|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Wiśnie są? Są! To upiecz babeczki!
Pyszne!
babeczki Z wiśniami! 2 szklanki mąki 2 jajka 3 czubate łyżki cukru 0,5 kostki masła - około 12 dag 1 szklanka maślanki (można zastąpić kefirem) płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić cukrem waniliowym) szczypta cynamonu szczypta soli 3 garście wymytych i wydrylowanych wiśni do posypania: łyżka gruboziarnistego cukru Włącz piekarnik - nagrzej go do 210 stopni. Formę do babeczek wysmaruj niezbyt grubo masłem, lub włóż w jej zagłębienia papierowe foremki.Masło rozpuść w rondelku.Jajka roztrzep z maślanką. Do miski przesiej mąkę, dodaję cukier, cukier z wanilią, cynamon, proszek do pieczenia i sól. To wszystko wymieszaj, zrób dołek, wlej masę jajeczno-maślankową, lekko przestudzone płynne masło, wymieszaj krótko i energicznie, dodaj wiśnie, jeszcze raz wymieszaj - ciasto powinno być grudkowate. Ciastem napełnij formy, nakładając do każdej foremki masę do trzech czwartych jej wysokości. Babeczki posyp gruboziarnistym cukrem i piecz 20-25 minut. Jeśli patyczek włożony w babeczkę po wyjęciu jest suchy, to czas by je wyjąć. Smacznego! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiśnie są? Są! To upiecz babeczki!
czy to nie przepis z mniammniam? :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wiśnie są? Są! To upiecz babeczki!
Nie mam pojecia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:34.