![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 15
|
facet bez ambicji?
Krótko i na temat: Czy mog³yby¶cie byæ z facetem, który nie ma wy¿szego wykszta³cenia, skoñczy³ jedynie liceum (i siedzia³ w 2 klasie), ale ma do¶æ dobrze p³atn± pracê w której liczy siê do¶wiadczenie?
Nie jest to mój problem (chocia¿ wiêkszo¶æ pewnie pomy¶li ¿e ja mam taki dylemat), ale pewnej znajomej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 896
|
Dot.: facet bez ambicji?
Nie, nie mia³abym z tym problemu. Dzisiaj wszêdzie liczy siê do¶wiadczenie i obycie, papier jest tylko dope³nieniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 883
|
A to ¿e skoczy³ liceum oznacza brak ambicji? Je¿eli na starcie taka ocena faceta to zwi±zku z tego nie wró¿ê
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
on tired little feet
Wiadomo¶ci: 6 200
|
ba, ja mog³abym nawet byæ z takim co nie zarabia "do¶æ dobrze"
ambicje i wykszta³cenie nie maj± dla mnie ¿adnego znaczenia, o ile nie s± wysokie (ambicje) bo sama takich nie mam i nie lubiê tej cechy
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 758
|
Je¶li facet nie jest burakiem, potrafi siê wys³owiæ i zachowaæ, ma dobre serce, dobrze traktuje mnie i innych ludzi oraz ma warto¶ci, których siê w ¿yciu trzyma, to jego wykszta³cenie schodzi na dalszy plan. Znam wieeeeeeele osób po studiach, niby wykszta³conych i 'ambitnych', ale co z tego, skoro s± chamami i prostakami, co pokazuj± swoim zachowaniem.
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 715
|
Cytat:
![]() Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#7 |
Regulator reniferów
Wiadomo¶ci: 3 155
|
Wyobrazi³am sobie, jak kto¶ mnie prosi o ¶wiadectwa szkolne na drugiej randce.
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e
![]() |
#8 |
on tired little feet
|
na drugiej randce to ja ju¿ wiedzia³am czy ch³opak siê zakocha³ i czy bêdzie kiedy¶ chcia³ braæ ¶lub i dzieci ze mn± mieæ. o szko³ach na pierwszej gadali¶my, nic w tym dziwnego nie ma.
![]() |
#9 |
Regulator reniferów
|
To ja jaka¶ dziwna, nie noszê przy sobie ¶wiadectw z podstawówki.
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 557
|
Jesli da sie z nim pogadaæ na te tematy które mnie interesuj±, bedzie mia³ w miarê szerokie horyzonty, bedzie oczytany, nie bedzie bucem to moze byæ. Gorzej jesli pojdziemy do empiku a on przy p³ytach z muzyka Elvisa Presleya spyta : "Sk±d oni wiedzieli jak on wygl±da³?"
![]() Wa¿ne by mia³ wiedze ogoln± i my¶lenie logiczne, inteligencje, bo czasem to mo¿na : ![]() Edytowane przez aleks_90 Czas edycji: 2016-08-30 o 15:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
on tired little feet
|
a gdzie tu mowa o noszeniu ¶wiadectw? rozmowa wystarczy. to Ty doda³a¶ te ¶wiadectwa a nie wiem po co ironizowaæ w normalnej sprawie.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Przyjaciel wizaz.pl
Wiadomo¶ci: 33 873
|
Mnie by to nie przeszkadza³o, liczy siê "ogarniêcie ¿yciowe", a niekoniecznie papierek siê z nim wi±¿e. Plus, to ¿e facet nie poszed³ na studia nie znaczy, ¿e jest ma³o ambitny.
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Regulator reniferów
|
A ty odpowiedzia³a¶ na post o ¶wiadectwach. Wyobrazi³am sobie, ¿e dla kogo¶ to liceum jest tak okropnie wa¿ne, ¿e koniecznie musi sprawdziæ, jak mi sz³o, bo bez tego nie wie, czy jestem warta uwagi.
![]() |
![]() |
#14 |
on tired little feet
|
po prostu gadali, a mo¿e siê znaj± z tego liceum, kto tam wie
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 10 463
|
Nie wiem jakie znaczenie maj± wykszta³cenie i ambicje. Mój skoñczy³ liceum z dobrym wynikiem, studia te¿, ale co z tego skoro studia byle jakie i nie mo¿e po tym znale¼æ sensownej pracy.
Uwa¿am, ¿e facet powinien byæ przede wszystkim dobrym partnerem, a nie bankomatem. Zarobki na drugim miejscu po charakterze, wszelkie ambicje, wykszta³cenie i inne rzeczy nie¶wiadcz±ce o cz³owieku i niemaj±ce wp³ywu na nasze wspólne ¿ycie na szarym koñcu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
on tired little feet
|
![]()
![]() |
#17 |
multitasking ninja
Wiadomo¶ci: 1 405
|
Wykszta³cenie nie ¶wiadczy o ambicji. Je¶li pracuje i ma plan na ¿ycie, to nie mo¿na powiedzieæ, ¿e nie jest ambitny.
![]() |
#18 |
Przyjaciel wizaz.pl
Wiadomo¶ci: 33 873
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 612
|
Ja brak ambicji rozumiem inaczej niz "brak studiow, kiblowanie w liceum". Moj ojciec kiblowal, a za debila lub prostaka go nie mam (wrecz przeciwnie).
Brak ambicji rozumiem jako brak pracy w pewnym wieku lub pracowanie w byle jakim miejscu chociaz mozna mierzyc wyzej (znam sporo takich przypadkow), do tego picie piwa, lezenie caly czas przed tv, strach/brak ochoty na zmiany. Z takim chlopakiem jak opisalas moglabym byc, o ile odpowiadalby mi rowniez na innych plaszczyznach. Wys³ane z mojego HTC Desire 820 przy u¿yciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 296
|
Cytat:
Mo¿na mieæ fajn±, umys³ow± pracê, nie maj±c wykszta³cenia, a ucz±c siê samemu. Z góry zaznaczam, ¿e nie mam nic przeciwko ludziom, którym nie sz³o w szkole/na studiach. Ka¿dy jest inny i ma swoje priorytety. Szanuje te¿ ludzi, którzy wykonuj± prace fizyczne, ale znacznie lepiej dogaduje siê z lud¼mi, którzy nie tylko s± inteligentni, ale ucz± siê dla samej przyjemno¶ci zdobywania wiedzy. Gdybym mia³a wybieraæ miêdzy dobrze zarabiaj±cym spawaczem/budowlañcem z w³asn± dzia³alno¶ci±, a s³abo zarabiaj±cym inteligentem, który wykonuje prace umys³owe, to jednak wybra³abym tego drugiego. Oczywi¶cie licz± siê te¿ inne rzeczy, jak osobowo¶æ i podej¶cie do innych ludzi. Nakre¶lam tylko, ¿e zawód faceta ma jednak dla mnie jakie¶ znaczenie, ale nie ze wzglêdu na zarobki. Poci±gaj± mnie jednak intelektuali¶ci i nic na to nie poradzê. Dodam jeszcze, ¿e ambicje, w sensie awansu zawodowego i mierzenia coraz wy¿ej, nie s± u mnie a¿ tak istotne u mê¿czyzny, ale to czy da siê z nim porozmawiaæ na interesuj±ce tematy ju¿ tak. Grunt to siê dogadywaæ, mieæ podobne pogl±dy i zainteresowania. Edytowane przez MsLizard Czas edycji: 2016-08-30 o 15:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ---------- Czasem po prostu kto¶ lubi swoj± pracê i dobrze siê w niej czuje pomimo ze nie zarabia du¿o czy nie rozwija siê, nie zawsze bierze siê to z lenistwa wiêc takie mówienie ¿e "a móg³ lepiej i wy¿ej i¶æ" jest bez sensu
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Dok³adnie, zgadzam siê, wa¿niejsze jest czyje¶ szczê¶cie ni¿ awans.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 50 575
|
Ja nie tyle mog³abym byæ co jestem. Mój T¯ skoñczy³ szko³ê ¶redni± i zamiast na studia poszed³ do pracy. Teraz zarabia dobrze (a nawet pokusi³abym siê o stwierdzenie, ¿e bardzo dobrze). Robi w pracy dodatkowe uprawnienia i jest to praca, w której co jaki¶ czas s± podwy¿ki.
Nie mamy wszystkich zainteresowañ takich samych ale znajd± siê i takie, które nam obojgu w jakim¶ stopniu odpowiadaj±. I jak wiem, ¿e ja z nim o fotografii nie pogadam a on ze mn± o tym co jaka maszyna w pracy robi tak mamy inne tematy, którymi zaspokajamy siê intelektualnie. Nie widzê siê u boku faceta, który skoñczy³ studia i pracuje nie wiem w barze na przyk³ad a na zmianê pracy siê nie zapowiada. Choæby mi makaron ze zdjêciami na uszy nawija³ to nope. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 1 422
|
Cytat:
W polskich firmach faktycznie najwa¿niejsze do¶wiadczenie. (Co odzwierciedla zreszt± poziom polskich firm i odtwórcz± robotê w nich wykonywan± - w Europie Zach. twoje wykszta³cenie siê liczy w wiêkszym stopniu, bo oczekuje siê od pracownika my¶lenia analitycznego, itp.). Natomiast wykszta³cenie wskazuje aspiracje i, nie zawsze ale czêsto, poziom intelektualnego/ kulturalnego wyrafinowania. Obecnie pracujê z lud¼mi bez studiów na projekcie - wszyscy maj± mnóstwo do¶wiadczenia i s± specjalistami na tej maleñkiej dzia³ce, któr± siê zajmuj± - ale od ¿artów w stylu filmiku o pierdzeniu na youtube oraz masturbacji, robi mi siê ju¿ niedobrze. Bo ile mo¿na. Z tym, ¿e nie chodzi o "jakie¶ studia" tylko o porz±dn± edukacjê, w któr± cz³owiek siê te¿ anga¿owa³ i z której co¶ wyniós³ oprócz wykucia jakich¶ danych. Edytowane przez 201703060948 Czas edycji: 2016-08-31 o 06:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 612
|
Cytat:
Druga z tych osób po pewnej pomocy ze strony ludzi obok, zmieni³a pracê. Chodzi o bran¿ê gastronomiczn±. Ten cz³owiek dalej jest kucharzem, robi to, co kocha, ale z lepsz± kas± i w ludzkich warunkach. O takim czym¶ mówi³am, a nie o tym, by pracowaæ byle gdzie, byleby kasa siê zgadza³a. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 60 422
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 507
|
Ja chyba mam jaki¶ ma³y snobizm, ale wywodzê siê z 'naukowej' rodziny, wiêc u mnie studia by³y jakby standardem i gdy na pierwszej randce us³ysza³am, ¿e mój facet skoñczy³ 'tylko' zaoczne i to z jakim¶ sporym opó¼nieniem - to chcia³am w pierwszej chwili uciekaæ
![]() Ale na to wp³yw ma ca³e otoczenie cz³owieka, mia³am w pracy kolegê na bardzo wysokim i dobrze p³atnym stanowisku, który na studiach nigdy nie by³, tak¿e rzeczywi¶cie nie ma co generalizowaæ, a z randki na szczê¶cie nie uciek³am ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 700
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 558
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Swoj± drog±, my¶lê, ¿e przyczyn niezdawania do nastêpnej klasy mo¿e byæ wiele. Zna³am dziewczynê, która nie zda³a z rosyjskiego, ale ogólnie dobrze siê uczy³a i w nastêpnym roku o wiele lepiej jej sz³o z tego jêzyka. Skoñczy³a równie¿ pó¼niej polonistykê w odpowiednim czasie. Tak¿e ka¿dy mo¿e mieæ w ¿yciu gorszy czas. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:13.