![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Reklamacja obuwia
Dziewczyny zakupilam dokladnie 15 pazdziernika obuwie skorzane a wczoraj, dokladnie po 10 dniach, rozkleily sie. Myslalam ze mnie piorun na miejscu trafi gdy to zobaczylam. Idac chodnikiem potknelam sie o nasze piken wystajace plytki i czubek botka rozklejony. Nie bylo to mocne uderzenie ze jest zdarty a po prostu rozklejony. Buty kosztowaly 275zl, kupione w malym sklepie obuwniczym. Wyczyscilam je pieknie, zeby jutro.. wlasnie. Jak to jest? Wyczytalam, ze jako konsument, mam prawo zazadac naprawy badz wymiany obuwia i to ja o tym decyduje. Troche obawiam sie ze nie beda chcieli se stosowac do tych zasad. Chce zeby mi wymienili buty na nowe bo po 1: nie chce zostac na dwa tygodnie bez butow, 2: ni chce zeby je kleili ponownie bo to samo moge zrobic sama. Jak myslicie, co mnie jutro czeka?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Reklamacja obuwia
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Tu akurat bzdury piszesz. Reklamować można 2 miesiące od powstania wady. Teoretycznie masz lata gwarancji na reklamację ogólnie, ale nie więcj niż 2 miesiące od powstania wady. Cytat:
Wiem, ze na formularzu reklamacyjnym są zawsze 2 opcje: naprawa lub wymiana', ale z doświadczenia wiem, że CCC tylko naprawia, a Deichmann od razu wymienia na te same lub inne. Ja bym cisnęła, ze chcę wymianę, zwłaszcza, ze naprawa oznacza sklejenie buta. Paranoja.
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Jak będziesz mieć jakie kolwiek problemy z reklamacją to udaj się do rzecznika praw konsumentów. U mnie w urzędzie miasta są darmowe konsultacje i pomoc rzecznika, więc zorientuj się jak jest u ciebie w mieście. A po 2. nie mów, że się potknęłaś i but się rozkleił, bo powiedzą ci, że to twoja wina i nie przyjmą butów do reklamacji. Po prostu zwyczajnie się rozkleiły podczas normalnego chodzenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ---------- Cytat:
2. z doświadczenia wiem, że w CCC jest tyle samo napraw co wymiany/zwrotów pieniędzy |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
wiadomo, ze można zmyślić ![]() Ja mam tylko jedno CCC w moim mieście i kilka butów tam mi się zepsuło. Większość było naprawionych (jak to już inna sprawa ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
ooooo dobrze wiedzieć. Raczej omijam już ten sklep szerokim łukiem, ale moze się przyda. Masz jakąś podstawę prawną na ten temat?
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Acha, czyli musze wypelnic formularz reklamacji i zalaczyc go do obuwia tak?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() następnym razem poproś o kierownika sklepu, od razu pójdą Ci na rękę ![]() Cytat:
![]() w sklepie sprzedawca wypełni. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
A jakbym sobie taki wydrukowala, tak w razie "W" ? Nie chce zeby mi mydlili oczy ze nie moge zadac wymiany obuwia na nowe a na tym formularzu jest to dokladnie zaznaczone.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Piszesz o prywatnym sklepie, nie wiem, może on mieć inne zasady, niż te, o których ja piszę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
No dobrze. Tak to jest sklep prywatny, ale mimo wszystko prawa konsumenta to osobna sprawa i tak jak wczesniej pisalam mam prawo do wyboru formy reklamacji prawda?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
tak, ale jak wspomniałam, sprzedawca ma prawo odrzucić reklamację, jeśli but można naprawić,a Ty nie zgodziłaś się na naprawę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Jeśli wada się ujawniła w ciągu pół roku od zakupu to nie reklamuj obuwia na podstawie gwarancji tylko jako niezgodność towaru z umową. W tym przypadku przyjmuje się że wada była już w czasie zakupu towaru. Wtedy to rzeczywiście klient wybiera sposób rozwiązania problemu czy to naprawę czy wymianę na nowy produkt. Poczytaj ustawę o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Więc tak czy inaczej zostaniesz na minimum 2 tygodnie bez butów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;48681784]Nawet jeśli wymieniliby te buty, to przecież nie od razu. Najpierw wysyłają je tam do odpowiedniego działu, w którym oceniają, czy szkoda powstała samoistnie z powodu wady buta, czy też powstała z Twojej winy w yniku złego użytkowania. Potem buty wracają (trwa to właśnie chyba 2 tygodnie) i wtedy idziesz do sklepu i dowiadujesz się, jaki jest efekt reklamacji. I czy w ogóle zechcą Ci je wymienić/naprawić.
Więc tak czy inaczej zostaniesz na minimum 2 tygodnie bez butów.[/QUOTE] Aaaaa, ja myslalam ze to tak bedzie wszystko w miare szybko, na miejscu. No trudno, juz znalazlam jakies starew ktorych bede mogla chodzic. Mam nadzieje ze uda mi sie to zalatwic w miare bezproblemowo. Dziekuje za odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio dowiedziałam się, że tak naprawdę paragon nei jest potrzebny do złożenia reklamacji. Wystarczy znać dokładną lub przybliżoną datę zakupu, pracownik ma obowiązek znaleźć w kasie fiskalnej daną transakcję - zarówno gotówkową jak i tę bezgotówkową. Informacje pochodzą od producenta obuwia oraz od rzecznika praw konsumenta. Wiadomo, dla swojej spokojności lepiej mieć paragon lub inny dowód zakupu (np. potwierdzenie z terminala).
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
W temacie CCC. Jakiś czas temu musiałam zareklamować buty. Nie dało się ich naprawić, nie mieli już takich, ale na rozpatrzeniu była WYMIANA. Kobieta kazała mi sobie wybrać inne buty (w tej samej cenie lub wyższej (resztę miałabym dopłacić)), nie znalazłam żadnych, więc chciałam kasę. Powiedziała, że nie ma limitu na wymianę i mam przyjść innego dnia. Tiaaaa... Przyszłam innego dnia, ale gdy była inna dziewczyna i bez problemu oddała kasę.
Teraz natomiast reklamowałam inne buty w innym sklepie - rozklejenie. Reklamacja rozpatrzona - naprawa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() jest taka możliwość, pod warunkiem, że buty kupione były w tym sklepie, a nie np. w innym mieście. Nie wiem na jakiej zasadzie działa reklamacja na podstawie oświadczenia woli, bo to weszło niedawno |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Mi Deichmann pierwszy raz naprawiał a następny raz zwrócili kasę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
nieprawda. jesli uznaje reklamacje za sluszną, a konsument chce nowy towar a nie naprawę, to dostaje nowy towar. tak jak isałam wyzej.takie prawo, niestety konsumenci nie są swiadomi a sprzedawcy to wykorzystuja |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- Teraz tak mysle ze zle zrobilam. Moglam powiedziec zeby napisala ze chce tylko i wylacznie nowe buty. Teraz juz podpisalam to zgloszenie reklamacyjne i po ptakach. Awwww jestem zla na sibie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Widać, że nie przeczytałaś ustawy, którą Ci sugerowałyśmy, także przyjęto zgłoszenie reklamacyjne i to oni zadecydują co zrobią z butami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tez bym brała tylko nowe buty |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Zazwyczaj jest napisane - naprawa lub jesli naprawa nie jest możliwa to wymiana. Ja uważam to za uczciwe rozwiązanie. Podobnie jak wymiana w przypadku, gdy naprawa jest nieskuteczna (i mam na myśli nie tylko obuwie ale i inne rzeczy)
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Chcialam nowe bo uwazam ze to niedorzeczne zeby buty za prawie 300zl rozkleily sie po niecalych dwoch tygodniach. Uwazam ze za taka cene powinny mi trohe sluzyc. To moje botki kupione za 60zl w ktorych chodzilam ubiegla jesien i zime wygladaja lepiej niz te co oddalam. Stare dostaly sniegu, wody a te jedynie kurz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:11.