zle zazywane tabletki !!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-02-04, 23:33   #1
malina 28
Przyczajenie

zle zazywane tabletki !!!

Witam mam chyba calkiem powazny problem! od dwoch miesiacy zazywam tabletki anty. Biore je regularnie tylko problem jest w tym, ze powiekszyly mi sie piersi i brodawki zmienily kolor. Powiekszenie piersi jest chyba noramlna reakcja, tylko nie wiem co z kolorem brodawek. W dniu zazycia pierwszej tabletki, kilka godzin po, wspolzylam. Mam nadzieje, ze tabletki dzialaja od razu!! Pozatym po zazyciu tabletek czesto zadzylo mi sie wymiotowac nie spelna dwie godziny po zazyciu!!!J esli zaczne brac kolejne opakowanie, i bede robila to prawidlowo, czy te tabletki beda dzialac ??? Bardzo prosze o szybka odpowiedz
malina 28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-04, 23:46   #2
Fresa
Zakorzenienie

Dot.: zle zazywane tabletki !!!

Najlepiej idz do lekarza,może jesteś w ciąży.Tabletki niby zabezpieczają już od pierwszej przyjętej,ale ich skuteczność to około 98%,więc wszystko jest możliwe.Powiększone piersi i przebarwienie brodawek mogą być oznaką ciąży.
Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-05, 10:42   #3
Intuicja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malina 28
Witam mam chyba calkiem powazny problem! od dwoch miesiacy zazywam tabletki anty. Biore je regularnie tylko problem jest w tym, ze powiekszyly mi sie piersi i brodawki zmienily kolor. Powiekszenie piersi jest chyba noramlna reakcja, tylko nie wiem co z kolorem brodawek. W dniu zazycia pierwszej tabletki, kilka godzin po, wspolzylam. Mam nadzieje, ze tabletki dzialaja od razu!! Pozatym po zazyciu tabletek czesto zadzylo mi sie wymiotowac nie spelna dwie godziny po zazyciu!!!
Na pigulki mozna reagowac bardzo roznie. Mnie natomiast niepokoi informacja o tym, ze zdarzalo ci sie wymiotowac przed wchlonieciem, hormonow- to bardzo niedobrze i w takich sytuacjach spada skutecznosc antykoncepcyjna, potrzebne jest odpowiednie postepowanie.
Proponuje wykonac test ciazowy, przed rozpoczeciem nowego opakowania.

Cytat:
J esli zaczne brac kolejne opakowanie, i bede robila to prawidlowo, czy te tabletki beda dzialac ?
.

Jesli nie jestes w ciazy, a kolejne opakowanie bedziesz stosowala regularnie, bez pomylek i pominiec (oraz torsji), beda dzialac skutecznie.
Stary 2006-02-05, 23:12   #4
Taverney
Zakorzenienie

Proszę, CZYTAJ UWAŻNIE ULOTKĘ. Jak jeden raz nie skutkuje, to drugi i trzeci i tak, aż coś się zrozumie. O wymiotach zwłasza, tu trzeba uważać, w ulotce masz schemat, jak postępować, jeśli wymioty nastąpiły na kilka godzin po przyjęciu tabletki.
A powiększone brodawki piersiowe i ich zmiana koloru na ciemniejszy to pierwsze objawy ciąży. Koniecznie zrób test.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-05, 23:19   #5
cytrynowo_piaskowa
Wtajemniczenie

Ja też wymiotowalam, przy pierwszych dwóch czy trzech opakowaniach, po kilku pierwszych tabletkach... Jesli zwymiotujesz niewchłoniętą pigułkę, to logiczne jest, że jesli jej nie ma w organiźmie nie spełnia swojej roli...Myslę ze dobrym pomysłem byłoby zrobienie testu, jesli wszystko bedzie OK zażywaj dalej tabletki...Aha współżycie po zwymiotowaniu tabletki jest raczej złym pomysłem Pozdrawiam

cytrynowo_piaskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-06, 10:27   #6
kiciamała
Zadomowienie

Jak brałam pierwsze opakowanie to gin. zalecił mi w pierwszym miesiącu rozwagę seksualną, a od drugiego to luzik.Podobnie zalecał gdy zmieniałam anty na inne.Co do wymiotów to wiekszy problem.Jak następują w pierwszym tygodniu cyklu to, nic już cie raczej nie chroni no chyba że opatrzność boska.Podobnie jest z biegunką, więc nie wskazane są środki poprawiające przemiane materi.Dziewczyny, piszą ulotki to je czytajcie.Idziesz do gina to pytaj.Nie trzeba czytać ulotek, od dechy do dechy, ale wskazania, przeciwskazania, sposób dawkowania i skutki brania, to na bank trzeba wiedzieć.To nie są dropsy.
LASKI CHODZCIE NA WIZYTY KONTLORNE.SPRAWDZAJCIE PIERSI I STAN ZYŁ RAZ W ROKU JAK BIERZECIE ANTY.
kiciamała jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-06, 10:46   #7
villemcia
Wtajemniczenie

GG do villemcia

Cytat:
Napisane przez malina 28
W dniu zazycia pierwszej tabletki, kilka godzin po, wspolzylam. Mam nadzieje, ze tabletki dzialaja od razu!! Pozatym po zazyciu tabletek czesto zadzylo mi sie wymiotowac nie spelna dwie godziny po zazyciu!!!
tabletki dxzialaja od pierwszej pod warunkiem ze ja zazylas pierwszego dnia cyklu i tabletka sie wchlonela..

co do wymiotow:
skoro nastepowaly do 2h od zazycia tabletki, to niestety nie zdolala sie ona wchlonac, bo na to trzeba 3-4h..jesli nie stosowalas dodatkowego zabezpieczenia lub nie zazylas dodatkowej tabletki(ktora sie wchlonela) to zabezpieczenie bylo zachwiane- i jest mozliwa ciaza...

zrob test..bo mozesz byc w ciazy..a jelsi jestes to tabletki powinny zostac odstawione...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-02-06, 14:12   #8
agnieszka.zg
Raczkowanie

GG do agnieszka.zg

dlatego ja zawsze biorę tabletki przed samym spaniem żeby organizm lepiej je tolerował i żeby nie był takich np. wpadek jak wymioty
agnieszka.zg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-06, 23:20   #9
cytrynowo_piaskowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agnieszka.zg
dlatego ja zawsze biorę tabletki przed samym spaniem żeby organizm lepiej je tolerował i żeby nie był takich np. wpadek jak wymioty
Ja bralam tabletki o godz. 19 i po kilku pierwszych z opakowania wymiotowalam...To bylo okropne...

cytrynowo_piaskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-07, 18:19   #10
malina 28
Przyczajenie

Dziekuje bardzo za porady zgodnie z nimi zrobiłam test, wyszedł negatywnie. Prawdopodobienstwo mojej ciazy bylo bardzo znikome, poniewaz czytam ulotki !!! i wiedzialam ze wspolzycie bez dodatkowego zabezpieczenia moze byc ryzykowne. Postanowilam udac sie rowniez do mojej pani ginekolog. Łatwo jest doradzac kazdemu ale nalezy brac wszystkie poprawki pod uwage.Moja pani doktor jest przyjaciolka mojej mamuski, takze tajemnica lekarska nie obowiazuje !!!!Co do ulotek owszem sa one dosc konkretnie sprecyzowane, ale osobiscie uwazam ze powinny zostac poprawione. Na opakowaniu brak jest jakiego kolwiek adresu internetowego, a powinien byc i konkretnie odnosic sie do danef firmy produkujacej tabletki. Wiem, ze kobiety roznie reaguja na tabletki, moja kolezanka trzy razy zmieniala zanim trafila na odpowiednie. Zmartwily mnie moje piersi oraz wymioty. Kolor brodawek nie powinien sie zmieniac, no ale coz najwidoczniej tak ma byc.Postanowilam rowniez skonczyc rozpoczete opakowanie tabletek, pozniej zapytam pani doktor co radzi Dzieki wielkie za porady, tylko nie trzeba tak ostro!!! kazda z nas czyta ulotki to przeciez oczywiste. Czasami takie porady sluza jedynie po to aby upewnic sie ze wszystko jest ok. ( a nie po to aby robic z kogos...)
malina 28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości