Mieszkanie w Niemczech - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-20, 12:10   #1
aggie94
Raczkowanie

Mieszkanie w Niemczech

Hej, mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie nam pomóc.

Otóż szukamy z chłopakiem mieszkania w Niemczech - on już tam pracuje od 2 lat, mieszka z tatem, niestety miejsca dla trzeciej osoby nie ma, musimy więc poszukać czegoś innego. Robimy co się da - TŻ wydzwania, każdy obiecuje, że odpisze, oddzwoni i ustali datę wizyty. Niestety na obietnicach się kończy, a kiedy w końcu ktoś chce się spotkać, to w takich godzinach, w których TŻ pracuje i nie ma mowy o kolejnym spotkaniu, bo kiedy on nie może odebrać potem nikt albo nie odbiera albo mówi, że mieszkanie już zajęte. Wszystko się rozchodzi do ludzi, którzy nie robią nic, żyją na zasiłkach - w sumie nie od dziś wiadomo, że miasto dopłaca wynajmującym aby wzięli tych "bardziej potrzebujących". Naprawdę nie wiemy już co robić, główną przeszkodą są godziny pracy chłopaka, dlatego postanowiłam napisać tutaj, mam nadzieję, że ktoś będzie wiedział co robić aby skutecznie załatwić mieszkanie.

Życzę miłego dnia !
aggie94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-20, 13:13   #2
Mitsukki
Naczelny Hipster

Dot.: Mieszkanie w Niemczech

Cytat:
Napisane przez aggie94 Pokaż wiadomość
Hej, mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie nam pomóc.

Otóż szukamy z chłopakiem mieszkania w Niemczech - on już tam pracuje od 2 lat, mieszka z tatem, niestety miejsca dla trzeciej osoby nie ma, musimy więc poszukać czegoś innego. Robimy co się da - TŻ wydzwania, każdy obiecuje, że odpisze, oddzwoni i ustali datę wizyty. Niestety na obietnicach się kończy, a kiedy w końcu ktoś chce się spotkać, to w takich godzinach, w których TŻ pracuje i nie ma mowy o kolejnym spotkaniu, bo kiedy on nie może odebrać potem nikt albo nie odbiera albo mówi, że mieszkanie już zajęte. Wszystko się rozchodzi do ludzi, którzy nie robią nic, żyją na zasiłkach - w sumie nie od dziś wiadomo, że miasto dopłaca wynajmującym aby wzięli tych "bardziej potrzebujących". Naprawdę nie wiemy już co robić, główną przeszkodą są godziny pracy chłopaka, dlatego postanowiłam napisać tutaj, mam nadzieję, że ktoś będzie wiedział co robić aby skutecznie załatwić mieszkanie.

Życzę miłego dnia !
Co to za forma "tatem"? Nie ma czegoś takiego.

Nie wiem co za problem, skoro Twój chłopak pracuje tam od 2 lat to powinien być chyba bardziej ogarnięty w kwestiach życia w Niemczech. Jeśli pracuje legalnie to idziecie do spółdzielni, przedstawiacie dochody z - jeśli dobrze pamiętam - zeszłego roku i dostajecie mieszkanie. Nie wiem gdzie mieszkacie, ja znam ceny z Berlina i wychodzi bardzo tanio.

No okej, chłopak w danych godzinach pracuje i nie może, ale co z Tobą? Nie możesz pojechać obejrzeć tego mieszkania? Jaki to problem?

Poza tym bardzo krzywdzące to co mówisz - skąd wiesz czy się rozchodzi do ludzi na zasiłkach czy nie? Bo nie ty dostałaś mieszkanie, więc trzeba wylać jad na innych?
I skąd te teorie, że miasto dopłaca wynajmującym, żeby brali bardziej potrzebujących?

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-20, 17:20   #3
aggie94
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mitsukki Pokaż wiadomość
Co to za forma "tatem"? Nie ma czegoś takiego.

Nie wiem co za problem, skoro Twój chłopak pracuje tam od 2 lat to powinien być chyba bardziej ogarnięty w kwestiach życia w Niemczech. Jeśli pracuje legalnie to idziecie do spółdzielni, przedstawiacie dochody z - jeśli dobrze pamiętam - zeszłego roku i dostajecie mieszkanie. Nie wiem gdzie mieszkacie, ja znam ceny z Berlina i wychodzi bardzo tanio.

No okej, chłopak w danych godzinach pracuje i nie może, ale co z Tobą? Nie możesz pojechać obejrzeć tego mieszkania? Jaki to problem?

Poza tym bardzo krzywdzące to co mówisz - skąd wiesz czy się rozchodzi do ludzi na zasiłkach czy nie? Bo nie ty dostałaś mieszkanie, więc trzeba wylać jad na innych?
I skąd te teorie, że miasto dopłaca wynajmującym, żeby brali bardziej potrzebujących?
Ja mieszkam teraz w Polsce i niestety się nie przeteleportuję, aby pooglądać mieszkania, choć bardzo bym chciała.

Jeśli chodzi o spółdzielnię- chłopak jeśli dostanie wolne w pracy, to idzie wypytać w tym tygodniu.

A kwestię, kto zamieszkuje dane mieszkanie idzie w bardzo prosty sposób sprawdzić. I nie chodzi mi tu o ludzi, którzy bardzo chcą pracować i z pewnych względów nie mogą, ale o tych, którzy o tą pracę nawet nie chcą zabiegać tylko wolą żyć kosztem innych ludzi - a uwierz mi koleżanko, że w mieście chłopaka żyje takich bardzo wielu.

Pozdrawiam
Stary 2014-10-21, 10:06   #4
paula78
Zakorzenienie

A nie pomyślałaś, że chlopak nie chce z tobą zamieszkać?
Jakoś trudno mi uwierzyć, aby był to taki problem znależc mieszkanie na wynajem i wszyscy chcą się spotkac w godzinach pracy.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-21, 20:30   #5
aggie94
Raczkowanie

Nie, nie pomyślałam, bo on będąc w Polsce dzwoni przy mnie, wysyła mejle i razem oglądamy mieszkania Ale ogólnie to czas pokaże
Stary 2014-10-22, 10:32   #6
NoemiSui
Raczkowanie

GG do NoemiSui

Cytat:
Nie, nie pomyślałam, bo on będąc w Polsce dzwoni przy mnie, wysyła mejle i razem oglądamy mieszkania Ale ogólnie to czas pokaże
To jeszcze moim zdaniem nie wyklucza tego, że nie chce z Tobą zamieszkać. Dzwonić to można, ale kwestia w tym, żeby się dogadać.
NoemiSui jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-25, 10:13   #7
alcon
Rozeznanie

A gdzie szuka mieszkania Twój Tż?
Niestety wynajem mieszkania w Niemczech (w niektórych landach) to nie jest prosta sprawa. Jest kilka przyczyn takiego stanu rzeczy.
Przede wszystkim jest wyższy popyt niż podaż, prawie 50% procent żyje w wynajmowanych mieszkaniach.
Zazwyczaj wynajmujący oczekują, że najemca będzie wynajmował mieszkanie przez dłuższy czas ( z emigrantami nigdy nie wiadomo jak długo tu zostaną). O mieszkanie trzeba dbać, w mojej umowie jest zapisane, że co trzy lata muszę odmalować wszystkie ściany, naprawy do jakiejś kwoty pokrywam z własnej kieszeni itd.
Druga sprawa to dochody. Bardzo często najemcy muszą wykazać ile zarabiają i jaką umowę mają.
Normalne jest organizowanie castingów na najemcę. Agencja zaprasza wszystkich zainteresowanych, ci wypełniają ankietę, a później oddzwaniają do najlepszych kandydatów.
I nie ma co ukrywać, większość preferuje osoby mówiące po niemiecku.

Oczywiście wynajęcie mieszkania nie jest niemożliwe, zwyczajnie może to trochę potrwać. Zależy też od miejscowości.

Moi znajomi poszli do urzędu miasta ( nie wiem do jakiego wydziału) i powiedzieli, że szukają mieszkania. Tamci mają listę osób, które mają mieszkanie na wynajem, ale nie chcą tego robić przez agencję). Po miesiącu znaleźli, a po czterech się wprowadzili.

Nie dziwię się, że mieszkania mogą rozchodzić się do ludzi na zasiłkach (tym bardziej te tańsze), w końcu to pewny biznes, czynsz płaci miasto.

alcon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-25, 19:24   #8
aggie94
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez alcon Pokaż wiadomość
A gdzie szuka mieszkania Twój Tż?
Niestety wynajem mieszkania w Niemczech (w niektórych landach) to nie jest prosta sprawa. Jest kilka przyczyn takiego stanu rzeczy.
Przede wszystkim jest wyższy popyt niż podaż, prawie 50% procent żyje w wynajmowanych mieszkaniach.
Zazwyczaj wynajmujący oczekują, że najemca będzie wynajmował mieszkanie przez dłuższy czas ( z emigrantami nigdy nie wiadomo jak długo tu zostaną). O mieszkanie trzeba dbać, w mojej umowie jest zapisane, że co trzy lata muszę odmalować wszystkie ściany, naprawy do jakiejś kwoty pokrywam z własnej kieszeni itd.
Druga sprawa to dochody. Bardzo często najemcy muszą wykazać ile zarabiają i jaką umowę mają.
Normalne jest organizowanie castingów na najemcę. Agencja zaprasza wszystkich zainteresowanych, ci wypełniają ankietę, a później oddzwaniają do najlepszych kandydatów.
I nie ma co ukrywać, większość preferuje osoby mówiące po niemiecku.

Oczywiście wynajęcie mieszkania nie jest niemożliwe, zwyczajnie może to trochę potrwać. Zależy też od miejscowości.

Moi znajomi poszli do urzędu miasta ( nie wiem do jakiego wydziału) i powiedzieli, że szukają mieszkania. Tamci mają listę osób, które mają mieszkanie na wynajem, ale nie chcą tego robić przez agencję). Po miesiącu znaleźli, a po czterech się wprowadzili.

Nie dziwię się, że mieszkania mogą rozchodzić się do ludzi na zasiłkach (tym bardziej te tańsze), w końcu to pewny biznes, czynsz płaci miasto.
Hej, wielkie dzięki za konkretną odpowiedź !

No my szukamy mieszkania we Frankfurcie nad Menem i jest strasznie ciężko, popyt ogromny. W tym tygodniu się TŻtowi "poszczęściło", bo dostał parę dni chorobowego i poszedł zapisać się właśnie na ww. listę. Pani obiecała, że przyślą list - kiedy - nie wiadomo. Oczywiście więcej żadnych informacji nie udzieliła, bo była straszna kolejka i jej się spieszyło. Ogólnie to czekamy, czekamy i jeszcze raz czekamy.

Pozdrawiam serdecznie !

Aaaa i mój chłopak świetnie zna niemiecki, jest po Sprachkursie, więc to nie robi problemu

Edytowane przez aggie94
Czas edycji: 2014-10-25 o 20:02
Stary 2014-10-25, 22:28   #9
alcon
Rozeznanie

Cytat:
Hej, wielkie dzięki za konkretną odpowiedź !

No my szukamy mieszkania we Frankfurcie nad Menem i jest strasznie ciężko, popyt ogromny. W tym tygodniu się TŻtowi "poszczęściło", bo dostał parę dni chorobowego i poszedł zapisać się właśnie na ww. listę. Pani obiecała, że przyślą list - kiedy - nie wiadomo. Oczywiście więcej żadnych informacji nie udzieliła, bo była straszna kolejka i jej się spieszyło. Ogólnie to czekamy, czekamy i jeszcze raz czekamy.

Pozdrawiam serdecznie !

Aaaa i mój chłopak świetnie zna niemiecki, jest po Sprachkursie, więc to nie robi problemu
Świetnie, że Twój Tż zna niemiecki, przynajmniej jedną niedogodność macie z głowy.
Trzymam kciuki

alcon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-26, 18:10   #10
aggie94
Raczkowanie

Cytat:
Świetnie, że Twój Tż zna niemiecki, przynajmniej jedną niedogodność macie z głowy.
Trzymam kciuki
Jeszcze raz dzięki ! Najgorsze jest to, że właśnie obcokrajowców traktują z góry, ale myślę, że w końcu coś na pewno się uda. Najważniejsze, że próbujemy.
Stary 2015-03-10, 09:00   #11
Karolinaa_123
Przyczajenie

Witam,

Post jest wprawdzie stary, ale jeśli ktoś dalej szuka mieszkania w Niemczech polecam przez portal MyPolacy.de, nie będę podawać linku, co by go Administracja nie usunęła, ale naprawdę można wyhaczyć sporo ofert związanych z mieszkaniami/pokojami

Ja obecnie mieszkam w Hamburgu, planuje przenosiny do stolicy, więc jeśli ktoś potrzebuję pomocy, piszcie !

Pozdrawiam!
Karolinaa_123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-16, 12:18   #12
MartulaSSS
Przyczajenie

Można jeszcze spróbować poszukać przez BookApart
MartulaSSS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-31, 15:24   #13
anka2828
Raczkowanie

Ten portal ma wątpliwą reputację ,więc radzę uważać na wszelkie oferty, a szczególnie na oferowaną "pomoc"

Nie wypada się chwalić ale moi rodzice na stałe mieszkają w Niemczech (Berlinie), wiec znam realia .Podstawową rzeczą jest legalna praca ,a wtedy z mieszkaniem nie ma najmniejszego problemu ,w niektórych dzielnicach (szczególnie dawnego NRD) stoją całe puste bloki wystarczy udać się do spółdzielni i jest mieszkanie z meldunkiem .Moi rodzice mają mieszkanie ok 53 metry ,koszt 481 euro w tym ogrzewanie i ciepła woda ,prąd płaci się osobno .Z chwilą zameldowania przyjdzie jeszcze rachunek za telewizję 17,50 euro miesięczne, gdyż w Niemczech w przeciwieństwie do Polski płaci się abonament obowiązkowo
anka2828 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-31, 17:20   #14
Olga88h
Przyczajenie

Nalezy pamietac o tym, ze mieszkania w Berlinie sa tansze niz w zachodnich Niemczech.
Przykladowo w RLP mieszkanie 65 m2 koszt 680 euro+prad+ 20 euro telewizja+25 euro internet
Olga88h jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-31, 18:45   #15
anka2828
Raczkowanie

Berlin to nie zachodnie Niemcy ? ,w końcu stolica Niemiec .Oczywiście w Berlinie też są drogie mieszkania zależy to od standardu i tego gdzie jest to mieszkanie .Na Ku'dammie widziałam mieszkania 80 metrów po 1800 euro
anka2828 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości