Nie potrafiê siê pozbieraæ (rozstanie) - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2016-08-13, 17:56   #1
Darina18
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 1

Nie potrafiê siê pozbieraæ (rozstanie)

Jaki¶ tydzieñ temu zostawi³ mnie ch³opak. I to przez facebooka. Napisa³ do mnie, ¿e musimy daæ sobie czas póki co, mo¿e po tym odpoczynku do siebie wrócimy. Ostatnio by³o miêdzy nami trochê spiêæ, ale my¶la³am ¿e wszystko sobie wyja¶nili¶my. Wiem co to oznacza, bo nawet gdyby chcia³ za jaki¶ czas wróciæ, to ja siê na to nie zgodzê, bo nikt kto ma jak±kolwiek godno¶æ nie zgodzi³by siê na co¶ takiego. Napisa³am wiêc ¿e to ewidentny koniec, poblokowa³am gdzie siê da. Nie by³o dobrego rozwi±zania tej sytuacji, ale nie mog³am post±piæ inaczej. Problem w tym, ¿e od tego czasu nie mogê siê pozbieraæ. Straci³am apetyt, chocia¿ mam takie momenty ¿e zjem na raz dwie czekolady, a po zjedzeniu czegokolwiek czujê siê jakbym mia³a zaraz zwymiotowaæ. Nie potrafiê normalnie spaæ, to takie uczucie jakbym mia³a jaki¶ kamieñ na sercu. 2 dni po tym wszystkim próbowa³am topiæ smutki w alkoholu (chocia¿ rzadko pijê), ale pod wp³ywem % tylko siê pop³aka³am i czu³am wokó³ pustkê. Nie potrafiê siê skupiæ na niczym, nawet na pracy, nie mogê zebraæ my¶li. To drugi raz w ¿yciu kiedy by³am powa¿nie zakochana, a po pierwszym rozstaniu zbiera³am siê ponad rok, dlatego wiem co to dla mnie oznacza. Nie mam siê komu wy¿aliæ, nikt mnie nie rozumie. Wszystkie moje kole¿anki albo ju¿ po ¶lubach, albo zarêczone czy w sta³ych zwi±zkach, a mi znowu musia³o siê nie udaæ. Co gorsze nie potrafiê patrzeæ na innych facetów, na moje nieszczê¶cie kiedy siê zakocham to przepadam w ca³o¶ci bo idealizujê obraz faceta, ale ten by³ naprawdê idealny i wiem ¿e podobnego bêdzie ciê¿ko znale¼æ. Zapytacie co w nim takiego by³o- to podobne podej¶cie do wielu spraw, priorytety, podobne charaktery, poci±g fizyczny, do tego wykszta³cony i ogarniêty i przystojny (rzadko widujê przystojnych polaków, którzy byliby w moim typie). Nie wiem jak siê z tego podnie¶æ. Pewnie nie ma uniwersalnej rady, ale mo¿e macie jakie¶ wskazówki?
Darina18 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-08-13, 18:39   #2
MalyRycerzyk
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 190
Dot.: Nie potrafiê siê pozbieraæ (rozstanie)

Pogód¼ siê z nim. Mo¿e wybaczycie sobie nawzajem i da siê normalnie razem ¿yæ.
MalyRycerzyk jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-08-13, 23:10   #3
Adrianna_8
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 609

Tydzien to bardzo krotko. Daj sobie czas na zalobe. Ile razem byliscie?

Wg mnie dalej go idealizujesz. Gdyby byl tak dobrze wychowany i ogarniety, to zakonczylby zwiazek w cztery oczy. A to tchorz, ktory nawet nie potrafil sie spotkac z Toba twarza w twarz

Wys³ane z mojego HTC Desire 820 przy u¿yciu Tapatalka
Adrianna_8 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-08-13, 23:22   #4
_madame_m_
Wilczy kie³

Wiadomo¶ci: 2 791

Wed³ug mnie facet nie jest wart zachodu je¶li nie potrafi zerwaæ w 4 oczy. Oczywi¶cie mo¿esz spróbowaæ dogadaæ siê i jako¶ naprawiæ razem z nim tê sytuacjê, ale nie wiem czy to na d³u¿sz± metê pomo¿e. Ciê¿ko mi to stwierdziæ i musisz to oceniæ wedle w³asnego uznania. Poza tym chyba ka¿da mia³a taki kryzys, a Ty jeste¶ w sytuacji, ¿e tydzieñ temu wiêc ca³y ten ¿al i irytacja jest skumulowana w Tobie do granic mo¿liwo¶ci. Kiedy moje znajome mia³y takie kryzysy to ci±gle powtarza³am, ¿eby w 100% skupi³y siê na sobie.. tu jakie¶ nowe ubranie, tu zrób sobie domowe spa, tu id¼ na spacer z jak±¶ kole¿ank±, ¿eby ona zajê³a Tobie my¶li, a przede wszystkim nie zamykaj siê w klatce i nie sied¼ bezczynnie.

I nie patrz, ¿e Twoje kole¿anki powychodzi³y za m±¿ albo s± w sta³ych zwi±zkach. One za Ciebie ¿ycia nie prze¿yj±, a na ka¿d± przyjdzie czas, ¿e w koñcu trafi na tego jednego

Edytowane przez _madame_m_
Czas edycji: 2016-08-13 o 23:24
_madame_m_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-08-14, 01:19   #5
januszpolak
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 503

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Poka¿ wiadomo¶æ
Tydzien to bardzo krotko. Daj sobie czas na zalobe. Ile razem byliscie?

Wg mnie dalej go idealizujesz. Gdyby byl tak dobrze wychowany i ogarniety, to zakonczylby zwiazek w cztery oczy. A to tchorz, ktory nawet nie potrafil sie spotkac z Toba twarza w twarz

Wys³ane z mojego HTC Desire 820 przy u¿yciu Tapatalka
Dok³adnie, co oznacza ¿e to nie by³ wcale idealny facet dla Ciebie. Zawsze po rozstaniu trzeba przetrwaæ ten czas g³êbokiego smutku. Co najwa¿niejsze zachowa³a¶ siê z godno¶ci± i nie pozwoli³a¶ mu na jakie¶ "mo¿e do siebie wrócimy". Co oznacza ¿e jeste¶ warto¶ciow±, szanuj±c± siebie osob±. Na tym siê skup a ból z czasem minie, byle nie topiæ go zbyt czêsto w alkoholu. Z czasem bêdzie coraz lepiej a¿ w koñcu z³apiesz zupe³ny dystans do sprawy
januszpolak jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-08-15, 15:15   #6
j_fly
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 937

Jak kilka lat temu zakoñczy³am swój pierwszy zwi±zek, kompletnie nie potrafi³am siê pozbieraæ (bardzo go idealizowa³am). Wybra³am siê do psychologa i pani terapeutka powiedzia³a, ¿e muszê daæ sobie czas, ¿eby prze¿yæ tê "¿a³obê". Wydawa³o mi siê, ¿e sobie nie poradzê, a¿ nagle po 3 miesi±cach na nowo siê zakocha³am, chocia¿ wydawa³o mi siê, ¿e ju¿ nigdy nie spojrzê na innego faceta. Pocz±tek zawsze jest trudny i chocia¿ bêdzie Ci ciê¿ko w to uwierzyæ, to naprawdê bêdzie lepiej

A tak BTW, jaki powa¿ny facet zrywa przez internet??
j_fly jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-08-15, 16:32   #7
xxsven
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 148

Cytat:
Napisane przez Darina18 Poka¿ wiadomo¶æ
Jaki¶ tydzieñ temu zostawi³ mnie ch³opak. I to przez facebooka. Napisa³ do mnie, ¿e musimy daæ sobie czas póki co, mo¿e po tym odpoczynku do siebie wrócimy. Ostatnio by³o miêdzy nami trochê spiêæ, ale my¶la³am ¿e wszystko sobie wyja¶nili¶my. Wiem co to oznacza, bo nawet gdyby chcia³ za jaki¶ czas wróciæ, to ja siê na to nie zgodzê, bo nikt kto ma jak±kolwiek godno¶æ nie zgodzi³by siê na co¶ takiego. Napisa³am wiêc ¿e to ewidentny koniec, poblokowa³am gdzie siê da. Nie by³o dobrego rozwi±zania tej sytuacji, ale nie mog³am post±piæ inaczej. Problem w tym, ¿e od tego czasu nie mogê siê pozbieraæ. Straci³am apetyt, chocia¿ mam takie momenty ¿e zjem na raz dwie czekolady, a po zjedzeniu czegokolwiek czujê siê jakbym mia³a zaraz zwymiotowaæ. Nie potrafiê normalnie spaæ, to takie uczucie jakbym mia³a jaki¶ kamieñ na sercu. 2 dni po tym wszystkim próbowa³am topiæ smutki w alkoholu (chocia¿ rzadko pijê), ale pod wp³ywem % tylko siê pop³aka³am i czu³am wokó³ pustkê. Nie potrafiê siê skupiæ na niczym, nawet na pracy, nie mogê zebraæ my¶li. To drugi raz w ¿yciu kiedy by³am powa¿nie zakochana, a po pierwszym rozstaniu zbiera³am siê ponad rok, dlatego wiem co to dla mnie oznacza. Nie mam siê komu wy¿aliæ, nikt mnie nie rozumie. Wszystkie moje kole¿anki albo ju¿ po ¶lubach, albo zarêczone czy w sta³ych zwi±zkach, a mi znowu musia³o siê nie udaæ. Co gorsze nie potrafiê patrzeæ na innych facetów, na moje nieszczê¶cie kiedy siê zakocham to przepadam w ca³o¶ci bo idealizujê obraz faceta, ale ten by³ naprawdê idealny i wiem ¿e podobnego bêdzie ciê¿ko znale¼æ. Zapytacie co w nim takiego by³o- to podobne podej¶cie do wielu spraw, priorytety, podobne charaktery, poci±g fizyczny, do tego wykszta³cony i ogarniêty i przystojny (rzadko widujê przystojnych polaków, którzy byliby w moim typie). Nie wiem jak siê z tego podnie¶æ. Pewnie nie ma uniwersalnej rady, ale mo¿e macie jakie¶ wskazówki?

Niektore rany leczy czas, inne ROZUM.
Ty i ten ch³opak nie jeste¶cie jednym organizmem, jeste¶cie ludzmi, którzy na siebie trafili i chcieli ze sob± byæ. Teraz to ju¿ zamkniêty rozdzia³, wszystko siê zmienia i tyle. Facet idealny nie by³, skoro takie rzeczy za³atwia³ przez smsy.

Wskazówki?
1. Nie polecam picia i imprez ¶wie¿o po rozstaniu. Widzisz pijanych ludzi/napalonych facetów/zgonuj±cych imprezowiczów i my¶lisz sobie, ¿e wszyscy siê staczaj±, a eksio by³ taki inny, wyj±tkowy. Polecam za to nowe miejsca, wycieczki za miasto, muzea, kino, generalnie nowe rzeczy.
2. Nie zapychaj sobie czasu na si³ê. Zajmij siê czym¶, ale tak porz±dnie, np. jakim¶ sportem/jêzykiem/projektem - zajmie Ci czas, ale przyniesie te¿ efekt.
3. Sport mo¿e bardzo dobrze Ci zrobiæ. Poprawi humor, podniesie samoocenê i wyrze¼bi trochê cia³o
4. Kosmetyczka/fryzjer/zakupy, te¿ w ramach podniesienia trochê samooceny i poprawy humoru.
5. Kontroluj to, o czym my¶lisz, bo da siê. Nie my¶l o tym, co razem robili¶cie, co mieli¶cie w planach, jaki on by³, ¿e têsknisz. Nastaw siê poztywnie - czeka Ciê co¶ nowego, nowy rozdzia³, b±d¼ na tak i wyci±gnij z tego tyle dobrego, ile siê da.

Ja po rozstaniu pozna³am cudownych ludzi, znalaz³am pasjê, podró¿owa³am trochê, da³o mi to porz±dnego kopa do dzia³ania. Te¿ my¶la³am, ¿e ex by³ idea³em, ¿e go kocham nad ¿ycie, ¿e jak on móg³ chcieæ roztstania. Teraz za nic na ¶wiecie nie zamieni³abym do¶wiadczeñ, których naby³am po zerwaniu i ludzi, których pozna³am, na powrót do niego. Bo jestem naprawdê szczê¶liwa, sama ze sob±, chocia¿ poznajê du¿o fajnych facetów

Polecam te¿ kilka filmów, które dobrze robi± na taki stan po rozstaniu. 'Jedz, módl siê i kochaj', 'Jak to robi± single', 'Z³e mamu¶ki', 'Dzika droga'. Pierwszy i ostatni jest o odnajdywaniu siê na nowo po rozstaniu, podró¿ach i zmianach, dojrzewaniu do pewnych rzeczy.

Ale przede wszystkim nie rozstrz±saj tego za bardzo. Sta³o siê, ¿yje siê dalej, nie ma co ogl±daæ siê za siebie.
xxsven jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-08-15, 18:15   #8
Individualist
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 497

Masz racjê, nie ma uniwersalnej rady.
Du¿o zale¿y od cz³owieka i zwi±zku w jakim by³.

Popieram dziewczyny odno¶nie dalszego idealizowania tego faceta. Taki och, ach a zerwa³ przez fb? I jeszcze ten tekst " mo¿e do siebie wrócimy". To nie sklep z butami..
Zgadzam siê, czasem potrzeba odcierpieæ swoje, wylaæ smutki, wyrzuciæ wszystkie ¿ale i emocjê. Ale to kiedy¶ musi mieæ swój koniec. Pomy¶l o sobie, swoich przyjemno¶ciach. Zakupy, kosmetyczka, nowa fryzura, mo¿e jaki¶ sport, ksi±¿ka, spotkania z znajomymi. S± tysi±ce zajêæ, ¿eby o nim nie my¶leæ. Nie za³amuj siê kiedy nie od razu wszystko wychodzi a osi±gniesz cel.
Powodzenia
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2016-08-15 18:15:27

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:14.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.