![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Urodziny dziecka - zdrowe przekąski
Szukam, szukam na forum tematu, ale znaleźć nie mogę ...
![]() Wkrótce moje dziecko ma imprezkę urodzinową w domu i muszę przygotować coś do jedzenia. Nie chcę paść swojej córki i gości słodyczami. Macie jakieś pomysły na przygotowanie zdrowych, zimnych przekąsek? Oczywiście tort będzie, no bo będzie... ![]() Na razie wymyśliłam tylko duże ilości owoców, sałatkę owocową i małe kanapeczki... I pomysły mi się skończyły ![]() Oczywiście musi to być coś, co dzieci zjedzą... :/ Myślałam też o tym, żeby upiec własne ciasteczka z miodem...Ale mimo że znam kilka przepisów, to większość z nich zakłada, że ciasteczka będą pyszne, ale brzydkie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Urodziny dziecka - zdrowe przekąski
nie rozumiem dlaczego dziecko w dzień urodzin kiedy jest okazja nie może się napchać słodyczami.. niech i sobie zdrowo je na co dzień a po to są święta aby się czymś wyróżniały i można by było sobie na trochę więcej pozwolić..
no ale jeżeli już się tak uparłaś to ja bym zrobiła pieczonego kurczaka bo to dzieci z reguły lubią, rybę też lubią ale nie wiem jak z wiekiem bo trzeba uważać na ości, może ciasto marchewkowe nigdy nie jadłam nie wiem jak smakuje ale podobno takie jest jak masz np pomarańcze to od razu pokrój je w ćwiartki bo inaczej nikt ich nie tknie.. nikomu się nie będzie chciało obierać a pokrojone w ćwiartki to raz dwa.. możesz zrobić galaretkę w połówkach pomarańczy (galaretkę z prawdziwego soku owocowego a nie napoju plus żelatyna) http://img.zszywka.pl/1/0052/w_3585/...pomaranczy.jpg muffinki z warzywami albo z kurczakiem i warzywami koreczki to dzieci raczej jedzą szaszłyki bakalie koktajle owocowe Edytowane przez b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 Czas edycji: 2013-05-24 o 10:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Fajne pomysły, dzięki!
1. Moje dziecko chodzi do przedszkola z ponad dwudziestoma dzieciakami - każde z tych dzieci ma ciągle jakieś imprezy - jak nie urodziny to imieniny, jak nie imieniny to coś tam. I ciągle jest fura słodyczy, na co zaczynają już narzekać nawet rodzice. Dzieci jedzą już dość słodyczy w domu. Po co w każdy weekend je napychać dodatkowo? ![]() 2. Moja córka właściwie sama zaproponowała, że może zrobimy coś zdrowego, bo indoktrynuję ją lekko od kiedy się urodziła ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Może szaszłyki owocowe?
![]() Albo robione samodzielnie lody, naleśniki, bananowy mus ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
ja bym jednak zrobiła szaszłyki z mięsa i warzyw bo owoce i tak już będą osobno..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ale w jakiej formie podać warzywa, żeby ktoś je tknął?
![]() Z tego, co wiem, to w przedszkolu, oprócz mojej córki, może 4 dzieci je warzywa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
jak dla mnie to dzieci lubią pomidory i ogórki.. na te bym przede wszystkim postawiła..
do szaszłyków.. nie każdy może lubić paprykę czy brokuły ale pomidor i ogórek to taka podstawa chyba.. do koreczków bym użyła fasoli czerwonej i białej.. ![]() ![]() myślę że ważne jest aby nie robić wszystkich szaszłyków i koreczków na jedno kopyto tylko różnie łączyć warzywa bo nie każdy wszystko lubi.. no i mięso i ser to chyba podstawa w koreczku o tym nie muszę przypominać ![]() podobno to ciasto marchewkowe wcale nie smakuje jak marchewka ![]() można też zrobić domową pizzę na bardzo cienkim cieście ![]() ![]() w muffinkach też pewnie większości warzyw nawet nie poczują ![]() Edytowane przez b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 Czas edycji: 2013-05-24 o 11:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;40970694]jak dla mnie to dzieci lubią pomidory i ogórki.. na te bym przede wszystkim postawiła..
do szaszłyków.. nie każdy może lubić paprykę czy brokuły ale pomidor i ogórek to taka podstawa chyba.. do koreczków bym użyła fasoli czerwonej i białej.. ![]() ![]() myślę że ważne jest aby nie robić wszystkich szaszłyków i koreczków na jedno kopyto tylko różnie łączyć warzywa bo nie każdy wszystko lubi.. no i mięso i ser to chyba podstawa w koreczku o tym nie muszę przypominać ![]() podobno to ciasto marchewkowe wcale nie smakuje jak marchewka ![]() można też zrobić domową pizzę na bardzo cienkim cieście ![]() ![]() w muffinkach też pewnie większości warzyw nawet nie poczują ![]() O ja gupia! ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Z czystym sercem mogę Ci polecić tego bloga - http://smakoterapia.blogspot.com/
Wyszperałam tam masę słodkich, ale zdrowych pomysłów dla swojego synka ![]() Dziecko autorki bloga ma liczne nietolerancje pokarmowe, więc bardzo dużą wagę przykłada do zdrowego, wartościowego menu i do jakości produktów. P.S. Na zdrową pizzę też jest przepis :d Bezglutenowa na mące gryczanej ![]()
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() tyle, ze to były trochę inne czasy, więc nie wiem ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;40969734]
może ciasto marchewkowe nigdy nie jadłam nie wiem jak smakuje ale podobno takie jest dobre jest ![]() (...) możesz zrobić galaretkę w połówkach pomarańczy (galaretkę z prawdziwego soku owocowego a nie napoju plus żelatyna) http://img.zszywka.pl/1/0052/w_3585/...pomaranczy.jpg muffinki z warzywami albo z kurczakiem i warzywami koreczki to dzieci raczej jedzą szaszłyki bakalie koktajle owocowe[/QUOTE] tak! orzechy, owoce, warzywa podane w jakiś fantazyjny sposób. może jogurt z granolą i musem owocowym, podany w ładnych miseczkach? Tylko nie rezygnuj całkowicie z imprezowych słodyczy ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Moja córka wymyśliła też, że może dzieci zjedzą warzywa, jeśli zrobimy taką zabawę, że dziecko zamyka oczy, a ja mu daję coś do zjedzenia i ono ma zgadnąć, co to jest ![]() ---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
a może zrób nadziewaną paprykę/pomidora.
faszerowane jajka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Urodziny ma się raz w roku i powinny byc ogromną radością , zarówno dla solenizanta jak i gości . Zrób to co lubi Twój syn/córka oraz jego koledzy. Nie patrz czy to zdrowe czy też nie.Twojemu synowi /córce, też będzie miło , jak dzieciaki jeszcze długo będą wspominać jego urodziny.
Zrób im prawdziwą wyżerkę , nawet jakby to miały byc czipsy , frytki , pizza, pepsi, lody , ciacha itp. Dla dzieci to naprawdę ważne. Chciałabyś w urodziny jeść słupki marchewki ? . Edytowane przez Agaaa-a Czas edycji: 2013-05-27 o 13:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() czy jedyną rzeczą, która dostarcza dzieciom radości jest jedzenie? ![]() ![]() szczególnie, że tak jak Conick napisała - takie imprezy są ciągle u kolejnych dzieci, w końcu każdy ma raz w roku urodziny ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Ja bym upiekła jakieś lekkie ciasteczka owsiane. Zrobiła naleśniki z owocami, sałatkę owocową, może jakąś galaretkę z truskawkami na przykład? A zamiast misek pełnych czipsów, świeże warzywa z sosem tzatziki z jogurtu naturalnego albo serka bielucha z ziołami. Można też upiec pizze w piekarniku, ale ze świeżymi warzywami i mniejszą ilością sera.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Warzywa można tez przemycić w formie pasztetu. Taki pasztet warzywny jest naprawdę wyśmienity. Można też zrobić dzieciom tortille. Może ona nie jest jakaś mega zdrowa, ale taka zrobiona w domu może być ciekawym przemytnikiem warzyw.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Ja bym w miseczki nasypała: suszone morelki, orzechy laskowe, pistacje oskubane, mini wafelki ryżowe, oczywiście owoce. Zrobiła bym też banany w cieście, sałatkę z gotowanej piersi, brzoskwini i majonezu, do tego pokrojone bagietki, szaszłyczki owocowe, camemberty zgrilowane z żurawinką, nugetsy(oczywiście nie kupne), biszkopt z galaretką i truskawkami. Do picia soki owocowe, shake bananowy(bierzesz banany zalewasz mlekiem i miksujesz blenderem- wychodzi pyszniutki pulchny shake!)Ewentualnie jeszcze naleśniczki z białym twarożkiem, kiwi i truskawkami ![]() ---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
conick,
![]() Mam nadzieję, że inni rodzice pójdą w Twoje ślady!!! Cytat:
No to, jasna cholera, serdeczne gratulacje dla rodziców pozostałych dzieci. Ja nie rozumiem, co to znaczy, że dziecko czegoś nie je. Mi zawsze kazali przynajmniej spróbować, jeżeli faktycznie mi nie smakowało-to mogłam ewentualnie dostać co innego. Skończyło się to tak, że zażerałam się krewetkami mając lat siedem. A już tym bardziej nie rozumiem, jak rodzice mogą godzić się na to, żeby ich dziecko nie jadło czegoś, co jest mu niezbędne do zdrowego rozwoju. Dzieci jedzą oczami, o wiele bardziej, niż dorośli. Jeżeli coś będzie ładne-to zeżrą, za pozwoleniem, zeżrą z lubością. Warzywa możesz przemycić na kanapkach. Oczywiście, że nie mam na myśli pajdy chleba z szynką konserwową i smętnym pomidorem. Nie wiem, jak będzie z ciemnym chlebem, dużo osób (nie tylko dzieci!) go nie znosi. Moja rada-cieniutko pokrojony chleb (a niech będzie już i biały), wycięty w fajne kształty za pomocą foremek, na tym ładnie poukładane mięso, jajka, ser, warzywa, wycięte mniejszą foremką w jakieś inne kształty. Hello kitty z wąsami ze szczypiorka? Kwiatki? Misie? Kółka posmarowane awokado z kwiatuszkami z wędliny i kukurydzy? Pamiętaj o samochodzikach, dla mężczyzn w tak młodym wieku spożycie kwiatka może stanowić poważny problem. Głowę dam, że cała zgraja rzuci się na to z szaleństwem w oczach. Niewykorzystane kawałki chleba, warzyw i reszty pokrój i nadziej na wykałaczki-będą miniszaszłyczki, do nich może być jakiś pycha dip. Tylko uwaga-jeżeli to są bardzo małe i bardzo żywiołowe dzieci, to mogą skończyć z wykałaczkami wbitymi w podniebienia. Jeżeli tego sie obawiasz-szaszłyczki zostaw dla dorosłych ![]() Zorientuj się, czy możesz znaleźć gdzieś jadalne kwiaty. Hitem moich młodzieńczych imprez były śliczne, kolorowe kanapki udekorowane ogórecznikiem. Znikały w zastraszającym tempie! Możesz też zrobić tempurę. Co do konkursu na "jaki to smak"-zawiąż dzieciakowi oczy i daj mu ogórka posmarowanego odrobiną miodu. Zakład, że będzie myślał, że to arbuz? Takie niespodzianki budzą kulinarną ciekawość ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
BAN stały
|
nie, na innym wątku
![]() ---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Conick, czyli teraz bierzesz tydzień urlopu i nie wychodzisz z kuchni?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:05.