Problem z praniem, pomożecie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-09-18, 09:56   #1
201702060918
Konto usunięte

Problem z praniem, pomożecie?

Czesc dziewczyny Mam taki problem zwiazany z praniem, a nie mam zielonego pojecia gdzie go dodac 😏 Otoz wczoraj wieczorem pralam swoje ukochane spodnie. Jeansy tylko w bardzo jasno szarym kolorze. Zamiast proszku do prania, wlalam plyn do prania tkanin delikatnych. Przed praniem na spodniach byla plama z dlugopisu na lewej nogawce, po praniu jest kilka plamek brazowo pomaranczowych na prawej nogawce. Nie mam pojecia jak do tego doszlo. Jakis miesiac temu mialam podobna sytuacje. Biala koszulka z czarnym nadrukiem. Po praniu pojawilo sie kilka plamek w pomaranczowo brazowym kolorze. Udalo mi sie to sprac, vanishami, sola do odplamiania, ale po tych wszystkich srodkach koszulka troche sie skurczyla, zrobila sie sztywna, szorstka i juz nie wyglada tak dobrze, jak przed tym felernym praniem. W obu przypadkach reszta ubran nie ma zadnych plam. Pralka jest nowa (zostala kupiona ok pol roku temu) i zadbana ( kapsulki zmiekczajace wode, plyny oczyszczajace, czeste mycie szufladki i tej gumy przy drzwiczkach itp.). Boje sie, ze stracilam spodnie, tak jak stracilam koszulke spodnie na mnie jest ciezko kupic dlatego bardzo sie z tych cieszylam i bardzo je lubilam.

Dziewczyny czy jest dla nich jakis ratunek?
201702060918 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-18, 14:27   #2
Devon_rose
Zakorzenienie

Dot.: Problem z praniem, pomożecie?

Cytat:
Napisane przez lubie_paski Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny Mam taki problem zwiazany z praniem, a nie mam zielonego pojecia gdzie go dodac 😏 Otoz wczoraj wieczorem pralam swoje ukochane spodnie. Jeansy tylko w bardzo jasno szarym kolorze. Zamiast proszku do prania, wlalam plyn do prania tkanin delikatnych. Przed praniem na spodniach byla plama z dlugopisu na lewej nogawce, po praniu jest kilka plamek brazowo pomaranczowych na prawej nogawce. Nie mam pojecia jak do tego doszlo. Jakis miesiac temu mialam podobna sytuacje. Biala koszulka z czarnym nadrukiem. Po praniu pojawilo sie kilka plamek w pomaranczowo brazowym kolorze. Udalo mi sie to sprac, vanishami, sola do odplamiania, ale po tych wszystkich srodkach koszulka troche sie skurczyla, zrobila sie sztywna, szorstka i juz nie wyglada tak dobrze, jak przed tym felernym praniem. W obu przypadkach reszta ubran nie ma zadnych plam. Pralka jest nowa (zostala kupiona ok pol roku temu) i zadbana ( kapsulki zmiekczajace wode, plyny oczyszczajace, czeste mycie szufladki i tej gumy przy drzwiczkach itp.). Boje sie, ze stracilam spodnie, tak jak stracilam koszulke spodnie na mnie jest ciezko kupic dlatego bardzo sie z tych cieszylam i bardzo je lubilam.

Dziewczyny czy jest dla nich jakis ratunek?
Te plamki to jakby rdza ale skąd? Spróbuj wyprac raz jeszcze z dodatkiem octu.

A kapsułki mogą zapchać pralkę.

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-18, 14:58   #3
meliandra
Zakorzenienie

Prawdopodobnie w pralce znajduje się coś co brudzi albo Ty się czymś brudzisz, ale plamy wychodzą dopiero po zetknięciu się z woda.
meliandra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-18, 18:34   #4
201702060918
Konto usunięte

Ratunku! Kolejna rzecz z taka plama. Tym razem biala, gladka koszulka na ramiaczka, wlasnie wyjelam ja z pralki.

Boze nie wiedzialam, ze kapsulki moga szkodzic. Mama zawsze pilnuje tych kapsulek, bo poprzednia pralka byla strasznie zakamieniona... Wypralam spodnie z vanishem, namaczalam i szczerze mowiac dupa. Sprobuje z tym octem jeszcze. Moze to cos pomoze. Nie wiem co to jest, bo naleze do osob, ktore raczej sie nie brudza 😕 Mozliwe, ze jest cos w pralce.

Dzieki za odpowiedzi
Stary 2016-09-18, 18:45   #5
Devon_rose
Zakorzenienie

Cytat:
Ratunku! Kolejna rzecz z taka plama. Tym razem biala, gladka koszulka na ramiaczka, wlasnie wyjelam ja z pralki.

Boze nie wiedzialam, ze kapsulki moga szkodzic. Mama zawsze pilnuje tych kapsulek, bo poprzednia pralka byla strasznie zakamieniona... Wypralam spodnie z vanishem, namaczalam i szczerze mowiac dupa. Sprobuje z tym octem jeszcze. Moze to cos pomoze. Nie wiem co to jest, bo naleze do osob, ktore raczej sie nie brudza 😕 Mozliwe, ze jest cos w pralce.

Dzieki za odpowiedzi
Do odkamieniania i ogólnego wyczyszczenia pralki to 1-2 szkl octu i puste pranie na min 60 st. Raz na ok 2 miesiące.

Może to coś pod fartuchem.

Stary 2016-09-18, 18:50   #6
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Devon_rose Pokaż wiadomość
Do odkamieniania i ogólnego wyczyszczenia pralki to 1-2 szkl octu i puste pranie na min 60 st. Raz na ok 2 miesiące.

Może to coś pod fartuchem.
A nawet 90 stopni C można nastawić.

Możliwe, że jakaś śrubka, gwóźdź - coś w ten deseń, gdzieś zalega w pralce, rdzewieje i dostaje się to do prania.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-18, 18:58   #7
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Może jakaś moneta wypadła z ubrania?
Stary 2016-09-18, 19:16   #8
201702060918
Konto usunięte

Juz sama nie wiem. Moneta raczej nie, wszyscy domownicy maja nawyk sprawdzania kazdej, nawet najmniejszej kieszonki przed wlozeniem czegos do pralki. Moze macie racje, ze to jakas drobna srubka. Jutro po szkole pojde po ocet i bede walczyc, bo juz mam tego dosc. Akurat zawsze te plamy pojawiaja sie na moich ubraniach albo taty

---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

A ocet do odkamieniania mam wlac do dozownika na proszek czy do bebna?
Stary 2016-09-18, 19:27   #9
Devon_rose
Zakorzenienie

Cytat:
Juz sama nie wiem. Moneta raczej nie, wszyscy domownicy maja nawyk sprawdzania kazdej, nawet najmniejszej kieszonki przed wlozeniem czegos do pralki. Moze macie racje, ze to jakas drobna srubka. Jutro po szkole pojde po ocet i bede walczyc, bo juz mam tego dosc. Akurat zawsze te plamy pojawiaja sie na moich ubraniach albo taty

---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

A ocet do odkamieniania mam wlac do dozownika na proszek czy do bebna?
Ja wlewam do dozownika. Czasem jak piorę ścierki, ręczniki.

Stary 2016-09-20, 12:53   #10
Charlotte York
Zadomowienie

Moim zdaniem te plamy to wina pralki. Ja też tak miałam. Na niektórych ubraniach pojawiały się małe żółtawo brązowe plamki. Czyszczenie pralki się przyda. Już dokładnie nie pamiętam jak to robiłam, ale szorowałam wybielaczem części plastikowe i gumowe, prałam w occie i użyłam proszku do czyszczenia pralki. Innym razem płynu. Oczywiście pranie w specyfiku do czyszczenia lub w occie w 90 stopniach.
Charlotte York jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-20, 20:51   #11
201702060918
Konto usunięte

Ocet troche pomog, tzn zostala tylko jedna plamka i jest slabo widoczna, ale chcialabym, zeby zniknela, moze sprobuje jeszcze raz.

Wina pralki w moim przypadku wydaje mi sie byc troche dziwna, ale coz mozliwe, ze cos z nia nie tak jejku mam nadzieje, ze to sie juz nigdy nie powtorzy

Dzieki za pomoc
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości