|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Praca po gimnazjum/ liceum/ LO/ technikum/ zawodówce
Razem z koleżanką po napisaniu matury chciałybyśmy zacząć naszą pierwszą w życiu pracę. Ale z tego co widzę nie będzie to takie łatwe... Myślę, że jednym z głównych powodów jest to, że mieszkamy w małym mieście.
Przeszukałam już kilka wątków tutaj na Wizażu, trochę starych sprzed dwóch, trzech lat, kilka stron internetowych i w sumie to nie znalazłam nic. Nie wiem czy to może nie za wcześnie na takie poszukiwania, ale myślę, że lepiej teraz niż później gdy wszystkie lepsze oferty będą już zajęte. Chciałybyśmy cokolwiek, byle jakaś praca była! Jakieś pomysły? Co możemy robić, gdzie się udać? Prosimy o pomoc, gdyż jest to nasze pierwsze doświadczenie z poważną pracą i nie wiem gdzie się dokładnie z tym zwrócić? P.S Znalazłyśmy taką stronkę letnik.pl, któraś z Was ma z nią jakieś doświadczenia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Praca po Maturze
Z drugiej strony wiele osób po studiach narzeka, że pracodawcy nie chcą ikch zatrudniać do sklepów etc. ze wzgl na mgr....może będzie Wam łatwiej bez studiów (pod tym względem). Powiedziałabym że sklepy, restauracje, żeby tam uderzyć z CV osobiście, agencje pośrednictwa pracy - szczerze mówiąc będzie Wam pewnie trudniej ze wzgld na miejsce zamieszkania - małe miasto - nie wiem, naprawdę, jak w takim szukać pracy i na ile jest to realne. I jak małe jest Wasze małe miasteczko?
I czy nie rozważacie ewentualnej przeprowadzki do większego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Nasze miasto ma około 50, 60 tys. mieszkańców, z takich sieciowych sklepów gdzie można by się załapać jest tylko Cropp. Choć jak ostatnio robiłam tam zakupy to nie widziałam żadnego ogłoszenia... Może bliżej wiosny coś się pojawi.
Tak, przeprowadzkę to większego miasta rozważamy, ale to dopiero na studia, czyli gdzieś w połowie września. Za granica? Taka myśl przeszła mi, ale nie wiem czy nie jest to zbyt ryzykowne, szczególnie, że nie mamy żadnego doświadczenia. Szukam, czytam i nic mi do głowy więcej nie przychodzi niestety... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
w okolicach maja-czerwca pojawia się bardzo dużo ofert pracy w restauracjach i sklepach w centrach handlowych, bo studenci dzienni rezygnują ze względu na sesję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dziękujemy za wszystkie podpowiedzi, będziemy dalej szukać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Witam tegoroczne Maturzystki! Ja wraz z przyjaciółką też mamy ochotę wyjechać gdzieś do pracay, mówię wyjechać, bo mieszkam w małym miasteczku (20tys) więc tutaj raczej jej nie znajdziemy. Mam nadzieję, że uda nam się wyjechać za granicę, np. do Anglii, co prawda mam tam jakąś rodzinę, ale głupio się zwalać na głowę na przypuśćmy 2 miesiące do kogoś, kto nie ma zbyt rewelacyjnych warunków mieszkaniowych, przede wszystkim chodzi o ograniczoną ilość miejsca.
I własnie się zastanawiam jakie sposoby są na wyjazd za granicę? Praca jako au-pair wydaje się być fajną opcją, jednak na 2 miesiące, a na tyle chciałabym wyjechać nie zawsze chcą zatrudniać do dzieci. Macie jakieś pomysły? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
a może coś na Półwyspie??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Co tam u nas: Czas nagli, a my nadal szukamy i nic nie mamy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
ja po maturze od razu pojechalam do Warszawy. Wybralam tam studia, a że prywatne (Wyższa Szkoła Mazowiecka), postanowilam coś zarobić na życie i wydatki. Pożyczyłam od rodziców 1000 zł, wynajelam jakis pokoj. Dość szybko znalazlam pracę jako kelnerka. Akurat było ładne lato, dużo turystów to i na napiwkach odłożylam sporą kase.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
BAN stały
|
Cytat:
Czy mod może już wreszcie wyrzucić tę spamerkę? Zasrała już cały dział o studiach i teraz brudzi tutaj. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Praca po LO
Hej
![]() Co moglybyscie mi doradzic? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Praca po gimnazjum/ liceum/ LO/ technikum/ zawodówce
Cytat:
Edytowane przez Potato_Pie Czas edycji: 2019-07-10 o 10:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
Dot.: Praca po gimnazjum/ liceum/ LO/ technikum/ zawodówce
Well, na zachód od Polski trochę lepiej płacą, ale nie aż o tyle lepiej, żeby po roku zarabiania starczyło Ci na całe studia. No i tam też możesz raczej podjąć tylko prace dla osób niewykwalifikowanych, typu gastronomia, więc to kokosy nie będą. Wielu moich znajomych na studiach w trochę gorszej sytuacji finansowej załatwiało to tak, że zawsze na wakacje jeździli do pracy za granicę (typu opieka nad starszą osobą w Niemczech albo zmywak w Anglii) i zarobiona tak kasa starczała na sporą część roku, do tego stypendium socjalne plus jakaś praca dorywcza. Od sprzątania przez kawiarnie po call center. A call center dla studenta nie jest takie złe, bo tam mają zwykle bardzo elastyczne grafiki, więc można wpaść nawet na dwie godziny dziennie i coś dorobić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:48.