|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Najlepsze horrory jakie oglądałyście .. ;D fanatyczki horrorów !!! xD ;*
Hej . ;D
Strasznie lubię oglądać horrory . ;P Jak do tej pory oglądałam: 'Egzorcyzmy Emily Rose' 'Oko' 'Demon: Historia Prawdziwa' 'Straszny film 3' (to chyba nie horror?) 'Bal Maturalny' 'Droga bez powrotu' 'Silent Hill' 'The Amityville' Co jeszcze polecacie ? ;> Najbardziej boję się horrorów o duchach . oO ; ******* ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Najlepsze horrory jakie oglądałyście .. ;D fanatyczki horrorów !!! xD ;*
Nie jestem fanatyczką ale dla mnie filmem, który od lat niezmiennie mnie przeraża-także ze względu na naukowe prawdopodobieństwo możliwości zaistnienia analogicznej sytuacji jest wiekowy już film
The thing czyli Coś Niby nie klasyczny horror, niby mało brutalnych scen a naprawdę przeraża. A ostatni raz naprawdę przeraził mnie chyba The Orfanato czyli Sierociniec. Współczesne produkcje jakoś mało mnie ruszają.Taki np. I am the legend jest nie tyle straszny co obrzydliwy i kiepsko zagrany.Ktoś napisał o tym filmie,że najbardziej poruszająca jest gra aktorska psa i w pełni zgadzam się z tą opinią. Co do dobrych horrorów to na pewno warto wspomnieć japoński The ring. W kinie naprawdę mnie przerażał.Na małym ekranie nie widziałam więc nie wiem.Za to amerykańska wersja nie robi na mnie najmniejszego wrażenia. ---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ---------- Przerażają cię duchy? No to polecam Sierociniec i The ring. Mnie bardziej przerażają mikroby, dzikie ludzkie instynkty, katastrofy naturalne stąd bardziej przeraża mnie The thing czy np.28 dni później, czy z ostatnio obejrzanych filmów Miasto ślepców choć gatunkowo nie jest to horror. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Sięgnij po horrory z lat 70 - jeśli uwielbiasz takie kino- to od tego powinnaś zacząc moim zdaniem, a nie od filmów najnowszych, które tylko w większości bazują na tym co już było...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Dolce vita
|
Horrory typu: Teksanska masakra.... albo Zły skręt mnie śmieszą. Potwory, itp...wiadomo, że bajka. Ale najgorsze są horrory psychologiczne, które wjeżdzają na psychikę i wtedy typowo czuję się przerażona....
The ring, Klątwa- staram się unikać oglądania horrorów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Uwielbiam horrory, ale teraz ciężko o coś co by naprawdę człowieka wystraszyło i nad tym ubolewam
![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Tak samo uwielbiam horrory jak napisała Mocny Akcent znalezienie dobrego strasznego filmu jest okropnie trudne. Filmy jednak które wywarły na mnie większe wrażenie niz te przekoloryzowane gnioty to m.in.: Lśnienie, Klątwa 2(wersja ang.), Rec, Pokoj dzieciecy, The Amityville, Dom po lewej (czy jakos tak) Dzieci kukurydzy i Skazany na smierc( ten bardziej brutalny w stylu Pily mimo to mi sie podobal) x)
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Wedlug mnie najlepszy horrror to ring (japonski),Lsnienie,Siero ciniec,Omen,Blair Witch Project chyba tyle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
"Ptaki" Hitchcocka, do tej pory mam dreszcze!
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A jednak nie do końca bajka ta Teksańska masakra ![]() "Inspirowany Prawdziwą Historią" jest dobrze powiedziane. Postać Leatherface opiera sie na osobie ED'iego GEIN'a , seryjnego mordercy w stanie Texas . Faktem jest iz nosił on maskę z ludzkiej skóry (robił to jednak z potrzeb seksualnych , razem z kostiumem kobiecym) , nieprawda zaś , że zabijał używając piły mechanicznej. Inspirował on także postacie jak Norman Bates z Psychozy Hitchcocka oraz Buffalo Bill'a z Milczenia Owiec. Jednakże tylko w TMPM odtworzono jego dom, sposób w jaki traktowal ofiary po morderstwie no i maskę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Horrorów obejrzałam już tyyyle, że nie dam rady zliczyć, właściwie to ja oglądam tylko horrory, thrillery, psychologiczne czasami. Slashery bardzo lubię akurat w stylu zły skręt czy teksańską.. ale to tak dla rozrywki, lubię po prostu ten klimat, jeśli chodzi o coś wpływającego na psychikę to obecnie jest bardzo mało takich filmów, więcej gniotów powstaje i mnożą się w zawrotnym tempie
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Pbejrzałam niezliczoną ilosć filmów z tego gatunku, więc podam tytuły tylko niektórych:
Milczenie owiec The Ring The Ring2 Klątwa Klucz do koszmaru Statek widmo cała seria "piątek 13" (co prawda mnie to śmieszyło, ale niby horror;p) Piła (wszystkie części) blair witch project blair witch project 2 Przesilenie Kłamstwo Death silence Stay Alive Koszmar minionego lata Koszmar następnego lata Strach pierwotny (też "niby" horror) Smakosz Dom woskowych ciał (ahhh ta rola Paris Hilton;p) Oszukać przeznaczenie (wszystkie części) Ciemność www.strach.com Krzyk (wszystkie części) Sekretne okno (świetna rola Johnego Depp'a) i to na razie Tyle ![]() ![]()
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Ja nie lubie horrorow pelnych krwi, typu pila itd. Przerazaja mnnie tylko te o zjawach, duchach , nawiedzonych domach. Najstrasniejszy, jaki dotad widzialam, to azjatycki Shutter - Widmo. Nie tylko jest przerazajacy, ale takze ostro miesza w glowie. Nie polecam wrażliwszym osobom. Warto tez obejrzec wiekszosc filmow z tego rankingu Najstraszniejsze jest The Shutter- Widmo. Ale polecam tez wiekszosc z tego rankingu http://www.topnaj.pl/najstraszniejsze-horrory-o-duchach - widzialam 7/10 i rzeczywiscie sa dobre, straszne ale i o dobrych, wciagajacych scenariuszach
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:00.