3 km w przeciwnych kierunkach), 1 km do przedszkola, 1 km od rodziny. Organizacyjnie ogarnięte ![]() Marzyłam o domu, ale palenie sąsiadów przez pół roku plastikami i wdychanie chemicznego dymu- zarówno na wsi (wokół miasta, gdzie mieszkam-we wszystkich kierunkach) jak i w dzielnicach domków jednorodzinnych- mnie zniechęciło. Myślałam o małym domku na niewielkim osiedlu/wsi (same nowe domki) położonym w lesie, kilkanaście km od granic miasta- ale to dobre na emeryturze, kiedy będę pracować 2 dni w tygodniu ![]() Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2016-03-16 o 13:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A ja piszę o domu w odniesieniu do mojego lokalnego rynku nieruchomości - ktoś, kto chciałby kupić tu dom będzie miał ciężkie zadanie: mało ofert, ceny wysokie, komunikacja i lokalizacja ogólna dochodzi jeszcze do tego. Więc pozostaje właśnie ta opcja podmiejska, dlatego też o tym wspominam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ja tam wiem, że są różne opcje (moi rodzice mają np. 100-metrowe mieszkanie, do tego taras 250 metrów, z czego 130 metrów z trawą, krzakami, kwiatami, co im tam do głowy przyszło (poza dużymi drzewami, bo by nie dało rady posadzić). No i oni to mają prawie jak domek, tyle, że tych sąsiadów mają wszędzie dookoła
![]() Plus, ja akurat lubię mieć ogródek i coś tam sobie w nim sadzić, robić grilla czy psy rzucać piłkę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:11.