![]() |
#1 |
BAN stały
|
Dzieci na mszy
Nie jestem praktykujący, z wiarą chrześcijańską mam tyle wspólnego że czasem wezwę imię pana Boga na daremno, raz na ruski rok zdarzy mi się jednak pójść poświęcić palmę lub pokarmy wielkanocne i wtedy nigdy nie mogę się nadziwić bardzo dziwnemu zjawisku. Rodzice zabierają do kościoła swoje dzieci w wieku niemowlęcym które ni w ząb cokolwiek z tej mszy rozumieją ale na pewno bardzo przeszkadzają ludziom którzy w spokoju chcą się pomodlić a przez wrzask dziecka któremu jest zimno i głośno tracą na to szansę. Czy jest tutaj ktoś kto już od kołyski programuje nieświadome dziecko pozbawiając go często szansy na wolny wybór światopoglądu? Ile jest warta wiara którą ktoś nam zaszczepił w okresie gdy nie mieliśmy szans się przed tym obronić i nie wynika w żaden sposób z naszych świadomych przemyśleń?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Czerwcowa PM
|
Dot.: Dzieci na mszy
Ile warte jest święcenie jajek, skoro się nie jest osobą praktykującą?
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
A moze oni po prostu nie maja z kim zostawic dziecka?
Nie ma tutaj sie chyba co rozwodzic. Juz jest to tak ulozone, ze rodzice wybieraja religie. Dziecko potem moze ja zmienic, jesli mu sie nie podoba. Ty mozesz zyc po swojemu i zrobic inaczej. To nie mus chrzcic dziecko. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Regulator reniferów
|
Zabija salmonellę.
![]() |
![]() |
#5 |
Czerwcowa PM
|
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Najczęściej ludzie nie mają z kim zostawić dziecka. Jeśli dla kogoś niedzielna msza to świętość to idzie i zabiera dziecko ze sobą.
Inna sprawa, że jeśli ktoś jest wierzący i wiara to dla niego jedna z dużych wartości to nic dziwnego, że chce tę wartość przekazać dziecku, tak jak każdy rodzic przekazuje swoje wartości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To ile będzie warta wiara chrześcijańska dla tego młodego człowieka zależy tylko i wyłącznie od niego ,niezależnie od tego jakie wartość i przesłania przekaże mu rodzina i ludzie z otoczenia. I tak on sam może zdecydować co jest dla niego najlepsze-i moim zdaniem świadoma i przemyślana decyzja składa się z poznania zarówno wartości wiary jak i ateizmu . Żeby dobrze wybrać trzeba mieć wszelką wiedzę na te tematy. A czemu rodzina tak postępuje wobec swojego potomstwa? Bo taki jest ich obowiązek jak i głębokie pragnienia . Dla nich wiara jest najlepszą drogą do godnego życia więc nie robią tego dlatego żeby kogoś unieszczęśliwić czy odebrać wolność wyboru ale właśnie chcą przelać całe piękno wiary które oni odczuwają na swoje pociechy. Zmusić się nikogo do niczego nie da. Nie ma co gdybać bo równie dobrze może być na odwrót -rodzina niewierząca ,brak podstawowych sakramentów -a potomstwo może jednak odczuwać inne pragnienia niż rodzice. Może chcieć bliskość z Bogiem - i do kogo ma mieć pretensje taka osoba ? ze nie ma chrztu w wieku 20-paru lat i został odsunięty od wiary przez najbliższych ? albo co gorsza jest w niej przez to nierozumiany i osamotniony? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Bo rodzice to w ogóle faszyści i w niczym nie dają dzieciątkom wyboru.
Ja np. swoje mało ze nauczyłam czytać i pisać nie pytając o zdanie a wręcz stosujac przymus i represje , to jeszcze zindoktrynowałam potężnie w tematach takich jak np: żywienie, moralność, kindersztuba, poglądy wszelakie dotyczące białych, kolorowych, innych, ról społecznych, konieczności słania łóżka , nie łażenia z goło dupo po ulicach, że kolor ugrowy potocznie zwany sraczkowatym jest brzydki i robi raka patrzącemu oku. I inne takie. No i co tu teraz. ![]() Z kościołą można sie wypisać, z trudem ale da się, a żeby skisły nie przełamią już nigdy w życiu obrzydzenia do koloru sraczkowego, ani nie oduczą się alfabetu ![]()
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja już swoim zaklepałam miejsce na psychoterapii w prezencie na 18te urodziny.
Niech mają. Niech znają dobre serce mamuni. ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
moje dzieci też nie miały wyboru
nie zostały ochrzczone co teraz? otchłań piekielna tylko? Bóg ich nie rozpoznaje bo nie zostali wpisani na listę owieczek w wieku 6 tygodni... zgroza Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 Czas edycji: 2016-09-20 o 11:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Cytat:
Jeszcze jedno o czym owieczki chyba zapominają - hałas niemowląt przeszkadza w mszy i skupieniu na modlitwie innym ludziom. Patrzcie trochę dalej niż czubek własnego nosa lub dziecka Edytowane przez Snoffie Czas edycji: 2016-09-20 o 11:46 Powód: argument |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łał, Tobie najbardziej przeszkadza. Mnie płacz/gadanie/śmiech/wycie dzieci WSZĘDZIE przeszkadza. W kinie kiedyś dziecko jończyło to zwróciłam uwagę. Jeżeli Tobie dziecko przeszkadza na mszy to zwróć delikatnie uwagę matce/ojcu albo np zabaw dziecko.
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem jeśli ktoś jest patologicznym rodzicem, to będzie wychowywał dziecko w patologii, jeśli ktoś ma rozum to będzie wychowywał z rozmysłem i religia nie ma nic do rzeczy.
Jeśli ktoś uważa, że nie wierzy, a nadal czuje się pod władzą siły z nieba, to tak naprawdę chyba wierzy? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No łatwo też nie jest. Jakieś szczątkowe cojones należy mieć, a jakoś z tym cieniutko i jak widać buntownik z wyboru popluje, popluje, innych odpowiedzialnością obarczy ( A kto zawsze winny? Rodzice. Wiadomo ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 21:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Oświecę Was
![]() Dla nich msza święta jest "źródłem i szczytem całego życia chrześcijańskiego", jest to "najważniejszy punkt ich tygodnia", cotygodniowa "uroczystość", "święto". Ponieważ jest to dla nich tak ważne, chcą w tym uczestniczyć całą rodziną razem (a nie pojedynczo wymieniając się przy dzieciach w domu) i chcą by w tym tak ważnym momencie tygodnia uczestniczyli wszyscy członkowie rodziny, czyli również dzieci. Bardzo ważne też dla nich jest błogosławieństwo, którego ksiądz udziela "na cały tydzień" i chcą żeby również ich dzieci - osoby im najbliższe - również zostały pobłogosławione i z tym błogosławieństwem przeżyły kolejny tydzień. Dla nich na przykład nie do pomyślenia jest żeby 2latek przespał mszę w aucie na parkingu pod kościołem. jak można przespać najwazniejszy moment całego tygodnia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 21:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Dla wierzących niedzielna msza jest jak dbanie o higienę. Nie ma opcji, żeby nie myć dziecka, żeby sobie w przyszłości mogło zdecydować, czy chce się myć czy nie.
Jeśli ktoś wierzy i praktykuje to zapewne rozumie dlaczego ludzie zabierają małe dzieci do kościoła. Jesteś idealnym przykładem na to, że dzieci w kościele najbardziej przeszkadzają tym, którzy do kościoła chodzą od święta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
od strony praktycznej - bo nie mają co z dzieckiem zrobić, za drzwiami nie zostawią przecież
od strony merytorycznej - bo założeniem tej religii jest wychowanie dzieci w wierze więc katolikowi dziecko na mszy nie powinno przeszkadzać ponieważ jego obecność znaczy, że rodzice wychowują to dziecko zgodnie z zasadami - ekhem to taka jakby podstawa podstaw (jedna z ważniejszych rzeczy o które chociażby pytają przed udzielniem ślubu) a czy to logiczne i sensowne (z uwagi na poziom świadomości dziecka i komfort rozwiązania) to już inna sprawa
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak bardzo boli Cię, że rodzice Cię ochrzcili czy co? :-P Ostatnie zdanie, no Ciebie to bardzo dotyczy. ![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A prawda taka, ze: 1. Obrażasz duża i niejednolitą grupę społeczną przypisując jej pejoratywne konotacje ("jak rasowa katoliczka ?") 2. Może nie interesuj się co inni robią tylko patrz na siebie. Bo na razie to wiesz, sam robisz bylejako, ale innym chętnie wytykasz.
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Cóż cię obchodzą zjawiska zachodzące w kościele jeśli jesteś tam "raz na ruski rok" od czapy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:48.