|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Mieszkanie w Niemczech
Hej, mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie nam pomóc.
Otóż szukamy z chłopakiem mieszkania w Niemczech - on już tam pracuje od 2 lat, mieszka z tatem, niestety miejsca dla trzeciej osoby nie ma, musimy więc poszukać czegoś innego. Robimy co się da - TŻ wydzwania, każdy obiecuje, że odpisze, oddzwoni i ustali datę wizyty. Niestety na obietnicach się kończy, a kiedy w końcu ktoś chce się spotkać, to w takich godzinach, w których TŻ pracuje i nie ma mowy o kolejnym spotkaniu, bo kiedy on nie może odebrać potem nikt albo nie odbiera albo mówi, że mieszkanie już zajęte. Wszystko się rozchodzi do ludzi, którzy nie robią nic, żyją na zasiłkach - w sumie nie od dziś wiadomo, że miasto dopłaca wynajmującym aby wzięli tych "bardziej potrzebujących". Naprawdę nie wiemy już co robić, główną przeszkodą są godziny pracy chłopaka, dlatego postanowiłam napisać tutaj, mam nadzieję, że ktoś będzie wiedział co robić aby skutecznie załatwić mieszkanie. Życzę miłego dnia ! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Naczelny Hipster
|
Dot.: Mieszkanie w Niemczech
Cytat:
Nie wiem co za problem, skoro Twój chłopak pracuje tam od 2 lat to powinien być chyba bardziej ogarnięty w kwestiach życia w Niemczech. Jeśli pracuje legalnie to idziecie do spółdzielni, przedstawiacie dochody z - jeśli dobrze pamiętam - zeszłego roku i dostajecie mieszkanie. Nie wiem gdzie mieszkacie, ja znam ceny z Berlina i wychodzi bardzo tanio. No okej, chłopak w danych godzinach pracuje i nie może, ale co z Tobą? Nie możesz pojechać obejrzeć tego mieszkania? Jaki to problem? Poza tym bardzo krzywdzące to co mówisz - skąd wiesz czy się rozchodzi do ludzi na zasiłkach czy nie? Bo nie ty dostałaś mieszkanie, więc trzeba wylać jad na innych? ![]() I skąd te teorie, że miasto dopłaca wynajmującym, żeby brali bardziej potrzebujących? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o spółdzielnię- chłopak jeśli dostanie wolne w pracy, to idzie wypytać w tym tygodniu. A kwestię, kto zamieszkuje dane mieszkanie idzie w bardzo prosty sposób sprawdzić. I nie chodzi mi tu o ludzi, którzy bardzo chcą pracować i z pewnych względów nie mogą, ale o tych, którzy o tą pracę nawet nie chcą zabiegać tylko wolą żyć kosztem innych ludzi - a uwierz mi koleżanko, że w mieście chłopaka żyje takich bardzo wielu. Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
A nie pomyślałaś, że chlopak nie chce z tobą zamieszkać?
Jakoś trudno mi uwierzyć, aby był to taki problem znależc mieszkanie na wynajem i wszyscy chcą się spotkac w godzinach pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Nie, nie pomyślałam, bo on będąc w Polsce dzwoni przy mnie, wysyła mejle i razem oglądamy mieszkania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
A gdzie szuka mieszkania Twój Tż?
Niestety wynajem mieszkania w Niemczech (w niektórych landach) to nie jest prosta sprawa. Jest kilka przyczyn takiego stanu rzeczy. Przede wszystkim jest wyższy popyt niż podaż, prawie 50% procent żyje w wynajmowanych mieszkaniach. Zazwyczaj wynajmujący oczekują, że najemca będzie wynajmował mieszkanie przez dłuższy czas ( z emigrantami nigdy nie wiadomo jak długo tu zostaną). O mieszkanie trzeba dbać, w mojej umowie jest zapisane, że co trzy lata muszę odmalować wszystkie ściany, naprawy do jakiejś kwoty pokrywam z własnej kieszeni itd. Druga sprawa to dochody. Bardzo często najemcy muszą wykazać ile zarabiają i jaką umowę mają. Normalne jest organizowanie castingów na najemcę. Agencja zaprasza wszystkich zainteresowanych, ci wypełniają ankietę, a później oddzwaniają do najlepszych kandydatów. I nie ma co ukrywać, większość preferuje osoby mówiące po niemiecku. Oczywiście wynajęcie mieszkania nie jest niemożliwe, zwyczajnie może to trochę potrwać. Zależy też od miejscowości. Moi znajomi poszli do urzędu miasta ( nie wiem do jakiego wydziału) i powiedzieli, że szukają mieszkania. Tamci mają listę osób, które mają mieszkanie na wynajem, ale nie chcą tego robić przez agencję). Po miesiącu znaleźli, a po czterech się wprowadzili. Nie dziwię się, że mieszkania mogą rozchodzić się do ludzi na zasiłkach (tym bardziej te tańsze), w końcu to pewny biznes, czynsz płaci miasto.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No my szukamy mieszkania we Frankfurcie nad Menem i jest strasznie ciężko, popyt ogromny. W tym tygodniu się TŻtowi "poszczęściło", bo dostał parę dni chorobowego i poszedł zapisać się właśnie na ww. listę. Pani obiecała, że przyślą list - kiedy - nie wiadomo. Oczywiście więcej żadnych informacji nie udzieliła, bo była straszna kolejka i jej się spieszyło. Ogólnie to czekamy, czekamy i jeszcze raz czekamy. Pozdrawiam serdecznie ! ![]() Aaaa i mój chłopak świetnie zna niemiecki, jest po Sprachkursie, więc to nie robi problemu ![]() Edytowane przez aggie94 Czas edycji: 2014-10-25 o 20:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Trzymam kciuki ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Witam,
Post jest wprawdzie stary, ale jeśli ktoś dalej szuka mieszkania w Niemczech polecam przez portal MyPolacy.de, nie będę podawać linku, co by go Administracja nie usunęła, ale naprawdę można wyhaczyć sporo ofert związanych z mieszkaniami/pokojami ![]() Ja obecnie mieszkam w Hamburgu, planuje przenosiny do stolicy, więc jeśli ktoś potrzebuję pomocy, piszcie ! Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Można jeszcze spróbować poszukać przez BookApart
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Ten portal ma wątpliwą reputację ,więc radzę uważać na wszelkie oferty, a szczególnie na oferowaną "pomoc"
Nie wypada się chwalić ale moi rodzice na stałe mieszkają w Niemczech (Berlinie), wiec znam realia .Podstawową rzeczą jest legalna praca ,a wtedy z mieszkaniem nie ma najmniejszego problemu ,w niektórych dzielnicach (szczególnie dawnego NRD) stoją całe puste bloki wystarczy udać się do spółdzielni i jest mieszkanie z meldunkiem .Moi rodzice mają mieszkanie ok 53 metry ,koszt 481 euro w tym ogrzewanie i ciepła woda ,prąd płaci się osobno .Z chwilą zameldowania przyjdzie jeszcze rachunek za telewizję 17,50 euro miesięczne, gdyż w Niemczech w przeciwieństwie do Polski płaci się abonament obowiązkowo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Nalezy pamietac o tym, ze mieszkania w Berlinie sa tansze niz w zachodnich Niemczech.
Przykladowo w RLP mieszkanie 65 m2 koszt 680 euro+prad+ 20 euro telewizja+25 euro internet |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Berlin to nie zachodnie Niemcy ? ,w końcu stolica Niemiec .Oczywiście w Berlinie też są drogie mieszkania zależy to od standardu i tego gdzie jest to mieszkanie .Na Ku'dammie widziałam mieszkania 80 metrów po 1800 euro
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:49.