Praca po gimnazjum/ liceum/ LO/ technikum/ zawodówce - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-04, 17:45   #1
pyyszu
Raczkowanie

Praca po gimnazjum/ liceum/ LO/ technikum/ zawodówce

Razem z koleżanką po napisaniu matury chciałybyśmy zacząć naszą pierwszą w życiu pracę. Ale z tego co widzę nie będzie to takie łatwe... Myślę, że jednym z głównych powodów jest to, że mieszkamy w małym mieście.
Przeszukałam już kilka wątków tutaj na Wizażu, trochę starych sprzed dwóch, trzech lat, kilka stron internetowych i w sumie to nie znalazłam nic.
Nie wiem czy to może nie za wcześnie na takie poszukiwania, ale myślę, że lepiej teraz niż później gdy wszystkie lepsze oferty będą już zajęte.
Chciałybyśmy cokolwiek, byle jakaś praca była!

Jakieś pomysły? Co możemy robić, gdzie się udać?

Prosimy o pomoc, gdyż jest to nasze pierwsze doświadczenie z poważną pracą i nie wiem gdzie się dokładnie z tym zwrócić?

P.S Znalazłyśmy taką stronkę letnik.pl, któraś z Was ma z nią jakieś doświadczenia?
pyyszu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-04, 22:25   #2
anka_res
Zakorzenienie

Dot.: Praca po Maturze

Z drugiej strony wiele osób po studiach narzeka, że pracodawcy nie chcą ikch zatrudniać do sklepów etc. ze wzgl na mgr....może będzie Wam łatwiej bez studiów (pod tym względem). Powiedziałabym że sklepy, restauracje, żeby tam uderzyć z CV osobiście, agencje pośrednictwa pracy - szczerze mówiąc będzie Wam pewnie trudniej ze wzgld na miejsce zamieszkania - małe miasto - nie wiem, naprawdę, jak w takim szukać pracy i na ile jest to realne. I jak małe jest Wasze małe miasteczko?

I czy nie rozważacie ewentualnej przeprowadzki do większego?
anka_res jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-05, 22:46   #3
pyyszu
Raczkowanie

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Nasze miasto ma około 50, 60 tys. mieszkańców, z takich sieciowych sklepów gdzie można by się załapać jest tylko Cropp. Choć jak ostatnio robiłam tam zakupy to nie widziałam żadnego ogłoszenia... Może bliżej wiosny coś się pojawi.
Tak, przeprowadzkę to większego miasta rozważamy, ale to dopiero na studia, czyli gdzieś w połowie września.

Za granica? Taka myśl przeszła mi, ale nie wiem czy nie jest to zbyt ryzykowne, szczególnie, że nie mamy żadnego doświadczenia.
Szukam, czytam i nic mi do głowy więcej nie przychodzi niestety...
Stary 2012-02-06, 07:18   #4
asvr
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pyyszu Pokaż wiadomość
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Nasze miasto ma około 50, 60 tys. mieszkańców, z takich sieciowych sklepów gdzie można by się załapać jest tylko Cropp. Choć jak ostatnio robiłam tam zakupy to nie widziałam żadnego ogłoszenia... Może bliżej wiosny coś się pojawi.
Tak, przeprowadzkę to większego miasta rozważamy, ale to dopiero na studia, czyli gdzieś w połowie września.

Za granica? Taka myśl przeszła mi, ale nie wiem czy nie jest to zbyt ryzykowne, szczególnie, że nie mamy żadnego doświadczenia.
Szukam, czytam i nic mi do głowy więcej nie przychodzi niestety...
Ja pojechałam za granicę po maturze i jeszcze między 2 a 3 liceum i muszę przyznać ze sporo mi to dało nie tylko pieniędzy ale i doświadczenia, dużo poznałam nowych ludzi i zwiedziłam nowych miejsc. Ogólnie jak dla mnie świetne wakacje to były mimo ze często po oko 12-14 godzin poza domem dziennie ze względu na pracę.

"Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy:
z nich zaś największa jest miłość."

asvr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-06, 15:21   #5
mariamarysienka
Zakorzenienie

w okolicach maja-czerwca pojawia się bardzo dużo ofert pracy w restauracjach i sklepach w centrach handlowych, bo studenci dzienni rezygnują ze względu na sesję ja dzięki temu załapałam pracę zaraz po maturze

"One cat just leads to another." - E. Hemingway

I love you
I will
I do
mariamarysienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-06, 17:25   #6
pyyszu
Raczkowanie

Dziękujemy za wszystkie podpowiedzi, będziemy dalej szukać
Stary 2012-03-15, 13:20   #7
madzioszka5
Rozeznanie

Witam tegoroczne Maturzystki! Ja wraz z przyjaciółką też mamy ochotę wyjechać gdzieś do pracay, mówię wyjechać, bo mieszkam w małym miasteczku (20tys) więc tutaj raczej jej nie znajdziemy. Mam nadzieję, że uda nam się wyjechać za granicę, np. do Anglii, co prawda mam tam jakąś rodzinę, ale głupio się zwalać na głowę na przypuśćmy 2 miesiące do kogoś, kto nie ma zbyt rewelacyjnych warunków mieszkaniowych, przede wszystkim chodzi o ograniczoną ilość miejsca.
I własnie się zastanawiam jakie sposoby są na wyjazd za granicę? Praca jako au-pair wydaje się być fajną opcją, jednak na 2 miesiące, a na tyle chciałabym wyjechać nie zawsze chcą zatrudniać do dzieci.
Macie jakieś pomysły?
można ukrywać fakt, ale w snach, to przypływa.
madzioszka5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-03-25, 11:15   #8
Maladive
Zadomowienie

a może coś na Półwyspie??
Maladive jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-25, 12:05   #9
pyyszu
Raczkowanie

Co tam u nas: Czas nagli, a my nadal szukamy i nic nie mamy
Stary 2017-07-31, 19:21   #10
kluuuska
Przyczajenie

ja po maturze od razu pojechalam do Warszawy. Wybralam tam studia, a że prywatne (Wyższa Szkoła Mazowiecka), postanowilam coś zarobić na życie i wydatki. Pożyczyłam od rodziców 1000 zł, wynajelam jakis pokoj. Dość szybko znalazlam pracę jako kelnerka. Akurat było ładne lato, dużo turystów to i na napiwkach odłożylam sporą kase.
kluuuska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-01, 19:28   #11
megamag
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kluuuska Pokaż wiadomość
ja po maturze od razu pojechalam do Warszawy. Wybralam tam studia, a że prywatne (Wyższa Szkoła Mazowiecka), postanowilam coś zarobić na życie i wydatki. Pożyczyłam od rodziców 1000 zł, wynajelam jakis pokoj. Dość szybko znalazlam pracę jako kelnerka. Akurat było ładne lato, dużo turystów to i na napiwkach odłożylam sporą kase.

Czy mod może już wreszcie wyrzucić tę spamerkę? Zasrała już cały dział o studiach i teraz brudzi tutaj.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-07-08, 10:19   #12
123an321
Przyczajenie

Praca po LO

Hej za rok skończę LO, profil humanistyczny. Zawsze uczyłam się z pasji, nie myślałam specjalnie o zarobkach, to była dla mnie sprawa drugorzędna, tym bardziej, że rodzice zapewniali, że nie muszę się martwić o studia. Niedawno zdałam sobie sprawę, że jednak mogę polegać tylko na sobie (mam specyficzną sytuację rodzinną i zależy mi, żeby jak najszybiej uniezależnić się finansowo) Chcę podjąć pracę od razu po skończeniu szkoły, żeby choćby częściowo się usamodzielnić. Rozważam rok przerwy, wyjazd za granicę, zdanie egzaminów z języków obcych i wykorzystanie tego w celach zarobkowych. Planuję studia wyższe w Krakowie, kierunek zupełnie nieprzyszłościowy, nieprzydatny... ale wybieram go z pasji i dla rozwoju.

Co moglybyscie mi doradzic?
123an321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-10, 10:38   #13
Potato_Pie
Raczkowanie

Dot.: Praca po gimnazjum/ liceum/ LO/ technikum/ zawodówce

Cytat:
Hej za rok skończę LO, profil humanistyczny. Zawsze uczyłam się z pasji, nie myślałam specjalnie o zarobkach, to była dla mnie sprawa drugorzędna, tym bardziej, że rodzice zapewniali, że nie muszę się martwić o studia. Niedawno zdałam sobie sprawę, że jednak mogę polegać tylko na sobie (mam specyficzną sytuację rodzinną i zależy mi, żeby jak najszybiej uniezależnić się finansowo) Chcę podjąć pracę od razu po skończeniu szkoły, żeby choćby częściowo się usamodzielnić. Rozważam rok przerwy, wyjazd za granicę, zdanie egzaminów z języków obcych i wykorzystanie tego w celach zarobkowych. Planuję studia wyższe w Krakowie, kierunek zupełnie nieprzyszłościowy, nieprzydatny... ale wybieram go z pasji i dla rozwoju.

Co moglybyscie mi doradzic?
Po samym humanie w LO to chyba rzeczywiscie lepiej wyjechac za granicę, chyba że satysfakcjonuje cie call center albo praca w Biedrze.

Edytowane przez Potato_Pie
Czas edycji: 2019-07-10 o 10:40
Potato_Pie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-10, 11:00   #14
megamag
BAN stały

Dot.: Praca po gimnazjum/ liceum/ LO/ technikum/ zawodówce

Well, na zachód od Polski trochę lepiej płacą, ale nie aż o tyle lepiej, żeby po roku zarabiania starczyło Ci na całe studia. No i tam też możesz raczej podjąć tylko prace dla osób niewykwalifikowanych, typu gastronomia, więc to kokosy nie będą. Wielu moich znajomych na studiach w trochę gorszej sytuacji finansowej załatwiało to tak, że zawsze na wakacje jeździli do pracy za granicę (typu opieka nad starszą osobą w Niemczech albo zmywak w Anglii) i zarobiona tak kasa starczała na sporą część roku, do tego stypendium socjalne plus jakaś praca dorywcza. Od sprzątania przez kawiarnie po call center. A call center dla studenta nie jest takie złe, bo tam mają zwykle bardzo elastyczne grafiki, więc można wpaść nawet na dwie godziny dziennie i coś dorobić.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości