Pierścionek zaręczynowy i obrączka na jednym palcu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-04, 12:39   #1
rinco
Wtajemniczenie

Pierścionek zaręczynowy i obrączka na jednym palcu

Podoba mi się noszenie pierścionka zaręczynowego i obrączki na jednym palcu (oczywiście jeśli pierścionek jest mały, a obrączka klasyczna i dość wąska). Jednak ostatnio, podczas przymierzania obrączek, pani jubilerka powiedziała mi, żeby nie nosić pierścionka i obrączki razem, bo po 2-3 latach się zniszczą - u pierścionka mogą się przetrzeć z boku łapki trzymające brylancik, a obrączka się będzie wycierać na krawędzi. Co o tym myślicie? Pytam szczególnie dziewczyny, które tak właśnie noszą - czy rzeczywiście złoto się tak łatwo niszczy?

rinco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-04, 12:51   #2
bernadeta85
Rozeznanie

Dot.: Pierścionek zaręczynowy i obrączka na jednym palcu

Ja swój pierścionek zaręczynowy (z białego złota)od 3 lat noszę na palcu razem ze srebrną obrączką którą kupiliśmy na znak że jesteśmy razem (ma już ponad 6 lat) przez sentyment i przyzwyczajenie nie zrezygnuję z jej noszenia.... i nie zauważyłam żeby złoto lub srebro na tym ucierpiało... u mnie nic się nie zniszczyło a nosze je przez cały czas... obrączkę ślubną noszę na drugiej ręce....

http://s10.suwaczek.com/20100410650113.png
bernadeta85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-04, 14:58   #3
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Ja akurat nie noszę jeszcze obrączki ale zamierzam w przyszłości nosić ją razem z pierścionkiem i wydaje mi się, że złoto jest na tyle trwałe, że nie powinno się zniszczyć Moja koleżanka ma dosć duży pierścionek i nic jej się z obrączką nie dzieje..

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-04, 15:38   #4
anetika
Rozeznanie

Moja siostra już od sześciu lat nosi obrączkę razem z pierścionkiem zaręczynowym i też nie zauważyła żadnych zniszczeń I ja już niedługo też dołączę do pierścionka zaręczynowego obrączkę -i będzie noszona oczywiście na jednym palcu z zaręczynowym

Razem
Ślubowaliśmy
Dzidziuś
anetika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-04, 16:04   #5
Atila
Zadomowienie

Wydaje mi się że zdecydowanie lepiej obraczka jak i pierścionek prezentują się kiedy są noszone osobno na palcu.
Piękno pierścionka "gubi sie" przy obraczce i odwrotnie.
Osobno biżuteria wygląda przejrzyściej, estetyczniej i zdecydowanie ładniej.

Tez słyszałam opinie że złoto noszone razem może sie niszczyc, np moga to by drobne zarysowania, wytarcia czy delikatne zniekształcenia.

10.06.2009
24.12.2009

21.08.2010

Edytowane przez Atila
Czas edycji: 2010-05-04 o 16:10
Atila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-04, 16:10   #6
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Atila Pokaż wiadomość
Wydaje mi się że zdecydowanie lepiej obraczka jak i pierścionek prezentują się kiedy są noszone osobno na palcu.
Piękno pierścionka "gubi sie" przy obraczce i odwrotnie.
Osobno biżuteria wygląda przejrzyściej, estetyczniej i zdecydowanie ładniej.

Tez słyszałam opinie że złoto noszone razem może sie niszczyc, np moga to by drobne zarysowania.
Mam podobne zdanie, też uważam, że pierścionek i obrączka są ładniej wyeksponowane, gdy nosi się je osobno. Ja mam zamiar tak nosić
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-04, 16:31   #7
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Ja np nie lubię w ogóle pierścionków i nigdy nie nosiłam.. Zareczynowy oczywiście noszę i nie mogłabym nosić dwóch pierścionków obok siebie, czy też na drugiej ręce wystarczy jeden palec zajęty

Edytowane przez XxXJuSstiii
Czas edycji: 2010-05-04 o 16:37

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-05-04, 17:28   #8
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Ja np nie lubię w ogóle pierścionków i nigdy nie nosiłam.. Zareczynowy oczywiście noszę i nie mogłabym nosić dwóch pierścionków obok siebie, czy też na drugiej ręce wystarczy jeden palec zajęty
No właśnie ja mam tak samo, dlatego chcę zminimalizować ilość poobwieszanych biżuterią placów Pierścionek mam malutki i skromny, obrączkę też planujemy wąską i już sprawdzałam, że przy takiej konfiguracji fajnie wygląda to połączenie Tylko nie chciałabym, żeby którekolwiek z nich mi się zniszczyło...

Edytowane przez rinco
Czas edycji: 2010-05-04 o 17:29
Stary 2010-05-04, 18:31   #9
LadyWhisper
Zakorzenienie

tak może odbiegnę od tematu, chciałam się tylko zapytać, na której ręce się nosi obrączkę, a na której zaręczynowy??? Ja w tej chwili pierścionek noszę na lewej ręce ( jak mój M. mi założył na zaręczynach na lewą, tak już z sentymentu nie zmieniałam ) no ale jak potem dojdzie obrączka, to na lewą czy prawą? Czy to tylko kwestia moja i tż?

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-04, 18:39   #10
tusia_m
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
tak może odbiegnę od tematu, chciałam się tylko zapytać, na której ręce się nosi obrączkę, a na której zaręczynowy??? Ja w tej chwili pierścionek noszę na lewej ręce ( jak mój M. mi założył na zaręczynach na lewą, tak już z sentymentu nie zmieniałam ) no ale jak potem dojdzie obrączka, to na lewą czy prawą? Czy to tylko kwestia moja i tż?
ja na razie noszę pierścionek zaręczynowy na prawej ręce. jak będę miała obrączkę - założę ją na prawą, a pierścionek wtedy przełożę na lewą

zaobserwowałam, że większość osób tak właśnie robi. nosi pierścionek na prawej ręce. w chwili gdy zakłada obrączkę, to albo dokłada do pierścionka, albo pierścionek daje na lewą a obrączkę na prawą

Can you feel the love tonight?
It is where we are...
tusia_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-04, 19:45   #11
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tusia_m Pokaż wiadomość

zaobserwowałam, że większość osób tak właśnie robi. nosi pierścionek na prawej ręce. w chwili gdy zakłada obrączkę, to albo dokłada do pierścionka, albo pierścionek daje na lewą a obrączkę na prawą
albo dają pierścionek na środkowy prawej ręki tak robi większość moich koleżanek ;p ale jak komu wygodnie! Zaręczynowy noszę na serdecznym prawej, rezerwacja dla obrączki i wszyscy od razu wiedzą, że to właśnie pierścień mocy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-04, 21:52   #12
bellebelle
Zadomowienie

Ja nosze zareczynowy na lewej i obraczka bede nosic razem z zareczynowym takze na lewej. Jakos mi tak wygodniej, jestem praworeczna
Znajome nosza zareczynowy razem z obraczka raze i nie zauwazylam i nie slyszalam, zeby ktorejkolwiek sie obtarl/popsul.

bellebelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-05, 10:07   #13
dziubik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
ja też nie noszę żadnych pierścionków poza zaręczynowym i planowałam dołożyć obrączkę na ten sam palec; ale mam jeszcze rok żeby zdecydować jak zrobię też słyszałam, że noszone razem mogą się rysować

zaręczynowy noszę na prawej ręce
Stary 2010-05-05, 14:16   #14
natalontko
Zakorzenienie

Ja jak bylam u jubilera to mi powiedziano ze jak bede zareczynowy nosic z obraczka to bedzie sie ocierac i beda sie niszczyc. Ja nie bede nosic na jednym palcu z tej racji ze zareczynowy nosze na lewej rece i tam pozostanie a obraczka bedzie na prawej rece
natalontko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-07, 13:56   #15
5a3cc703cdea367dc4857f7c8a4bccc3ed5dc513_63b764c3f051b
Konto usunięte

Ja właśnie poszłam zmniejszyć na lewą rękę na palec serdeczny, bo jakoś nie pasuje mi z obrączką, więc chwilowo noszę tylko obrączkę.
5a3cc703cdea367dc4857f7c8a4bccc3ed5dc513_63b764c3f051b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-20, 12:44   #16
aneczka240
Wtajemniczenie

Ja swego czasu nosiłam srebrną obrączkę od TŻ-ta na prawym serdecznym palcu. Potem, gdy mi się oświadczył to obrączka przeszła na lewy serdeczny palec w towarzystwie pierścionka, również srebrnego,a zaręczynowy został na prawym serdecznym palcu. Po ślubie zamierzam nosić obrączkę złotą razem z pierścionkiem zaręczynowym - tak mi po prostu lepiej i już się przyzwyczaiłam mieć dwa pierścionki na jednym palcu. Pozostałe są wolne od wszelkiego rodzaju świecidełek

15

aneczka240 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-20, 16:27   #17
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Ja mam taki pierścionek, że będzie się ładnie komponował praktycznie z każdą obrączką, jakich sobie nie wymyślimy Zostanie więc na prawej dłoni razem z obrączką.
Nie miałabym możliwości przełożenia na inny palec, bo na żaden inny nie pasuje Chyba, że bym powiększała albo pomniejszała, ale wolę je nosić razem

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-20, 16:32   #18
bezaczek7
Zakorzenienie

ja mam pierścionek na prawej. jestem praworęczna i zastanawiałam się, czy nie będzie mi przeszkadzać, ale przyzwyczaiłam się pierścionek na serdecznym noszę, tam też znajdzie się obrączka. myślę, że razem na jednym palcu będę nosić. nie słyszałam, żeby się miały niszczyć, zresztą to naturalne, że po jakimś czasie się porysują. jeśli zauważę jakieś zmiany, to przełożę na inny palec a jakbym chciała pierścionek przełożyć na lewą, to tylko na środkowy mogę, bo serdeczny na lewej mam węższy i spada aktualnie noszę zaręczynowy na prawej a na lewej na środkowym z komunii. tak więc jeśli bym miała przełożyć zaręczynowy na lewą, to chyba będę musiała zrezygnować z komunijnego, no bo jak to tak-dwa na jednym palcu... odnośnie-co myślicie na temat wielu pierścionków na ręce i do tego dwa lub więcej na jednym palcu? dla mnie to przesada...
bezaczek7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-26, 10:53   #19
Chatka
Wtajemniczenie

Ja zaręczynowy noszę na serdecznym prawej ręki i raczej tam dołączę obrączkę... Też nie noszę biżuterii i nie wyobrażam sobie nosić na obu rękach, wystarczy, że jedna już będzie "zajęta". Jestem praworęczna, ale jakoś tak na lewej mi nie pasuje.
Myślę, że to normalne, że jakieś tam rysy będą, w końcu ocierać się będzie metal o metal. Ale bez przesady. Jeśli już naprawdę będzie się niszczyć, to się zastanowię, ale póki co, jak widać, ludzie noszą wiele lat i im się nic nie ściera (moja Mama np. nosi na tym samym palcu już prawie 35 lat tylko, że Ona ma pierścionek z żółtego złota, a ja z białego, więc o niego mogę się ewentualnie martwić), także chyba nie ma co panikować i najlepiej nosić tak, jak komu wygodnie

"Starych szanuj, młodych ucz, mądrych słuchaj, a głupich znoś cierpliwie."

Chatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-27, 11:01   #20
T'ai
Zakorzenienie

u mnie obrączka będzie na serdecznym a zaręczynowy na środkowym tylko dlatego że jest luźny
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-25, 18:28   #21
bluemooon
Raczkowanie

Zdecydowanie osobno wyglada milej dla mnie ... i uniknie sie ewentualnego zniszczenia ktoregokolwiek z pierscieni.
bluemooon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-23, 12:18   #22
basett
Przyczajenie

Ja mam pierścionek z białego złota i obrączkę mieszaną z białego i żółtego złota i noszę je razem. Wygląda to bardzo ładnie i po roku nie widzę żadnych zmian ani w obrączce ani w pierścionku.
Dla mnie tak trochę dziwnie wygląda pierścionek i obrączka na innych palcach, ale to może kwestia przyzwyczajenia.
basett jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-26, 14:00   #23
rinco
Wtajemniczenie

Jestem już po ślubie i jednak zdecydowałam się na noszenie pierścionka i obrączki osobno Kupiliśmy takie obrączki, które bardzo ładnie wyglądają solo, a i pierścionek też lepiej się prezentuje jak jest sam na palcu. W związku z tym obrączkę noszę na prawej ręce, a pierścionek symetrycznie na lewej i mam problem ścierania się z głowy

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-30, 19:49   #24
madziares25
Zadomowienie

Ja się nada zastanawiam jak zrobić i jak jest najładniej i najkorzystniej...
Obrączki kupiliśmy klasyczne, z żółtego półokrągłe i chciałabym jakiś fajny pierścioneczek z jednym bryancikiem, najlepiej nosić razem na jednym paluszku, abo taki z tych obrączkowych.
Ewentualnie na środkowy palec, obok obrączki
Bo na lewej ręce, jakoś mi nie za bardzo się podoba, nie mogę się przyzwyczaić do ozdóbek.
Dla mnie obrączka i pierścionek to już jest max na co dzień.
Podejrzewam, że teraz to przeżywam, bo po ślubie będzie mi szkoda i nie będę nosiła, do pracy pewnie też nie, bo się zniszcza...i zostanie mi ozdabianie paluszków od święta...no chyba, że zdecydujemy się na którąś rocznicę o odnowienie przysięgi i zakup nowych...
madziares25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-31, 01:01   #25
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Ja bardzo chciałam nosić pierścionek i obrączkę na jednym palcu prawej ręki, ale pierścionek mam dosyć szeroki (2 paski złota oplatające brylancik) i różnej szerokości i po prostu nie będzie pasował do żadnej obrączki, nawet cienkiej. Poza tym mam bardzo wąskie palce (rozmiar pierścionka - 9), więc tym bardziej odpada. Chociaż gdybym miała taki najbardziej klasyczny pierścionek to na pewno nosiłabym razem. A tak po ślubie przełożę pierścionek na lewą rękę a obrączka będzie na prawej. Lubię pierścionki i moje dłonie są przyzwyczajone, że mam po 2 pierścionki na jednej, więc nadmiaru nie będzie.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-31, 12:31   #26
bezaczek7
Zakorzenienie

ja się wypowie teraz-4 miesiące po ślubie.
noszę pierścionek i obrączkę na jednym palcu.
nie wiem, chyba schudłam strasznie przed ślubem, bo obrączka służy mi teraz jako blokada, żeby pierścionek nie spadł
pierścionek jest rozmiaru 13 a obrączka 12. jak dziś pamiętam, jak się bałam, że ta dwunastka, którą mi doradziła pani u jubilera, nie wejdzie mi na palec podczas ślubu
się okazało, że mężowi nie umiałam wcisnąć jego obrączki na palec, ale to inna historia
co do zarysowań, obrączka się porysowała naturalnie, drobne ryski na całej powierzchni, a pierścionkowi byłabym skłonna przypisać dwie ryski, takie typowo na krawędziach.
wishlista
18WRZESIEŃ2010
08wrzesień2014 ostatecznie 17.09. 14:35
bezaczek7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-31, 22:47   #27
madziares25
Zadomowienie

I co tu zrobić?
Nosić razem pierścionek na jednym palcu z obrączką?
Pierścionek obok obraczki na środkowym czy na lewej na serdecznym?
madziares25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-01, 15:03   #28
betterw
Raczkowanie

Ja pewnie będę nosić pierścionek na tym samym palcu, co obrączke, bo pomimo, że pierścionek był robiony na zamówienie, to okazało się, że pani źle zmierzyła mój rozmiar i jest baaaaardzo luźny. A na środkowy ledwo wchodzi, tak, że mam uczucie, że mi krew nie dopływa do koniszka palca.
betterw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-01, 18:16   #29
madzia*
Raczkowanie

Ja nigdy nie nosiłam biżuteri i ciezko mi bylo sie przyzwyzaic do pierscionka zareczynowego ... mam delikatny pierscionek z jednym brylantem i do tego luzniejszy ( jak zajde w ciaze i urodze dziecko to paluszki mi spuchna ) a obraczke zamierzam nosic na tym samym palcu (balabym sie ze jak bede nosic pierscionek na lewej rece to zgubie bo jestem praworeczna i juz sie przyzwyczailam ze jednak go czuje na paluszku) a obraczki mamy z zoltego zlota z bialym tak samo jak piersionek wiec pasuje a czy to prawda ze po kilku miesiacach noszenia obraczki non stop( nie zdejmujac jej do kapieli itp) ona sie tak dopasowuje do palca , ze z luzniejszej robi sie tak na "styk"??
madzia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-02, 11:58   #30
Ani_qa
Zakorzenienie

Skoro jubiler powiedział, że się niszczy to chyba jest w tym trochę prawdy...z samego noszenia obrączki po jakimś czasie się 'wytrą' a jak pierścionek będzie ocierał o obrączkę? Nie wiem, ale myślę, że faktycznie mogą się niszczyć.

Ja nie mam tego problemu, bo nie mam klasycznej obrączki ( jeszcze jej nie noszę) a poza tym pierścionek zaręczynowy noszę na lewej ręce ponieważ zrobił się luźny.

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości