![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Pierścionek zaręczynowy i obrączka na jednym palcu
Podoba mi się noszenie pierścionka zaręczynowego i obrączki na jednym palcu (oczywiście jeśli pierścionek jest mały, a obrączka klasyczna i dość wąska). Jednak ostatnio, podczas przymierzania obrączek, pani jubilerka powiedziała mi, żeby nie nosić pierścionka i obrączki razem, bo po 2-3 latach się zniszczą - u pierścionka mogą się przetrzeć z boku łapki trzymające brylancik, a obrączka się będzie wycierać na krawędzi. Co o tym myślicie? Pytam szczególnie dziewczyny, które tak właśnie noszą - czy rzeczywiście złoto się tak łatwo niszczy?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Pierścionek zaręczynowy i obrączka na jednym palcu
Ja swój pierścionek zaręczynowy (z białego złota)od 3 lat noszę na palcu razem ze srebrną obrączką którą kupiliśmy na znak że jesteśmy razem (ma już ponad 6 lat) przez sentyment i przyzwyczajenie nie zrezygnuję z jej noszenia.... i nie zauważyłam żeby złoto lub srebro na tym ucierpiało... u mnie nic się nie zniszczyło a nosze je przez cały czas... obrączkę ślubną noszę na drugiej ręce....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja akurat nie noszę jeszcze obrączki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Moja siostra już od sześciu lat nosi obrączkę razem z pierścionkiem zaręczynowym i też nie zauważyła żadnych zniszczeń
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Wydaje mi się że zdecydowanie lepiej obraczka jak i pierścionek prezentują się kiedy są noszone osobno na palcu.
Piękno pierścionka "gubi sie" przy obraczce i odwrotnie. Osobno biżuteria wygląda przejrzyściej, estetyczniej i zdecydowanie ładniej. Tez słyszałam opinie że złoto noszone razem może sie niszczyc, np moga to by drobne zarysowania, wytarcia czy delikatne zniekształcenia.
10.06.2009 ![]() 24.12.2009 ![]() 21.08.2010 ![]() Edytowane przez Atila Czas edycji: 2010-05-04 o 16:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja np nie lubię w ogóle pierścionków i nigdy nie nosiłam.. Zareczynowy oczywiście noszę i nie mogłabym nosić dwóch pierścionków obok siebie, czy też na drugiej ręce
![]() ![]() Edytowane przez XxXJuSstiii Czas edycji: 2010-05-04 o 16:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez rinco Czas edycji: 2010-05-04 o 17:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
tak może odbiegnę od tematu, chciałam się tylko zapytać, na której ręce się nosi obrączkę, a na której zaręczynowy??? Ja w tej chwili pierścionek noszę na lewej ręce ( jak mój M. mi założył na zaręczynach na lewą, tak już z sentymentu nie zmieniałam
![]()
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zaobserwowałam, że większość osób tak właśnie robi. nosi pierścionek na prawej ręce. w chwili gdy zakłada obrączkę, to albo dokłada do pierścionka, albo pierścionek daje na lewą a obrączkę na prawą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Ja nosze zareczynowy na lewej i obraczka bede nosic razem z zareczynowym takze na lewej. Jakos mi tak wygodniej, jestem praworeczna
![]() Znajome nosza zareczynowy razem z obraczka raze i nie zauwazylam i nie slyszalam, zeby ktorejkolwiek sie obtarl/popsul.
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() zaręczynowy noszę na prawej ręce ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja jak bylam u jubilera to mi powiedziano ze jak bede zareczynowy nosic z obraczka to bedzie sie ocierac i beda sie niszczyc. Ja nie bede nosic na jednym palcu z tej racji ze zareczynowy nosze na lewej rece i tam pozostanie a obraczka bedzie na prawej rece
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Ja właśnie poszłam zmniejszyć na lewą rękę na palec serdeczny, bo jakoś nie pasuje mi z obrączką, więc chwilowo noszę tylko obrączkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Ja swego czasu nosiłam srebrną obrączkę od TŻ-ta na prawym serdecznym palcu. Potem, gdy mi się oświadczył to obrączka przeszła na lewy serdeczny palec w towarzystwie pierścionka, również srebrnego,a zaręczynowy został na prawym serdecznym palcu. Po ślubie zamierzam nosić obrączkę złotą razem z pierścionkiem zaręczynowym - tak mi po prostu lepiej i już się przyzwyczaiłam mieć dwa pierścionki na jednym palcu. Pozostałe są wolne od wszelkiego rodzaju świecidełek
![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ja mam taki pierścionek, że będzie się ładnie komponował praktycznie z każdą obrączką, jakich sobie nie wymyślimy
![]() Nie miałabym możliwości przełożenia na inny palec, bo na żaden inny nie pasuje ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
ja mam pierścionek na prawej. jestem praworęczna i zastanawiałam się, czy nie będzie mi przeszkadzać, ale przyzwyczaiłam się
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Ja zaręczynowy noszę na serdecznym prawej ręki i raczej tam dołączę obrączkę... Też nie noszę biżuterii i nie wyobrażam sobie nosić na obu rękach, wystarczy, że jedna już będzie "zajęta". Jestem praworęczna, ale jakoś tak na lewej mi nie pasuje.
Myślę, że to normalne, że jakieś tam rysy będą, w końcu ocierać się będzie metal o metal. Ale bez przesady. Jeśli już naprawdę będzie się niszczyć, to się zastanowię, ale póki co, jak widać, ludzie noszą wiele lat i im się nic nie ściera (moja Mama np. nosi na tym samym palcu już prawie 35 lat ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
u mnie obrączka będzie na serdecznym a zaręczynowy na środkowym tylko dlatego że jest luźny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Zdecydowanie osobno wyglada milej dla mnie ... i uniknie sie ewentualnego zniszczenia ktoregokolwiek z pierscieni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Ja mam pierścionek z białego złota i obrączkę mieszaną z białego i żółtego złota i noszę je razem. Wygląda to bardzo ładnie i po roku nie widzę żadnych zmian ani w obrączce ani w pierścionku.
Dla mnie tak trochę dziwnie wygląda pierścionek i obrączka na innych palcach, ale to może kwestia przyzwyczajenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Jestem już po ślubie i jednak zdecydowałam się na noszenie pierścionka i obrączki osobno
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Ja się nada zastanawiam jak zrobić i jak jest najładniej i najkorzystniej...
Obrączki kupiliśmy klasyczne, z żółtego półokrągłe i chciałabym jakiś fajny pierścioneczek z jednym bryancikiem, najlepiej nosić razem na jednym paluszku, abo taki z tych obrączkowych. Ewentualnie na środkowy palec, obok obrączki ![]() Bo na lewej ręce, jakoś mi nie za bardzo się podoba, nie mogę się przyzwyczaić do ozdóbek. Dla mnie obrączka i pierścionek to już jest max na co dzień. Podejrzewam, że teraz to przeżywam, bo po ślubie będzie mi szkoda i nie będę nosiła, do pracy pewnie też nie, bo się zniszcza...i zostanie mi ozdabianie paluszków od święta...no chyba, że zdecydujemy się na którąś rocznicę o odnowienie przysięgi i zakup nowych... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Ja bardzo chciałam nosić pierścionek i obrączkę na jednym palcu prawej ręki, ale pierścionek mam dosyć szeroki (2 paski złota oplatające brylancik) i różnej szerokości i po prostu nie będzie pasował do żadnej obrączki, nawet cienkiej. Poza tym mam bardzo wąskie palce (rozmiar pierścionka - 9), więc tym bardziej odpada. Chociaż gdybym miała taki najbardziej klasyczny pierścionek to na pewno nosiłabym razem. A tak po ślubie przełożę pierścionek na lewą rękę a obrączka będzie na prawej. Lubię pierścionki i moje dłonie są przyzwyczajone, że mam po 2 pierścionki na jednej, więc nadmiaru nie będzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
ja się wypowie teraz-4 miesiące po ślubie.
noszę pierścionek i obrączkę na jednym palcu. nie wiem, chyba schudłam strasznie przed ślubem, bo obrączka służy mi teraz jako blokada, żeby pierścionek nie spadł ![]() pierścionek jest rozmiaru 13 a obrączka 12. jak dziś pamiętam, jak się bałam, że ta dwunastka, którą mi doradziła pani u jubilera, nie wejdzie mi na palec podczas ślubu ![]() się okazało, że mężowi nie umiałam wcisnąć jego obrączki na palec, ale to inna historia ![]() co do zarysowań, obrączka się porysowała naturalnie, drobne ryski na całej powierzchni, a pierścionkowi byłabym skłonna przypisać dwie ryski, takie typowo na krawędziach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
I co tu zrobić?
Nosić razem pierścionek na jednym palcu z obrączką? Pierścionek obok obraczki na środkowym czy na lewej na serdecznym? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Ja pewnie będę nosić pierścionek na tym samym palcu, co obrączke, bo pomimo, że pierścionek był robiony na zamówienie, to okazało się, że pani źle zmierzyła mój rozmiar i jest baaaaardzo luźny. A na środkowy ledwo wchodzi, tak, że mam uczucie, że mi krew nie dopływa do koniszka palca.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Ja nigdy nie nosiłam biżuteri i ciezko mi bylo sie przyzwyzaic do pierscionka zareczynowego ... mam delikatny pierscionek z jednym brylantem i do tego luzniejszy ( jak zajde w ciaze i urodze dziecko to paluszki mi spuchna
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Skoro jubiler powiedział, że się niszczy to chyba jest w tym trochę prawdy...z samego noszenia obrączki po jakimś czasie się 'wytrą' a jak pierścionek będzie ocierał o obrączkę? Nie wiem, ale myślę, że faktycznie mogą się niszczyć.
Ja nie mam tego problemu, bo nie mam klasycznej obrączki ( jeszcze jej nie noszę) a poza tym pierścionek zaręczynowy noszę na lewej ręce ponieważ zrobił się luźny.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:14.