Propozycja Nowego Systemu Upomnień i Banów - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne forum

Notka

Techniczne forum Forum techniczne - obszar całe forum. Tutaj można zgłaszać uwagi techniczne, problemy dotyczące całego forum, problemy z hasłem i dostępem i inne…

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-01-24, 14:01   #1
AgaZ
Przyjaciółka Wizaz.pl

Propozycja Nowego Systemu Upomnień i Banów

Przez kilka ostatnich dni starałam się opracować zgodnie z sugestiami Moderatorów nowy regulamin forum, system przyznawanie upomnień i banów oraz kodeks fair play moderatorów. Zaznaczam, że one wszystkie się zazębiają. Proszę zapoznajcie się z nimi. Na czerwono są zaznaczone punkty niezwykle istotne, zmienione lub dodane.
Proszę o ewentualne sugestie

PS. Każdy kodeks jest na odrębnym wątku i uwagi pozostawiajcie w konkretnym wątku, którego się on tyczy

BAN - sposób postępowania moderatorów

Geneza
Do tej chwili panowało u nas uznaniowe blokowanie dostępu do forum i KWC. Jednak ze względu na rosnącą liczbę moderatorów jak też i coraz większą liczbę użytkowników zdecydowaliśmy się usystematyzować gradację i sposób przyznaw
ania BANów.

Podstawową regułą jest wykorzystanie Pamiętników (patrz profil użytkownika) do zapisyw
ania upomnień. Dostęp do Pamiętników mają tylko moderatorzy, ale z treścią wpisów zapoznać się może każdy zarejestrowany użytkownik.

Dlatego jeśli nie wiesz, dlaczego ktoś jest zablokowany, zajrzyj najpierw do Pamiętnika tej osoby.

Za co upominamy użytkowników?
Za wyraźne łamanie:
  • regulaminu forum dostępnego tutaj
  • warunków korzystania z portalu Wizaz.pl dostępnych tutaj
  • prawa polskiego ze szczególnym uwzględnieniem łamania praw autorskich (kradzież filmów, muzyki, tekstów, grafiki); tutaj uwaga - jeśli zgłasza się do nas właściciel pierwotnych lub wtórnych praw do utworu kierujemy go do użytkownika, który uszczuplił dobra autora. Dopiero jeśli użytkownik nie zareaguje w przeciągu 2-3 dni rozpoczynamy stosowanie upomnień.
Gradacja upomnień i BANów
  1. upomnienie, prośba o dostosowanie wypowiedzi na otwartym forum (dotyczy również "poszukiwań" plików mp3 i filmów)
  2. pierwsze upomnienie z wpisem do pamiętnika (profil użytkownika); wpisu dokonuje moderator danego forum lub super moderator/administrator; wpis nie może być usunięty, chyba, że użytkownik wykaże, że był on bezzasadny,
  3. drugie upomnienie z wpisem do pamiętnika +BAN tymczasowy od 1 - 7 dni w zależności od stopnia złamania regulaminu,
  4. trzecie upomnienie z wpisem do pamiętnika +BAN tymczasowy od 1 - 14 dni w zależności od stopnia złamania regulaminu,
  5. czwarte upomnienie z wpisem do pamiętnika + BAN stały
Wyjątki od gradacji
Wyjątkowo przyznajemy użytkownikowi od razu BAN stały (SPAMER) z pominięciem gradacji upomnień, jeśli:
  • używa on wyjątkowo parszywego słownictwa obrażając inne użytkowniczki forum,
  • pierwszy i jedyny post użytkownika jest reklamą. Najpierw otrzymuje oficjalne ostrzeżenie na forum. Jeśli nadal łamie regulamin otrzymuje status SPAMER); SPAMER jest również statusem stałym, który może znieść tylko administrator po uprzedniej korespondencji ze spamerem.
  • przypadki łamania tych samych punktów regulaminu przez klony zbanowanych userów – ewidentny trollizm - wtedy "do trzech razy sztuka" w systemie gradacji nie liczy się!

Spamer: status przyznawany osobom, które reklamują na forum produkty/usługi z których sam user czerpie lub może czerpać korzyści majątkowe;

Do kogo zgłaszać wnioski o BANy?
Bany proszę zgłaszać na maile lub PW:

- agnieszka.zembrzycka@wiza z.pl
-
zlosliwiec@wizaz.pl
-
jelonek@wizaz.pl

Proponuję dodać:

1. W przypadku złamania regulaminu, gdzie w konsekwencji będzie przyznane Upomnienie lub ban, moderatorzy mają obowiązek wpisania do pamiętnika adnotacji, jaki punkt regulaminu został złamany.
W przypadku pytania osób trzecich, dlaczego pan, -pani X dostała bana? Należy odpowiadać: Pani X dostała bana (stałego, tymczasowego...) za złamanie regulaminu punkt .....
Ewentualne uwagi proszę kierować do moderatora forum lub na PW do AgaZ;

2. Zasady upomnień, czy banów nie działają wstecz.

3. Ban stały może być zniesiony w przypadku kiedy użytkownik wyrazi skruchę i obieca poprawę oraz sumienne przestrzeganie regulaminu forum. W przypadku ponownego złamania regulaminu ban stały będzie nieodwracalny.

Wnioski o zniesienie Bana zgłaszać do:
-
zlosliwiec@wizaz.pl
-
jelonek@wizaz.pl

I pytanie do Was, użytkowników. Czy długość przyznawania bana (1-7; 1-14 dni) powinna zależeć od sugestii moderatora,-ów, czy admina czy też chcecie opracować bardziej szczegółowy kodeks?

Edytowane przez AgaZ
Czas edycji: 2006-03-06 o 08:20
AgaZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-24, 18:40   #2
palomino
Zakorzenienie

Dot.: Propozycja Nowego Systemu Upomnień i Banów

Cytat:
Cytat:
Proponuję dodać:

1. W przypadku złamania regulaminu, gdzie w konsekwencji będzie przyznane Upomnienie lub ban, moderatorzy mają obowiązek wpisania do pamiętnika adnotacji, jaki punkt regulaminu został złamany.
W przypadku pytania osób trzecich, dlaczego pan, -pani X dostała bana? Należy odpowiadać: Pani X dostała bana (stałego, tymczasowego...) za złamanie regulaminu punkt .....
Ewentualne uwagi proszę kierować do moderatora forum lub na PW do AgaZ;

2. Zasady upomnień, czy banów nie działają wstecz.

3. Ban stały może być zniesiony w przypadku kiedy użytkownik wyrazi skruchę i obieca poprawę oraz sumienne przestrzeganie regulaminu forum. W przypadku ponownego złamania regulaminu ban stały będzie nieodwracalny.

Wnioski o zniesienie Bana zgłaszać do:
-
zlosliwiec@wizaz.pl
-
jelonek@wizaz.pl

mi sie podobają te punkty. Szczególnie ostatni A to z tego powodu, że nie zawsze "kiepskie wejscie" znaczy "kiepski czlowiek" na co już kilkakrotnie był dowód.

I dodałabym przynajmniej nieformalnie jeszcze jedno: bany, upomnienia i wszelkie sankcje sa dawane tylko i wylacznie po naruszeniu którejś z zapisanych w regulaminie zasad.

Cytat:
I pytanie do Was, użytkowników. Czy długość przyznawania bana (1-7; 1-14 dni) powinna zależeć od sugestii moderatora,-ów, czy admina czy też chcecie opracować bardziej szczegółowy kodeks?
Szczerze mowiac, żeby uniknąć scysji kto kiedy i komu i za co dal jaka dlugosc bana tymczasowego dalabym bany stale na jeden okres:
np. pierwszy zawsze na 7 dni, a drugi na 14
i czesc pracy ;-)
pozdr
Stary 2006-01-24, 21:34   #3
Maga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez palomino
Szczerze mowiac, żeby uniknąć scysji kto kiedy i komu i za co dal jaka dlugosc bana tymczasowego dalabym bany stale na jeden okres:
np. pierwszy zawsze na 7 dni, a drugi na 14
i czesc pracy ;-)
pozdr
a widzisz: u mnie największe kontrowersje budzi ta gradacja banów
Za ostra mi się wydaje, i dlatego jestem za zróznicowaniem "systemu restrykcji" stosownie do wagi przewinienia.
To wg mnie świetnie pasuje do ewidentnych trolli i spamerów, ale do dość powszechnych przypadków zwykłego braku kultury, tolerancji albo upierdliwości wydaje mi się przesadzone. Ja jestem za rozciągnięciem systemu upomnień, a potem czasowych banów ... taka historia w pamiętniczku powinna podziałać co najmniej ostrzegawczo na inne dyskutantki

Maga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-25, 13:14   #4
Jelonek
Zakorzenienie

Ja bym z kolei uniemożliwiła powrót po otrzymaniu bana stałego. Żeby otrzymać taki status trzeba przejść kilka etapów - upomnień, które z niczego się nie biorą. Po takich akcjach użytkownik, który wyraża skruchę... sorry, ale na mnie to nie działa wcale
Ban stały, to ban stały, bez możliwości powrotu na forum, po wywinięciu albo jednego niezłego numeru, albo kilku mniejszych. Skoro tymczasowe nie zadziałały (i to kilka wg przyjętej gradacji) to ja w poprawę nie wierzę
Jelonek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-25, 16:43   #5
AgaZ
Przyjaciółka Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Jelonek
Ja bym z kolei uniemożliwiła powrót po otrzymaniu bana stałego. Żeby otrzymać taki status trzeba przejść kilka etapów - upomnień, które z niczego się nie biorą. Po takich akcjach użytkownik, który wyraża skruchę... sorry, ale na mnie to nie działa wcale
Ban stały, to ban stały, bez możliwości powrotu na forum, po wywinięciu albo jednego niezłego numeru, albo kilku mniejszych. Skoro tymczasowe nie zadziałały (i to kilka wg przyjętej gradacji) to ja w poprawę nie wierzę
A ja wierzę Jelonku. Przykład, Dorixx Nienaganna Wizażanka
Stary 2006-01-25, 18:44   #6
Jelonek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AgaZ
A ja wierzę Jelonku. Przykład, Dorixx Nienaganna Wizażanka
I na tym przykłady się chyba kończą
Poza tym, z naszej dwójki to ja jestem tą mroczniejszą stroną, która niestety, ale w poprawę nie wierzy.
Dorixx to wyjątek, bo została zbanowana przed wyznaczeniem gradacji, więc i bany tymczasowe ją ominęły
Teraz ban stały dostaje się po iluś przekroczeniach, więc niewinny skazany na niego nie zostanie
Stary 2006-01-28, 19:25   #7
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Cytat:
Napisane przez Maga
a widzisz: u mnie największe kontrowersje budzi ta gradacja banów
Za ostra mi się wydaje, i dlatego jestem za zróznicowaniem "systemu restrykcji" stosownie do wagi przewinienia.
To wg mnie świetnie pasuje do ewidentnych trolli i spamerów, ale do dość powszechnych przypadków zwykłego braku kultury, tolerancji albo upierdliwości wydaje mi się przesadzone. Ja jestem za rozciągnięciem systemu upomnień, a potem czasowych banów ... taka historia w pamiętniczku powinna podziałać co najmniej ostrzegawczo na inne dyskutantki
zgadzam się z powyższym. Nie wprowadzajmy aż takiej cenzury wypowiedzi, bo staniemy sie państwem policyjnym.
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się.

TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
YenneferD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-01-28, 20:30   #8
PaniKota
Raczkowanie

mam pytanie - skoro pierwsze upomnienie udzielane jest w wątku, w którym dana osoba się niestosownie zachowuje, to w sytuacji gdy upomnienia w watku 1 udziela mod X, a dany użytkownik nadal łamie regulamin w wątku 2, mod Y może o upomnieniu nie wiedzieć i udzieli ustnego.
PaniKota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-28, 21:48   #9
Maga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez PaniKota
mam pytanie - skoro pierwsze upomnienie udzielane jest w wątku, w którym dana osoba się niestosownie zachowuje, to w sytuacji gdy upomnienia w watku 1 udziela mod X, a dany użytkownik nadal łamie regulamin w wątku 2, mod Y może o upomnieniu nie wiedzieć i udzieli ustnego.
Jasne że tak.
To jeszcze jeden powód, dla którego skalę gradacji kar uważam za zbyt ostrą i wymagającą przemyślenia.
A w ogóle to ja jestem stary model Czyli uważam że w dobrym towarzystwie kodeksy należy mieć, ale egzekwować ich nie wypada bo to obciach
Oczywiście w stosunku do "napiętnowanego" zawsze nieco bardziej, dlatego wyznaję zasadę gryzienia się w ozor zanim powiem coś niemile szczerego. A jakby mnie jednak poniosło to liczę na DON Bo po tym rozpoznaję dobre (dla mnie) towarzystwo.

I myślę że ten mój pogląd nie jest tak znowu bardzo odosobniony, bo jeśli na 2 tys. osób on-line w rozmowie uczestniczy nie więcej niż 20, to chyba coś znaczy.

A egzekucje ? ... matko, nie znam się na tym i nie chcę sie znać. Może jakaś ława przysięgłych ? Jest ti jakaś karnistka albo specjalistka od resocjalizacji ?

W sprawach, które są tu dyskutowane jestem za:
- mądrymi reakcjami innych dyskutantów (nie tylko modów - skąd pomysł, że tylko oni mogą reagować na np. chamskie alno po prostu niemiłe teksty ? ) do mądrych reakcji zaliczam w pierwszym rzędzie DON
- upomnieniami
- ban czasowy tygodniowy powinien być ostatecznością, w przypadku "społecznej" zgody że mamy do czynienia z mąciwodą; nie mam pomysłu po ilu upomnieniach to powinno następować, ale intuicyjnie stawiam na jakieś 5,
- ban miesięczny powienien byc udzielany po kilku banach tygodniowych (np. 3-ch ?)
a ban stały tylko jeśli "podmiot" zakwalifikuje się swoim zachowaniem do kategorii trolla.

No tak nigdy nie naucze się streszczać

Maga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-03, 12:48   #10
Jelonek
Zakorzenienie

Wycofajmy proszę upomnienia słowne na forum, żadne z nas nie ma czasu na przeglądanie wszystkich wątków z udziałem danego usera w poszukiwaniu ewentualnego upomnienia wysłanego przez innego moderatora
Dojdzie do tego, że użytkownik dostanie 5 upomnień słownych na forum, bo jeden mod nie zdawał sobie sprawy, że kilka dni temu ktoś inny już upomniał słownie tego użytkownika itd.
Stary 2006-02-03, 16:03   #11
nask
Zadomowienie

A ja mam pewne wątpliwości co do "korzyści majątkowych z ogłaszania się na forum". Rozumeim, ze mój wątek można pod taki podciągnac i nie mam pretensji o zamknięcie.

Chodzi mi o wątki typu ankiety. Przeciez wielokrotnie to też są korzyści majątkowe dla użytkowniczek. Niektóre ankiety mogą być zlecane, za co otrzymują one pieniądze.
Sytuacja druga: Użytkownik Wizażu ma zadaną taką ankietę na studiach czy w pracy. Dobre wykonanie zadania daje mu premię bądź dobrą ocenę, stypendium. Czy to nie są korzyści majątkowe?

Czy takie wątki wedle nowego regulaminu też będą zamykane???
nask jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-02-04, 12:51   #12
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Jelonek
Wycofajmy proszę upomnienia słowne na forum, żadne z nas nie ma czasu na przeglądanie wszystkich wątków z udziałem danego usera w poszukiwaniu ewentualnego upomnienia wysłanego przez innego moderatora
Dojdzie do tego, że użytkownik dostanie 5 upomnień słownych na forum, bo jeden mod nie zdawał sobie sprawy, że kilka dni temu ktoś inny już upomniał słownie tego użytkownika itd.
Zgadzam się.
Ten system nie jest idealny.
Może upominać na forum i dawać wpis "upomnienie na forum" oraz linka do postu, żeby był po upomnieniu jakiś ślad?
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-04, 13:21   #13
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez lexie
Zgadzam się.
Może upominać na forum i dawać wpis "upomnienie na forum" oraz linka do postu, żeby był po upomnieniu jakiś ślad?
Zgadzam się
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-04, 18:19   #14
Jelonek
Zakorzenienie

I to jest rozwiązanie, które wydaje się być lepsze W takim razie bardzo proszę upominających na forum modów o wpis w pamiętniku + link do upomnienia.
Stary 2006-02-04, 19:03   #15
mech
Zadomowienie

Podoba mi się to rozwiązanie, wydaje się najrozsądniejsze tylko że...w takim razie wychodzi na to, że upomnień z wpisem do pamiętnika bedzie 5, a nie 4 jak jest zapisane w regulaminie. Dobrze by więc było jakoś przeformułować ten kawałek regulaminu, aby nikt nie był zdziwiony, że np. po pierwszym upomnieniu na forum juz ma "dedykację".
mech jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-04, 20:17   #16
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

Cytat:
Napisane przez lexie
Zgadzam się.
dobry pomysł

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-07, 19:47   #17
nask
Zadomowienie

Mam dziwne wrażenie, że mój post został zignorowany... Uprzejmie proszę o odpowiedź
Stary 2006-02-07, 21:14   #18
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez nask
A ja mam pewne wątpliwości co do "korzyści majątkowych z ogłaszania się na forum". Rozumeim, ze mój wątek można pod taki podciągnac i nie mam pretensji o zamknięcie.

Chodzi mi o wątki typu ankiety. Przeciez wielokrotnie to też są korzyści majątkowe dla użytkowniczek. Niektóre ankiety mogą być zlecane, za co otrzymują one pieniądze.
Sytuacja druga: Użytkownik Wizażu ma zadaną taką ankietę na studiach czy w pracy. Dobre wykonanie zadania daje mu premię bądź dobrą ocenę, stypendium. Czy to nie są korzyści majątkowe?

Do tej pory nie widzieliśmy w ankietach reklamy i nie sądzę, aby - przy ich rozsądnej ilości - miało się to zmienić

Stary 2006-02-07, 21:38   #19
nask
Zadomowienie

Wszystko jest względne

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-02-07, 22:16   #20
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez nask
Wszystko jest względne
Zgadzam się

Ankieta niezbędna do celów naukowych - nie widzę problemu, jeśli nie zaspamują one forum. Inna sprawa to ankieta do celów handlowych... Ale przecież to jest logiczne, prawda?
Stary 2006-02-08, 09:50   #21
AgaZ
Przyjaciółka Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez nask

Hej Nask
Absolutnie Cię nie ignorowałam. Już wcześniej wzięłam sobie Twoją słuszną uwagę do serca i zmieniłam definicję Spamera w regulamianie :

Spamer: status przyznawany osobom, które reklamują na forum produkty/usługi ( również zaliczamy do tego quizy, ankiety, konkursy), z których sam user czerpie lub może czerpać korzyści majątkowe i materialne;

Uprościłam ten nowy regulamin, ale na razie funkcjonuje tylko na BO. Czekam na opinie moderatorów.
Stary 2006-02-08, 10:27   #22
nask
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec
Zgadzam się

Ankieta niezbędna do celów naukowych - nie widzę problemu, jeśli nie zaspamują one forum. Inna sprawa to ankieta do celów handlowych... Ale przecież to jest logiczne, prawda?
Tak, zgadzam się z Tobą, chciałam się tylko upewnić 9 wkońcu regulamin trzeba znać )

Aga, o to dokładnie w regulaminie mi chodziło. Wtedy (chodzi mi o kwestie konkursów, reklam, ankiet) jeśli jakiś użytkownik czy moderator będzie miał wątpliwości, można odwołać się do regulaminu ponieważ będzie w nim zawarty stosowny przepis

Pozdrawiam!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Techniczne forum

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości