Film dokumentalny - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-06-26, 17:01   #1
201710120930
Konto usunięte

Film dokumentalny

Lubisz?

Jak ma sie to zdawkowe pytanie do tytułu wątku?
No pewnie tak ,jak zapytanie ''czy lubisz zwierzęta ?''
yyy.. ale pieski,kotki ,gady czy płazy ?

Przecież również film dokumentalny może poruszać milion tematów.
Więc tak ogólnie zapytam czy -''lubisz ?''
Bo ja bardzo.

I co więcej uważam,że dobrze zrobiony dokument moze bardziej wstrząsnąć widzem/np mną/ niz nie jeden wysoko/nisko budżetowy/zwykły/ film

np wczorajszy 'Krok od przepaści ''
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-26, 17:26   #2
Alvesta
Zakorzenienie

Dot.: Film dokumentalny

Lubię szczególnie o tematyce wojennej i historyczne, ale nie tylko. Generalnie jeśli temat mnie zaciekawi, to może traktować o czymkolwiek.

Aha i jeszcze lubię bardzo filmy przyrodnicze-dokumentalne, i wszelkie medycyny sądowe i akta zbrodni oraz niewyjaśnione zjawiska.
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-26, 17:54   #3
ghana
Zakorzenienie

GG do ghana Send a message via Skype™ to ghana

Lubie filmy dokumentalne poswiecone rzadkim chorobom oraz te ktore przedstawiaja zycie seryjnych mordercow i ich zbrodnie. Inne obejrze ale z mniejszym entuzjazmem.
ghana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-26, 18:00   #4
bess
Zakorzenienie

no i korzystajac z okazji chcialam oglosic wszem i wobecze bedzie ten film o chłopcu w parku ,ktory rozmawial ze starszymi ludzmi (kiedys o nim gdzies rozmawialysmy z paroma dziewczętami) tv polonia godzina 22.30
bardzo zapadl mi w pamiec,jak sie okazalo jeszcze paru osobom

"Bohaterem filmu jest rezolutny 6-latek, Tomek Łoziński. Poznaje świat, przemierzając park na hulajnodze. Zatrzymuje się przy ławkach, na których siedzą starzy ludzie. Rozmawiając z nimi, konfrontuje własną wiedzę z ich doświadczeniami. Przejażdżka Tomka przez park stopniowo zmienia się w symboliczną wędrówkę przez życie. Film zdobył m.in. Grand Prix na XXXII Międzynarodowym Festiwalu Filmów Krótkometrażowych w Krakowie w 1995 roku."
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-26, 18:27   #5
201710120930
Konto usunięte

Dzięki bess

Dawajcie koniecznie znać o czymś interesującym .
Stary 2007-06-26, 19:22   #6
~Viviana~
Raczkowanie

Ja zawsze oglądam dokumenty o tematyce psychologicznej. Również lubię słuchac historii o seryjnych mordercach, ich psychice, tym czym się kierowali. A codziennie oglądam filmy przyrodnicze.
której kształt zamykam w dłoniach

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
21.08 oficjalne zapuszczanie włosów
~Viviana~ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-26, 20:00   #7
paula007
Zakorzenienie

Tak, lubię.

Muszę się jednak przyznać, że ostatnio mało ich oglądam. Z różnych powodów. I coś mi się wydaje, że ten wątek będzie mi przypominał o nadrabianiu zaległości. Oby.

Ciekawe filmy dokumentalne, często o tematyce społecznej czy kulturowej (ale nie tylko) można obejrzeć na TVP Kultura. W różnych porach dnia.

A ostatnio widziałam, mające już swoje lata, "Siedem kobiet w różnym wieku" Kieślowskiego (bo warto przypomnieć, że początek jego reżyserskiej działalności to filmy dokumentalne właśnie).

Cytat:
Napisane przez culture.pl
Szkice do portretów siedmiu tancerek w różnym wieku - od młodziutkiej adeptki szkoły baletowej po dojrzałą kobietę mającą karierę artystyczną dawno za sobą. Wiele lat żmudnych ćwiczeń wieńczy - lub nie - krótkotrwała kariera.

"Pozornie siedem biografii, w rzeczywistości analiza jednego biologicznego losu, jednej określonej egzystencji, zamkniętej, zawieszonej między młodzieńczymi nadziejami a przedwczesną rezygnacją." (Rafał Marszałek [w "Kino Krzysztofa Kieślowskiego", pod red. T. Lubelskiego)

"Refleksja o przemijaniu, a także o tym, co w ludzkiej naturze najwartościowsze: o podejmowaniu wysiłku bez oglądania się na trwałość lub ulotność tego, co się buduje." (Bożena Janicka "Film" 1979)

paula007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-27, 13:43   #8
miss_seepy
Wtajemniczenie

uwielbiam...

Filmy dokumentalne, ale tez reportaze o zwyczajnych ludziach. Niesamowite jest to jak niezwykle scenariusze pisze zycie.
No i naprawde duzo jest tego typu filmow w pl telewizji

Cytat:
"A ostatnio widziałam, mające już swoje lata, "Siedem kobiet w różnym wieku" Kieślowskiego (bo warto przypomnieć, że początek jego reżyserskiej działalności to filmy dokumentalne właśnie). "

Poruszajace byly tez jego "Gadajace glowy" i "Pierwsza milosc"

Przestal je krecic,bo przy kreceniu dokumentow szybko pojawia sie pytanie "gdzie jest granica ludzkiej prywatnosci".

miss_seepy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-27, 14:21   #9
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miss_seepy Pokaż wiadomość
Poruszajace byly tez jego "Gadajace glowy" i "Pierwsza milosc"

Przestal je krecic,bo przy kreceniu dokumentow szybko pojawia sie pytanie "gdzie jest granica ludzkiej prywatnosci".

A "Pierwszej miłości" niestety jeszcze nie widziałam.

"Gadające głowy" za to bardzo mi się podobały. Świetny dokument. Wiem, że niedawno (tzn. w 2004 ) został nakręcony film "Gadające głowy II":

Cytat:
Napisane przez stopklatka.pl
Krzysztof Wierzbicki nakręcił "Gadające głowy II". Powtórzył pomysł Krzysztofa Kieślowskiego przy czym w pierwszej części filmu pojawiają się niektóre osoby z "Gadających głów" Kieślowskiego i komentują własne wypowiedzi sprzed lat. W drugiej, na te same pytania odpowiadają już inni ludzie.
Nie miałam okazji obejrzeć, ale bardzo bym chciała. Z czystej ciekawości. Jak gdzieś wypatrzycie, to możecie dać znać.

Stary 2007-06-27, 20:05   #10
*~An!@~*
Zadomowienie

GG do *~An!@~*

Lubię filmy dokumentalne .

Najbardziej lubię o różnych anomaliach, psychice ludzkiej i starożytnym Egipcie.

Inne (np. o tematyce wojennej czy nawet o świecie zwierząt) też chętnie obejrzę jak znajdę czas .
Placebo "Sleeping With Ghosts"

*~An!@~* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-27, 20:15   #11
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Lubię Oglądam jak tylko godzina jest przyzwoita
amistad.k.m.s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-06-27, 23:23   #12
nri
Zadomowienie

z filmow "przyrodniczych" uwielbiam te z dziedziny astrofizyki; lubie tez historyczne, szczegolnie te ze starozytnosci, sredniowiecza i II wojny

z typowo dokumentalnych - biografie i zycie na balkanach i w chinach
Stary 2007-07-01, 23:04   #13
Aeterna
Zakorzenienie

Bardzo.
Aeterna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-12, 09:35   #14
martini.
Zakorzenienie

Lubię i oglądam. Nawet miałam na studiach taki przedmiot, gdzie w ramach zaliczenia kręciliśmy swój własny dokument. Jeszcze go nawet nie widziałam, bo się montuje . A efektu jestem ciekawa bardzo. Wiem tylko, że mieliśmy najlepszy materiał (wiadomo, ja byłam głównym operatorem kamery )

Nie lubię tylko dokumentów o ptaszkach, kwiatkach itp. Lekko mnie nudzą.
martini. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-12, 20:09   #15
dotaa
Rozeznanie

Bardzo lubię i często oglądam. W szczególności te przyrodnicze, o seryjnych mordercach, zresztą i wiele innych
Zaciekawił mnie ostatnio zwiastun na Discovery dokumentu "Człowiek niedźwiedź" i czekam na niego. Niedziela 21:00

Człowiek niedźwiedź Grizzly Man
Film Wernera Herzoga przestawia portret Timothy'ego Treadwella, znawcę grizzly, który przez 13 lat mieszkał w lasach Katmai National Forest na Alasce. Został zabity przez niedźwiedzia w 1993 r. Autor nakreślił sylwetkę przyrodnika na podstawie jego pamiętników, spisanych podczas ostatniej, trzynastej wyprawy na Alaskę. Fragmenty filmów, nakręcone przez samego bohatera, odsłonią prawdziwą twarz człowieka, który pozostawał tajemnicą nawet dla przyjaciół.

"Z książkami jest tak samo jak z ludźmi: tylko niewielka część odgrywa dużą rolę, reszta gubi się w wielości"

dotaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-12, 21:01   #16
anestet-ka
Wtajemniczenie

Również zdarza mi się obejrzeć, ale tylko o ludziach ogółem, bądź o konkretnych postaciach, które mnie interesują. O kfjatkach i pscółkach odpada.
Ostatnio udało mi się wyszperać w necie "Dziennik zapowiedzianej śmierci" o Tomaszu Beksińskim, synu Zdzisława. Teraz już oboje nie żyją, ale w tym dokumencie jeszcze występuje ojciec. Jako fankę obojga, mnie ten dokument poruszył

Edytowane przez anestet-ka
Czas edycji: 2007-09-08 o 15:04
anestet-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-08, 13:01   #17
basilissa
Rozeznanie

Na mnie największe wrażenie zrobiła jak do tej pory Defilada Fidyka, o tytułowej defiladzie w Korei Północnej.
Stary 2007-09-20, 17:05   #18
paulinka1128
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość
no i korzystajac z okazji chcialam oglosic wszem i wobecze bedzie ten film o chłopcu w parku ,ktory rozmawial ze starszymi ludzmi (kiedys o nim gdzies rozmawialysmy z paroma dziewczętami) tv polonia godzina 22.30

"Bohaterem filmu jest rezolutny 6-latek, Tomek Łoziński. Poznaje świat, przemierzając park na hulajnodze. Zatrzymuje się przy ławkach, na których siedzą starzy ludzie. Rozmawiając z nimi, konfrontuje własną wiedzę z ich doświadczeniami. Przejażdżka Tomka przez park stopniowo zmienia się w symboliczną wędrówkę przez życie. Film zdobył m.in. Grand Prix na XXXII Międzynarodowym Festiwalu Filmów Krótkometrażowych w Krakowie w 1995 roku."
Super film

Ogólnie to mam do was wielką prośbe ponieważ pisze mature na temat -
Film dokumentalny - zjawisko marginalne czy znaczące w polskiej kinematografii?
Udziel odpowiedzi na pytanie, analizując wybrane przykłady filmów dokumentalnych na tle artystycznych dokonań ich twórców.

Możecie mi polecić jakieś tytuły ciekawych filmów. Jak narazie zastanawiam się nad:
- Hanna Polak i Andrzej Celiński za "Dzieci z Leningradzkiego" (na ten jestem już zdecydowana)
- Sylwester Latkowski Blokersi lub Klatka
- Maciej Drygas "Usłyszcie mój krzyk"
- Marcel Łoziński "Wszystko może się przytrafić"
- Kieślowski "Siedem kobiet w różnym wieku"

Dodam, że chciała bym aby każdy film był innego reżysera i mówił o zupełnie odmiennych sprawach.
Stary 2007-09-20, 20:36   #19
miss_seepy
Wtajemniczenie

w kinie polskim film dokumentalny powiedzialabym ze jest wrecz typowym gatunkiem,a co innego ze nie doceniaja go polscy widzowie i dla nich to marginalna sprawa.
naprawde masz w czym wybierac i w sumie cie podziwiam. robilam kiedys referat n/t Kieslowskiego i mimo ze sprawa dotyczyla jednego autora ciezko bylo okroic ten temat ;-)
Na Maturze dobrze sie wykazac, ale lepiej czasami wybrac bardziej banalne zagadnienie, zwlaszcza ze nie zostanie to odpowiednio docenione, a jest zbyt malo czasu by gruntownie zglebic temat. Takie moje zdanie, ale zycze powodzenia.

Moim zdaniem powinnas sobie przypomniec filmy, ktore kiedys juz widzialas, a jedynie 2-3 pozycje dac jakies nowe dlatego niczego Ci jednak nie doradze, bo ogladanie wszystkiego od poczatku, analiza i wyciaganie wnioskow zajmuje duzo czasu a z doswiadczenia wiem ze w kl. maturalnej nie jest go za wiele

miss_seepy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-26, 16:37   #20
Kissi
Raczkowanie

Lubię filmy dokumentalne.
Przede wszystkim dlatego, że są niekomercyjne oraz nietuzinkowe.

Cytat:
Napisane przez paula007 Pokaż wiadomość

"Gadające głowy" za to bardzo mi się podobały. Świetny dokument. Wiem, że niedawno (tzn. w 2004 ) został nakręcony film "Gadające głowy II":
Nie miałam okazji obejrzeć, ale bardzo bym chciała. Z czystej ciekawości. Jak gdzieś wypatrzycie, to możecie dać znać.

Dzisiaj widziałam "Gadające głowy" i "Gadające głowy II"
Kieślowskiego i Petryckiego.
Jestem pod dużym wrażeniem. Pierwsze "Gadające głowy" nakręcone w roku 1979 przedstawiają obraz psychologiczno-socjologiczny Polaków żyjących w ówczesnej rzeczywistości.
Czasami śmieszne "Jestem humanistą, ale odkąd zmieniłem zawód na taksówkarza, poczułem sie naprawdę wolny..." albo "chciałbym być samochodem Syrenką...", czasem poważne "chciałabym, żeby papież przyjechał do Polski", a czasem rozbrajająco szczere "Jestem taki zwyczajny, jak inni..."

Na fantastyczny pomysł wpadł Petrycki, i w 2004 zadał trzy pytania, (kim jesteś? Czego byś chciał? Co jest dla ciebie najważniejsze?), tym ludziom, co trzydzieści lat wcześniej.
Pokazał tym samym jak bardzo zmienił sie światopogląd przeciętnego Polaka. Jak bardzo różni się mentalność osób starszych a młodzieży. I jakie rozbieżne interesy nimi kierują.

Polecam gorąco

Z dokumentów Kieślowskiego widziałam także "Pierwszą miłość" oraz "Z punktu widzenia nocnego portiera" Obydwa obrazy prawdziwe i gorzkie jak życie.
Kissi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-28, 12:53   #21
danuskahehe
Raczkowanie

kocham filmy dokumentalne o zwierzętach, szczegolnie o malpach z madagaskaru, pancernikach, zwierzetach rownikowych i zyjacych na sawannach za to nie lubie zwierzat wysokogorskich i polarnych
Stary 2008-02-28, 22:02   #22
bess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość

no wlasnie teraz leci ten film na tvp1

a przepraszam to kontynuacja
Cytat:
A gdyby tak sie stałoFilm był w tym roku jednym z 8 najlepszych dokumentów ubiegających się o nominację do Oscara. Osiemnastoletni młodzieniec wraca do parku, gdzie 12 lat wcześniej, jeszcze jako dziecko, jeździł na hulajnodze, przyglądał się pawiom, a spotkanym staruszkom zadawał pytania na temat życia, śmierci, miłości i samotności. Autorzy zastanawiają się nad tym, czy były one tylko chwilą ulotnej fantazji i odeszły w przeszłość, czy dotykały spraw wiecznych, uniwersalnych i eschatologicznych. Młody człowiek powraca pamięcią do tamtego letniego dnia.
wczoraj widzialam dokument Latkowskiego o Wisni
Stary 2008-09-18, 13:46   #23
paula007
Zakorzenienie

Gorąco polecam obejrzenie filmu Uciekinier Marka Tomasza Pawłowskiego.

Cytat:
Napisane przez filmweb.pl
Film opowiada o nieprawdopodobnej historii Kazimierza Piechowskiego - jedynego żyjącego organizatora i uczestnika najbardziej brawurowej i spektakularnej ucieczki z Auschwitz 20 czerwca 1942 roku. (...)

Naprawdę niezwykły i poruszający film. Można go obejrzeć na stronie iTVP -> http://www.itvp.pl/rozrywka/video.ht...76&video=24829

Dzisiaj oglądałam też, na TVP Kultura, wcześniejszy film dokumentalny Pawłowskiego Zakazana miłość - historia Broni i Gerharda. Jest to wzruszająca - dla mnie tym bardziej, że rozgrywała się w moim regionie - historia zakazanego w czasie drugiej wony światowej związku - Polski i Niemca. Również polecam.

Stary 2008-09-18, 16:21   #24
Charmain
Zakorzenienie

Polecam dokumenty Ewy Ewart do obejrzenia na TVN 24.
Charmain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 19:23   #25
bess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Charmain Pokaż wiadomość
Polecam dokumenty Ewy Ewart do obejrzenia na TVN 24.
ogladam czasem jak nie zapomne ,bardzo ciekawe
ost o zonach w Japonii
jutro bedzie bardzo poruszajacy dokument o 23:05 na tvp1
Cytat:
Z krwi i ciała mego
Susan Tom ma ok. 50 lat, sporą nadwagę i łagodne spojrzenie. Mieszka w kalifornijskim mieście Fairfield, ma wygodny, zadbany dom, w którym znalazło opiekę 13 dzieci z upośledzeniami fizycznymi i psychicznymi dzieci bez rąk lub nóg, z bliznami po oparzeniach, cierpiące na epidermolysis bullosa, czyli dziedziczne odklejanie się naskórka, bądź na zwłóknienie torbielowate. Wszystkie one nazywają Susan mamą. Ciężko doświadczone przez los, chore i cierpiące, są radosne i szczęśliwe, czują się kochane, potrzebne, wyjątkowe.
ogladalam jakis czas temu i pamietam,ze bardzo mnie poruszyl i dał do myslenia
Stary 2010-01-31, 19:45   #26
201710120930
Konto usunięte

Nankin (o masakrze ludności chińskiej przez wojska japońskie)

Nie tak dawno oglądałam ,ale widzę w programie ze często są powtórki ,nawet dziś (Planete) Żałuję.Ja optuję za tym żeby dokument był jak najbardziej realistyczny, ale to przeszło moje oczekiwania
Drugi raz nie zdecydowałabym się go zobaczyć.
Stary 2010-02-02, 08:12   #27
Hvid
Zakorzenienie

Godne uwagi sa takze filmy dokumentalne Kazimierza Karabasza (nauczyciela Kieslowskiego). Sposrod wielu jego dziel wymienie tylko te, ktore mialam szczescie obejrzec:
``Muzykanci``-opowiesc filmowa o probie orkiestry detej tramwajarzy. Bardzo podnoszaca na duchu, ukazuje ludzi, ktorzy maja w zyciu pasje i chetnie poswiecaja jej czas.
``Wezel``-dokumentalny zapis pracy dyspozytorow na kolejowej stacji rozrzadowej w Tarnowskich Gorach.
``Ludzie z pustego obszaru``-opowiesc o zyciu grupy mlodziezy z warszawskiej Pragi. Zycie z dnia na dziej, bez wiekszych perspektyw na lepsze jutro.
``Ptaki``-opowiesc o slaskich hodowcach golebi. W roli glownej wystepuja tytulowe ptaki, ciekawe ujecia ``z lotu ptaka``.
``Pierwszy krok``-rejestracja lekcji muzyki w pierwszej klasie podstawowej szkoly muzycznej.
``Ludzie w drodze``-dokument ukazujacy zakulisowe, codzienne zycie ludzi pracujacych w wedrownym cyrku.

U Kieslowskiego widac to, ze w poczatkowej fazie inspirowal sie wlasnie tworczoscia Karabasza. Wymienie chociazby jego filmy dokumentalne, takie jak:
``Dworzec``-dokumentalny zapis przedstawiajacy Dworzec Centralny w Warszawie. Ludzie spieszacy sie na pociag, nieuprzejme kasjerki, zagubienie, relacje miedzyludzkie.
``Szpital``-krotka opowiesc o pracy lekarzy w jednym ze szpitali. Calodobowa harowka, brak czasu na wytchnienie, operacje przeprowadzane przez bardzo zmeczonych i sennych lekarzy, ktorzy pomiedzy jednym zabiegiem a drugim probowali sie wyspac na kozetce.

Godnym uwagi jest takze dokument Kieslowskiego ``Z punktu widzenia nocnego portiera``. Obraz czlowieka, z ktorego system totalitarny zrobil slaba istote slepo poddajaca sie mechanizmom.
......................... ......................... ......................... ......................... .........................

Troche sie rozpisalam, moglabym jeszcze dodac wiele innych filmow dokumentalnych, ale niestety, nie pamietam tytulow wszystkich. Jeden, ktory utkwil mi w pamieci, zostal zrealizowany przez rosyjskiego dokumentaliste. Opisuje stacje metra w Moskwie. Jest to dokument animowany, zamiast ludzi wystepuja guziki

Edytowane przez Hvid
Czas edycji: 2010-02-02 o 08:13
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-02, 12:31   #28
hulababula
Przyczajenie

Polski dokument lat 70 tych jest niesamowity. Karabasz, Kieślowski, Łoziński i wielu innych, wspanialych twórców. Ten ostatni na pytanie, dlaczego kręci filmy dokumentalne, odpowiedział: Bo coś się wokół dzieje, we mnie też i próbuję to połączyć. Bo lubię zadawać pytania o radość, strach, ból, nadzieję. Bo chcę zrozumieć jak to jest. Bo nie wierzę w obiektywny zapis. Bo kaprys Pana Boga cenię ponad moją wyobraźnię. Bo ciekaw jestem, czy inni czują podobnie do mnie. Bo to mój wybrany zawód, nie chciałem pracować jako inżynier. Bo lubię zagęszczać rzeczywistość, ale tak, żeby jej nie zniekształcić. Bo musze zarabiać.
hulababula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-17, 19:09   #29
muszynianka
Zakorzenienie

Może ktoś mi polecić jakiś dobry film dokumentalny?
Interesują mnie różne rzeczy - ludzkie dramaty, prostytucja, margines społeczny.
Ale także morderstwa, zbrodnie, bądź też dokumenty historyczne - im więcej kontrowersji tym lepiej
ale różne, wszystko co ciekawe mnie zainteresuje, oglądałam Jesus Camp - bardzo fajne, super size me, zabawy z bronią także tego typu rzeczy też mnie interesują

---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ----------

Ostatnio obejrzałam także dzieci z leningradzkiego i taki polski dokument o narkomanach nakręcony przez... no właśnie, przez pewnego pana który przy kręceniu sam zaczął brać sprzed kilku lat. Mieszkali w kamienicy Warszawskiej mieli swój squat...

---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ----------

co mogę polecić nie do końca dokument ale - prawie.
Yo Puta, ma w sobie cechy filmu dokumentalnego. Smutne.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-17, 23:22   #30
seduction
Zakorzenienie

Ja polecę dodatkowo już do wymienionych film: Born dead. O chłopaku, który siedział w poprawczaku i więzieniu łącznie przez 15 lat, a potem w ramach programu zaczął pomagać i opiekować się dziećmi upośledzonymi/niepełnosprawnymi. Naprawdę szczerze polecam, tak jak i mi TŻ, który go znalazł. Film można obejrzeć w necie na stronie tvp2.

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

seduction jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości