|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Szop pracz
|
Zatkany zlew, ratunku
Wróciłam po weekendzie na stancje, a tutaj całkowicie zatkany zlew.
Tak się składa, że w tym tygodniu jest moja kolej sprzątania i dbania o wspólne miejsca (dzięki współlokatorzy!)... Przechodząc do rzeczy - próbowałam kreta już parę razy, nic. Za którymś razem z odpływu wypłynął kawałek gąbki, więc podejrzewam, że któraś z osób wrzuciła tam coś mniej biologicznego. Tylko jak w takim przypadku odetkać zlew? Tylko hydraulik? |
|
|
|
|
#2 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Zatkany zlew, ratunku
Cytat:
Jeszcze z mniej inwazyjnych metod możesz wypróbować ręczny, ciśnieniowy przepychacz, o taki https://pl.wikipedia.org/wiki/Przepychacz_sanitarny Edytowane przez samotny_t Czas edycji: 2017-02-20 o 10:37 |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Szop pracz
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ---------- Chyba muszę kupić przepychacz.... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
Czy zlewozmywak ma boczny odpływ (w sensie taki, że jak się naleje dużo wody do zlewozmywaka, to się nie przeleje, bo woda wyleci bokiem)? Jeżeli tak, to całkiem prawdopodobne, że to on się zapchał i blokuje również odpływ główny. Ostatnio mieliśmy problem ze zlewozmywakiem - dziwny zapach, co chwilę odpływ główny się blokował. Okazało się, że przed te kilka lat użytkowania resztki (w formie takiego szlamu) cofnęły się właśnie do tego bocznego odpływu. To się bardzo łatwo zdejmuje. Naprawdę. Więc jeżeli masz takie boczne podłączenie, to polecam tym się zainteresować, bo tam może tkwić przyczyna.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Szop pracz
|
Chyba, źle to nazwałam w temacie, bo chodzi o umywalkę łazienkową. Pardon
|
|
|
|
|
#6 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-19 o 00:27 |
|
|
|
|
#7 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To prostsze niż myślisz. Podstaw tylko wiadro lub miskę pod spód i koniecznie rękawiczki załóż, skoro tam był kret sypany, żeby się nie poparzyć.
|
|
|
#8 |
|
lokalna gwiazda
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Copyraptor
|
E, czasami najprostsze metody są najlepsze - popracuj trochę takim tym
http://www.agd-dla-ciebie.pl/zdjecia...a%20raczka.jpg Ja kiedyś w nocy specjalnie jechałam do Tesco, żeby za parę złotych zakupić |
|
|
|
|
#10 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Ale jak wyplynela ta gabka, to nadal nie jest przetkany? Moze jeszcze cos tam siedzi? Pogadaj moze ktos ze wspollokatorow umie wykrecic kolanko pod umywalka.
|
|
|
|
|
#12 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#13 | |
|
lokalna gwiazda
|
Cytat:
Naprawdę taki problem zgłosić to do administracji? Jakiś czas temu, za udrożnienie odpływu pod wanną, zapłaciłam raptem 13zł. |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Do przepychania zlewów, rur służy także tzw. żmijka, giętki i cienki pręt, który trzeba ruchem obrotowym wkładać do odpływu. Do kupienia w sklepach budowlanych z akcesoriami kanalizacyjnymi. Koszt kilkanaście zł. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#16 | |
|
lokalna gwiazda
|
Cytat:
![]() Naprawdę myślicie, ze facet ze sprężyną będzie latał po pokojach? Zrobi co swoje, da papier do podpisu i pójdzie. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-19 o 00:28 |
|
|
|
|
#18 | |
|
Rozeznanie
|
W swoim mieszkaniu mogłaby się bawić w hydraulika-do-it-yourself, ale w mieszkaniu ze współlokatorami? Sama zlewu nie zapchała, niech omówią wspólnie sytuację i zdecydują, czy wspólnie naprawiają, wspólnie informują właściciela czy wspólnie finansują wizytę fachowca.
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli mieszka kilka osób a zadeklarowana jedna to i za śmieci więcej i w czynszu za korzystanie z windy, schodów, sprzątanie. Moja znajoma mieszka we wspólnocie i płacą od osoby w lokalu za windę, śmieci i sprzątanie klatek. Rocznie to się nazbiera z tych groszowych stawek spora suma.
Edytowane przez Gloria100 Czas edycji: 2017-02-20 o 20:30 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#21 |
|
Szop pracz
|
Napisałam do właścicieli, że umywalka zatkana, kret nie działa, a innych możliwości SAMA nie mam. Podobno jeden z chłopaków zadeklarował się odkręcić kolanko, ale kiedy to nastąpi to nikt nie wie
.Macie racje, że to nie należy do mojej warty czystości, więc zostawiam te sprawę w spokoju. Szkoda tylko, że ktoś tam coś nawrzucał (pewnie przypadkiem), bo wypływające strzępki gąbki z odpływu naprawdę były zaskoczeniem. W czwartek jeszcze było ok. ---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- Poza tym ktoś z współlokatorów ma zły nawy wyciągania filtrów/kratek z odpływów. W łazience przepadł w zeszłym miesiącu, więc rura stoi otworem. W zlewie też ktoś cały czas wyciąga i odkłada na bok, tylko czekać, aż i tam się przytka. |
|
|
|
|
#22 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#23 |
|
Szop pracz
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
lokalna gwiazda
|
Cytat:
To jest proszenie się o katastrofę. Ta sama osoba może nawrzucać Bóg wie czego do wc i pewnego pięknego dnia, fekalia wypłyną wam na podłogę. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Mój tata kiedyś skutecznie odetkał zlew drutem. Chwilę to zajęło, drut musi być dość sztywny, ale dobrze byłoby żeby można go było lekko wygiąć, żeby się dopasował do kształtu rury. Po chwili "dźgania" wszystko poszło w dół.
Kiedyś też zatkał mi się odpływ pod wanną i dopiero po użyciu całej butelki kreta się odetkało, więc może mała dawka to za mało? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:56.