|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
różnica wieku?
dziewczyny.. jak u Was wygląda kwestia różnicy wieku u dzieci?
od wczoraj mocno analizuje moja sytuację, mam aktualnie 8 msc synka i jeżeli chodzi o kwestię prawno - finansową i niestety zdrowotną to najlepiej żebym z drugim dzieckiem nie czekała i do września zaszła w drugą ciąże.. tylko czy ja sobie poradzę? młody będzie miał niecałe 2 latka kiedy drugie by się urodziło (oczywiście przy dobrych wiatrach).. a jeszcze piąty rok studiów i magisterka w komplecie..chciałabym, ale jestem przerażona czy da się taką dwójkę ogarnąć czy to będzie strzał w kolano....
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: różnica wieku?
U mnie piec lat i jak dla mnie jest ok.
Ja bym niechciała tak małej różnicy wieku, to nie jest zycie, tylko harówka i obrabianie dzieciaków. Z drugiej strony wszystko masz za jednym bałaganem Tak wiem, potem beda sie razem bawić...i bic sie, i kłócić Ale przy małej różnicy wieku często cierpi to starsze dziecko, które wciąż jest za male, zeby zrozumieć, czemu mama poświęca mu tak mało czasu, zwłaszcza jeśli trafi sie wymagające niemowlę. No i ciaza bywa problemowa, czasem sie trafia do szpitala i wytłumacz to roczniakowi, ze mamy nagle nie ma. Podobno najbardziej optymalna różnica wieku to trzy lata, bo trzylatek idzie często do przedszkola i coraz bardziej potrzebuje towarzystwa rówieśników. |
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
U nas 5 z małym ogonkiem. Córka teraz prawie 7, syn 19 miesięcy. U mnie sprawdza się super, Młoda jest od początku nieocenioną pomocą, kocha brata jak szalona, on ma świra na jej punkcie i jest cool
Aha, jasne, że czasem są konflikty, zwłaszcza odkąd Młody zaczyna mieć swoje zdanie, ale to nieuniknione
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
U mnie różnica to pięć lat z delikatnym hakiem
starszy syn skończył siedem lat, a córka ma półtora roku. Nie mieliśmy większych problemów z zazdrością i to właśnie chyba dlatego, że syn był na tyle duży że wszystko rozumiał. W drugiej ciąży tłumaczyłam mu od samego początku, że będzie miał siostrzyczkę i przygotowywałam do tej myśli. I bardzo podoba mu się bycie starszym bratem, opiekuje się młodszą Natalką i szczególnie teraz sprawia mu to dużą przyjemnośc, nie traktuje zabawy z nią jako przykry obowiązek ale widzę że to lubi. Był czas,ze obrażał się na przykład jak mała brała jego samochodziki, ale teraz już jej na to pozwala. Dlatego polecam taką różnicę wieku
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Moja mala ma 18 mcy i jesli uda sie w niedlugim czasie mlodsze bedzie mialo nieco ponad 2 latka. Dla mnie roznica idealna
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:41.

młody będzie miał niecałe 2 latka kiedy drugie by się urodziło (oczywiście przy dobrych wiatrach).. a jeszcze piąty rok studiów i magisterka w komplecie..

Tak wiem, potem beda sie razem bawić...i bic sie, i kłócić
starszy syn skończył siedem lat, a córka ma półtora roku. Nie mieliśmy większych problemów z zazdrością i to właśnie chyba dlatego, że syn był na tyle duży że wszystko rozumiał. W drugiej ciąży tłumaczyłam mu od samego początku, że będzie miał siostrzyczkę i przygotowywałam do tej myśli. I bardzo podoba mu się bycie starszym bratem, opiekuje się młodszą Natalką i szczególnie teraz sprawia mu to dużą przyjemnośc, nie traktuje zabawy z nią jako przykry obowiązek ale widzę że to lubi. Był czas,ze obrażał się na przykład jak mała brała jego samochodziki, ale teraz już jej na to pozwala. Dlatego polecam taką różnicę wieku