![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Obawy przed 1 razem - antykoncepcja
Wiem,ze dla niektorych to co nap. moze wydac sie smieszne,ale dla mnie to naprawde problem...mam cudownego chlopaka,jestem pewna ze to z nim chciala bym juz byc (jest w moim wieq mam 17lat). Czesto rozmawiamy o tym 1 razie..wiem ze on bardzo chcial by to zrobic..ale ja mam jakas obsesje,wydaje mi sie ze zajde w ciaze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Obawy przed 1 razem
Przede wszystkim musisz wiedzieć, że tak naprawdę nic-żadne tabletki, prezerwatywa, wkładki nie dadzą ci 100% gwarancji, że nie zajdziesz w ciążę- radzę się z tym oswoić
![]() No a jeżeli chcecie rozpocząć współżycie, a ty nie chcesz brać tabletek to pozostaje prezerwatywa no i ewentualnie określenie dni płodnych i niepłodnych na podstawie cyklu(ale myślę że w wieku 17 lat jest on jeszcze nieregularny, więc nie można tego traktować jak wyroczni). Przede wszystkim ostrożność, ostrożność...
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
jedyne wyjscie.
daj sobie spokoj, poczekaj az nie bedziesz sie bala zajsc w ciaze. az bedziesz odpowiedzialna za swoje czyny, i w razie 'wpadki' /brzydko powiedziane/ bedziesz mogla zapewnic dziecku dom, bezpieczenstwo, zywnosc i milosc. trzeba byc odpowiedzialnym za swoje czyny. rozumiem ciebie dokladnie, tez sie boje zajscia w ciaze /chociaz jeszcze nie planuje wspolzyc/. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
A ja uważam, że obawy Biedroneczki są całkowicie uzasadnione i normalne. Każda młoda dziewczyna obawia się zajścia w ciążę, ale to nie znaczy, że ma zrezygnować z seksu. Jeżeli ma taką potrzebę to niech uprawia seks. Po to są zabezpieczenia żeby ciąży uniknąć(to ze żadne nie dają 100% pewności to już inny problem). Nie można nikomu zabraniać współżycia. Oczywiście trzeba być świadomym konsekwencji.
Ciekawa jestem, czy każdy zaczyna współżycie dopiero wtedy, kiedy ma już wszystko w życiu zapewnione i wie, że teraz akurat może na dziecko sobie pozwolić ![]() Biedroneczko, jak już napisała Oshinek: nic nie daje 100% pewności, ale możesz używać np. prezerwatywy i globulek. Myślałaś o takim rozwiązaniu?? ![]() Na dni płodne i niepłodne nie ma co w tym wieku liczyć. To najmniej skuteczny sposób. ps.Ja też zaczełam współżycie w wieku 17 lat i wcale tego nie żałuję, wręcz przeciwnie. Najpierw używałam prezerwatyw a po 5 miesiącach przeżuciłam się na tabletki i używam ich do dziś.
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
dzieki dziewczynki
![]() ![]() wracajac do tego 1razu..ja wlasciwie chiala bym jeszcze poczekac wystarczaja mi nasze dotychczasowe pieszczoty ![]() ![]() tylko on mnie przekonuje,ze mnie kocha ze jestesmy ze soba juz dlugo(roczek) wiem ze chcialby.. z 1strony mnie rozumie wie zie sie boje konsekwencji ale z 2 dalej nalega... to takie obciazenie psychiczne 1uleglam bylismy juz o kroczek troche to wstydliwe...ale biedak "nie mogl trafic..."(oczywiscie mial prezerwatywe plemnikobojcza) nie wyszlo...byl smutny i chyba glupio mu bylo...pocieszalam go a w glebi ducha cieszylam sie ze nie wyszlo... ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
nie przesadzalabym iz sex=dziecko ne zyjemy w sredniowieczu ,sa i pigulki i gumki i globulki ,wiadomo ze skutecznosc jest rózna ale prawdlowe stosowanie daje duze szanse na nie zajscie.
ja jakos przez 4 lata pigulek nie zaszlam ,teraz od roku uzywamy gumek i ani jedna nie pekła . jesli chodzi o sprawe gotowowsci to kwesta indywidualna,najwazniejsz e to nie zalowac tego po fakcie,wspominac to dobrze z usmiechem ![]() Sa tez inne sposoby zadowalania i siebie ia partnera moze od tego warto zaczac ,nauczyc sie siebie i swoich reakcji nazwajem ,sex pelny ,dosłowny nastapic moze nawet nie wiadomo kiedy ,przyjsc naturalnie . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
"Sa tez inne sposoby zadowalania i siebie ia partnera moze od tego warto zaczac ,nauczyc sie siebie i swoich reakcji nazwajem ,sex pelny ,dosłowny nastapic moze nawet nie wiadomo kiedy ,przyjsc naturalnie ."
W sumie to samo mowilam mojemu chlopakowi gdy rozmawialismy o tym 1 razie.. nie wiem dlaczego az tak boje sie,wiem jakie sa metody antykoncepcji jaka jest ich skutecznosc...rozmawialam z wieloma osobami (np z moja bratowa..ona sie ze mnie smieje..ze az tak to przezywam) nie wiem czy kiedykolwiek bede gotowa...zawsze bede bala sie wpadki:/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
spokojnie ,im bardziej bedziesz sie nakrecac tym baedzi gorzej ,im wiecej o tym myslisz tym jest gorzej. daj sobie czas ,przemysl wszytsko jeszcze 10 razy ,czy faktycznie boisz sie tylko wpadki?moze to nie ten facet,czas,miejsce? powodzenia i glowa do gory byc moze za kilka miesiesy,lat bedziesz sie z tych swoich obaw smiała i zycze abys nie żałowala swojej decyzji jakakolwiek by nie była ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
paula78 ma racje - może warto poczekać, przekonać się, ze to na pewno ten facet - ten najukochańszy, który nie zostawi nas nigdy, nawet gdyby mimo wszystko coś się stało
![]() ![]() Będzie dobrze, tylko musisz wiedzieć czego chcesz. Powodzenia! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
dziekuje wszystkim
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PS.POZDRAWIAM WSZYSTKICH ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Ja tez mam 17 lat zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne bo oboje chcemy to zrobic i oczywiscie liczymysie z tymzemoge zajsc w ciaze...ale kiedys balam sie tak jak Ty Bidroneczko17 iodmawialam wiele razymojemu facetowi-niestety oni niewszystko rozumieja!my jestesy ze soba juz 2 lata idoszlismy do wniosku ze tabletki sa najlepszymrozwiazaniem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
![]()
mysle ze tabletki byly by i dla mnie najlepszym rozwiazaniem..tylko w moim miescie nie moge isc do ginegologa po przepisanie tych tabletek i wogole na wizyte bo kazdy kazdego zna,wie o tej osobie duzo i powstaja plotki:/ (zazdroszcze dziewczynom z duzych miast one moga to zrobic bez zadnych obaw,moga wybrac najlepszego ich zdaniem ginekologa i wybrac sie do niego razem ze swoim chlopakiem zachowujac anonimowosc)
Mysle ze z tym 1razem jeszcze poczekamy,ale przeciez nie mozna czekac wiecznie..a ja chyba nie moge do konca zaufac prezerwatywie:/ A jesli chodzi o wizyte u ginekologa.. czy mogly byscie napisac dokladniej jak ona przebiega? gdy udajemy sie do ginekologa np. po przepisanie tabletek to jakie on badania robi? zawsze sie "laduje na fotelu"? i jakie trzeba dokumenty ze soba zabrac(o ile trzeba)? pozdrawiam wszystkich ![]() ![]() "Ja tez mam 17 lat zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne bo oboje chcemy to zrobic i oczywiscie liczymysie z tymzemoge zajsc w ciaze...ale kiedys balam sie tak jak Ty Bidroneczko17 iodmawialam wiele razymojemu facetowi-niestety oni niewszystko rozumieja!my jestesy ze soba juz 2 lata idoszlismy do wniosku ze tabletki sa najlepszymrozwiazaniem ![]() no wlasnie faceci juz tacy sa, takie z nich cepki czasami ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (rozmawialam z nim kiedys na temat tabletek..on nie chce zebym je brala (z uwagi na moje zdrowie..) jakie moga byc dzialania uboczne? Edytowane przez agusia_1 Czas edycji: 2006-01-08 o 12:13 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
..może ja też okażę się po połowie "staroświecka" jak Twoja mama, ale uważam, że na wszystko zawsze przyjdzie pora..na wszytsko zawsze jest czas..i naprawdę jeśli chcecie być ze sobą, bo jak napisałaś tak bardzo się kochacie, to przecież możecie rozpocząć współżycie poźniej..jak do tego dorośniecie, tzn. nie będziesz się już tak bardzo bała zajścia w ciążę, bo np. będziecie już na studiach, a co najważniejsze skończycie szkołę średnia..wtedy w razie wpadki zawsze masz jakiś ratunek..jesteś wtedy osobą dorosłą, masz już np. odłożoną kasę czy Twoj chłopak..wtedy to wygląda inaczej..
a teraz gdyby nie daj Boże! wpadłabyś to co..?! jesteś w 2kl średniej..i co zrobisz..?! wyjdziesz za mąż w wieku 17 lat i skończysz wieczorówkę..?! (biorąc jeszcze pod uwagę miasteczko jak powiedziałaś..) wiem, że zarysowałam najgorszy scenariusz, ale TO przede wszytskim trzeba brać pod uwagę.. moja koleżanka, która jest moją rówieśniczką (rocznik '88) wpadła z chłopakiem..teraz ma już 0,5 roczną dziewczynkę i jest już zamężna.. w kwietniu dziewczyna mojego znajomego ma termin..również w moim wieku.. więc naprawdę zastanów się nad tym, czy rozpoczęcie współżycia już w tym wieku jest dobrym i opłacalnym pomysłem.. i nie mów, że Twoja mam jest staroświecka..tu nie o to chodzi..czasy naszych mam i nasze niczym się od siebie nie różnią..popęd sexualny zawsze ył i zawsze będzie..a przecież mama nie chce dla Ciebie źle..wprost przeciwnie.. ![]() pozdrawiam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
"i nie mów, że Twoja mam jest staroświecka..tu nie o to chodzi..czasy naszych mam i nasze niczym się od siebie nie różnią..popęd sexualny zawsze ył i zawsze będzie..a przecież mama nie chce dla Ciebie źle..wprost przeciwnie..
![]() wiem ze nie chce zle dla mnie..moze zle to ujelam..jest staroswiecka..ale to nie tu tkwi problem ona uwaza ze powinnam miec niewiadomo jakiego chlopaka:/ chyba jej sie wydaje ze powinnam go miec jak pojde na studia a nie teraz..nie pozwala mi sie z nim wogole spotykac, a jak ktos jej doniesie ze nas widzial na miescie to robi mi dzikie awantury w domu ![]() prubowalam jej tlumaczyc ze to jeszcze nie zareczyny(po co sie tak wsciekac?!) przeciez to normalne ze w pewnym wieku ma sie chlopaka itp ze przeciez nic zlego nie robie.. ona napewno taka swietoszka nie byla!!! denerwuje mnie to ze prubuje mnie zamknac na sile w domu z ksiazkami a sama to ciekawe jaka byla..jakos nie wierze ze tak pilnie sie uczyla skoro w wieku 20lat jzu byla mezatka...:/ nie moge z nia porozmawiac,zazdroszcze kolezankom ktore moga sobie przyjsc z chlopakiem do domu,posiedziec troche itp u mnie jest to niemozliwe... zastanawiam sie jak dlugo jeszcze wytrzymam ;( czy to sie nigdy nie zmieni ;( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Biedroneczko, pewnie mama chce cię uchronić przed błędami, które sama popełniła. Może nie jest zadowolona z tego, że tak wcześnie wyszła za mąż i nie chce żebyś ty też tak zrobiła...
Co do wizyty u ginekologa, to jest tu na forum wątek o tym, jak się do niej najlepiej przygotować. O skutkach ubocznych tabletek też, więc poszukaj. pozdrawiam ps.Strasznie źle się czyta, jak ktoś pisze pochylona czcionką...
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
z jednej strony tak pewnie chce mojego dobra i chce uchronic mnie przed wieloma rzeczami..ale z drugiej to troche inaczej wyglada...nie pozwolila mi sie spotykac z chlopakiem twierdzac ze jestem na to za mloda,ze mam nauke(to jeszcze rozsadne powody) ale najlepszym jest to ze moj chlopak wedlug niej popada w rudy kolor(wloski) i ze jest brzydki
![]() ![]() ja uwazam ze jej nigdy nikt sie nie spodoba... zawsze bedzie chciala kogos lepszego,a najlepiej jak bym wogole z nia i z ojcem zostala i byla stara panna (wtedy wszystko bylo by dla niej ok ![]() juz tak walcze od roku ale zadnych efektow dalej spotykamy sie " w ukryciu" ciekawe czy bede musiala sie do konca zycia ukrywac... ![]() ![]() moze lepiej by bylo gdybym oswiadczyja jej ze wole dziewczyny ![]() ![]() ![]() pozdrawiam wszystkich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
No, niestety, w dużej mierze zgadzam sie z leelou.
Nie jesteś gotowa, żeby iść do ginekologa, a do seksu tak? I małe miasto jest jak dla mnie żadnym wytłumaczeniem... Może najpierw poczytaj, dowiedz sie jka najwięcej - chocby czytając to forum. No i na pewno nie ulegaj namowom chłopaka, o ile sama masz jakiekolwiek watpliwsoci. Chłopcy (bo na pewno nie sa to jeszcze mężczyźni) w tym wieku po porstu bardzo chcą już TO zrobić... Moim zdaniem często kierują sie bardziej ciekawością (tudziez chcą poczuć sie dorośli) niz głębszymi uczuciami. Nie mówię, ze on cię nie kocha, ale... cóż... tak to wygląda z perspektywy czasu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
dodam jeszcze, ze kiedy ja mialam 17 lat, bylam tak niepokorna i pelna buntu, ze totalnie gdzies mialam, co mowia o mnie inni ludzie. gdzie to sie podzialo? zostaly same nastoletnie kluchy??? "co ludzie powiedza"...tez mi cos!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
uwazasz, ze nie jestes glupia smarkula?
owszem...jestes. to co nap.nie bylo najmilsze... nie ukrywalam tego ze nie jestem doswiadczona jestem jeszcze mloda...uwazam ze troche za bardzo posunelas sie oceniajac mnie i to jeszcze tak negatywnie.. nie powiedzialam ze wszystko mam gdzies..przeciwnie..gdyby bylo inaczej to wogole by nie bylo problemu bo bym miala wszystko gdzies...a tak nie jest.. mysle ze jak pojawia sie nowa osoba na forum,to pomimo ze wydaje sie z pozoru lekkomyslna to nie trzeba odrazu jej potocznie mowiac "zjechac" bo to niczemu nie sluzy...napisalas ze jestem smarkula nie chce Cie obrazic ani nic z tych rzeczy ale...kurcze "owszem..jestes smarkula" nie znasz mnie dziewczyno wiec powstrzymaj sie z ocenianiem.. i co dowartosciowalas sie tym ze nazwalas mnie smarkula..wydaje mi sie ze to forum nie temu ma sluzyc.. niektorzy pisza tu bo oczekuja moze jakis rad,wskazowek...a Ty mnie osadzilas,wlasciwie to obrazilas.. dobra dosc o tym...skoro jestes taka dorosla,doswiadczona to powinnas takim "niedoswiadczonym smarkulom" poradzic a nie odrazu skreslac na starcie... jako nowicjuszce moze mi to nie pasuje...ale dam Ci drobna rade..nie skreslaj ludzi na poczatku,nie oceniaj po krotkiej wypowiedzi bo to bardzo myli... i nie podchodz z taka surowoscia do wszystkich.. bo nikomu nie bylo by przyjemnie ja by ktos kto o nim praktycznie nic nie wie wyglaszal taki opinie.. masz prawo oczywiscie do wlasnego zdania..pap |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
ps. "niepokorna,pelna buntu"...eee
![]() ![]() a co do ginegologa to sie nie boje isc do niego bo to zwykly lekarz..po prostu nigdy nie bylam mam swoje hymm...obawy jak kazda nastolatka... troszke mnie zjechalas ale coz... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2006-01-09 o 22:15 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Czy biorąc regularnie anty...
Czy stosując regularnie pigulki antykoncepcyjne i inne środki typu-prezerwatywy mogę być spokojna,że nie zajdę w ciążę...??? Straaasznie się boję pierwszego razu................Boję sie ze "wpadnę"...Prosze o odpowiedź.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
调解人
|
Dot.: Czy biorąc regularnie anty...
Nic nie daje 100% pewności, ale tabletki właściwie dobrane i właściwie przyjmowane dają pewność bliska 100%.
Piszesz "pigułki i inne środki typu prezerwatywy" ale przeciez pigułki i prezerwatywy bardzo różnią się skutecznoscią! Spróbuj poszukac informacji na ten temat!
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
nic sie nie boj. jesli nie masz ochoty to sie do niczego nie zmuszaj. wtedy bedziesz sie stresowac, napinac miesnie i faktycznie on moze miec problem zeby w Ciebie wejsc. jesli sie tak strasznie boisz to dokladnie przeanalizuj cykl. zobacz kiedy masz dni plodne i wybierzcie najbardziej odpowiedni, bezpieczny dzien na seks a wtedy wystarcza dobre prezerwatywy
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pozdrowienia, ma nadzieje, ze wszytsko się dobrze ułoży |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Nie martw sie ja tez obawiam się ginekologów chociaż jestem juz "starą dupą" w porównaniu z Tobą, a uważam że dojrzałam do współżycia dawno temu i to dzięki mojemu partnerowi.
![]()
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Moim zdaniem ktoś z takimi obawami nie powinien rozpoczynać współżycia.Sex to musi być pełna świadomość..a ginekolog powinien być czymś naturalnym a nie tematem tabu.Bo jak cieszyć się z sexu myślac tylko i wyłacznie o tym że można zajść w ciąże?To sie wyklucza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
radzilabym poczekac z pierwszym razem.... jakie kolwiek obawy przed pierwszym razem to aby pogarsza stan.. po pierwszymr azie godzinke bedzie fajnie a potem bedziesz caly mc chodzic i martwic sie czy w ciazy jestes ... na co to???.. warto poczekac az stwierdzi sie ze jest sie dojrzalym do sexu i w razie ciazy bedzie sie w stanie psychicznym chodziasz... urodzic i wychowac dziecko.. i wiedziec ze partner ci pomoze.. ( nie wspominam o finansach bo na to anwet czasami po 30 nie sa ludzi gotowi) takie moje zdanie.. ja mialam obawy ze zajde w ciaze.. i dopiero przy odpowiednim partnerze strach minal .. i nawet gdybym zaszla w ciaze to dalabym rade
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:50.