|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
UJ czy Uniwersytet Pedagogiczny?
Dostałam się na pedagogikę społeczno-opiekuńczą, na obie wymienione w tytule uczelnie. Jeśli ktoś się orientuje, to proszę o pomoc. Pytanie brzmi na której z tych uczelni pedagogika jest na wyższym poziomie? Która z tych uczelni gwarantuje mi lepszy rozwój w tym kierunku, a co za tym idzie większe możliwości po studiach?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: UJ czy Uniwersytet Pedagogiczny?
Też się nad tym kiedyś zastanawiałam.. W sumie wybrałabym UJ, bo jednak większy prestiż i sama atmosfera duużo fajniejsza. Natomiast na UP nie podoba mi się organizacja wszystkiego i podejście do studenta. Jak byłam na dniu otwartym to miałam wrażenie, że robią meega łaskę, żeby w ogóle odpowiedzieć na pytanie:/ Jednak jeśli nie masz takich doświadczeń to myślę, że uczelnia "pedagogiczna" powinna chyba lepiej przygotować do zawodu pedagoga. Radzę po prostu zapytać aktualnych studentów
![]()
![]() |
#3 |
.
|
ja bym wybrala UJ - wieksza renoma
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie można się kierować tylko tym, że UJ jest taki stary i taaaaki znany, nie patrząc na to, które wydziały tak naprawdę są jego chlubą, bo można się mocno przejechać. O UJ ogólnie się mówi, że prestiż i kij wie co jeszcze, ale mało kto rozumie, że ten prestiż dotyczy tylko szumnej, znanej w całej Polsce nazwy oraz nielicznych naprawdę dobrze prowadzonych wydziałów. Która z was tak wiele słyszała o renomie wydziału pedagogicznego UJ? Bo ja nie słyszałam nic. A jako że przypadkiem obracam się w środowisku pracodawców szukajacych absolwentów różnych pedagogik to wiem, że po tym kierunku dyplom UP jest dużo bardziej respektowany niż UJ. Autorko, nie wahaj się tylko bierz UP.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
To zalezy co chcesz robic po studiach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez zaneta_89 Czas edycji: 2011-08-02 o 12:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
,
Edytowane przez zaneta_89 Czas edycji: 2011-08-02 o 12:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja bym brala up:P Skonczylam lic i teraz mam mozliwosc mgr na uj i up ( sie dostalam na uj na up napewno choc rekrutacja we wrzesniu) i prawdopodobnie pojde na up. Duzo praktyk itp
![]()
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem, na zdrowy chłopski rozum - czy kiedy twoim priorytetem są języki i absolutnie chcesz się ich jak najlepiej nauczyć, to czy idziesz do Liceum stricte Językowego, czy może do najlepszego ogólniaka w mieście, który słynie z tego, że ma najlepsze klasy matematyczne, a języki takie sobie (no ale jest "najlepszy")? Dziewczyna nie idzie na, nie wiem, prawo czy medycynę, tylko na pedagogikę. To chyba logiczne i oczywiste, że powinna wybrać najlepszą uczelnię Pedagogiczną, a nie ogólną. A co do dziekanatów i wykładowców - ja osobiście miałam kilka lat katorgi z upierdliwymi babskami na UJ oraz wykładowcami, którzy traktowali mnie jak śmiecia (nie wszyscy, ale kilku) a potem mnóstwo słodyczy i kawki z panią w dziekanacie na UP oraz szacunek u wykładowców (z jednym wyjątkiem), wiec tutaj reguły nie ma, zależy od wydziału. Na obu uczelniach można zarówno mieć dobre kontakty z pracownikami i wszystko załatwić, jak i nienawidzić ich i mieć wszystko utrudnione, to od ludzi zależy, nie od uczelni. Przecież to zwykli pracownicy, uczelnia nie wysyła żadnych negatywnych fluidów, jak wykładowca z natury jest chamem to nim będzie, niezależnie od tego, gdzie wykłada. Jak idziesz do banku to też czasem trafi ci się fajny pracownik a czasem koszmarny i to niezależnie od tego, do jakiego banku pójdziesz. A podkreślone to już w ogóle jakiś kosmos - nie wiem, może ty miałaś pecha, ale ja ogólnie często mam swoje zdanie, czasem nie zgadzam się z wykładowcami, wyrażam swoje opinie i jeszcze nigdy nie miałam z tego powodu jakichkolwiek problemów ![]() Jeśli chcecie doradzić, róbcie to z głową. Nie porównujcie ogółem tych dwóch Uniwersytetów, bo to nie ma sensu, tylko porównajcie dwa konkretne, pedagogiczne wydziały.
Edytowane przez Narrhien Czas edycji: 2011-08-02 o 12:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Na miejscu autorki postawiłabym na UP. A co do opinii to będzie ich tyle ilu studentów przewinęło się przez uczelnie. Każdy będzie bronił swojej najeżdżając na tę drugą.
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Dziękuję wam za odpowiedzi. Wiecie jak to jest... ciężko jest zrezygnować z UJ, gdy już się dam dostało.. ale z drugiej strony UP ma swe dobre cechy. Ogromny dylemat z tym mam, ale muszę go jakoś rozwiązać. Zostały mi jeszcze niecałe dwa miesiące na przemyślenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Sama skończyłam UJ i powiem Ci, że jest zdecydowanie przereklamowany
![]() A UJ przecież nie zając, nie ucieknie Ci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja bym chyba jednak wybrała UJ, ale to może dlatego, że znam opinie byłych studentek UP i są one negatywne. Moja mama skończyła PPiW UP 13 lat temu, wspomnienia na temat wykładowców ma różne, ale było wielu nieprzychylnych studentkom. Jej koleżanka z pracy skończyła studia na UP rok temu i mówi, że w życiu by tam nie wróciła. Kadra podobno okropna, nie liczą się ze studentami itp.
Ja również planuję studiować ppiw, ale na pewno nie na UP. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
![]()
Hey dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:16.