|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Figury geometryczne 3d-z czego i jak??
Czy ktoś wie jak zrobić lub gdzie kupić trójwymiarowe figury geometryczne (najlepiej okręgi ale mogą być każde inne).
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Figury geometryczne 3d-z czego i jak??
w ksiegarniach są takie ksiazeczki dla małych dzieci, znaczy dzieci z podstawówki "matematyka i ty" czy coś takiego... tam są figury do złożenia...raczej mały format,ale moze dzięki temu najdzie Cię wena, jak o przenieśc na format znacznie większy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Czy chodzi o siatki brył geometrycznych? W jakim sensie okręgi? Bo raczej kuli z siatki nie zrobisz... jedynie bryły o podstawie koła, czyli walce i stożki... czy to ma być puste w środku? Najlepiej gdybyś przybliżyła co to konkretnie ma być i do czego służyć. Wtedy coś wymyślimy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
No te figury mogą być puste w środku, mogą to byc tez gotowe kupione figury,chodzi o to, że będę je potem wiązać czymś,jakimś sznurkiem i robić z nich boa...To ma być coś śmiesznego i kreatywnego,a ja nie wiem skąd te figury wziąć....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Co do "kupić" to na pewno są takie specjalne klocki do budowania brył. Gdzie to znaleźć i ile kosztuje - nie wiem.
Jeśli chodzi o kulę, to możesz jakąś piłkę obkliejć np. masą papierową (nie tylko kulę, pudełko też). Przypomnialo mi się, że jak miałam kiedyś robić bryłę na geometrię, to pełno różnych stron w google można było znaleźć na ten temat. Gotowe siatki - tylko wydrukować, jakieś bryłki origami i inne techniki. Poszukaj ![]()
Edytowane przez eklerka Czas edycji: 2006-02-01 o 18:23 Powód: dopisanie czegoś ;) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
To teraz tak:nie mam pojęcia, gdzie się kupuje bryły geometryczne (figury geom. 3D to właśnie bryły), podejrzewam że w specjalnych składach zaopatrujących szkoły w pomoce naukowe, ale gdziekolwiek by to nie było, to pewnie drogo i bez sensu.
Możesz zrobić z tektury walce: - podstawa - koło - bok - prostokąt, w którym dłuższy bok będzie równy obwodowi podstawy, a krótszy wysokości, jaką chcesz, żeby miał walec - napewno w szkole miałaś geometrię, w związku z tym, musisz wiedzieć, jak wygląda walec i jak się kreśli jego siatkę. Jeśli nie, poszukaj w książkach, albo w google wpisz "bryły geometryczne" - Nie zapominaj o "listkach", dzięki którym skleisz bryłę (wokół koła - "ząbki") - Tekturę w dużych formatach kupisz w sklepach dla plastyków (są różnej grubości, ale wybierz 1mm, lub 2 mm, albo coś pomiędzy - w zależności od tego, jak duże chcesz bryły. Grubszej nie ma sensu, bo będzie trudno sklejać i dędzie nieestetycznie wyglądało) - Klej - polecam klej silikonowy w laskach do pistoletu, lub polimerowy, który szybko schnie i jest mocny - do kupienia w sklepach chemicznych. Ewentualnie możesz kupić płyty styropianowe w składach budowlanych (Obi, Nomi) i z nich wycinać - można skleić dwie, lub kilka płyt ze sobą, wtedy walce będą wyższe - jeśli chcesz skleić styropian, nie możesz użyć kleju "na gorąco" (z pistoletu), ani żadnego na bazie rozpuszczalnika (polimerowy, butapren), bo ci się styropian rozpuści. Do tego będzie lepszy vikol, klej do paneli szwedzkich, lub do okładzin korkowych. - do wycinania używaj rozgrzanego noża - będzie smród i nóż potem prawdopodobnie będziesz musiała wywalić do śmieci, ale to jest sposób na to, by nie było ton styropianowych kulek, które się przyczepiają do wszystkiego i trudno je posprzątać, na to, żeby powierzchnia była gładka i na to, żeby styropian nie "piszczał", przyprawiając o ból zębów ![]() - wycinanie w styropianie daje więcej możliwości wymodelowania figury, bo rozgrzanym nożem możesz np. zaokrąglić boki, a nawet zrobić kulę. - do malowania styropianu nadaje sie farba akrylowa do ścian. możesz do niej dodać płynny pigment w dowolnym kolorze - do nabycia w sklepach chemicznych i składach budowlanych. Ufff... mam nadzieję, ze pomogłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Aha, jeśli chodzi o tekturę, w miejscach zgięć należy ja delikatnie naciąć nożykiem introligatorskim (taka pkastikowa obsadka z wysuwanym, wymiennym ostrzem) Tylko trzeba uważać, żeby ją NACIĄĆ, a nie PRZECIĄĆ. wtedy gruba tektura ładnie się zegnie, bez żadnych brzydkich załamań.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Powiecie, że całkiem zdziecinniałam
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:52.