![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Teściowa zmieniła się w heterę dzień po ślubie?
Hej.
Jestem trochę zmieszana, bo nie wiem, co sądzić. W sobotę wyszłam za mąż, do tej pory wszystko grało między mną a wtedy przyszłą teściową - była specyficzna, ale ją lubiłam, nawet spędziłyśmy ostatniego sylwestra razem i było bardzo fajnie. Tuż po ceremonii złożyła mi bardzo dziwne "życzenia" - nie było standardowego "szczęścia, zdrowia, dzieci" tylko powiedziała krótko i mało zrozumiale coś o tym, żeby jej syn dopiero rogi pokaże i żeby mi za skórę nie zalazł, ale życzy mi, żebym wytrzymała ![]() Olałam, bo mało z tamtej chwili pamiętam, taka byłam przejęta. Dzień po ślubie mnie całkowicie ignorowała. Wiecie, ja nie mówię, żeby od razu kazała do siebie mówić "mamo", ale moi rodzice żartowali, że mają teraz syna, moja siostra do męża powiedziała "cześć bracie", wszyscy tacy weseli, a ona siedzi i tylko się do córki odzywa. Pytam ją, czy może zrobię Pani kawę, że może tutaj Pani zje ciasteczko - ledwo coś burknęła, jakby mnie nie było. Tża też. Wczoraj późnym wieczorem tż z nią rozmawiał przez telefon i... wszystko się posypało. Uzgodniliśmy, że nikomu nie powiemy kwoty, jaką dostaliśmy w kopertach. Moi rodzice zrozumieli, wystarczyła ogólna odpowiedź "odłożymy sobie trochę na lokatę i pojedziemy na wakacje". A mama tż zrobiła taką awanturę, że nie chcemy powiedzieć, rozpłakała się, że ona się teraz nie liczy, że własną mamę tak traktuje, że ona już nic dla niego nie znaczy. Aż mi przykro było, bo tż do końca dnia struty chodził. I nie rozumiem - bo gdyby tż był syneczkiem mamusi to tak, rozumiałabym, że musi przeżyć "stratę" syna i oddanie innej kobiecie. Ale guzik prawda, tż od wielu, wielu lat mieszka bardzo daleko od domu, jeszcze dłużej utrzymuje się sam, przez telefon kontakt mają raz na miesiąc a widzą się może raz na pół roku. To ja specjalnie chciałam jakoś zacieśnić te kontakty, bo chciałam ich poznać, ale wiem, że jego matka zawsze była bardzo krytyczna w stosunku do niego i uczucia przelała na młodszą córkę (muszę to przyznać, tż jest z wpadki i matka urodziła go mając 19 lat, druga córka dopiero kilka lat później). No nie rozumiem i nie wiem, jak mam się zachować. Póki co burczę pod nosem ze złości, ale nie zrobię żadnego stanowczego ruchu w jej stronę, chyba musiałam się po prostu wygadać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Teściowa zmieniła się w heterę dzień po ślubie?
Cytat:
Trzeba buzię otworzyć ![]() Wszystkiego dobrego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
High Quality Since 2007
|
To zdanie o rogach mnie mocno zastanowiło...
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Wiesz wydaje mi się, ze może do niej dopiero teraz dotarło, ze syn jest dorosły, ze "nalezy" już do innej kobiety i takie tam bla, bla, bla. Różnie matki reagują gdy dzieci zawierają związki małżeńskie. I niekoniecznie musi być z synem związana uczuciowo jakoś bardzo mocno by odczuwać jakiś tam rodzaj pustki. Poza tym wyskoczyłaś z tą "Panią", może teściowej zrobiło się trochę przykro, ze w dalszym ciągu traktujesz ja jak obca osobę?
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Mnie tez bardziej by zastanawialy w tej sytuacji slowa o rogach, moze ma cos do powiedzenia ale boi sie niszczyc Waszej relacji i stad to jej dziwne zachowanie. Tak czy siak bez rozmowy mozna sobie tylko gdybac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wg mnie kobieta ma przejściowego focha. Olej to, zachowuj się jak do tej pory. A jeśli Ci zależy na mówieniu do niej "mamo", to może pogadaj z mężem, żeby jej wspomniał o tym...chyba że chcesz i masz odwagę powiedzieć wprost. Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
po drugiej stronie szafy
|
Wszystkiego najlepszego na nowej-starej
![]() Tekst o rogach bym potraktowała jako głupawkowy żart, późniejszego focha bym uznała za przejaw jej "specyficzności". Obraziła się, bo nie może się chwalić/mieć pretensji za kwotę w kopertach i tyle. No i może trochę żalu, że jednak syn już oficjalnie "jest innej baby" ![]() Dałabym trochę czasu na ochłonięcie, potem bym pogadała. ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- W moim środowisku o tym jak się nazywa teściów, decydują teściowie, to oni wychodzą z propozycją. Nie wypada starszym dyktować.
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Sorry za off. Ta struktura powinna zniknąć z języka polskiego. Drgawek dostaję jak to słyszę, dosłownie. Celują w tym grażyny w pewnym wieku, które przecież nie skalają się formą "pani" do dwudziestoletniej "gównażerii". Jeszcze takie 'grzecznościowe' pytanie - Napije się czego? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Może rozluźnił te kontakty nieprzypadkowo, bo mamusia oczekiwała pełnego podporządkowania i teraz was tresuje. Albo po prostu źle się czuje z powodu "jakiegoś" i się czepia bo może. ---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Cytat:
![]() O to to dopiero mogłaby się obrazić. Jak sobie nie życzy albo dopiero ewentualnie ma zamiar zaproponować i czeka na odpowiedni moment, to niewyluzowaną będąc może się poczuć urażona. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Gdyby chciała, żebym mówiła "mamo" to by powiedziała, bo moja mama przy nich wszystkich po ślubie w żartach do mojego tż powiedziała "to teraz jesteś w rodzinie synku, mów do mnie mamo" - coś takiego. I wszyscy śmieszki, śmieszki, było okej, ale oni nic takiego do mnie nie powiedzieli.
Ja dając tę herbatę też tak się zawahałam, miała czas dopowiedzieć wtedy "...mamo możesz mówić" albo "po prostu Barbara", coś takiego. Jakoś szczególnie mi na tym nie zależy, po prostu nie wiem, jak się do niej zwracać. Tż kontaktów nie rozluźniał z jakiegoś powodu, po prostu nigdy nie byli blisko - ot, po jego urodzeniu mama szybko kończyła szkołę, tż tak trochę sam sobie był, jak pojawiła się siostra, a potem brat najmłodszy to już w ogóle nie był traktowany w kategorii dziecka, tylko dorosłego. Tż wczoraj pytał po tej jej akcji, o co chodzi, że czemu tak reaguje. To tylko odpowiedziała znowu, że jak on może tak matkę traktować. Jeszcze się okazało, jak tż zadzwonił do ojca podpytać, co się dzieje, że tak: po ślubie mieliśmy od nich coś odkupić - ponad pół roku się wstrzymywaliśmy z kupnem od kogoś obcego, pieniądze uzbierane, teraz powiedzieli, że oni chyba rezygnują i sobie to zostawiają. Tak po prostu. I zła trochę jestem teraz, bo nam dwie fajne oferty śmignęły w tym czasie, bo obiecali, że na milion procent sprzedają nam, więc rezygnowaliśmy. ---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- A, jeszcze: może adeedra masz trochę racji,bo my wszystkim tym ślubem zaskoczyliśmy, szybko go zrobiliśmy (w parę miesięcy), ale też ona nigdy mnie nie pytała jaką sukienkę mam, jakie kwiaty i te inne rzeczy, uznałam, że jej nie interesuje, więc nie narzucałam się. Tekst o tych rogach mnie martwi, tż nic nie ukrywa, tego jestem pewna z wielu powodów, o jego przeszłości wiem. I dziękuję wam za życzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
BAN stały
|
To pewnie po prostu nie potrafią być blisko, a ona sobie wymyśliła jakieś oczekiwania i co "wypada" żebyście zrobili i czeka aż to zrobicie. Tzn. prawdopodobnie aktualnie prezentuje, że się nie domyśliliście - a skoro się nie domyśliliście, to sprzedawać wam tego czegoś też nie muszą, bo akurat tym można wam dogryźć w razie czego można powiedzieć, że się po prostu "rozmyślili".
Bardzo wątpię, że ona się zmieniła po ślubie. Po prostu rozkwitła. A uwaga z rogami sformułowana w taki lub podobny sposób odnosi się do tego, że chłopak ma rzekomo "diabła za skórą", nie kochankę na mieście. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ps. dobre ziółko ta Twoja pani matka, że takie foszki odstawia na starcie, życzę cierpliwości ![]() Zapisz
Zapisz Zapisz Zapisz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
a ja bym nie chciala zeby mnie ocy czlowiek tytulowal mama po slubie z moim dzieckiem
skoro twoj maz od dawna nie mial bliskiego kontaktu z matka i mieszacie bardzo daleko to czym sie przejmujesz? olej jej fochy i tyle przeciez nie musicie sie kochac ani nawet utrzymywac bliskich stosunkow swietnie dajecie sobie rade bez niej nie widze wiec powodu do zaciesniania wiezow nie to nie |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |||
High Quality Since 2007
|
Cytat:
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
No i w ramach zacieśniania kontaktów bardzo była wam potrzebna tajemnica co do kwoty jaką zebraliście? Przecież nikt nie każe Ci ujawniać całej kwoty, mogłaś chociaż powiedzieć ile to mniej więcej. Nic dziwnego, że jego matce zrobiło się przykro.
Tym bardziej jeśli np. finansowo jakoś się do wesela dołożyła. Wiadomo, każda para ma jakieś swoje "sekrety", ale akurat to posunięcie było dość głupie. To bardzo trywialna kwestia, pokazywanie jego matce, że nawet w tej kwestii "nie zostanie wtajemniczona w szczegóły" to faktycznie dość niemiłe potraktowanie kobiety, która na wychowanie i utrzymanie Twojego małżonka zapewne poświęciła bardzo wiele. ---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Życie pokaże o czym był ten tekst. Bo na dwoje babka wróżyła- albo chciała synowi dokuczyć albo po alko wyrwało jej się szczere ostrzeżenie. Dla mnie bardziej brzmi jak to drugie, ale może i babka w niezbyt dobrych stosunkach z synem i może chciała ich skłócić. Rogi mnie i chyba nie tylko mnie raczej ze zdradą się kojarzą. Albo z jakimś cholerykiem. Raczej bym nie puściła mimo uszu. Pytanie ile o mężu i np. jego poprzednich związkach wiem kiedy słyszę na dzień dobry taki tekst.
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Teściowa zmieniła się w heterę dzień po ślubie?
A według mnie kobieta jest po prostu zazdrosna, a tekst z rogami powiedziała po to, aby zasiać ziarnko niepewności w autorce, żeby wbić przysłowiową "szpilę".
Szczerze, jak pierwszy raz go przeczytałam to ani przez myśl nie przeszła mi zdrada, nie straszcie dziewczyny. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane przez smutny_burak Czas edycji: 2017-01-25 o 15:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
BAN stały
|
A źródło tych rewelacji to co dokładnie? Gdzie się praktykuje takie samozwańcze przejścia na "mamę" bez względu na stanowisko głównej zainteresowanej jako najstosowniejszą formę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Catessi matka kotów
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;70126081]a ja bym nie chciala zeby mnie ocy czlowiek tytulowal mama po slubie z moim dzieckiem
skoro twoj maz od dawna nie mial bliskiego kontaktu z matka i mieszacie bardzo daleko to czym sie przejmujesz? olej jej fochy i tyle przeciez nie musicie sie kochac ani nawet utrzymywac bliskich stosunkow swietnie dajecie sobie rade bez niej nie widze wiec powodu do zaciesniania wiezow nie to nie[/QUOTE] Jak w takim razie się zwracać? Na "pani", "teściowo" czy po imieniu? Powiem szczerze, że ja jestem z moim TŻ 9 lat i po takim czasie na "pani" wcale bym nie chciała mówić do teściowej "mamo", bo raz, że ona zawsze budowała dystans, a dwa, że mamę to ja mam jedną i tak już zostanie. Chociaż z przyszłą teściową się lubimy i mamy b. dobre stosunki. Nie mam pojęcia jak się do niej będę zwracać, bo ona będzie chciała "mamo", a mi to przez gardło nie przejdzie. Teść proponował już dawno, żeby mówić mu po imieniu, a o mnie mówi po prostu "synowa", ale jego żona dostawała za każdym razem białej gorączki i mówiła, że ma się tak nie spoufalać ![]()
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Przedzej bym sie udusila, probujac wyrzucic z siebie taka konstrukcje skierowana do badz co badz obcej kobiety. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() Błąd. Nie wypada mówić tak, jak sobie dana osoba nie życzy. W moim środowisku dość popularne jest mówienie "mamo", ale w trzeciej osobie. "Jeśli mama pozwoli", "czego mama się napije" itd. Natomiast tak jak pisałam wcześniej, to wszystko kwestia ustaleń z teściami.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
lokalna gwiazda
|
Cytat:
Zresztą wygląda to na zwykłą złośliwość. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Catessi matka kotów
|
Złośliwość albo i żart. Chociaż z kontekstu można wywnioskować, że jednak był to przytyk.
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7012112 6]
Sorry za off. Ta struktura powinna zniknąć z języka polskiego. Drgawek dostaję jak to słyszę, dosłownie. Celują w tym grażyny w pewnym wieku, które przecież nie skalają się formą "pani" do dwudziestoletniej "gównażerii". Jeszcze takie 'grzecznościowe' pytanie - Napije się czego? ![]() Moja teściowa tak do mnie mówi, bo jej moje imię nie może przejść przez gardło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
na szczęście mieszkam w kraju gdzie mówi się po imieniu do matki męża i sama też preferuje taka formę
mamo do obcej kobiety? nigdy! miałam też polska teściowa i mowilam do niej na ty (po imieniu ) powiedziała mi że sama nie z nosiła formy mamo więc nie miałam problemu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
To osoba starsza powinna zaproponować jak Autorka ma się do niej zwracać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Ja tam do matki partnera życiowego (a jesteśmy parą 15lat) mówię "babciu" Ale dlatego, że mamy dziecko, które tak do niej mówi...no i sama sobie zażyczyła żeby tak mówić tj dosłownie powiedziała do mnie i naszych baaaardzo bliskich znajomych, żebyśmy wszyscy mówili do niej babciu jeśli nie mamy nic przeciwko. Ja nie mam. "Mamo" by mi przez usta nie przeszło...na pani - po tylu latach tak troszkę głupio, zwłaszcza przy paroletnim dziecku- zaraz by dopytywało dlaczego mówię per pani do babci. Mi jesZcze bardzo odpowiada forma "teściowo". Prawdziwa i neutralna wg mnie. Ale moja "teściowa" się troszkę gniewa za taką formę...."mamy" nigdy mi nie zaproponowała na szczęście.
A z tą "babcią" wg mnie trafiła w punkt, bo zdecydowanie lepsze relacje miałam z prawdziwą Babcią swoją, niż z matką i od razu mam cieplejsze uczucia względem teściowej gdy do niej się tak zwracam. To oczywiste że starszy wiekiem proponuje formę w jakiej młodszy ma się do niego zwracać. Samowolka w tym zakresie była by brakiem kultury. Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik ![]() Edytowane przez la'Mbria Czas edycji: 2017-01-25 o 19:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:06.