![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Przewroty w tył ?!?! - zmora
Nie wiem gdzie mogłabym skierować to pytanie, więc kieruję je tutaj. Bowiem chodzi mi o rzewroty w tył . Czy od lekarza można dostać zwolnienie na wykonywańi przewrotów??? Bardzo proszę o odpowiedź... Nigdy nie byłam wystarczająco gibka...i kiedyś gdy robiłam te ćwiczenia bez opieki nauczyciela coś mi nie wyszło i bardzo zaczął boleć mnie kręgosłup i straciłam oddech na kilkanaście sekund. Odtąd nie robiłam przewrotów ,ale teraz chodzę do innej szkoły i jest to odemnie wymagane... Proszę o porady
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Przewroty w tył ?!?! - zmora
Napewno jelsi zglosisz sie z tym do lekarza to takie zwolnienie dostaniesz wiele moich kolezanek ma takie problemy i tych cwiczen nie wykonuja
![]() pozdrofka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
przez cała szkołe podstawowa i srednia bylam zwolniona przez lekarza z przewrotow, z powodu zaburzenia blednika- czego obecnie bardzo zaluje.
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałam paniczny lęk prze tego rodzaju rzeczami, dopiero w 2 klasie LO spróbowałam i ćwiczyłam je bardzo delikatnie. Powiedz nauczycielowi o swoich obawach. Powinien dać Ci wskazówki, jak robić to ćwiczenie z minimalnym obciążeniem kręgosłupa, a jeśli nie, nawe Cię podtrzymac. Zwolnienie na konkretne ćwiczenia dają. Ja miałam tak, bo mam torbiel na prawym nadgarstku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Wiecie co, przewroty w tył to koszmar. Odkąd pamiętam bałam się jakichkolwiek przewrotów. Teraz chodzę do szkoły średniej i po świętach będę musiała to zaliczać na ocenę... Do przodu jakoś się przemogłam i już się nie boję, ale w tył... Zrobiłam parę razy z pomocą nauczycielki, jednak to ona bardziej musiała mnie "przewracać" niż ja sama, bo jakoś mi nie wychodzi. A tak bez pomocy to chyba nigdy nie zrobię. Chciałam poćwiczyć w domu, ale sie boje ... jeszcze sie połame i co...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja tez muszę nauczyć się przewrotów, ale ciągle odwlekam te chwilę
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
W przód jest łatwo.. W tył zrobię ale tak uroczo krzywo
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Czytam ten wątek i mam przed oczami siebie w wersji "przerażenie na lekcji wf'u"
![]() Mam lęk przed przewrotami, każdymi. Przez wiele lat udawało mi się przemóc, to samo było ze skokiem przed kozła - a teraz ![]() Ostatnio podczas przwrotu w przód - robiliśmy z naskoku do połowy materaca ![]() Skok przez kozła? (Wzdrygam się na samo wspomnienie). BOJĘ się wyskoczyć. Boję się wbiec na odskocznię, wybić się i położyć dłonie na koźle. Boję się wyskoku. Paradoksalnie, w skokach na główkę do basenu jestem nieskromnie mówiąc bardzo dobra (musze się podbudować trochę ![]() Macie jakieś pomysły co mogę z tym zrobić? Bo nie chcę zakładać kolejnego takiego samego wątku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
o matko! jak ja uwielbiałam skakać przez kozła
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
ja mialam zwolnienie z wuefu z przewrotow w tyl,skokow przez kozla i stania na glowie czy rekach.powodem jest u mnie skrzywienie kregoslupa.wiec napewno takie zwolnienie dostaniesz.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Kozioł, skrzynia, przewroty tylko w przód - lubię. Skoki do wody - hmm, może kiedyś? Póki co strasznie się boję ;]
Ostatnio robilismy salta ![]() ![]() Groźnie brzmią te wspomnienia z utrata oddechu..
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
dobrze ze na materac!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Powiedz, że żartujesz! ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
O matko, salta na meterac? My robiliśmy nawyżej do wody, na zajeciach na basenie, ale to była świetna zabawa. Ale tak na materac, to bym się bała. :|
Suzy, serio masz zaburzenia błędnika? ![]() ![]() Beata, sądzę, że pownnaś dostać takie zwolnienie i nie bedzie to problemem.
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ewuś mój błędnik odkąd pamiętam "pracował" niewłaściwie i żaden lekarz nie potrafił tego wytłuamczyć. Później do tych zaburzeń doszedł problem ze słuchem. Zdiagnozowano u mnie chorobę, która trafia się ludziom grubo po 30tce ... Leczono mnie drogimi lekami, lekko się poprawiło i przestano. Rok temu "wybłagałam" u lekarza drogie badanie uszu i okazało się, że w ogóle nie byłam chora. Mam do niego lekki żal, za stracone lata. (w kwestii sportu, bo był czas, że w ogóle nie mogłam ćwiczyć).
A dlaczego "muszę" nauczyć się przewrotów? Bo chcę podjąć dalszą edukację po studiach ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Suzy, tak się dopytuję, bo sama mam problemy z błednikiem odkąd skonczyłam 5 lat (miałam bardzo poważne zapelnie uszu, no i wystąpiły powikłania). Co jakiś czas, przez ok. tydzień nie mogłam nawet wstawać z łózka, do tego potworne nudności, światłowstręt, coś okropnego jednym słowem. Nawet do toalety czasami musiałam na czworakach chodzić... Piszę "musiałam", gdyż (odpukać!) od paru lat mam względny spokój.
Ale wracająć do tematu przewrotów, nie miałam z nimi problemów nigdy, nawet teraz - w przód, w tył, jak kto woli. ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ewuś u mnie "najgorzej" było na przełomnie szkoły podstawowej i liceum - tak jak piszesz nudności, światłowstręt i potworne zawroty głowy. Mam nadzieję, że minęło na dobre. A mach chorobę lokomocyjną ? bo ja tak:/
Jak się nauczę robić przewroty to się pochwalę ![]() Nie będę dziękować, by nie zapeszyć, ale strasznie mi miło ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Co do choroby lokomocyjnej, to nie, nie miałam jej nigdy.
U mnie raczej było ciągle tak samo, nie było momentu, w którym było gorzej lub lepiej. Dopiero pod koniec szkoły średniej zaczęło sie już uspokajac, ale na studiach przyplątało się do mnie jakieś małe zapelenie ucha, no i niestety... Ale od tamtej pory mam znowu spokój. ![]() To czekam na to "chwalenie się"! ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja uwielbiałam przewroty
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
A ja przez całą podstawówkę robiłam przewroty w przód i w tył na 5
![]() A teraz, kiedy moja kondycja jest OK i regularnie ćwiczę, na samą myśl o przewrocie albo skoku przez kozła robi mi się trochę słabo i pocą się dłonie... Nawet nie mam zamiaru próbować ("fikam" sobie tylko w wodzie, bo mnie to zwolnione tempo jakos uspokaja). Czy z takich wuefowych ćwiczeń się przypadkiem nie wyrasta? Ja w ogóle nie pamiętam gimnastyki z liceum, mieliśmy chyba tylko gry zespołowe i siłownię. Może powyżej któregoś roku życia już się nie powinno robić przewrotów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
PS: Ewka.mnk, ale masz ładne świąteczne dekoracje w avatarku - od razu się cieplej na duszy robi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Dzieki Midi, inni mają Mikołaje, a ja za choinkę robię.
![]()
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Be oneself, nie żartuję
![]() ![]() Salto do wody?! Jak uwielbiam pływać - tak tego sobie nie wyobrażam, dreszcz.. Ogólnie lubie takie akrobatyczne rzeczy, właśnie dodając mostek ze stania czy leżenia. Dobre na ręce ![]() Te schorzenia błędnika brzmią jeszcze bardziej przerażająco niż utraty oddechu! Rany! Dziewczyny, podziwiam, że jakoś przez to przebrnęłyście.
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Jak to dobrze wiedzieć, że nie tylko ja panicznie boję się przewrotów. I wszystkich innych ćwiczeń wykonywanych do góry nogami też się boję... Ogólnie nigdy nie lubiłam wuefu, zawsze się go bałam, zawsze psuł mi śrenią na koniec roku... Raz miałam średnią 5,7 - same szóstki i 3 z wuefu... Teraz od dwóch lat nie ćwiczę na wuefie i się zastanawiam czy w drugim półroczu jednak nie zacząć ćwiczyć. Bo jestem sztywna, a na wuefie poza tymi strasznymi ćwiczeniami jest ogólnie fajnie
![]()
Ze wszystkich rzeczy, które kiedykolwiek utraciła, najbardziej żal jej było rozumu... Gdzieśtam czeka na nią Książe w lazurowoniebieskich kalesonach... kiedyś ją znajdzie. Bo ona nie szuka. Nie teraz. Nie... nie teraz... She walks on the boulevard of broken dreams. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Myślę, ze jesli z nauczycielem na spokojnie sie pogoda, to zrozumie
![]() ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Inch, wiem, że to nie miejsce na takie pytania, ale... to TY?? (mam na myśli avatar)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
A mi sie zdaje, ze to nie inch w tym avatarku. Ale moze sie myle??
![]()
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:32.