|
Notka |
|
Techniczne forum Forum techniczne - obszar całe forum. Tutaj można zgłaszać uwagi techniczne, problemy dotyczące całego forum, problemy z hasłem i dostępem i inne… |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Propozycja Nowego Systemu Upomnień i Banów
Przez kilka ostatnich dni starałam się opracować zgodnie z sugestiami Moderatorów nowy regulamin forum, system przyznawanie upomnień i banów oraz kodeks fair play moderatorów. Zaznaczam, że one wszystkie się zazębiają. Proszę zapoznajcie się z nimi. Na czerwono są zaznaczone punkty niezwykle istotne, zmienione lub dodane.
Proszę o ewentualne sugestie ![]() PS. Każdy kodeks jest na odrębnym wątku i uwagi pozostawiajcie w konkretnym wątku, którego się on tyczy ![]() BAN - sposób postępowania moderatorów Geneza Do tej chwili panowało u nas uznaniowe blokowanie dostępu do forum i KWC. Jednak ze względu na rosnącą liczbę moderatorów jak też i coraz większą liczbę użytkowników zdecydowaliśmy się usystematyzować gradację i sposób przyznawania BANów. Podstawową regułą jest wykorzystanie Pamiętników (patrz profil użytkownika) do zapisywania upomnień. Dostęp do Pamiętników mają tylko moderatorzy, ale z treścią wpisów zapoznać się może każdy zarejestrowany użytkownik. Dlatego jeśli nie wiesz, dlaczego ktoś jest zablokowany, zajrzyj najpierw do Pamiętnika tej osoby. Za co upominamy użytkowników? Za wyraźne łamanie:
Wyjątkowo przyznajemy użytkownikowi od razu BAN stały (SPAMER) z pominięciem gradacji upomnień, jeśli:
Spamer: status przyznawany osobom, które reklamują na forum produkty/usługi z których sam user czerpie lub może czerpać korzyści majątkowe; Do kogo zgłaszać wnioski o BANy? Bany proszę zgłaszać na maile lub PW: - agnieszka.zembrzycka@wiza z.pl - zlosliwiec@wizaz.pl - jelonek@wizaz.pl Proponuję dodać: 1. W przypadku złamania regulaminu, gdzie w konsekwencji będzie przyznane Upomnienie lub ban, moderatorzy mają obowiązek wpisania do pamiętnika adnotacji, jaki punkt regulaminu został złamany. W przypadku pytania osób trzecich, dlaczego pan, -pani X dostała bana? Należy odpowiadać: Pani X dostała bana (stałego, tymczasowego...) za złamanie regulaminu punkt ..... Ewentualne uwagi proszę kierować do moderatora forum lub na PW do AgaZ; 2. Zasady upomnień, czy banów nie działają wstecz. 3. Ban stały może być zniesiony w przypadku kiedy użytkownik wyrazi skruchę i obieca poprawę oraz sumienne przestrzeganie regulaminu forum. W przypadku ponownego złamania regulaminu ban stały będzie nieodwracalny. Wnioski o zniesienie Bana zgłaszać do: - agnieszka.zembrzycka@wiza z.pl - zlosliwiec@wizaz.pl - jelonek@wizaz.pl I pytanie do Was, użytkowników. Czy długość przyznawania bana (1-7; 1-14 dni) powinna zależeć od sugestii moderatora,-ów, czy admina czy też chcecie opracować bardziej szczegółowy kodeks? Edytowane przez AgaZ Czas edycji: 2006-03-06 o 08:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Propozycja Nowego Systemu Upomnień i Banów
Cytat:
Cytat:
mi sie podobają te punkty. Szczególnie ostatni ![]() ![]() I dodałabym przynajmniej nieformalnie jeszcze jedno: bany, upomnienia i wszelkie sankcje sa dawane tylko i wylacznie po naruszeniu którejś z zapisanych w regulaminie zasad. Cytat:
np. pierwszy zawsze na 7 dni, a drugi na 14 i czesc pracy ;-) pozdr
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Za ostra mi się wydaje, i dlatego jestem za zróznicowaniem "systemu restrykcji" stosownie do wagi przewinienia. To wg mnie świetnie pasuje do ewidentnych trolli i spamerów, ale do dość powszechnych przypadków zwykłego braku kultury, tolerancji albo upierdliwości wydaje mi się przesadzone. Ja jestem za rozciągnięciem systemu upomnień, a potem czasowych banów ... taka historia w pamiętniczku powinna podziałać co najmniej ostrzegawczo na inne dyskutantki ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja bym z kolei uniemożliwiła powrót po otrzymaniu bana stałego. Żeby otrzymać taki status trzeba przejść kilka etapów
![]() ![]() Ban stały, to ban stały, bez możliwości powrotu na forum, po wywinięciu albo jednego niezłego numeru, albo kilku mniejszych. Skoro tymczasowe nie zadziałały (i to kilka wg przyjętej gradacji) to ja w poprawę nie wierzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Poza tym, z naszej dwójki to ja jestem tą mroczniejszą stroną, która niestety, ale w poprawę nie wierzy. Dorixx to wyjątek, bo została zbanowana przed wyznaczeniem gradacji, więc i bany tymczasowe ją ominęły ![]() Teraz ban stały dostaje się po iluś przekroczeniach, więc niewinny skazany na niego nie zostanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
mam pytanie - skoro pierwsze upomnienie udzielane jest w wątku, w którym dana osoba się niestosownie zachowuje, to w sytuacji gdy upomnienia w watku 1 udziela mod X, a dany użytkownik nadal łamie regulamin w wątku 2, mod Y może o upomnieniu nie wiedzieć i udzieli ustnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To jeszcze jeden powód, dla którego skalę gradacji kar uważam za zbyt ostrą i wymagającą przemyślenia. A w ogóle to ja jestem stary model ![]() ![]() Oczywiście w stosunku do "napiętnowanego" zawsze nieco bardziej, dlatego wyznaję zasadę gryzienia się w ozor zanim powiem coś niemile szczerego. A jakby mnie jednak poniosło to liczę na DON ![]() I myślę że ten mój pogląd nie jest tak znowu bardzo odosobniony, bo jeśli na 2 tys. osób on-line w rozmowie uczestniczy nie więcej niż 20, to chyba coś znaczy. A egzekucje ? ... ![]() ![]() W sprawach, które są tu dyskutowane jestem za: - mądrymi reakcjami innych dyskutantów (nie tylko modów - skąd pomysł, że tylko oni mogą reagować na np. chamskie alno po prostu niemiłe teksty ? ) do mądrych reakcji zaliczam w pierwszym rzędzie DON - upomnieniami - ban czasowy tygodniowy powinien być ostatecznością, w przypadku "społecznej" zgody że mamy do czynienia z mąciwodą; nie mam pomysłu po ilu upomnieniach to powinno następować, ale intuicyjnie stawiam na jakieś 5, - ban miesięczny powienien byc udzielany po kilku banach tygodniowych (np. 3-ch ?) a ban stały tylko jeśli "podmiot" zakwalifikuje się swoim zachowaniem do kategorii trolla. No tak ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Wycofajmy proszę upomnienia słowne na forum, żadne z nas nie ma czasu na przeglądanie wszystkich wątków z udziałem danego usera w poszukiwaniu ewentualnego upomnienia wysłanego przez innego moderatora
![]() Dojdzie do tego, że użytkownik dostanie 5 upomnień słownych na forum, bo jeden mod nie zdawał sobie sprawy, że kilka dni temu ktoś inny już upomniał słownie tego użytkownika itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
A ja mam pewne wątpliwości co do "korzyści majątkowych z ogłaszania się na forum". Rozumeim, ze mój wątek można pod taki podciągnac i nie mam pretensji o zamknięcie.
Chodzi mi o wątki typu ankiety. Przeciez wielokrotnie to też są korzyści majątkowe dla użytkowniczek. Niektóre ankiety mogą być zlecane, za co otrzymują one pieniądze. Sytuacja druga: Użytkownik Wizażu ma zadaną taką ankietę na studiach czy w pracy. Dobre wykonanie zadania daje mu premię bądź dobrą ocenę, stypendium. Czy to nie są korzyści majątkowe? Czy takie wątki wedle nowego regulaminu też będą zamykane??? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Ten system nie jest idealny. Może upominać na forum i dawać wpis "upomnienie na forum" oraz linka do postu, żeby był po upomnieniu jakiś ślad? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
I to jest rozwiązanie, które wydaje się być lepsze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Podoba mi się to rozwiązanie, wydaje się najrozsądniejsze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Mam dziwne wrażenie, że mój post został zignorowany... Uprzejmie proszę o odpowiedź
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Wszystko jest względne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Ankieta niezbędna do celów naukowych - nie widzę problemu, jeśli nie zaspamują one forum. Inna sprawa to ankieta do celów handlowych... Ale przecież to jest logiczne, prawda? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Cytat:
Absolutnie Cię nie ignorowałam. Już wcześniej wzięłam sobie Twoją słuszną uwagę do serca i zmieniłam definicję Spamera w regulamianie ![]() Spamer: status przyznawany osobom, które reklamują na forum produkty/usługi ( również zaliczamy do tego quizy, ankiety, konkursy), z których sam user czerpie lub może czerpać korzyści majątkowe i materialne; Uprościłam ten nowy regulamin, ale na razie funkcjonuje tylko na BO. Czekam na opinie moderatorów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Aga, o to dokładnie w regulaminie mi chodziło. Wtedy (chodzi mi o kwestie konkursów, reklam, ankiet) jeśli jakiś użytkownik czy moderator będzie miał wątpliwości, można odwołać się do regulaminu ponieważ będzie w nim zawarty stosowny przepis ![]() Pozdrawiam! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:40.