zamiennik red heart super saver ( nr 5/5.5 mm) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-08-27, 22:02   #1
rudykurczak
Przyczajenie

zamiennik red heart super saver ( nr 5/5.5 mm)

Chce udziergac niegryzaca lekka narzutke na krotki rekaw, na ladna pogode, poki bedzie cieplo. Na stronie mojej hurtowni czytam parametry, albo szedelko 3.5 albo 7- 8. Moge zlaczyc dwie nitki aby mialy odpowiednia grubosc i uzyje w/w szydelka, (myslalam o kocurku, kotku, mimozie lub np himalaya anty pilling, itp). Kolor blady lub brudny roz, zamowie jesli nie dostane u siebie,

W projekcie jest wloczka super saver, niedostępna w pl. Tabelka wyglada tak ze rozmiar rosnie co 5 cm i odpowiada temu 8 oczek wiecej czyli 55 cm - 51o., 60 cm - 59o. Itd

Czy myślicie ze red heart soft ma taka sama wydajnosc? Wg strony zagranicznej wyglada na to ze tak, himalaya super soft o podobnej dlugosci i wagi okazala sie za cienka, chcac zrobic moj rozmiar musialam zwiekszyc ilosc oczek, co jest nieoplacalne. Dwie nitki sa za grube (wykorzystam ta wloczke np na druga narzutke na zime lub sweter)

Co polecacie ?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
rudykurczak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-29, 14:22   #2
gagatu
Zakorzenienie

Dot.: zamiennik red heart super saver ( nr 5/5.5 mm)

Witaj

Nie znam włóczki Red Heart Super Saver, ale wg opisu wygąda, że Red Heart Soft jest podobna, jeśli chodzi o grubość. No właśnie - grubość. Piszesz, że chcesz zrobić narzutkę na cieplejsze dni, a ta włóczka jest dość gruba i w dodatku z akrylu, czyli sztucznego włókna. Nie będzie Ci w niej za gorąco?
gagatu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-29, 15:14   #3
rudykurczak
Przyczajenie

No to moze wezme cos lzejszego, np w dwie nitki, polecasz mieszane wloczki czy akryl, moze bawelna? Myslalam nad mimoza lub kotkiem, z bawelny cotton home lub podobna.

Stary 2016-08-30, 13:33   #4
gagatu
Zakorzenienie

A możesz wstawić zdjęcie tej narzutki, albo linka do wzoru? Byłoby łatwiej doradzić, ale najlepsza byłaby bawełna, ewentualnie mieszanka z akrylem.
gagatu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-30, 15:58   #5
rudykurczak
Przyczajenie

Ok,dzieki, chyba zrezygnuje z cienkiej dzianiny i zrobie grubsza, bo bawelna w dwie nitki wyjdzie drogo, a u mnie w mieście nie ma takiego wyboru w kolorach

Edytowane przez rudykurczak
Czas edycji: 2016-08-30 o 16:52
Stary 2016-08-30, 21:48   #6
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rudykurczak Pokaż wiadomość
Chce udziergac niegryzaca lekka narzutke na krotki rekaw, na ladna pogode, poki bedzie cieplo. Na stronie mojej hurtowni czytam parametry, albo szedelko 3.5 albo 7- 8. Moge zlaczyc dwie nitki aby mialy odpowiednia grubosc i uzyje w/w szydelka, (myslalam o kocurku, kotku, mimozie lub np himalaya anty pilling, itp). Kolor blady lub brudny roz, zamowie jesli nie dostane u siebie,

W projekcie jest wloczka super saver, niedostępna w pl. Tabelka wyglada tak ze rozmiar rosnie co 5 cm i odpowiada temu 8 oczek wiecej czyli 55 cm - 51o., 60 cm - 59o. Itd

Czy myślicie ze red heart soft ma taka sama wydajnosc? Wg strony zagranicznej wyglada na to ze tak, himalaya super soft o podobnej dlugosci i wagi okazala sie za cienka, chcac zrobic moj rozmiar musialam zwiekszyc ilosc oczek, co jest nieoplacalne. Dwie nitki sa za grube (wykorzystam ta wloczke np na druga narzutke na zime lub sweter)

Co polecacie ?

a dużo oczek Ci brakło? bo może robisz ściślej niż ten wzór przewiduje i stąd rozbieżność, a nie z rodzaju nitki? może wystarczyłoby wziąć większe szydełko/druty? ja np. na drutach robię bardzo luźno i żeby mi wyszły próbki zgodne z tym co większość wzorów mówi, czy opis na włóczce, to muszę się bardzo pilnować, albo robić mniejszymi drutami...
za to na szydełku robię raczej ściślej niż "standardy"...
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-30, 22:27   #7
rudykurczak
Przyczajenie

Dziewczyna uzywala wloczki na 5.5 mm i takie ma szydelko, ja kupilam taka mniej wiecej taka sama wage i metraz wloczki, (w usa sa yardy i oz i kwestia przelicznika ale bylo ok 200g/ok 330 m) oznaczony na 5 mm l, uzylam 5 mm. chyba wszystkie wloczki himalaya maja zawyzony rozmiar szydelka

Edycja : nie wiem jak interpretować ta robotke, bo dziewczyna mierzy dekolt i na tej podstawie robi die oczka, po skonczeniu I rzedu mozna przymierzyc to do dekoltu swojej bluzki i to jest wyznacznik rozmiaru . Ja jestem odoba postawna z biustem i dekolt jest chyba jednakowy i dla szczuplych grubych. Zaczelam robic dwie nitki,liczba oczek w drugiej kolejnosci i sweter wyszedl za duzy? musze to przeanalizowac, poprobowac, zrobic fragment, przymierzyc i spruc w razie czego. Porownujac ceny swetrów w sieciowkach, koszt ilosci wloczek nie jest wygórowana

Edytowane przez rudykurczak
Czas edycji: 2016-08-31 o 11:24
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości