|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Opalanie się?
Witam
jestem chłopakiem i ćwiczę na siłowni. Zaraz zaczyna się sezon plażowania a ja trochę jestem blady heh Chcę się przygotować tzn opalić się. Lepiej iść kilka razy do solarium przed sezonem i lekko się zarumienić i później już opalać się naturalnie?? Czy jest coś jakieś tabletki czy coś zabarwiające skórę np belissa sun niby opalanie się bez słońca?? Jest takie coś Możliwe/? Czy najlepiej iść kilka razy do solarium i jakieś witaminki brać na utrzymanie efekty opalania?? Pomóżcie dziewczyny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Opalanie się?
A więc?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
No więc wygląda na to, że jesteśmy coraz bardziej świadome, a że biała skóra jest coraz bardziej modna, to dbamy o swoją unikając słońca (o solariach nie wspominając!) i stosując filtry przeciwsłoneczne. Słońce wysusza skórę, osłabia szkielet kolagenowy, powoduje powstawanie wolnych rodników i ma spory wpływ na starzenie się skóry, solaria chyba jeszcze większy (promieniowanie UVA).
Nie słyszałam o zabarwiających skórę tabletkach (chociaż niby beta-karoten, ale odpowiednio duża ilość stosowana dla skuteczności przez dłuższy czas mogłaby wątrobie zaszkodzić), więc raczej samoopalacz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dziekuje
Ale ja chcę jedynie ze 3 razy sie przejść a nie nałogowo więc nie strasz mnie hehe. A więc jak się przejdę kilka razy to mogę brać razem np belisse sun? Czy jest coś lepszego? Samoopalacze raczej nie źeby krzywo sie nie opalić hehe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Ja osobiście zimą chodzę blada natomiast latem mocno opalona to już kwestia gustu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
oooo super
więc dwa tygodnie przed solarką wystarczy?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() Chciałam zapytać was jakie macie sposoby na ładną opaleniznę i ukrycie piegów ? ![]() ![]() Chciałabym uzyskać ładną opalenizne i jednocześnie ukryć te niedoskonałości ![]() ![]() Teraz stosuje Belisse sun ![]() Edytowane przez Osiaczek Czas edycji: 2014-06-11 o 18:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Opalanie ,a piegi
Też miałam ten problem, więc albo po prostu się nie opalam, albo samoopalacz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
No sama szukam cały czas rozwiązania
![]() mam nadzieje ,że coś znajdę odpowiedniego.. Jeszcze czekam na rezultaty po tych tabletkach ponieważ zawierają one Melanine , która jak wiadomo odpowiada za pigment skóry więc może coś się bedzie dało zrobić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Oddaj piegi mi jak ich nie chcesz
![]() Mi się piegi bardzo podobają, są mega urocze ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Chętnie bym Ci oddała uwierz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Jeśli do tego masz naturalnie rude włosy to w pakiecie po proszę razem z piegami
![]()
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
No rudych Ci włosów nie dam niestety ;D
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Szkoda xD
Od słońca wyskoczy ci ich jeszcze więcej, a skoro chcesz delikatną opalenizne to pozostają ci chyba tylko balsamy brązujące i soki marchewkowe ![]()
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
dzięki za informacje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Jeśli chcesz być NAPRAWDĘ zadowolony z dosłownie 3 wizyt na solarium polecam Ci użycie balsamu do opalania w solarium, przyśpiesza proces opalania i naturalnie brązuje skórę. Ja nie lubię się wylegiwać na słońcu ale bladą też być nie lubię więc chadzam co jakiś czas do solarium i używam tych przyśpieszaczy, żeby osiągnąć super efekt w jak najkrótszym czasie. Wyszukałam dla Ciebie 2 kosmetyki z zapachem dla facetów http://store.onyxtan.com/pl/bronzery...saszetka-15-ml i http://store.onyxtan.com/pl/bronzery...ando&results=2. Ten drugi nie jest niby typowo dla mężczyzn ale ja go stosuję i obiektywnie stwierdzam, że to zapach "unisex". Aha i uwaga bo ten Orlando działa dosyć mocno, więc jeśli masz jeszcze bladą skórę skorzystaj z tego drugiego
![]() ---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- aha i jeszcze wydaje mi się, że ten jest męski bo jest facet w reklamie :P http://store.onyxtan.com/pl/bronzery...y=v8&results=2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Moderator
|
Opalanie, ochrona przeciwsłoneczna, poparzenia słoneczne- WĄTEK GŁÓWNY
Wątek główny na temat opalania, poparzeń słonecznych, ochrony przeciwsłonecznej np. w trakcie kuracji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam, jestem tu raczej wyłącznie czytelniczką, niżeli uczestniczką wizażowych rozmów, ale mój problem mnie zmusza także do zasięgnięcia Waszych porad. Wczoraj po trzech godzinkach na słońcu wróciłam do domu, jak się okazało, czerwona na każdym centymetrze mojego ciała. To niestety trzeba przetrwać, więc nawilżam i czekam na poprawę. Właśnie w celu tej poprawy pobiegłam zakupić jakiś balsam po opalaniu, bo myślałam, że taki będzie bardziej wskazany. Kupiłam Ziaja Sopot Sun nawilżające mleczko utrwalające opaleniznę. Smarowałam grubymi warstwami, a rano zbudziłam się niczym coś między zebrą a dalmatyńczykiem. Troszkę brązowych pasków, trochę ciapek. Ogólnie jakbym się nutellą posmarowała. Z całym szacunkiem do mojej ulubionej nutelli, ale wygląda to po prostu koszmarnie. Próbowałam już kąpieli, samej sody, samej cytryny, sody i cytryny w duecie i nic nie pomaga, a za 2 dni wyjazd. Nie wspomnę już że chodzę do pracy taka szykowna. Nogi tak pieką, że nie ma opcji założenia długich spodni. Co na to może jeszcze pomóc?
I także jak zamaskować pocieszny czerwony nosek? Wina moja, wiem, nie smaruję się nigdy, ale to dlatego, że po pięciu godzinach czasami jest u mnie niewielki efekt. Liczę na Was! ; ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Spalona skóra od słońca i plamy po balsamie
Panthenol w piance. Dobre kosmetyki łagodzące o działaniu chłodzącym po opalaniu ma też Lirene. Ja raz uratowałam się Lirene w terenie przed udarem- nie byłam w stanie się schłodzić a ten balsam mi to umożliwił.
Z droższych i polecanych przez moją dermatolog na wszelkie problemy skórne wymagające gojenia skóry po przejściach La roche posay cicaplast baume b5 z apteki. Z domowych sposobów- okład z zimnego jogurtu naturalnego. Serio. Raz nad morzem z całą rodzinką leczyłam tak poparzenia. ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- Jak złagodzisz poparzenia to do twarzy polecam krem brązujący Garnier a do nóg rajstopy w spray'u Sally Hansen- tym zakryjesz nierówną opaleniznę. Ale najpierw zadbaj o złagodzenie podrażnień. Jeśli każde ubranie Cię drani to może kupić na szybko jakąś tanią sukienkę z wiskozy. Albo długą spódnicę? Trochę takich ostatnio w marketach widziałam. Wiskoza strasznie się gniecie i nie sposób tego wyprasować jeśli nie ma w niej innych domieszek, ale super oddycha i jest bardzo delikatna w dotyku dla skóry.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
A jak działa taki samoopalacz, bo myślę że ten balsam ma więcej z nim wspólnego niżeli z czymś nawilżającym. Zawsze stawiałam na naturę, czy przy zwykłych kąpielach on będzie schodził?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2015-07-03 o 13:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Peeling na poparzoną skórę absolutnie nie.
Garnier do twarzy lekko się zmywa przy demakijażu, ale część zostaje. Zabarwia skórę po paru godzinach. Raz mój TŻ nierówno się opalił przed imprezą rodzinną (ślub jego kuzyna) i po 3 krotnym smarowaniu na noc miał wyrównany koloryt twarzy. Po użyciu tego kosmetyku nie zmyjesz go od razu całego, ale nie powinno być plam i powinien równo schodzić. I pachnie owocowo. Nie ma typowego smrodku samoopalacza. Tylko dłonie warto dokładnie umyć, bo skórę rąk, zwłaszcza ta wersja do cery śniadej lubi zabarwić po 2-3 godzinach. Jak chcesz bardzo delikatny peeling mimo wszystko to Yves Rocher ma taki olejek peelingujący do rąk. To chyba najdelikatniejszy peeling mechaniczny jaki znam. Ale cykl odnowy skóry to 28- 30 dni i ja po oparzeniu skóry tyle bym odczekała zanim sięgnęłabym po jakikolwiek peeling.
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Dot.: Opalanie, ochrona przeciwsłoneczna, poparzenia słoneczne- WĄTEK GŁÓWNY
Dziewczyny Kochanie, bardzo proszę Was o poradę!
Jako, że człowiek jeszcze młody i głupi ( ![]() ![]() Jezusieńku, jak się strasznie myliłam!! 3 dni soczystej czerwieni na ciele, ból, opryski z panthenolu i oto ukazał się ostateczny efekt mojego szaleństwa - calusieńki dekolt (razem z górną częścią piersi "wystającą z bielizny" ) pokryty białymi pęcherzykami. Kolejne 2 dni - skóra odpadła z nich dosłownie płatami i oto ukazała się świecąca, biała skóra która znajdowała się pod pęcherzami, a już na niej w najbardziej poparzonych miejscach mam ciemnoróżowe, bolesne plamy. Jak pielęgnować poparzone słońcem miejsce? Czym smarować, czego unikać? I najważniejsze - jak zapobiec powstaniu blizny? (mam dużą skłonność do ich tworzenia, po byle zadrapaniu pozostaje ślad na długo. Czytałam, że zazwyczaj oparzenia tego typu nie zostawiają blizn, natomiast w moim przypadku nie jest to takie pewne). Nie chcę przed długie lata świecić dekoltem w plamy ![]() Jak długo muszę zasłaniać To miejsce ubraniami? Chodzi o to, że jadę na wakacje we wrześniu, domyślam się, że obowiązkowo cały dekolt będę musiała smarować kremem z filtrem 100 (zresztą po tej przygodzie na wszelki wypadek chyba nasmaruje się nim cała, w nosie mam to już całe opalanie ![]() Czy któraś z Was uporała się z takim poparzeniem słonecznym? Błagam, doradźcie ![]() P.S. Niestety, cofnięcie czasu nie wchodzi w grę, próbowałam, zaklinałam i nic! Edytowane przez imposing Czas edycji: 2016-07-27 o 21:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:51.