SWPS Studia azjatyckie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-03, 23:04   #1
Justinanaum
Przyczajenie

Question

SWPS Studia azjatyckie

Cześć
Niedawno natknęłam się na ofertę Studiów azjatyckich prowadzonych przez SWPS, jednak mam parę pytań do studentów, którzy rozpoczęli tam naukę. Jeśli ktoś zechciałby podzielić się swoimi spostrzeżeniami na temat tego kierunku, proszę o odpowiedź. Najbardziej interesuje mnie poziom lektoratu z j. chińskiego, czy uważacie, że 180 godzin w roku jest dla Was wystarczające, czy taka ilość godzin daje perspektywy opanowania języka po 3 latach na poziomie przynajmniej dobrym? Oczywiście odpowiednio do, zapewne, ogromu wkładu pracy własnej Czy język angielski jest prowadzony w grupie rzeczywiście zaawansowanej, czy raczej poziom w grupach jest jednakowy? Będę wdzięczna za odp., gdyż nigdzie na forach nie mogę znaleźć żadnych informacji, dlatego, że kierunek jest nowy...
Pozdr!

Edytowane przez Justinanaum
Czas edycji: 2014-02-03 o 23:05
Justinanaum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-19, 20:56   #2
Moolan
Przyczajenie

Dot.: SWPS Studia azjatyckie

Podbijam! Odpowiadajcie proszę!
Moolan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-20, 10:59   #3
Casssssie
Rozeznanie

Jestem studentką swps ale psychologii... radzę takich opini poszukać na fb lub przejechać się na uczelnię i pogadać ze studentami
Casssssie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-21, 23:16   #4
Justinanaum
Przyczajenie

Z tym pojechaniem na uczelnię i pytaniem studentów może być ciężko, jeżeli nie zna się samych studentów tego kierunku

Moolan, z tego, co dowiedziałam się, pisząc prywatną wiadomość do jednej ze studentek odszukanej ledwo na fb, lektorka jest z Tajwanu, ponoć są osoby w grupie, które opóźniają pracę, poziom mógłby być wyższy (jednak jest to subiektywne zdanie tej dziewczyny ), jak sama stwierdziła, już po roku można się dogadać z Chińczykiem, ale akurat ona dużo bardzo robi sama - jeśli chodzi o kasę, to lepiej zainwestować w kurs lub iść na sinologię, jeżeli chce się opanować chiński i głównie na tym Ci zależy. Więc, ogólnie nie potrafiła mi odp. na pytanie, czy kierunek ten warto studiować, podała swoje odczucia Oprócz tego są oczywiście przedmioty mniej lub bardziej ciekawe/przydatne dot. gospodarki, religii krajów azjatyckich itp. Jeśli chodzi o angielski metodą e-learning, to strata czasu wg niej. Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdr!
Justinanaum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-23, 19:14   #5
Moolan
Przyczajenie

Justinanaum!
Dzięki super istotne info! A teraz pytanie do Ciebie - jaka jest Twoja decyzja?
Mnie właśnie bardzo kręcą te przedmioty dotyczące religii, kultury, gospodarki nieco mniej, ale też ujdą - pytanie czy to są typowe zapchaj dziury czy można coś ciekawego wynieść? Czy to wszystko zajmuje dużo pracy? Angielski się spodziewałam i zastanawiam się czy jakimś certyfikatem nie możnaby go obejść Mam nadzieję, że to opóźnianie nie prowadzi do tego, że lekcje są nudne? Bo tego nie zniosę

Z Twojego opisu wynika że ta dziewczyna zadowolona nie jest, że żałuje, że nie jest na sinologii - mam rację?
Stary 2014-06-23, 20:43   #6
hankajot
Przyczajenie

Właśnie kończę anglistykę na SWPS, ale znam też kilka osób z orientalistyki i wiem, że jest sporo świetnych wykładowców zajmujących się historią i gospodarką: profesorowie, ambasadorowie, ludzie którzy w tamtych krajach często byli albo są i dobrze je znają i z tego są zadowoleni na sto procent. Niestety, jak z poziomem języków trudno mi powiedzieć, są na pewno dwie native speakerki, z angielskim może jest jakaś opcja chodzenia na lektorat do normalnej grupy zamiast elearningu?
Zresztą, chyba w sobotę są dni otwarte, będą tam i wykładowcy i studenci kierunków, możesz podjechać i się spytać jak to dokładnie wygląda.
hankajot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 06:40   #7
Moolan
Przyczajenie

Hankajot! miło mi to słyszeć co piszesz właśnie na ambasadorów, dyplomatów, liczyłam i nie wiedziałam czy to prawda co piszą na stronie;P

Na dni otwarte niestety nie będę mogła dotrzeć, chociaż bardzo chciałam - muszę wyjechać z Warszawy, bardzo żałuję. Nie wiesz czy będą jeszcze jakieś dni otwarte przed październikiem?

Swoją drogą ja myślałam o anglistyce swego czasu też - jesteś zadowolona? Będziesz kontynuowała studia na swps?

Dzięki jeszcze raz za odpowiedź i miłego dnia!

M.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-24, 21:47   #8
hankajot
Przyczajenie

Dni Otwarte pewnie jeszcze będą, pewnie w jakiś weekend lipca i/lub sierpnia, ale nie znam dokładnych dat.

Z anglistyki jestem megazadowolona, mnóstwo się nauczyłam, wyszlifowałam język - oczywiście, trzeba chcieć pracować i się uczyć, szczególnie na początku, kiedy są takie przedmioty jak historia USA albo literatura brytyjska i czasem przebrnąć przez nudne/nie interesujące Cię przedmioty, ale to jak na każdych studiach. Na uczelni zostaję, właśnie zaczynam pracować nad wnioskiem na studia doktoranckie

P.S. Jeśli chcesz się skontaktować ze studentami orientalistyki, zawsze możesz podbić do ich koła naukowego, mają fanpage na fejsie: https://www.facebook.com/knsaswps?fref=ts
hankajot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-30, 21:49   #9
Draubi
Przyczajenie

Hej,
właśnie dostałam pisemne potwierdzenie, że zostałam przyjęta na studia azjatyckie na SWPS Jeśli ktoś jeszcze się zdecydował, to chętnie poznam przyszłych studentów
Pozdrawiam,
Dominika
Draubi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-01, 08:22   #10
Moolan
Przyczajenie

Hej Dominika!

Ja się ciągle waham. Odkryłam jeszcze stosunki międzykulturowe na UW. No i nie wiem. Może powiedz mi co Cię skłoniło do SWPS, może mnie przekonasz? ja też się martwię o dojazd. Mieszkam na drugim końcu Warszawy a przy czesnym na auto mnie już nie będzie stać
Stary 2014-07-01, 12:11   #11
Draubi
Przyczajenie

Drugi koniec warszawy, to znaczy gdzie? Ja jestem z Pruszkowa, więc też mam do przejechania caaałą Warszawę... no cóż, karta miejska i trzeba będzie przeżyć Czesne jest dla mnie z kosmosu, ale cóż poradzić, jak ma się takie zainteresowania a nie inne? )
Co mnie przekonało? Poszłam w październiku na studia, które mądrze brzmiały ale mnie nie interesowały i ... wytrzymałam pół roku. Straciłam tylko czas, nerwy i pieniądze... Tym razem postanowiłam iść na coś, co mnie interesuje, żeby nauka była przyjemnością i przede wszystkim, żebym potem nie żałowała! Trochę mnie to wszystko jeszcze przeraża, bo zainteresowania a wiedza to zupełnie co innego, ale mam nadzieje, że spotkam fajnych ludzi i dobrych wykładowców i nie będzie to stracony czas )

Edytowane przez Draubi
Czas edycji: 2014-07-01 o 12:15
Stary 2014-08-16, 13:44   #12
Draubi
Przyczajenie

Halo halo, czy ktoś się jeszcze zdecydował na studia azjatyckie? )
Stary 2016-04-18, 20:55   #13
Aric
Przyczajenie

Witam serdecznie, może by tak odświeżyć temat ?
Chciałabym zacząć studia na kierunku "Chiny i Azja Wschodnia". Jeżeli ktoś ma jakieś aktualne informacje prosiłabym o podzielenie się .
Aric jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-29, 12:29   #14
kotouak
Przyczajenie

https://www.facebook.com/groups/1570157633286656/

Studia azjatyckie :P Swps 2016 ,

Zdecydowalas sie na te studia?

Na razie nie ma zadnego info od nowo przyjetych
kotouak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-29, 13:06   #15
paukablond
Przyczajenie

Studiowałam jeden semestr psychologii na SWPS i musze powiedzieć że poziom był całkiem całkiem, ale np dodatkowe opłaty za kserowanie materiałów na zajęcia gdzie czesne jest naprawdę sporę to trochę przegięcie
paukablond jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-01, 20:53   #16
megamag
BAN stały

Oglądałam kiedyś program tych studiów i rzeczywiście jest bardzo interesujący... jako stosunki międzynarodowe z ukierunkowanie na Azję, bo na pewno nie jako kierunek do nauki języka. 180 godz w roku? To daje trzy razy w tygodniu. Tyle to ja na włoski chodzę, a jeszcze go nie ogarnęłam. Na sinologii mają ,z tego co się orientuję, jakieś 480 godzin nauki języka w semestrze plus jakieś dodatkowe przedmioty do nauki pisma. A przecież w tym języku są cztery tony i kilka tysięcy znaków pisma do ogarnięcia. Moim zdanie trzeba być geniuszem, żeby po tak mało intensywnym kursie i tylko pracą własną to ogarnąć.

No i ta cena. 800 zł na miesiąc to sporo. Pewnie jakby pójść na zwykłe stosunki międzynarodowe na UW, które mają specjalizację wschodnioazjatycką na magisterce, i do tego zapisać się na lektorat, wyszłoby podobnie, a za darmo.

Edytowane przez megamag
Czas edycji: 2016-08-01 o 20:56
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-02, 08:45   #17
kotouak
Przyczajenie

Studiowalam wczesniej sinologie na UW.

Piszesz 480 godzin + dodatkowo pismo...

To wyglada tak, ze w tych godzinach masz juz wliczone pismo, wliczony rowniez tradycyjny chinski [a wiec nieuproszczone znaki chinskie] ktory naprawde nie jest teraz potrzebny, mozna douczyc sie tego pozniej, wliczaja sie w to rowniez zajecia, na ktorych nie uczylismy sie wcale chinskiego, a rozmawialismy o wrozbach czy tez innych sprawach ani troche nie zwiazanych z praktyczna nauka jezyka.

Porownujac godziny, wyjdzie na to samo.

Uwierz, ze wystarczy byc systematycznym a nie od razu geniuszem zeby sie nauczyc.

Na sinologii UW brakuje sali do tlumaczen, juz nie wspominajac , ze wiecznie byl balagan z jakakolwiek sala do nauki...brakuje przedmiotow typowo boznesowych przygotowujacych do pracy w Azji...

Zaklad Sinologii UW wspolpracuje na kazdym wydarzeniu azjatyckim z Centrum Azji SWPS.
Stary 2016-08-02, 20:58   #18
megamag
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kotouak Pokaż wiadomość
brakuje przedmiotow typowo boznesowych przygotowujacych do pracy w Azji...
Bo to filologia (nawet jeśli nazywa się orientalistyka), to chyba normalne, że nie ma tam przedmiotów biznesowych, nie?

Dlatego piszę, że trzeba wiedzieć, co się chce studiować i po co. Filologie nie są od tego, żeby znaleźć pracę za granicą. Są od nauki języka, historii, literatury itp., żeby potem tego języka uczyć albo być tłumaczem. Jak się chce wyjechać, to chyba lepiej zdobyć jakiś zawód poszukiwany w danym kraju (choćby i finanse, jak się chce biznesowo), a języka nauczyć się dodatkowo. No serio, czy ktoś idzie na anglistykę, żeby wyjechać do Anglii? A na orientalnych filologiach ludzi z takimi zapędami nie brakuje, a potem są rozczarowani, że muszą zakuwać gramatykę opisową. Taki absolwent sinologii może być w Polsce całkiem przydatny. Ale w Chinach? Wie tyle, co absolwent szkoły średniej.

Podsumowując, chodzi mi po prostu o to, żeby dopasować studia do swoich oczekiwań. Jak ktoś ma zapędy filologiczne, to pewnie mu będzie przyjemniej na tradycyjnej sinologii (nawet jeśli mówisz, że godziny nauki nie są do końca efektywnie wykorzystywane). Ale jak myśli o pracy powiedzmy w chińskiej firmie, to może rzeczywiście takie studia azjatyckie, które zahaczają programem o stosunki międzynarodowe, będą lepszym wyborem.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-02, 21:32   #19
kotouak
Przyczajenie

Skoro poszlam na sinologie to logiczne, ze interesowal mnie jezyk, ale rowniez historia, literatura itd.

Odpisalam glownie ze wzgledu na te 480 godzin, o ktorych pisalas, poniewaz na sinologii powinny byc wykorzystywane w pelni, a nie sa.

To informacja dla osob, ktore chcialyby porownac.

Nie musisz podkreslac mi roznic pomiedzy filologia a studiami biznesowymi.

Skoro bylam na sino, a decyduje sie na azjatyckie to doskonale zdaje sobie z nich sprawe.
Stary 2016-08-03, 20:37   #20
Draubi
Przyczajenie

Well, właśnie będę zaczynać 3 rok studiów azjatyckich i jestem zadowolona. Oczywiście są niedociągnięcia jak na każdych studiach i każdym kierunku. Większość osób nie będzie mówić płynnie po chińsku po tych studiach ale otwierają wiele drzwi a przede wszystkim umysł. Jestem na specjalizacji biznes i polecam.
W zeszłym roku zwiększono nam chiński do 6 h tygodniowo. Dalej jest to mało ale zważywszy, ile jest ogólnie przedmiotów to dalej jest to najważniejszy przedmiot. Myślę, że każdy kto się wybiera na te studia powinien brac pod uwage to, że raczej wszyscy po skończeniu tego kierunku planują chociaż na rok wyjechac do chin na kurs językowy. Więc jeśli ktoś tego nie bierze pod uwage, to nie wiem czy jest sens.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości