|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
menu weselne- pomocy
Nie wiem, czy miejsce dobre, ale próbuję
![]() Musimy podać menu weselne. Mamy możliwość ułożenia sobie go samemu i...i tyle możliwości, że nie wiem. Co obmyślam, to się ciągle zastanawiam, czy nie za mało/ nie wymyślnie itd itd. Mamy 5 posiłków na ciepło, i 10 zimnych przystawek. Przystawki mamy wybrane, na pierwszy ciepły posiłek tradycyjny rosół +schabowy z ziemniakami i surówkami. Ale jakie inne 4 ciepłe posiłki? podpowiedzcie proszę ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: menu weselne- pomocy
Przejrzyjcie sobie oferty sal, które podają menu lub podpytajcie managera sali/kucharzy. Każdy ma inny gust, inne przyzwyczajenia, inne tradycje w zależności od części Polski, inne możliwości kucharzy, inną tematykę wesela
![]()
![]() |
#3 |
ctrl alt delete
|
![]() ![]() ![]() ![]() Osobiście odradzałabym też schabowego. Jak idę na imprezę do lokalu, to wolę zjeść jednak coś bardziej "wyszukanego" (czy też raczej procochłonnego) niż danie, które mogę sobie sama w domu zrobić w 10 minut ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Po rosole i schabowym widzę, że raczej nie jest to wymyślne wesele a tradycyjne
![]() U nas na obiad jest pomidorowa z kluseczkami, mięsa są do wyboru (chyba 4 rodzaje). A potem właśnie mniej więcej to co wymieniłam u góry. Pojawia się też chyba jakaś pierś pieczona z czymś tam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Ja również nie stawiałabym na schaboszczaka i rosół, bo to się je w każdą niedzielę.
Ale polecam jako jedno gorące danie coś wegetariańskiego - to bardzo lekka kuchnia, fajnie podać to przed tortem, żeby zostało na niego miejsce. Ze swojej strony polecam np. kotleciki z kaszy jaglanej, kotleciki marchewkowe z serem feta, może jakieś nadziewane warzywa (papryka, cukinia, bakłażan), zupa krem z dyni z ciastem francuskim (pycha ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Pierwszy cieply posilek jest bardzo wazny
No i ten schabowy,ewentualnie moglby byc ale jeszcze cos innego- Jak jest mozliwosc ulozenia samemu menu to ja bym zrobila tak rosol schabowy,pieczen z kurczaka lub indyka w ziolach,kotleciki warzywne salatka z buraczkow,salatka wielowarzywna ziemniaki i kluski wszystko podane na polmiskach,kazdy wezmie to co bedzie chcial Potem tylko 2 gorace dania np.jakis krem bogracz lub barszcz z krokietem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
ja również przejrzałabym oferty sal co do menu, jest ich mnóstwo. na początek zostałabym przy klasycznym menu (rosół, wybór mięs, surówki, ziemniaki) a wszelkie nietypowe, ekskluzwne dania na później do wyboru - szwedzki stół, bo nie każdy lubi ekstrawagancję na weselu.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
jak ustalaliśmy menu to szef kuchni stwierdził ze na weselu nie podaje sie schabowego i devolaja. Schabowego - bo najpyszniejszy jest prosto z patelni, a przy kilkudziesięciu gościach nie da się tego zrobić od razu dla wszystkich, a devolaj przy krojeniu może piękne kreacje i krawaty pochlapać masłem.
Czy na weselu będą weganie lub wegetarianie ? Jeżeli tak - to zadbaj i o nich. Nie wiem skąd pochodzisz ale może jakieś danie kuchni regionalnej? Jak cenowo "wychodzą" ryby u Ciebie? Może jako zimna przekąska i jedno ciepłe jakąś rybka? Co myślisz o torcie jako deserze po obiedzie? co proponuje sala? Jakie przykładowe menu? Edytowane przez 201607040940 Czas edycji: 2016-06-06 o 19:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
doprecyzuję - akurat ten szef kuchni nie robi na wesela schabowego i devolaja przy swoim zapleczu kuchennym.
Czy naciąganie - wg mnie nie. Wielokrotnie widziałam na imprezie krawaty w tłustych plamach od masła z devolaja, a odgrzewane kotlety mi nie smakują. Ale każdy ma własne doświadczenia i smaki. Edytowane przez 201607040940 Czas edycji: 2016-06-17 o 08:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
To jaka jest alternatywa tego kucharza?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
cokolwiek sobie zamarzę.
Ostatecznie zdecydowałam się na inne miejsce ale jak chcesz to Ci na priv mogę przesłać przykładowe menu ściągnięte z ich strony. Facet ma nie tylko dom weselny ale robi też imprezy firmowe i okolicznościowe. Jadłam kiedyś i było bardzo smacznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
No nie wiem czy cokolwiek skoro nie schabowy i nie devolai
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
ctrl alt delete
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do alternatywy- zrobiłby mi to co bym chciała, coś tam proponował ale było to na tyle dawno że już nie nie pamiętam. ---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- Cytat:
Ale barwena jest za droga, nie stać mnie. Khmerskim amokiem rodzina (i ja ) byśmy się zapluli. A soccę chętnie bym wciągnęła. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
ctrl alt delete
|
A ja bym szczerze mówiąc wiała, gdyby kucharz zadeklarował, że wszystko mi może zrobić na wesele. Albo przynajmniej dokładnie dopytywała, jakie konkretnie ma doświadczenie w przygotowywaniu tych potraw i gdzie kupuje składniki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A że nie robiliśmy - to po spotkaniu z nim została mi informacja że na zbiorowe imprezy schab i dewolaj nie bardzo się nadają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Witam, ja nad moim menu weselnym ślęcze już chyba z 2 tygodnie. Chciałabym, żeby nie było takie strasznie oklepane, ale z drugiej strony nie chcę jakiś mega szaleństw
![]() Oto moje menu: Powitanie: -chlebem i solą -szampan Zupa ( jedna do wyboru) - tradycyjny rosół z makaronem - krem borowikowy z grzankami - krem pomidorowy z grzankami czosnkowymi Danie główne ( Pieczeń z polędwicy, nadziana mięsem mielonym i śliwką lub rolada drobiowa-wieprzowa) + 2 do wyboru: - schab ze śliwką - polędwica wieprzowa w sosie kurkowym -roladka wieprzowa po staropolsku w sosie myśliwskim - karkówka duszona w sosie własnym - kotlet de volaille - eskalopek drobiowy w sosie pieczarkowym -kotlet po szwajcarsku +ziemniaki z wody + zestaw surówek Deser ( 1 do wyboru): - ciasto lodowiec - naleśnikowa kostka z lodami i owocową polewą - szarlotka z bita śmietaną i lodami waniliowymi - deser lodowy - lody z owocami i bitą śmietaną I kolacja ( 2 do wyboru) - forszmak -strogonow z indyka - zupa węgierska -zupa meksykańska - flaczki wołowe - bogracz wołowy II kolacja ( 1 do wyboru) - filet z kurczaka w cieście z kluseczkami śląskimi - filet z kurczaka zapiekany z ananasem i serem + ryż - schab w sosie żurawinowym z kopytkami - placki po węgiersku III kolacja ( 1 do wyboru) - micha pieczonych mięs z kapustą zasmażaną lub ćwikłą - żeberka z kapusta zasmażaną - szaszłyki wieprzowo-drobiowe - udko kurczaka z ćwikła IV kolacja Barszczyk czerwony z : ( 2 do wyboru: - krokietami - kapuśniakami - pasztecikami - pizzerinkami Przekąski zimne ( 7 do wyboru): - wiejskie wędliny - roladki z tortilli z szynką i warzywami - kostka z kurczaka w sosie czosnkowym - galaretki drobiowe - roladki wieprzowo-drobiowe w sosie chrzanowym - schab ze śliwką i morela w galarecie - śledzie w oleju i po kaszubsku - śledzie w śmietanie - ryba po grecku na ostro - ryba w galarecie - faszerowane muszle makaronowe - pasztecik drobiowy w sosie żurawinowym - sałatka z szynką - sałatka z tuńczykiem i ryżem - sałatka jarzynowa - sałatka penne z wędzonym kurczakiem - sałatka grecka z serem feta - selerowa z szynką i ananasem - brokułowa z sosem czosnkowym - sałatka warstwowa gyros - sałatka Cezar z grillowanym kurczakiem Ciasto Owoce Napoje Zamawiamy również stół wiejski a na nim: - udziec pieczony - peta kiełbas - żebra dymem wędzone - pasztet pieczony ze śliwką - salceson w maćku - gołąbki w sosie pomidorowym - chleb wiejski oraz bułeczki razowe - krupniak - smalec swojski - ogórki kiszone w gliniaku - pierogi ruskie i z kapustą ( po 150 szt) - 5l bimbru w beczce dębowej Zamawiamy do tego jeszcze słodki stolik z różnymi deserami. Proszę o Wasze opinie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Dlatego nie wiem z której strony się za to zabrać...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Jesli jest 1 do wyboru to ja wybieram i to dostają goście. Jeśli jest 2 to również ja je wybieram, a następnie goście wybierają z tych 2.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Powitanie: -chlebem i solą -szampan Zupa krem pomidorowy z grzankami czosnkowymi - większości ludzi posmakuje, ja nienawidzę rosołu bo zawsze się nim uciapę, poza tym jest na każdym weselu. Borowiki niezbyt, bo nie każdy może jeść grzyby. Danie główne ( Pieczeń z polędwicy, nadziana mięsem mielonym i śliwką lub rolada drobiowa-wieprzowa) + 2 do wyboru: postawiłabym na coś z kurczaka i coś bezmięsnego (skoro pieczeń z polędwicy będzie). Ja np. nie jem mięsa innego niż kurczak, więc z twojego menu zjadłabym niewiele. +ziemniaki z wody + zestaw surówek Deser ( 1 do wyboru): Na deser postawiłabym na szarlotkę I kolacja ( 2 do wyboru) -strogonow z indyka -zupa meksykańska II kolacja ( 1 do wyboru) - filet z kurczaka w cieście z kluseczkami śląskimi - filet z kurczaka zapiekany z ananasem i serem + ryż - schab w sosie żurawinowym z kopytkami - placki po węgiersku Tu nie wiem, wszystko pyszne ![]() III kolacja ( 1 do wyboru) postawiłabym na jedno danie całkowicie bezmięsne, np. smażony camembert, naleśniki ze szpinakiem, może jakieś faszerowane warzywa. IV kolacja Barszczyk czerwony z : ( 2 do wyboru) - krokietami - pasztecikami Przekąski zimne ( 7 do wyboru): - kostka z kurczaka w sosie czosnkowym - śledzie w śmietanie - faszerowane muszle makaronowe - pasztecik drobiowy w sosie żurawinowym - sałatka jarzynowa - sałatka grecka z serem feta - sałatka warstwowa gyros - sałatka Cezar z grillowanym kurczakiem Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2016-07-28 o 09:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
- - krem pomidorowy z grzankami czosnkowymi Danie główne ( Pieczeń z polędwicy, nadziana mięsem mielonym i śliwką lub rolada drobiowa-wieprzowa) + 2 do wyboru: - -roladka wieprzowa po staropolsku w sosie myśliwskim - - -jakis kotlecik warzywny lub zapiekany ser +ziemniaki z wody + zestaw surówek Deser ( 1 do wyboru): tu bym sie zastanawiala - szarlotka z bita śmietaną i lodami waniliowymi - lody z owocami i bitą śmietaną I kolacja ( 2 do wyboru) - forszmak - zupa węgierska - - II kolacja ( 1 do wyboru) - filet z kurczaka w cieście z kluseczkami śląskimi - III kolacja ( 1 do wyboru) - micha pieczonych mięs z kapustą zasmażaną lub ćwikłą IV kolacja Barszczyk czerwony z : ( 2 do wyboru: - kapuśniakami - pasztecikami - Przekąski zimne ( 7 do wyboru): - - roladki z tortilli z szynką i warzywami - kostka z kurczaka w sosie czosnkowy - roladki wieprzowo-drobiowe w sosie chrzanowym - - śledzie w oleju i po kaszubsku - ryba po grecku na ostro - sałatka jarzynowa - - brokułowa z sosem czosnkowym |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
U nas też do wyboru rosół, krem pomidorowy z grzankami i grzybowa - i również bezapelacyjnie wybraliśmy krem pomidorowy z grzankami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
U nas za to ludzie chętnie jedzą rosół na weselach, bo jest to dobra zupa dla kogoś, kto ma zamiar pić alkohol
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Tak czytam, czytam... I wiecie co?
Zgłodniałam po tej lekturze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:27.