Ta sama oferta pracy od rekrutera czy bezpośrednio - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-09-20, 18:58   #1
201703060948
Konto usunięte

Ta sama oferta pracy od rekrutera czy bezpośrednio

Skontaktował się ze mną rekruter z zewnętrznej firmy rekrutingowej pytając czy może przysłać ofertę. Przysłał z nazwą firmy szukającej pracownika i poprosił o moje CV.

Na stronie firmy bez problemu znalazłam tę ofertę, w dodatku opis stanowiska pełniejszy.

Czy istnieją jakiekolwiek przesłanki przemawiające za wysłaniem CV rekruterowi a nie bezpośrednio do firmy? Wydaje mi się, że większe szanse mam starając się o to stanowisko bezpośrednio. Czy nie?
201703060948 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-21, 17:59   #2
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Dot.: Ta sama oferta pracy od rekrutera czy bezpośrednio

Cytat:
Napisane przez Osterhase Pokaż wiadomość
Skontaktował się ze mną rekruter z zewnętrznej firmy rekrutingowej pytając czy może przysłać ofertę. Przysłał z nazwą firmy szukającej pracownika i poprosił o moje CV.

Na stronie firmy bez problemu znalazłam tę ofertę, w dodatku opis stanowiska pełniejszy.

Czy istnieją jakiekolwiek przesłanki przemawiające za wysłaniem CV rekruterowi a nie bezpośrednio do firmy? Wydaje mi się, że większe szanse mam starając się o to stanowisko bezpośrednio. Czy nie?
Ja, jako że w większości dostaję oferty na linkedin od rekruterów z firm zewnętrznych odpowiem - nie ma to żadnego znaczenia, bo firma rekrutująca, która ma podpisaną umowę z danym pracodawcą od razu przesyła Twoje CV do Managera/Osoby odpowiedzialnej Nigdy mi się nie zdarzyło, aby rekruter, który sam się do mnie odezwał, a któremu ja przesłałam CV lub informacje o zatrudnieniu nie przesłał do pracodawcy mojego resume
SofiaPrunikos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-21, 19:08   #3
201703060948
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez SofiaPrunikos Pokaż wiadomość
Ja, jako że w większości dostaję oferty na linkedin od rekruterów z firm zewnętrznych odpowiem - nie ma to żadnego znaczenia, bo firma rekrutująca, która ma podpisaną umowę z danym pracodawcą od razu przesyła Twoje CV do Managera/Osoby odpowiedzialnej Nigdy mi się nie zdarzyło, aby rekruter, który sam się do mnie odezwał, a któremu ja przesłałam CV lub informacje o zatrudnieniu nie przesłał do pracodawcy mojego resume
Hmm, ale skąd wiesz, że zawsze przesyłali? Ja strzelałabym, że mnie się to zdarzyło wielokrotnie, chociaż dowodów też nie mam.

Przecież to pierwszy krok w rekrutacji i sądziłabym, że najbardziej filtrują CVki.

[Edit] Wysłałam bezpośrednio, ale dopiero teraz weszłam na stronę firmy, w której niby pracuje ten rekruter i zastanawiam się czy oni w ogóle istnieją. Bo na stronie mają oferty firm i organizacji, które o ile mi wiadomo nie korzystają z ofert zewn. firm rekrutujących. Firmy super pierwszoligowe, posiadające własne rozbudowane działy HR. Albo są tak super albo to jakiś scam. Strona bardzo ładnie zrobiona, bardzo profesjonalna, ale nigdzie nie ma nawet ich adresu. Tylko w jakim celu scam? Wyłudzenia danych osobowych? Z drugiej strony na fb mają 20.000 fanów, więc może jednak ok.

Edytowane przez 201703060948
Czas edycji: 2016-09-21 o 19:24
Stary 2016-09-23, 17:34   #4
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Cytat:
Hmm, ale skąd wiesz, że zawsze przesyłali? Ja strzelałabym, że mnie się to zdarzyło wielokrotnie, chociaż dowodów też nie mam.

Przecież to pierwszy krok w rekrutacji i sądziłabym, że najbardziej filtrują CVki.

[Edit] Wysłałam bezpośrednio, ale dopiero teraz weszłam na stronę firmy, w której niby pracuje ten rekruter i zastanawiam się czy oni w ogóle istnieją. Bo na stronie mają oferty firm i organizacji, które o ile mi wiadomo nie korzystają z ofert zewn. firm rekrutujących. Firmy super pierwszoligowe, posiadające własne rozbudowane działy HR. Albo są tak super albo to jakiś scam. Strona bardzo ładnie zrobiona, bardzo profesjonalna, ale nigdzie nie ma nawet ich adresu. Tylko w jakim celu scam? Wyłudzenia danych osobowych? Z drugiej strony na fb mają 20.000 fanów, więc może jednak ok.
100% odpowiedzi od firm, do których przekazywane były moje CV (czyli 8 - jak szukałam pracy). Poza tym, większość ofert dostaję przez LinkedIn, łatwo sprawdzić, skąd jest rekruter - może też łatwiej mi było uwierzyć, bo dostawałam oferty od najbardziej znanych firm outsourcingowych w Polsce.

Czasami firmy same szukają + wynajmują firmę rekrutującą, żeby uzyskać większy odzew. Ale myślę, że jak złożyłaś bezpośrednio do firmy to nie ma większego znaczenia
SofiaPrunikos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-24, 09:11   #5
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:

Zdziwiłabyś się, jakie wielkie firmy rekrutują przez firmy zewnętrzne Wielkie firmy często mają działy HR, które zajmują się pracownikami już zatrudnionymi, ich rozwojem, kwestiami kadrowymi itp. czy też chodzeniem na rozmowy kwalifikacyjne z kandydatami, którzy właśnie zostali znalezieni przez firmy zewnętrzne. Mnie dużo agencji złapało przez LinkedIn, w tym do wielkich firm i w każdym przypadku przesyłali moje CV i byłam zapraszana na rozmowę. W końcu ten rekruter sam Cię wyłapał, więc musisz pasować do profilu.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-24, 10:23   #6
201703060948
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Zdziwiłabyś się, jakie wielkie firmy rekrutują przez firmy zewnętrzne Wielkie firmy często mają działy HR, które zajmują się pracownikami już zatrudnionymi, ich rozwojem, kwestiami kadrowymi itp. czy też chodzeniem na rozmowy kwalifikacyjne z kandydatami, którzy właśnie zostali znalezieni przez firmy zewnętrzne. Mnie dużo agencji złapało przez LinkedIn, w tym do wielkich firm i w każdym przypadku przesyłali moje CV i byłam zapraszana na rozmowę. W końcu ten rekruter sam Cię wyłapał, więc musisz pasować do profilu.
Nie pisałam chyba nigdzie o wielkich firmach tylko o pierwszoligowych. Sprecyzuję, że chodzi o firmy consultingowe, incl. big4 i organizacje międzynarodowe. Nigdy nie spotkałam się, żeby np. McKinsey albo BCG albo PwC albo Bank Światowy szukały przez zewnętrznych rekruterów. Być może czasami szukają, ale nie jest to chyba częste.

To że niektóre wielkie firmy, np. produkcyjne szukają w ten sposób to oczywiste.

Dostałam zaproszenie z zagranicznego oddziału super firmy "Lecą mnie" to swojej głównej siedziby. Bardzo się cieszę.

Edytowane przez 201703060948
Czas edycji: 2016-09-24 o 10:26
Stary 2016-09-24, 10:38   #7
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Nie pisałam chyba nigdzie o wielkich firmach tylko o pierwszoligowych. Sprecyzuję, że chodzi o firmy consultingowe, incl. big4 i organizacje międzynarodowe. Nigdy nie spotkałam się, żeby np. McKinsey albo BCG albo PwC albo Bank Światowy szukały przez zewnętrznych rekruterów. Być może czasami szukają, ale nie jest to chyba częste.

To że niektóre wielkie firmy, np. produkcyjne szukają w ten sposób to oczywiste.

Dostałam zaproszenie z zagranicznego oddziału super firmy "Lecą mnie" to swojej głównej siedziby. Bardzo się cieszę.
Pierwszoligowe firmy consultingowe jak najbardziej szukają przez firmy zewnętrzne, sama zostałam do takiej przez takową zatrudniona Nie ma więc co być podejrzliwym. Ja z doświadczenia wolę agencje - jest to wygodniejsze, przesyłają Twoje CV odpowiedniej osobie i to niejako firma "stara się", żebyś chciała u nich pracować, bo niejako zostałaś znaleziona i zrekrutowana dla nich.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-09-24, 10:41   #8
201703060948
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Pierwszoligowe firmy consultingowe jak najbardziej szukają przez firmy zewnętrzne, sama zostałam do takiej przez takową zatrudniona Nie ma więc co być podejrzliwym. Ja z doświadczenia wolę agencje - jest to wygodniejsze, przesyłają Twoje CV odpowiedniej osobie i to niejako firma "stara się", żebyś chciała u nich pracować, bo niejako zostałaś znaleziona i zrekrutowana dla nich.
A widzisz, a ja nie lubię agencji. Zachowania, które spotykały mnie z działów HRu firm były do tej pory zawsze znacznie profesjonalniejsze niż zachowania zewn. rekruterów.
Stary 2016-09-30, 09:53   #9
Ingenting
Raczkowanie

Moim zdaniem postąpiłaś trochę nie fair. Gdyby nie ten rekruter, najprawdopodobniej nie zaaplikowałabyś wcale. On też jest rozliczany ze swoich wyników.

Właśnie dlatego potem jest tak, że większość firm rekrutacyjnych nie podaje nawet nazwy firmy, do jakiej rekrutuje, tylko padają hasła typu "Nasz klient jest liderem w branży...". Zawsze mnie to denerwowało podczas szukania pracy, teraz już wiem, czemu tak jest.
Ingenting jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-01, 18:51   #10
natalka_115
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ingenting Pokaż wiadomość
Moim zdaniem postąpiłaś trochę nie fair. Gdyby nie ten rekruter, najprawdopodobniej nie zaaplikowałabyś wcale. On też jest rozliczany ze swoich wyników.

Właśnie dlatego potem jest tak, że większość firm rekrutacyjnych nie podaje nawet nazwy firmy, do jakiej rekrutuje, tylko padają hasła typu "Nasz klient jest liderem w branży...". Zawsze mnie to denerwowało podczas szukania pracy, teraz już wiem, czemu tak jest.
Oczywiście, że rekruterzy nie podają nazwy firmy. Właśnie dlatego aby uniknąć sytuacji, która została opisana w tym poście i aby kandydat sam bezpośrednio nie zaaplikował. Dziwie się, że wysłał Ci nazwę firmy, nie będąc jeszcze w posiadaniu twojego CV. Jak kiedyś zajmowałam się trochę rekrutacją, to dopiero jak miałam wstępną chęć kandydata na rekrutację i miałam cv czy inne dokumenty aplikacyjne tej osoby i wstępnie wiedziałam, że firma też byłaby zainteresowana zatrudnieniem osoby, ktorą im znalazłam, to podawałam dane firmy. Wtedy bez znaczenia, że możesz bezpośrednio zgłaszać się do firmy, bo ja jako rekruter już mam z twojego ewentualnego zatrudnienia zysk od nich. Mam potwierdzone, że to dzięki mnie zatrudnili taką i taką osobę. I tak są skonstruowane te umowy między firmami rekrutującymi, a firmami zatrudniającymi.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
natalka_115 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości