UJ czy Uniwersytet Pedagogiczny? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-01, 13:43   #1
monikkzdw
Przyczajenie

UJ czy Uniwersytet Pedagogiczny?

Dostałam się na pedagogikę społeczno-opiekuńczą, na obie wymienione w tytule uczelnie. Jeśli ktoś się orientuje, to proszę o pomoc. Pytanie brzmi na której z tych uczelni pedagogika jest na wyższym poziomie? Która z tych uczelni gwarantuje mi lepszy rozwój w tym kierunku, a co za tym idzie większe możliwości po studiach?
monikkzdw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-01, 20:29   #2
Seline16
Wtajemniczenie

Dot.: UJ czy Uniwersytet Pedagogiczny?

Też się nad tym kiedyś zastanawiałam.. W sumie wybrałabym UJ, bo jednak większy prestiż i sama atmosfera duużo fajniejsza. Natomiast na UP nie podoba mi się organizacja wszystkiego i podejście do studenta. Jak byłam na dniu otwartym to miałam wrażenie, że robią meega łaskę, żeby w ogóle odpowiedzieć na pytanie:/ Jednak jeśli nie masz takich doświadczeń to myślę, że uczelnia "pedagogiczna" powinna chyba lepiej przygotować do zawodu pedagoga. Radzę po prostu zapytać aktualnych studentów

Okaż serce i pomóż -->klik--> http://www.karmimypsiaki.pl/

Seline16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-01, 21:42   #3
skazana_na_bluesa
.

ja bym wybrala UJ - wieksza renoma
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-01, 22:39   #4
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monikkzdw Pokaż wiadomość
Dostałam się na pedagogikę społeczno-opiekuńczą, na obie wymienione w tytule uczelnie. Jeśli ktoś się orientuje, to proszę o pomoc. Pytanie brzmi na której z tych uczelni pedagogika jest na wyższym poziomie? Która z tych uczelni gwarantuje mi lepszy rozwój w tym kierunku, a co za tym idzie większe możliwości po studiach?
UP to najlepsza pedagogiczna uczelnia w Polsce. UJ ma dobre różne wydziały, ale akurat pedagogiczny nie jest tak dobry.
Nie można się kierować tylko tym, że UJ jest taki stary i taaaaki znany, nie patrząc na to, które wydziały tak naprawdę są jego chlubą, bo można się mocno przejechać. O UJ ogólnie się mówi, że prestiż i kij wie co jeszcze, ale mało kto rozumie, że ten prestiż dotyczy tylko szumnej, znanej w całej Polsce nazwy oraz nielicznych naprawdę dobrze prowadzonych wydziałów.

Która z was tak wiele słyszała o renomie wydziału pedagogicznego UJ? Bo ja nie słyszałam nic. A jako że przypadkiem obracam się w środowisku pracodawców szukajacych absolwentów różnych pedagogik to wiem, że po tym kierunku dyplom UP jest dużo bardziej respektowany niż UJ.

Autorko, nie wahaj się tylko bierz UP.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-01, 23:16   #5
Rena
Zakorzenienie

To zalezy co chcesz robic po studiach.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-02, 09:20   #6
zaneta_89
Przyczajenie

.

Edytowane przez zaneta_89
Czas edycji: 2011-08-02 o 12:46
zaneta_89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-02, 09:50   #7
zaneta_89
Przyczajenie

,

Edytowane przez zaneta_89
Czas edycji: 2011-08-02 o 12:47
zaneta_89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-08-02, 10:07   #8
zagubiona_w_swoich_snach
Zakorzenienie

Ja bym brala up:P Skonczylam lic i teraz mam mozliwosc mgr na uj i up ( sie dostalam na uj na up napewno choc rekrutacja we wrzesniu) i prawdopodobnie pojde na up. Duzo praktyk itp a problemy z dziekanatami itp sa wszedzie nie tylko na up:P Uj moze i jest prestizowy ale nie ze wzgledu na pedagogike:P
zagubiona_w_swoich_snach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-02, 12:23   #9
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zaneta_89 Pokaż wiadomość
UJ!

---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ----------

no więć tak..

Powiem tak.. ja studiuje w Kolegium Nauczycielskim, ale większość wykładowców mam z UP ( i z nimi jest największy problem ;D) Sama miałam okazje kilka razy okazje odwiedzić UP właśnie ze względu na "przychylność" i wogóle "bezproblemowość"

-UJ prestiż
-UP czy najlepsza uczelnia w kraju? śmiem wątpić..
-UP wykładowcy hmm.. (oczywiscie z tymi z którymi miałam styczność) niezbyt mili, a wręcz powiem że pomiatają Tobą i trakują Cię jak śmiecia . Robią problemy z najmniejszych rzeczy.

Zresztą UP i UJ będą miały podobne siatki godzin przedmiotów, a tak naprawde najwazniejsze są praktyki,zajęcia terenowe bo na nich dopiero widzisz czy Cię to co studiujesz kręci, czy nie. Zresztą prawda jest taka, że uczysz się teorii, która jest Ci w małym stopniu potrzebna do wykonywania zawodu (oczywiscie podstawy trzeba wiedziec , co i jak i wogóle).. Kolejna prawda to taka, że nie możesz mieć własnego zdania (innego niż ma wykładowca) bo Cię zmiażdzy (tzw ocieżałość umysłowa), widzą tylko to co chcą..
A i jeszcze jedno jeśli nie masz znajomości w edukacji to ciężko z pracą ;D no albo szczęścia ;D

Więc życze powodzenia w wyborze ..
Pozdrawiam,
UP jest najlepszą Pedagogiczną uczelnią w kraju.

Nie wiem, na zdrowy chłopski rozum - czy kiedy twoim priorytetem są języki i absolutnie chcesz się ich jak najlepiej nauczyć, to czy idziesz do Liceum stricte Językowego, czy może do najlepszego ogólniaka w mieście, który słynie z tego, że ma najlepsze klasy matematyczne, a języki takie sobie (no ale jest "najlepszy")?

Dziewczyna nie idzie na, nie wiem, prawo czy medycynę, tylko na pedagogikę. To chyba logiczne i oczywiste, że powinna wybrać najlepszą uczelnię Pedagogiczną, a nie ogólną.

A co do dziekanatów i wykładowców - ja osobiście miałam kilka lat katorgi z upierdliwymi babskami na UJ oraz wykładowcami, którzy traktowali mnie jak śmiecia (nie wszyscy, ale kilku) a potem mnóstwo słodyczy i kawki z panią w dziekanacie na UP oraz szacunek u wykładowców (z jednym wyjątkiem), wiec tutaj reguły nie ma, zależy od wydziału. Na obu uczelniach można zarówno mieć dobre kontakty z pracownikami i wszystko załatwić, jak i nienawidzić ich i mieć wszystko utrudnione, to od ludzi zależy, nie od uczelni. Przecież to zwykli pracownicy, uczelnia nie wysyła żadnych negatywnych fluidów, jak wykładowca z natury jest chamem to nim będzie, niezależnie od tego, gdzie wykłada.
Jak idziesz do banku to też czasem trafi ci się fajny pracownik a czasem koszmarny i to niezależnie od tego, do jakiego banku pójdziesz.

A podkreślone to już w ogóle jakiś kosmos - nie wiem, może ty miałaś pecha, ale ja ogólnie często mam swoje zdanie, czasem nie zgadzam się z wykładowcami, wyrażam swoje opinie i jeszcze nigdy nie miałam z tego powodu jakichkolwiek problemów I to ani na UJ ani na UP. Problemy bywały pod kątem spraw administracyjnych czy ogólnego podejścia do ludzi (głównie UJ), ale za własne wnioski i argumenty jeszcze nikt nigdy mnie nie zmiażdżył. Musiało ci się coś wyjątkowo źle trafić i szczerze współczuję...

Jeśli chcecie doradzić, róbcie to z głową. Nie porównujcie ogółem tych dwóch Uniwersytetów, bo to nie ma sensu, tylko porównajcie dwa konkretne, pedagogiczne wydziały.

Edytowane przez Narrhien
Czas edycji: 2011-08-02 o 12:29
Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-02, 13:54   #10
SoulSoul
Raczkowanie

GG do SoulSoul

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Nie wiem, na zdrowy chłopski rozum - czy kiedy twoim priorytetem są języki i absolutnie chcesz się ich jak najlepiej nauczyć, to czy idziesz do Liceum stricte Językowego, czy może do najlepszego ogólniaka w mieście, który słynie z tego, że ma najlepsze klasy matematyczne, a języki takie sobie (no ale jest "najlepszy")?
Fantastyczny przykład

Na miejscu autorki postawiłabym na UP. A co do opinii to będzie ich tyle ilu studentów przewinęło się przez uczelnie. Każdy będzie bronił swojej najeżdżając na tę drugą.
Stary 2011-08-04, 18:30   #11
monikkzdw
Przyczajenie

Dziękuję wam za odpowiedzi. Wiecie jak to jest... ciężko jest zrezygnować z UJ, gdy już się dam dostało.. ale z drugiej strony UP ma swe dobre cechy. Ogromny dylemat z tym mam, ale muszę go jakoś rozwiązać. Zostały mi jeszcze niecałe dwa miesiące na przemyślenia
monikkzdw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-04, 19:18   #12
Veredise
Zakorzenienie

Sama skończyłam UJ i powiem Ci, że jest zdecydowanie przereklamowany Serio! A mam koleżankę, która wtedy, gdy wszyscy tzw "humaniści" z mojej klasy w LO zdawali na UJ, on cały czas mówiła, że idzie (wtedy jeszcze) na AP, bo chce być nauczycielką w przedszkolu. Skończyła, pracuje w zawodzie, jest w tym świetna. Nie mówię, że po UJ by tego nie osiągnęła, pewnie też, ale jednak wybrała UP i na tym nie straciła.
A UJ przecież nie zając, nie ucieknie Ci Możesz iść na jakieś uzupełniające albo podyplomowe na UJ zawsze.

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 18:13   #13
gwiazdka93
Zakorzenienie

Ja bym chyba jednak wybrała UJ, ale to może dlatego, że znam opinie byłych studentek UP i są one negatywne. Moja mama skończyła PPiW UP 13 lat temu, wspomnienia na temat wykładowców ma różne, ale było wielu nieprzychylnych studentkom. Jej koleżanka z pracy skończyła studia na UP rok temu i mówi, że w życiu by tam nie wróciła. Kadra podobno okropna, nie liczą się ze studentami itp.
Ja również planuję studiować ppiw, ale na pewno nie na UP.
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-11, 22:00   #14
Gacuchna
Raczkowanie

GG do Gacuchna

Cytat:
Napisane przez monikkzdw Pokaż wiadomość
Dziękuję wam za odpowiedzi. Wiecie jak to jest... ciężko jest zrezygnować z UJ, gdy już się dam dostało.. ale z drugiej strony UP ma swe dobre cechy. Ogromny dylemat z tym mam, ale muszę go jakoś rozwiązać. Zostały mi jeszcze niecałe dwa miesiące na przemyślenia
wpisałaś się na obie uczelnie? ;> bo to by Ci w sumie ułatwiło - idziesz tu, idziesz tam i sama oglądasz co i jak
Gacuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-10, 20:28   #15
malutkaa5
Przyczajenie

Angry Dot.: UJ czy Uniwersytet Pedagogiczny?

Hey dziewczyny Również wybrałam ten kierunek i w końcu poszłam na UJ na pedagogikę społeczno-opiekuńczą na drugi stopień. I wiecie co? Miałam nadzieję, że ta "renoma" pokaże się od dobrej strony a jedynie się na tym przejechałam. Jestem mega niezadowolona... Wcześniej licencjat robiłam w Krośnie i szczerze już tam na PWSZ była dużo lepsza oferta edukacyjna, wykładowcy wymagający ale z szacunkiem do studenta i miałam dużo zajęć praktycznych jak i praktyk dzięki czemu czegoś jednak się tam dowiedziałam i nauczyłam A na UJ? Masakra nic więcej się nie dowiedziałam, praktyki na "odwal się" byle gdzie praktycznie... Wykładowcy pokazują ze kim to oni nie są. Eh.. a jeśli chodzi o cała organizację to na UJ z USOS'em wcale nie jest tak pięknie. Mogłam pójść na UP, oj mogłam.
malutkaa5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości