|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
badania prolaktyny, po plamieniu, w trakcie przyjmowania luteiny ?!
Lekarz zlecił mi badania prolaktyny, mam nieregularne cykle, okazało się że mam pęcherzyk na jajniku, biorę Luteinę, tydzień temu wystąpiło plamienie, o którym powiedziałam lekarzowi, ale zapomniałam się zapytać czy w takim wypadku ppwinnam robić badania prolaktyny... I jeszcze zastanawiam się czy na te badania mam iść na czczo czy nie, czy to ma jakiś wpływ. Na badania mam iść jutro lub pojutrze.
Proszę i dziękuję z góry za odpowiedzi |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: badania prolaktyny, po plamieniu, w trakcie przyjmowania luteiny ?!
Prolaktyna jest hormonem przysadki. Jej podwyższone stężenie zaburza mechanizm owulacji i prowadzi do niewydolności fazy lutealnej. Jej poziom jest względnie stały w cyklu miesiączkowym. Stężenie prolaktyny podnosi się podczas stresu, w czasie urazu, po posiłku oraz w ciąży. W celu uzyskania jak najbardziej rzetelnych wyników prolaktynę należy oznaczać na czczo lub przynajmniej 3 godziny po posiłku i po kilkuminutowym odpoczynku.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki. Jeśli ktoś wie co zrobić po tym plamieniu proszę o pomoc.
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1.Nie jest to przeciwwskazaniem do wykonania badania,w przeciwnym razie powiedziałby ci o tym. 2.Nie dosłyszał?Puścił mimo uszu?Raczej mało prawdopodobne. Jeśli masz wątpliwości,to poinformuj o tym także laborantkę,powinna przecież wiedzieć,w jakich wypadkach nie powinno pobierać się materiału do badań. Może inna wizażanka miała podobną sytuację i udzieli ci dokładniejszych wyjaśnień. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:35.