|
Notka |
|
Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
decoupage a ciąża
Witam wszystkie Wizażanki,
Od dłuższego czasu tylko czytam posty dot. decoupage'u. Próbuję również własnych sił w tej technice. Teraz okazało się że jestem w ciąży i mam w związku z tym dylemat, wydaje mi się że te środki chemiczne mogą w jakiś sposób szkodzić. Czy któraś z Was pracowała tą techniką będąc w ciąży? Proszę napiszcie bo nie chciałabym w jakikolwiek sposób zaszkodzić dziecku a może jestem przewrażliwiona. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: decoupage a ciąża
Wydaje mi się, że rzeczywiście jesteś nieco przewrażliwiona
![]() ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja w ciąży nie byłam i nie zamierzam być
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za pomoc. Chyba zastosuję pomysł z zaciągnięciem męża do lakierowania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() No i gratulacje!!! ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja decupazuje , nawet wiecej niz przed ciąża. Faktycznie na bok nalezy odlożyc poliuretan albo lakierowac na powietrzu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Osiołek z zakątka :)
|
Witaj na forum solaris
![]() Większość preparatów jest nietoksyczna, nie możesz tylko malować poliuretanem i żadnymi lakierami w sprayu ani stosować kleju w sprayu. Farby akrylowe i lakier akrylowy jako lakier wodorozcieńczalny nie ma jako takiego zapachu i nie jest szkodliwy. Wiele zależy też od tego, czy te lekko chemiczne zapachy farb Ciebie nie odrzucą od decoupage w ciąży? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za miłe powitanie
![]() ![]() Jak już coś się będzie nadawać do pokazania to może się odważę zamieścić jakieś zdjęcie. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Hej solaris
![]() Ja też jestem początkująca w decoupage i też jestem w ciąży ![]() Właśnie z nudów zaczęłam swoją z nim przygodę, bo wszyscy się nade mną cackali: "tego nie rób, tego nie wolno itd...". Mój lekarz (bo poruszyłam ten temat podczas wizyty) stwierdził, że nie widzi przeciwskazań. Wszystko w ciąży jest wskazane byle z umiarem, a bardziej dziecku zaszkodzi sfrustrowana i zestresowana mamusia, której się baaaardzo nudzi, niż jej zabawa z farbami i serwetkami ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam Cię serdecznie! Twórz i wklejaj fotki! Sama się przekonasz ile jest z tego radości ![]()
Wiosennie i calineczkowo zapraszamy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=501801&page=4 Papierki: http://https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=280191 Decoupage: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=261362 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
WITAJ, myślę, że mogą Ci zaszkodzić silnie drażniace lakiery tylko w dużym stężeniu więc spokojnie dekupażuj do woli. Przyjemność dla Ciebie i "rozwój artystyczny" dla dzidziusia. Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Pozdrawiam i Solaris i jej dzidziusia!
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
A ja wczoraj byłam u mojego lekarza i powiedział, że raczej nie powinnam się bawić jakimikolwiek farbami, no chyba że na świeżym powietrzu...
Powiedział, że raczej nie powinno się nic stać, ale na wszelki wypadek powinnam sobie odpuścić... ![]() Co lekarz to opinia... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
No niestety Kasiu, pewnie każdy lekarz przedstawiłby tu inną opinię i inne argumenty, ale tego kontaktu z farbami nie ma aż tak dużo jak mogłoby się wydawać
![]() ![]()
Wiosennie i calineczkowo zapraszamy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=501801&page=4 Papierki: http://https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=280191 Decoupage: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=261362 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
ja będąc w ciązy zarzucilam decoupage , teraz tez malo co robię, bo nie mam czasu i nie chce truc dziecka
dwoch roznych lekarzy prowadzących moją ciąże zabronilo kontaktow z farbami, lakierami a przede wszystkim klejami- nawet nie macie pojęcia jak kleje, primery, czy wlasnie farby mogą byc toksyczne. zrobilam tylko kilka bombek- w 2 trymetrze- glownie polegalo to na dyrygowaniu poczynaniami męza. co jak co, ale jest tysiac roznych innych hobby , ktorymi mozna się zając, a nie podtruwac dziecka a okres ciązy mozna smialo poświęcic na wycinanie motywow |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Ja zawsze miałam wrażenie, że decupage jest nie dla mnie. Jestem uczulona na każdy lakier wydobywający zapachy (przejdę koło lakieru i już mam wymioty). Okazało się jednak, że farbki akrylowe nie wydobywają z siebie żadnych zapachów. Jedynie ostatnia warstwa lakieru bezbarwnego-akrylowego - cuchnie, więc tak jak powyżej - zaciągnij męża do ostaniej warstwy.....
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
rada typu : co nie śmierdzi- mozna używac, jest trochę nieodpowiedzialna- dam Ci przykład- bezzapachowy primer akrylowy- drobnym druczkiem na opakowaniu napisane "niebezpieczny dla srodowiska", czyli jest toksyczny...
na moich studiach mam przedmiot- malarstwo- dostalam zalecenie pisemne lekarza, ze ze wzgledu na ciąze, mam nie przebywac w pracowni malarskiej- gdzie są uzywane rozne farby- w wiekszosci w tym roku pracowalismy na akrylowych, werniksy akrylowe, itp-wykladajacy przedmiot zezwalał mi na uzycie pasteli , kredek, ołówków i węgla rysunkowego i wykonywanie prac ze zdjęcia w domu- mimo, ze to byly 3 godziny tygodniowo- tylko 3 godziny, a jednak ... wiadomo- kazdy ma swoje zdanie na ten temat, ale jednak jesli chodzi o zdrowie dziecka - wolę dmuchac na zimne- i nie miec pozniej wyrzutow sumienia, ze dziecko ma zaburzenia oddychania po urodzeniu, alergie itp... ale nie ma co popadac w skrajnosci- jesli zrobisz ze dwa pudelka- kupisz farby ktore są dopuszczone do użycia przez dzieci ,bedziesz pracowac w wywietrzonym przewiewnym pomieszczeniu- czemu nie- ale jesli szykujesz sie na duża produkcję to mocno bym to przemyslala( chociazby ze wzgledu na klejenie) z reszta szeczerze mowiac farbki akrylowe ktore wydaja sie byc nie smierdzące- jak jeszcze nie wiedzialam ze jestem w ciązy-swoim zapachem zafundowaly mi całodniową sesję haftowania nad kibelkiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:30.