Narzeczeństwo a osoba towarzysząca - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-09-13, 23:33   #1
Mateczka_Polka
Przyczajenie

Exclamation

Narzeczeństwo a osoba towarzysząca

Od kilku dni nie daje mi to spokoju. Zwracam się więc do Was z prośbą o jakiekolwiek porady.
Jestem z moim facetem od 5 lat. Od niedawna jesteśmy zaręczeni. Jakiś czas temu, mój narzeczony dostał zaproszenie na ślub i przyjęcie weselne własnego brata, który zaprosił go z osobą towarzyszącą!!

Czuję się fatalnie. Wiem, że jest to "drobnostka", na którą nie powinnam zwracać uwagi ale zarówno jego brat jak i przyszła małżonka znają mnie doskonale, a ja nie jestem już TYLKO jego dziewczyną a narzeczoną, planujemy już również swoje wesele.

Totalnie nie wiem jak mam się zachować. Mojemu narzeczonemu to ani trochę nie przeszkadza, tłumacząc, że mogli nie wiedzieć jak wypisać zaproszenie. Ja jednak podchodzę do tego bardziej emocjonalnie.
Uważam, że powinni mnie uwzględnić w zaproszeniu, a brak mojego nazwiska uważam za ogromny nietakt i działanie celowe, które daje dyskretnie do zrozumienia, że nie jestem mile widziana.
Podobną historię zrozumiałabym w przypadku dalszej rodziny, jednak brat to chyba opcja nie do przyjęcia.
Rozważam nie pojawienie się na ceremonii ale nie wiem czy zrobię dobrze. Co Wy na to?
Mateczka_Polka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-14, 06:06   #2
esEWAes
Przyczajenie

Dot.: Narzeczeństwo a osoba towarzysząca

Ja dokładnie tak samo to rozumiem... bo przecież wiedzą jak masz na imię i nazwisko??? 😐
tak nie wypisuje się zaproszeń dla narzeczonych... 😠
Dziwne że Twojemu Narzeczonemu to nie przeszkadza, bo to on powinien wytłumaczyć bratu co i jak... 😐

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Edytowane przez esEWAes
Czas edycji: 2016-09-14 o 06:07
esEWAes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-14, 09:26   #3
Mateczka_Polka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez esEWAes Pokaż wiadomość
Ja dokładnie tak samo to rozumiem... bo przecież wiedzą jak masz na imię i nazwisko??? 😐
tak nie wypisuje się zaproszeń dla narzeczonych... 😠
Dziwne że Twojemu Narzeczonemu to nie przeszkadza, bo to on powinien wytłumaczyć bratu co i jak... 😐

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Wychodzę z tego samego założenia. Cóż, według niego jeśli wspomni coś o tym swojemu bratu wyjdę w ich oczach na kretynkę, którą trzeba teraz oddzielnie zapraszać.
Nie potrafię się znaleźć w tej sytuacji. Iść czy nie iść na ślub. Oto jest pytanie
Mateczka_Polka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-14, 13:59   #4
Tisiana
Raczkowanie

Ja uważam, że trochę wyolbrzymiasz i zbyt mocno bierzesz to do siebie. Na Twoim miejscu poszłabym na ślub i nie robiła ze sprawy takiego problemu.
Tisiana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-14, 14:58   #5
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mateczka_Polka Pokaż wiadomość
Wychodzę z tego samego założenia. Cóż, według niego jeśli wspomni coś o tym swojemu bratu wyjdę w ich oczach na kretynkę, którą trzeba teraz oddzielnie zapraszać.
Nie potrafię się znaleźć w tej sytuacji. Iść czy nie iść na ślub. Oto jest pytanie
Naprawdę zastanawiasz się czy iść na ślub brata Tż z tego powodu?
Owszem, młodzi popełnili nietakt i w dobrym tonie byłoby wpisanie Cię z imienia i nazwiska w zaproszeniu ale nie widzę powodu, dla którego miałabyś ostentacyjnie nie iść na ślub i wesele tak bliskiej i istotnej osoby dla Tż.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-14, 16:53   #6
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Temat wałkowany milion razy.
Uważam, że to zwykła pierdoła i nie uważam tego za żaden nietakt. Chcąc nie chcąc, ty rzeczywiście jesteś osobą towarzyszącą. Gdyby nie twój brat, nie zostałabyś zaproszona na to wesele. PM zależy na obecności brata, a kogo on sobie przyprowadzi, to jego sprawa. Fakt, że jesteś narzeczoną tego brata narzeczoną, to nie jest sprawa, która bezpośrednio dotyczy PM.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-14, 17:58   #7
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Mateczka_Polka Pokaż wiadomość
Od kilku dni nie daje mi to spokoju. Zwracam się więc do Was z prośbą o jakiekolwiek porady.
Jestem z moim facetem od 5 lat. Od niedawna jesteśmy zaręczeni. Jakiś czas temu, mój narzeczony dostał zaproszenie na ślub i przyjęcie weselne własnego brata, który zaprosił go z osobą towarzyszącą!!

Czuję się fatalnie. Wiem, że jest to "drobnostka", na którą nie powinnam zwracać uwagi ale zarówno jego brat jak i przyszła małżonka znają mnie doskonale, a ja nie jestem już TYLKO jego dziewczyną a narzeczoną, planujemy już również swoje wesele.

Totalnie nie wiem jak mam się zachować. Mojemu narzeczonemu to ani trochę nie przeszkadza, tłumacząc, że mogli nie wiedzieć jak wypisać zaproszenie. Ja jednak podchodzę do tego bardziej emocjonalnie.
Uważam, że powinni mnie uwzględnić w zaproszeniu, a brak mojego nazwiska uważam za ogromny nietakt i działanie celowe, które daje dyskretnie do zrozumienia, że nie jestem mile widziana.
Podobną historię zrozumiałabym w przypadku dalszej rodziny, jednak brat to chyba opcja nie do przyjęcia.
Rozważam nie pojawienie się na ceremonii ale nie wiem czy zrobię dobrze. Co Wy na to?
Też uważam, że to duży nietakt ze strony brata narzeczonego i jego żony. Nie widzę jednak powodu, by bojkotować wesele jedynie ze względu na nietaktowne zaproszenie. Jeżeli bardzo Cię boli, że nie dostałaś imiennego zaproszenia, możesz o tym porozmawiać z przyszłymi szwagrami. Podejrzewam, że oni nawet nie wiedzieli, że takie zaproszenie może Cię urazić (przynajmniej, jeśli do tej pory mieliście dobre relacje).

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-09-15, 09:07   #8
nunny
Wtajemniczenie

Przesadzasz. Popełnili gafę i tyle, ale to nie powód żeby się obrażać czy (olaboga) nie pójść na wesele brata narzeczonego.
nunny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-15, 21:52   #9
cleopadra
Wtajemniczenie

jak na winietce bedzie os.tow to bedzie nietakt,ale na zaproszeniu to zaden nietakt
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-16, 14:03   #10
agnieszka_2612
Zakorzenienie

Jest to niefajne, prawda, sama dostałam zaproszenie i byłam wpisana jako os. tow. mimo prawie 4 lat zaręczyn (i te osoby wiedzą jak mam na imię i jakie mam nazwisko) No ale na wesele poszliśmy Wkurzyłam się, ale mi przeszło
Jedna osoba właśnie przez to nie przyszła na ślub i chyba trochę przesada, aby się aż tak obrażać
Ja osobiście nie wyobrażam sobie abym wpisywała os. tow. jak ktoś jest z kimś razem długo / są zaręczeni

agnieszka_2612 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-18, 21:18   #11
wuienkao
Przyczajenie

Nie robiłabym z tego wielkiego dramatu. Rozumiem, że może być przykro - również by mi było. Jednak wiem, że niektórzy do momentu ślubu nie zapraszają osób towarzyszących z imienia i nazwiska. Po prostu. Także głowa do góry i staraj się nie przejmować!
Stary 2016-09-22, 12:38   #12
mtynai
Zakorzenienie

też dostaliśmy takie zaporoszenie od znajomych tż. Mogli nie znać mojego nazwiska bo wcześniej widziałam ich zaledwie dwa razy. Było mi trochę przykro jednak obróciłam wszystko w żart i podczas wręczania zaproszenia, gdy to zobaczyłam to po prostu powiedziałam śmiechem, że chyba tż musi wziąć kogoś innego na tą imprezę bo ja już nie jestem tylko osobą towarzyszącą

na szczęście nie będziemy obecni bo tego samego dnia bierzemy swój ślub. Dodam, że dwa miesiące wcześniej daliśmy im swoje zaproszenie, gdzie oboje byli wymienieni z imienia i nazwiska (pofatygowałam się żeby sprawdzić dokładnie na facebooku jak się nazywają). Natomiast koleżanka tłumaczyła, że to jej narzeczony wypisywał listę "ze swojej strony" i ona już tego nie weryfikowała. Słabo, ale nie widzę powodu aż do takiego obrażania się. Jeśli macie dobre kontakty pogadaj z tą dziewczyną i powiedz, że Cię to zabolało i nie chciałabyś żeby tak wyglądała winietka na stole bo jesteście dla siebie kimś więcej. ot cała sprawa :P

nie uważam, że jest to powód żeby nie iść na wesele brata tż. Jest to zbyt bliska rodzina i dopiero tym zraziłabyś do siebie wszystkich,a nie tym, że oczekujesz osobnego zaproszenia ja bym w żartach zapytała dlaczego osoba towarzysząca, czy wiedzą może o jakiejś innej koleżance, którą tż miałby zabrać zamiast Ciebie

obróć to w żart, ale tak żeby wiedzieli, że Cię to ubodło.

Warren Buffet
mtynai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości