Demotywatory jako narzędzie propagandy ideologiczno-politycznej - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-04-13, 23:05   #1
201605090949
Konto usunięte

Demotywatory jako narzędzie propagandy ideologiczno-politycznej

Jako młody nastolatek regularnie zaglądałem na tę stronę. Z czasem przestałem, bo na ''głównej'' ciągle pojawiały się jakieś suchary w stylu ''wegetarianie, rośliny czują, żryjcie kamienie'' i inne takie debilstwa. Ostatnio po latach zacząłem tam zaglądać i zauważyłem, że portal strasznie się upolitycznił. Zauważyłem masę demotywatorów na głównej, które promują:
- rasizm
- homofobię
- bicie dzieci
- obronę księży pedofilów
- populizm w stosunkach międzynarodowych
- zakłamywanie badań naukowych dotyczących tematów kontrowersyjnych dla przeciętnego człowieka, jak ewolucja biologiczna czy zmiany klimatyczne
- atakowanie równouprawienia płci, gender, feministek
- aż nadmierne demonizowanie muzułmanów, przedstawianie tego tak jakby każdy muzułmanin to był terrorysta
- przedstawianie mężczyzn jako zboczeńców myślących tylko o seksie (czego tym bardziej nie rozumiem, że to portal opanowany głównie przez facetów, więc o ile pojazdy na feministkach mają jakieś ichnie prymitywne uzasadnienie, tak tutaj...?)

gdyby jeszcze na ''głównej'' pojawiały się demotywatory z ''drugiej'' strony to miało by to upolitycznienie jakieś usprawiedliwienie, ale na ten moment wygląda mi to na soft propagandę w stylu krajów komunistycznych.

Edytowane przez 201605090949
Czas edycji: 2015-04-13 o 23:12
201605090949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-13, 23:21   #2
201604130936
Konto usunięte

Dot.: Demotywatory jako narzędzie propagandy ideologiczno-politycznej

Soft propagande to uprawiala tu taka jedna użytkowniczka. A obrazki na jednej z wielu stron to nie powód, żeby przeżywać. Nie możesz właścicielom strony i odwiedzajacym (chyba im srednia wieku mocno zawyzasz) zabronić poglądów, poki nie są sprzeczne z prawem. Możesz za to tam nie wchodzić i nie nabijac wejść. Klajt izi.

Edytowane przez 201604130936
Czas edycji: 2015-04-13 o 23:24
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-13, 23:27   #3
201605090949
Konto usunięte

Akurat jak czytam komentarze, nawołujące do agresji i nienawiści to niektóre raczej są niezgodne z prawem (i często te komentarze zamiast być usuwane przez moderatorów to są najbardziej wyplusowane). Nie ma znaczenia czy przeżywam, po prostu zastanawia mnie czy inni też to zauważyli, czy denerwuje Was to upolitycznienie jednego z największych polskich portali rozrywkowych, do tego w tak propagandowy sposób i co w ogóle inni o tym myślą.

Edytowane przez 201605090949
Czas edycji: 2015-04-13 o 23:30
Stary 2015-04-13, 23:29   #4
201604130936
Konto usunięte

Największy portal rozrywkowy, może jak byles na przelomie gimbazy i lo. Teraz to nisza, zwłaszcza jeśli mówimy o dorosłych użytkownikach. Fronda tez jest duzym portalem politycznym. I co? Nie znaczy, że nie może byc ukierunkowana w taki, a nie inny sposób. Tak zauwazylam. Zauwazylam też, że nie masz internetu od wczoraj, a dalej nie wiesz jak działa. Moderatorami też nie zostają przypadkowi ludzi czy straznicy poprawności. Strona po prostu poszla w taka, a nie inna strone. Pora poszukać takiego portalu, który zaliczyl skręt w druga stronę i denerwuje tych, o których piszesz. Ale pewnie druga strona to już nie softpropaganda. Myślę tez, żebyś nie staral się teraz byc bardziej papieski od papieza i samozwanczym rycerzem ucisnionych, bo te słynne internety oprócz tego, że się zmieniają to jeszcze na dodatek nie zapominaja.

Edytowane przez 201604130936
Czas edycji: 2015-04-13 o 23:39
Stary 2015-04-13, 23:46   #5
201605090949
Konto usunięte

Spoko, ale to nie temat o mnie, jak chcesz sobie pokrytykować, pobawić się w ataki osobiste itd. to załóż osobny wątas, ewentualnie odezwij się na pw ;-).
Stary 2015-04-13, 23:48   #6
201604130936
Konto usunięte

Mowisz masz.
Stary 2015-04-13, 23:49   #7
LanaFlo20
Rozeznanie

Haha uważasz, że na portalu demonizuje się muzułmanów tak jakby "każdy z nich był terrorystą", a sam piszesz o "księżach pedofilach", tak jakby każdy ksiądz gwałcił dzieci. Lekka hipokryzja...
LanaFlo20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-04-13, 23:52   #8
201604130936
Konto usunięte

Spoko w tym jest specjalista.
Stary 2015-04-14, 00:02   #9
201604250941
Konto usunięte

denerwuja mnie te anty-wośpowe, ludzie wierzą, że caritas wszystko oddaje na cel a Owsiak kradnie...

---------- Dopisano o 01:02 ---------- Poprzedni post napisano o 01:02 ----------

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Spoko w tym jest specjalista.
czemu zamiast specjalista przeczytalam imperialista
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-14, 00:05   #10
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
denerwuja mnie te anty-wośpowe, ludzie wierzą, że caritas wszystko oddaje na cel a Owsiak kradnie...

---------- Dopisano o 01:02 ---------- Poprzedni post napisano o 01:02 ----------

czemu zamiast specjalista przeczytalam imperialista
Bo to musi być miłość.
Stary 2015-04-14, 00:21   #11
201605090949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez LanaFlo20 Pokaż wiadomość
Haha uważasz, że na portalu demonizuje się muzułmanów tak jakby "każdy z nich był terrorystą", a sam piszesz o "księżach pedofilach", tak jakby każdy ksiądz gwałcił dzieci. Lekka hipokryzja...
Każdy? Napisałem, że mowa o księżach pedofilach, czyli księżach, którzy są pedofilami, a nie o wszystkich księżach.
Stary 2015-04-14, 10:16   #12
_Mia
Zakorzenienie

Różne poglądy można tam napotkać, ale fakt, polityki zrobiło się sporo Już nawet tam nie wchodzę, bo większość rzeczy mnie nie bawi- a to jednak portal rozrywkowy. Jak będę chciała wiedzieć, co tam w kraju, to wejdę na adekwatną stronę
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-14, 10:29   #13
201604200942
Konto usunięte

tak z ciekawości weszłam na pierwszą stronę demotywatorów. Obok kurczaków przytulających się do kubka z kawą i wizji XXI wieku w 1930 roku jest tylko jakaś wzmianka o przejściu Komorowskiego i coś o Kuźniaru. Nic o homofobii, nic o rasizmie. A komentarze pisane są przez kozaków w sieci, którzy mają gąbkę zamiast mózgu.
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-14, 10:51   #14
LuckyJane
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ZaleszczotekKsiazkowy Pokaż wiadomość
Jako młody nastolatek regularnie zaglądałem na tę stronę. Z czasem przestałem, bo na ''głównej'' ciągle pojawiały się jakieś suchary w stylu ''wegetarianie, rośliny czują, żryjcie kamienie'' i inne takie debilstwa. Ostatnio po latach zacząłem tam zaglądać i zauważyłem, że portal strasznie się upolitycznił. Zauważyłem masę demotywatorów na głównej, które promują:
- rasizm
- homofobię
- bicie dzieci
- obronę księży pedofilów
- populizm w stosunkach międzynarodowych
- zakłamywanie badań naukowych dotyczących tematów kontrowersyjnych dla przeciętnego człowieka, jak ewolucja biologiczna czy zmiany klimatyczne
- atakowanie równouprawienia płci, gender, feministek
- aż nadmierne demonizowanie muzułmanów, przedstawianie tego tak jakby każdy muzułmanin to był terrorysta
- przedstawianie mężczyzn jako zboczeńców myślących tylko o seksie (czego tym bardziej nie rozumiem, że to portal opanowany głównie przez facetów, więc o ile pojazdy na feministkach mają jakieś ichnie prymitywne uzasadnienie, tak tutaj...?)

gdyby jeszcze na ''głównej'' pojawiały się demotywatory z ''drugiej'' strony to miało by to upolitycznienie jakieś usprawiedliwienie, ale na ten moment wygląda mi to na soft propagandę w stylu krajów komunistycznych.
Chyba trochę przesadzasz, właśnie przejrzałam kilka pierwszych stron z tymi obrazkami i nie widzę tego, o czym piszesz. BTW - możesz podać link do demotywatora broniącego księży pedofilów, bo jakoś trudno mi w to uwierzyć.
LuckyJane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-14, 11:24   #15
kennedy
Zakorzenienie

Gimbaza pisze, gimbaza oglada. Nie warto sie zastanawiac.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-04-14, 13:49   #16
Niebieskooka arystokratka
Marszałkini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Gimbaza pisze, gimbaza oglada. Nie warto sie zastanawiac.

Też mi się tak wydaje. Jeszcze parę lat temu był wielki szał na demotywatory, ale teraz widzę, że raczej mało osób w wieku po studiach czy nawet na studiach tam zagląda tylko młodsi. Ale był czas, że czekałam kiedy będą nowe demoty na głównej
Niebieskooka arystokratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-14, 17:20   #17
konrad88
Raczkowanie

GG do konrad88

Czy ja wiem czy gimbaza, nie od dziś wiadomo że partie polityczne wynajmują firmy zajmujące sie spamowaniem internetu pod ich ideologię i plany. Wiekoszość komentarzy na portalach typu onet, wp, interia to właśnie robota tych firm. Tak samo jak dużo jest memów krytykujących kościół, tak samo wiele jest komentarzy go broniących, to samo z WOŚP itp itd.
konrad88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-15, 07:51   #18
Niebieskooka arystokratka
Marszałkini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

Cytat:
Napisane przez konrad88 Pokaż wiadomość
Czy ja wiem czy gimbaza, nie od dziś wiadomo że partie polityczne wynajmują firmy zajmujące sie spamowaniem internetu pod ich ideologię i plany. Wiekoszość komentarzy na portalach typu onet, wp, interia to właśnie robota tych firm. Tak samo jak dużo jest memów krytykujących kościół, tak samo wiele jest komentarzy go broniących, to samo z WOŚP itp itd.

Masz sporo racji. Czasami czytam komentarze na Onecie i jakiś tekst jest od godziny, a tam wszystkie komentarze zachwalające tylko jedną opcję - trolling aż bije po oczach.
Niebieskooka arystokratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-15, 10:41   #19
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez konrad88 Pokaż wiadomość
trzeba to g* omijac i tyle.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-15, 13:33   #20
Kalini
Zakorzenienie

Kiepsko też z kwejkiem. Oczywiście nie jest tak, że wszystkie treści są takie, ale te najabrdziej promowane, które pojawiają się na facebooku często są bardzo sprzyjające pewnym opcjom politycznym. Z ostatnich 24 godzin kwejk o Żydach chcących grabić Polsce i o tym jak Al Jazeera obrzydza muzułmanom liberalizm i podtrzymuje w nich fundamentalizm. Szczególnie bawi mnie przekłamanie tego ostatniego. Ta telewizja jest bardzo liberalna i raczej działa przeciw fundamentalizmowi, a reportaż był bardzo obiektywy i nie wiem o co tyle krzyku. Ale dla oglądających Kwejka przekaz jest jasny skajna Al Jazeera na przykładzie Bytomia pokazuje zgniły zachód.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-16, 00:20   #21
konrad88
Raczkowanie

GG do konrad88

Staram się rzadko czytać wiadomości na tego typu portalach (nie licząc sportu), o komentarzach nie wspomnę. Z portalu wiocha.pl mającego szydzić z niezbyt trafnych zdjęć z portali społecznościowych zrobiono narządzie pokroju słupa z plakatami wyborczymi. Firmy spamerskie prześcigają się we wstawianiu treści pokazujących w złym świetle ich przeciwników. Sadistic.pl trzyma w miarę umiar, tylko dlatego że jest tam zasada że treści polityczne praktycznie nigdy nie lądują na głównej, a do specjalnego działu "polityka". Z kolei treści zamieszczane na popularnym "sadolu" nie każdemu będą odpowiadać
NiebieskoOkaStokrotka nawet dziś na wp był artykuł o Korwinie który miał go zdyskredytować, standardowo w takiej sytuacji fani korwina zalajkowali komentarze i komentarze w stylu "korwin ma rację" itp. prawie po 2000 lajków, minęła godzina odpalam ten sam artykuł, zjerzdżam na dół a tam, na pierwszym miejscu komentarze anty korwin (ok 1000 lajków). Nie pisze tego żeby kogoś przekonywać do Korwina, poprostu to pokazuje jak wiele warte są te lajki i komentarze. Pod atrykułami dot. M. Ogórek to samo. Nie mówie już nawet o tym jak w internetowej sondzie skrypt nabijał głosy Komorowskiemu.

Edytowane przez konrad88
Czas edycji: 2015-04-16 o 00:22
konrad88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-17, 09:22   #22
CDN2015
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ZaleszczotekKsiazkowy Pokaż wiadomość
Spoko, ale to nie temat o mnie, jak chcesz sobie pokrytykować, pobawić się w ataki osobiste itd. to załóż osobny wątas, ewentualnie odezwij się na pw ;-).

ta harleyka to taki nowy Imperialista. Oczywiście nie chodzi mi o poglądy ,ale o traktowanie ludzi .Staraj się go ignorować.
CDN2015 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości