| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2016-11-11, 09:49 | #1 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2014-11 
				 | Wielki guz u kota

Witajcie,mam problem z kotem, zauważyłam u niego wielki guz zlokalizowany po prawej stronie szyi... jest otumaniony,ma apetyt je normalnie,wychodzi na dwór,miał kiedyś coś podobnego i to pękło,wyleciała z tego ropa i krew. Czy to może być ropień? Nie jestem dziś w stanie pojechać do weta.    
				__________________  M   | 
|     |   | 
|  2016-11-11, 12:08 | #2 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2012-04 
				 | 

Dot.: Wielki guz u kota

Jakich odpowiedzi oczekujesz? To raczej oczywiste, że kot wymaga jak najszybszej wizyty u lekarza. Nie, to nie musi być ropień. Tam są ważne węzły chłonne, więc może to być objaw ostrego stanu zapalnego, a nawet zmiana nowotworowa. Raczej z dnia na dzień się guz nie robi, więc podejrzewam, że od jakiegoś czasu czekasz aż samo pęknie. Możesz się nie doczekać. Kot może umrzeć z powodu braku pomocy lekarza. ---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ---------- A nawet jeśli to ropień to wymaga wizyty u weta. Nacięcia, oczyszczenia, podania kotu antybiotyku i leku przeciwzapalnego. Ropień pękający sam może pęknąć do wewnątrz, zakazić krew i też zabić kota. 
				__________________ Proszę zajrzyj do tego wątku i wypełnij ankietę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=733894 | 
|     |   | 
|  2016-11-11, 13:53 | #3 | 
				 | 

Niestety mieszkam 100 km od domu rodzinnego na wsi i nie codzień tam bywam. Moja mama ma swoje lata mieszka sama i nie ma samochodu żeby dojechac 40 km do weta. Trochę zrozumienia,mniej oceniania,zadalam tylko pytanie ,niepotrzebnie się rozwijać i dobijać....

|     |   | 
|  2016-11-11, 16:39 | #4 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2012-04 
				 | 

Jeżeli masz internet to masz kontakt z innymi ludźmi. Nie dasz rady sama? Poszukaj pomocy znajomych, rodziny, jakiejś fundacji dla kotów z Twojego regionu czy choćby miłośników kotów. To, że będziesz się komuś tłumaczyć i szukać wymówek w żaden sposób nie rozwiąże problemu jaki masz Ty i kot. Poza tym w nagłych przypadkach weterynarz może złożyć zwierzakowi wizytę domową. I na wsiach weterynarze jak najbardziej są bo kto inny miałby np. odebrać poród u krowy? 
				__________________ Proszę zajrzyj do tego wątku i wypełnij ankietę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=733894 | 
|     |   | 
|  2016-11-11, 18:17 | #5 | 
				 | 

Nie tłumaczę się bo niczemu nie jestem winna, sprawa załatwiona,kotek miał ropień. Zamykam temat.

|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:52.