![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Akademiki Politechnika Gdańska
Cześć! Od października zaczynam studia na PG i planuję zamieszkać w akademiku.
Jest tu ktoś kto w nich mieszka? Jak je oceniacie i które są waszym zdaniem najlepsze? Będę wdzięczna za każdą informację ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Akademiki Politechnika Gdańska
Mieszkać nie mieszkam, ale często bywam w DS3 i warunki są bardzo fajne. Chociaż jest to akademik najbliżej PG i z tego co wiem co ciężko jest go dostać.Zaraz obok jest też DS4 ale nigdy tam nie byłam. No i z tych bliższych to jeszcze DS2 ale słyszałam, że warunki tragiczne. Na temat innych niestety nie jestem w stanie się wypowiedzieć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Nie wiem czy już się orientowałaś w temacie, ale są czteryakademiki przy Traugutta, jeden na Brzeźnie, i chyba z 6 na os. Wyspiańskiego.
Mieszkam od roku w akademiku DS2, jeszcze wszystkich nie zwiedziłam ![]() Co do akademików na Wyspach to zalety są takie, że blisko jest Lidl i inne sklepy, SKM, jest sporo akademików, sporo ludzi, więc jeśli coś się dzieje (jakiś grill) to raczej tam. Na Brzeźnie jest Ds11 z jednej strony fajnie, bo bardzo blisko morza ( zatoki ![]() Co do akademików przy Traugutta to na pewno zaletą jest to, że masz bliżej na uczelnię, ok 10-15 min. pieszo czy bliżej niż z Wyspiańskiego. Za to niestety mamy trochę dalej do lidla czy biedronki. Generalnie akademiki masz podzielone na trzy standardy. DS2 jest pod ty względem najgorszy :P ale gdybyś go dostała to naprawdę się nie przejmuj, bo nie ma tragedii. Od tego standardu zależy czy prysznic masz w łączniku, czy są na korytarzu, czy pokoje są 2 i 1-osobowe, czy 3 i 2 osobowe, jak wyposażona jest kuchnia, czy jest coś na kształt jadalni. Oczywiście im wyższy standard tym więcej się płaci. Coś co wszędzie wygląda tak samo to odwiedziny, czyli możesz mieć gości do 23, potem trzeba płacić (u nas 12zł) no i daną osobę możesz kilka razy w miesiącu przenocować. Jak jest to osoba z innego DS-u to może spać za darmo :P Dlatego tak jak napisałam najlepiej jeśli napiszesz jak już dostaniesz konkretny akademik, chyba, że masz jakieś ogólne pytania. Jedyne co mogę doradzić to żebyś nie słuchała wszystkich którzy stereotypowo myślą o akademiku, że nie wiadomo co tam się dzieje i różne inne dziwne historie ![]() Edytowane przez raai_es Czas edycji: 2013-07-16 o 16:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Z racji bycia harcerką nawet spartańskie warunki mnie nie przerażą ![]() Sami wybieramy konkretny akademik, który chcemy dostać czy inaczej to wygląda? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Z tym dochodem to ciężko jednoznacznie określić, ale jak teraz się ubiegałam to max. dla osoby nie mieszkającej wcześniej w DS: 1513zł na osobę.
Na pierwszym roku niestety nie masz prawa wyboru, przynajmniej w zeszłym roku tak było. Generalnie takie przywileje jak wybór DS, wybór pokoju i lokatorów to już na dalszym etapie studiów ![]() Spartańskich warunków na pewno nie będzie :P Po prostu to akademik a nie 5 gwiazdkowy hotel ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Cześć, dziewczyny. Od października zaczynam studia na Uniwersytecie Gdańskim i muszę zorganizować sobie tam życie a jestem z Nowego Sącza więc odległość troche utrudnia sprawę. Nie można sobie wybrać standardu pokoju? Jak to jest? Ceny są inne więc chyba nie przyznają miejsc zupełnie losowo?
Edytowane przez MGD123 Czas edycji: 2013-07-24 o 10:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
podobno pierwszaki, jak to mój brat powiedział - "zwierzęta na wyginięciu" nie mają prawa wyboru standardu itd. masz przydzielone, bo strasznie dużo pierwszaków odpada po pierwszej sesji i zwalnia się ogrom miejsc w akademikach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dostałam DS 11. Co sądzicie o nim?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
ja dostałam ds3 i też jestem bardzo ciekawa co o nim sądzą studenci ; )
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Moja siostra miała DS11 na pierwszym roku. Ogólnie jest bardzo fajny, wygodny, jedyne na co się skarżyła to fakt, że musiała dojeżdżać. Dość daleko od uczelni, ale blisko morza... No i na imprezy też miała daleko
![]() ![]()
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Jedynym minusem jest to, że do sklepów typu Lidl czy Biedronka jest trochę daleko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
a łazienki są tam w łącznikach i pokoje tylko 1 i 2osobowe ? ; )
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Cześć!
W tym roku zaczynam studia na PG i szukałam informacji o akademikach (dostałam się do DS1). Może ktoś coś wie na jego temat? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Mam może trochę głupie pytanie: jakie rzeczy trzeba zabrać ze sobą do Gdańskiego akademika? Nie chodzi mi o takie podstawowe jak ciuchy czy kosmetyki
![]() I jak wygląda kwaterowanie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Przyłączam się do pytania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
W skrócie - kwaterowanie to nic specjalnego, przychodzisz, mówisz, że dostałaś akademik, dostaniesz klucz i tyle
![]() Na pewno trzeba wziąć garnek, patelnię, talerze, sztućce itp., wszystko zależy czego używasz, ale to wyjdzie "w praniu". Co do prania to przydaje się suszarka do prania, poza tym czajnik elektryczny, wieszaki do szafy, bo nie zawsze poprzedni lokatorzy je zostawiają. Poza tym jedna z ważniejszych rzeczy to kabel do Internetu. Może się przydać żelazko i jakaś lampka na biurko, chociaż możliwe, że lampkę dostaniesz w akademiku. Jak coś jeszcze przyjdzie mi do głowy to napiszę. W akademiku dostajesz pościel, więc jeśli nie masz z tym problemu to nie musisz brać swojej, odkurzacz teoretycznie też jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
A kiedy trzeba dokonać pierwszej wpłaty? Teraz we wrześniu czy dopiero w październiku?
I mam jeszcze jedno pytanie, może trochę głupie :P Oni mają zrobioną jakąś listę kto z kim w pokoju będzie, czy po prostu tak jak przychodzimy, tak losowo dostajemy pokoje? :P
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Płacisz w październiku, czas jest chyba do 20 dnia każdego miesiąca. Jak już zaznajomisz się z moja.pg.gda.pl to tam będzie numer konta i co miesiąc będzie wystawiana faktura.
Co do tego na kogo trafisz w pokoju to ciężko mi powiedzieć, bo to chyba zależy od akademika. Ja byłam w pokoju pierwsza i po prostu kolejne dwie dziewczyny które przyszły tego samego dnia zostały przydzielone do tego pokoju, więc listy na pewno nie było. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Dołączam się do pytania
![]() Myślałam że w akademikach jest wi-fi... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Ja również się dołączam
![]()
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
I ja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
BAN stały
|
Często jest sytuacja, że w obliczu niżu demograficznego wszystkie miejsca nie są zajęte w akademiku. W tych gorszych to wręcz się ucieszą, że się wprowadzacie 30 września.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Na kablach i nazewnictwie się nie znam, ale ze strony http://skos.ds.pg.gda.pl/pl/faq/inne
4. Jaki mam mieć przewód do połączenia gniazdka z kartą sieciową? Podłączasz się do gniazdka sieci komputerowej w ścianie, patchcordem UTP (skrętka). biało-pomarańczowy pomarańczowy biało-zielony niebieski biało-niebieski zielony biało-brązowy brązowy Każde inne zaciśnięcie kabla jest nieprawidłowe i może powodować złe działanie sieci wszystkich komputerów podłączonych do tego samego urządzenia co Ty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
odświeżę trochę wątek i spytam czy mamy jakikolwiek wpływ na przyznanie pokoju w akademiku?
Kto dostaje pokoje 1 osobowe? Jest jakieś pierwszeństwo? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Na pewno pokoju 1 os. nie dostają studenci pierwszego roku. Pokój jest uzależniony od tzw punktów, które "zdobywasz" mieszkając w akademiku. Dodatkowe dostajesz za bycie opiekunem (pralni, sali tv, siłowni itp)
Pokoje jednoosobowe dostają ZAZWYCZAJ studenci 3 roku i powyżej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:40.