Wolontariat - szansa czy zwykłe zajęcie czasu? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-09-20, 09:46   #1
Art_Woman
Przyczajenie

Wink

Wolontariat - szansa czy zwykłe zajęcie czasu?

Czy jest tu ktoś, komu udział w wolontariacie pozwolił na odkrycie swojej drogi, celu, nowych pasji i zainteresowań?
Czy może po prostu była to zwykła, choć dobroczynna "strata czasu"?
Jestem ciekawa, czy ktoś może podzielić się swymi doświadczeniami i skutkami owego wolontariatu
Art_Woman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-20, 09:55   #2
magbeth
Dzik

Dot.: Wolontariat - szansa czy zwykłe zajęcie czasu?

Mam różne doświadczenia. Jeden z moich wolontariatow był ewidentna stratą czasu i wymiksowalam się stamtąd po miesiącu (była to instytucja, która uwielbiala orac darmowymi pomocnikami, wręcz się obrazili, że nie przychodzilam codziennie na 8 godzin). Drugie miejsce - świetna sprawa, wiele się nauczyłam, do dzisiaj mam kontakt z wybranymi podopiecznymi. Plus zaprocentowalo u innych pracodawców i przy uznawaniu kwalifikacji zagranicą, bo doliczono mi to do stażu, co miało znaczenie.

Sent fra min D2403 via Tapatalk
magbeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-20, 11:51   #3
201803071142
Konto usunięte

Nie byłam nigdy wolontariuszką jako taką, ale prowadziłam tzw Dom Tymczasowy, czyli przechodnie schronienie dla psów do adopcji, które były chore bądź nie dawały sobie psychicznie rady w schronisku.
Owszem dużo roboty, czasem zniszczenia, ale satysfakcja niesamowita i nie mogąca się z niczym równać.
Chociaż ludzie jak to ludzie, zawsze się znajdą tacy, którzy będą się czepiać, że robisz coś źle. Ale to tak naprawdę nieistotne, bo znam wartość tego, co robiłam.
Adoptowałam też stare lub chore psy na tzw dożycie, czyli ostatnie miesiące spędzone w cieple i miłości.
Ze względu na to, że mój "wolontariat" pochłonął, mimo darowizn liczonych w tysiącach złotych (ratowanie życia, operacje, rehabilitacja), większość moich oszczędności, na razie zrobiłam sobie urlop.
Jeśli tylko uda mi się pewnego dnia zamieszkać w domu z ogrodem, natychmiast wznawiam swoje działania i to zdecydowanie na szerszą skalę. Wtedy jak najbardziej mogę już myśleć o założeniu własnej fundacji.

Robienie czegoś by zmienić świat na lepsze miejsce jest chyba najwyższą formą rozwoju człowieka.
201803071142 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-20, 14:14   #4
cleopadra
Wtajemniczenie

Wolnotariat ma wiele dziedzin,sa takie w ktorych mozesz sie rozwijac,poznawac swiat i ludzi a sa takie formy ze dajesz z siebie a otrzymujesz spokoj psychiczny.dla niektorych to nic a dla innych wiele.
pracowalam jako wolnotariuszka w hospicjum dla dzieci i mlodziezy,i dla kazdej osoby ktora uwaza ze ma depresje polecam wizyte w hospicjum
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-20, 20:21   #5
201704240947
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cleopadra Pokaż wiadomość
Wolnotariat ma wiele dziedzin,sa takie w ktorych mozesz sie rozwijac,poznawac swiat i ludzi a sa takie formy ze dajesz z siebie a otrzymujesz spokoj psychiczny.dla niektorych to nic a dla innych wiele.
pracowalam jako wolnotariuszka w hospicjum dla dzieci i mlodziezy,i dla kazdej osoby ktora uwaza ze ma depresje polecam wizyte w hospicjum
Ja nigdy nie zajmowałam się wolontariatem, chciałabym spróbować. Cleopadra mogłabyś opisać swój wolontariat w hospicjum? Byłaś po szkole/treningu medycznym? Byłabym wdzięczna
201704240947 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-20, 20:47   #6
awaryjneotwarcie
Raczkowanie

Jak wolontariat to tylko w Szlachetnej Paczce albo Akademii Przyszłości! Byłam wolontariuszką AP cały zeszły rok, w tym roku zajmuje się promocją SzP i AP, uwielbiam to! To nie jest zwykłe zabicie czasu, to pasja. Spróbuj, a przekonasz się, że warto. )

Już nie wiem sam, ile potworów pod łóżkiem mam
i czy największy z nich nie pod a na łóżku śpi.
awaryjneotwarcie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-20, 20:49   #7
faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cleopadra Pokaż wiadomość
Wybacz, ale chyba nie masz pojęcia co to jest depresja i nigdy na nią nie chorowałaś, może miałaś jedynie do czynienia z osobami, które miały chandrę czy chwilowy spadek nastroju. Nie wiesz co to znaczyć, nie mieć na nic siły, nawet na to by jeść, nie mówiąc już o wykonaniu jakiegoś większego wysiłku, czy wyjściu z domu. Siedzieć pół dnia patrząc w jedno miejsce, nie czuć żadnej radości z życia, nie umieć pozbierać myśli..Przeżyłam to na własnej skórze i wiem co mówię i na pewno ostatnie na co w tamtym czasie miałabym siłę to patrzeć na ciężko chore osoby, którym nie jestem w stanie pomóc..Osoby wrażliwe nie powinny podejmować się zajęć, które mogą doprowadzić je do jeszcze większego załamania.Aby być wolontariuszką w hospicjum trzeba mieć niesamowicie mocną psychikę, aby tym osobom faktycznie pomóc, dodać im sił.
Rozumiem, że masz na myśli to, że inni mają gorzej, ale powinnaś rozumieć, że każda choroba jest inna i każdy swoją chorobę przeżywa inaczej. Nie wolno nam mówić, że dana osoba nie może czuć się źle bo inni mają gorzej, to bardzo krzywdzące.

P.S. Swoją drogą nikt sam sobie nie diagnozuje depresji, od tego jest psychiatra,więc ten kto faktycznie ma depresję, nie uważa że ją ma, nie wymyśle jej, tylko ma lub powinien mieć zdiagnozowaną przez lekarza.

Edytowane przez faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6
Czas edycji: 2016-09-20 o 23:05
faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości