|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Ta sama oferta pracy od rekrutera czy bezpośrednio
Skontaktował się ze mną rekruter z zewnętrznej firmy rekrutingowej pytając czy może przysłać ofertę. Przysłał z nazwą firmy szukającej pracownika i poprosił o moje CV.
Na stronie firmy bez problemu znalazłam tę ofertę, w dodatku opis stanowiska pełniejszy. Czy istnieją jakiekolwiek przesłanki przemawiające za wysłaniem CV rekruterowi a nie bezpośrednio do firmy? Wydaje mi się, że większe szanse mam starając się o to stanowisko bezpośrednio. Czy nie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Ta sama oferta pracy od rekrutera czy bezpośrednio
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przecież to pierwszy krok w rekrutacji i sądziłabym, że najbardziej filtrują CVki. [Edit] Wysłałam bezpośrednio, ale dopiero teraz weszłam na stronę firmy, w której niby pracuje ten rekruter i zastanawiam się czy oni w ogóle istnieją. Bo na stronie mają oferty firm i organizacji, które o ile mi wiadomo nie korzystają z ofert zewn. firm rekrutujących. Firmy super pierwszoligowe, posiadające własne rozbudowane działy HR. Albo są tak super albo to jakiś scam. Strona bardzo ładnie zrobiona, bardzo profesjonalna, ale nigdzie nie ma nawet ich adresu. Tylko w jakim celu scam? Wyłudzenia danych osobowych? Z drugiej strony na fb mają 20.000 fanów, więc może jednak ok. Edytowane przez 201703060948 Czas edycji: 2016-09-21 o 19:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Czasami firmy same szukają + wynajmują firmę rekrutującą, żeby uzyskać większy odzew. Ale myślę, że jak złożyłaś bezpośrednio do firmy to nie ma większego znaczenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To że niektóre wielkie firmy, np. produkcyjne szukają w ten sposób to oczywiste. Dostałam zaproszenie z zagranicznego oddziału super firmy ![]() Edytowane przez 201703060948 Czas edycji: 2016-09-24 o 10:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem postąpiłaś trochę nie fair. Gdyby nie ten rekruter, najprawdopodobniej nie zaaplikowałabyś wcale. On też jest rozliczany ze swoich wyników.
Właśnie dlatego potem jest tak, że większość firm rekrutacyjnych nie podaje nawet nazwy firmy, do jakiej rekrutuje, tylko padają hasła typu "Nasz klient jest liderem w branży...". Zawsze mnie to denerwowało podczas szukania pracy, teraz już wiem, czemu tak jest. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:53.