Czy mycie i maseczki szkodzą włosą? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-11-18, 10:01   #1
k0chana
Raczkowanie

Czy mycie i maseczki szkodzą włosą?

Myje wlosy raz/dwa razy dziennie i przy każdym myciu stosuje maseczki... Czy to może mi zaszkodzić? Wydaje mi się, że tylko one przytrzymują jeszcze moję włosy przy życiu Codzinenne susze je suszarnką i codziennie prostuje i w dodatku farbuje co 6 tyg...;/ ale inaczej nie darady bo natura nie obrarzyła mnie ślicznymi włoskami

Wracając do maseczek...macie jakaś wiedze na temat: czy codzienne ich stosowanie moze zaszkodzić...i czy lepiej używać tej samej maski czy tak na zmiane

z góry dziekuje ;*
k0chana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-18, 12:34   #2
Emilcia_1616
Zakorzenienie

Dot.: Czy mycie i maseczki szkodzą włosą?

raz to jeszcze rozumiem ale dwa razy to juz chyba przesada!! co do maseczek to wiadomo ze lepiej je jednak zmieniac i radze nie stosowac ich tak czesto jak robisz to Ty, bo zbytnio sie przeciaza. Daj im troche odpoczac ale jesli juz musisz to moze jakas lekka odzywka na chwile? wiem cos o Tym bo jeszcze niedawno prostowalam i suszylam wlosy codziennie i teraz nie moge ich doprowadzic do normalnego stanu niczym! teraz prostuje wlosy tylko w weekend i myje i susze co drugi dzien mam nadzieje ze wkoncu zaczna lepiej wygladac
Stary 2007-11-18, 12:37   #3
Gosicaa
Raczkowanie

mycie dwa razy dziennie?? :O
czemu aż tak często ?

Nie mów mi jak mam żyć bo nie będziesz za mnie umierać.

Gosicaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-18, 14:29   #4
Soft
Wtajemniczenie

mozesz sobie zaszkodzić. Co za duzo to tez nie zdrowo. Nie mozna stosowac maseczek codziennie a Ty piszesz jeszcze ze czasem myjesz 2 razy dziennie włoski Kup sobie dobrą odzywke i jakis preparat ktory regenruje i zarazem nadaje sie do stylizacji włosów- będzie Ci latwiej je ukladac i przy okazji sie troche odzywią. Maseczke powinno sie stosowac gora 2-3 razy w tygodniu, ale najlepiej raz. Odzywke mozna stosowac codziennie.

Wymiana
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=43332094 #post43332094
Soft jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-18, 14:30   #5
K@sieńka
Zadomowienie

GG do K@sieńka

A może to własnie przez te maskę Po prostu obciaza Ci włosy i musisz je czesto myć
K@sieńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-18, 17:04   #6
asiulka123
Zakorzenienie

Ja słyszałam, że maskę należy używać co piąte mycie włosów. A mycie włosów 2 razy dziennie na pewno szkodzi

asiulka123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-18, 19:23   #7
k0chana
Raczkowanie

ehh tylko ze po samej odżywce nie mam tak ładnych włosów...tylko w ten dzien co nakładam maseczke włosy są wyjściowe
ale warto wiedziec...postaram się ograniczyć ich nakłądanie...

A co do mycia dwa razy dziennie...to gdy rano myje włosy to są cały dzien swierze...ale jak umyje wieczorem (w dni nauki szkolnej) to popołudniu i na wieczór juz są tłuste;/ wiec jak chcę gdzies wyjsc...nie ma wyjscia...myszę umyć.

Sądzicie że to przez te maseczki włosy mi tak wypadają ostatnio...??
Stary 2007-11-18, 19:35   #8
TheCuteOne
Zadomowienie

jakich konkretnie kosmetyków do włosów używasz?

Mycie dwa razdy dziennie może szkodzić, a przede wszystkim jest to chyba bardzo męczące.

Podaj liste kosmetyków
Stary 2007-11-19, 09:24   #9
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Maseczek nie używa się codziennie, a tym bardziej dwa razy dziennie. Są to kosmetyki o wiele silniejsze niż odzywka czy balsam i na pewno obciąży Ci włosy. Poza tym w ten sposób Twoje włosy nie wezmą z maseczki tych wszystkich odżywczych składników, bo mają ich już nadto, a jedynym efektem może być obciążenie włosów.

Co do mycia - raz dziennie OK, ale też niezbyt agresywnym szamponem. Jeśli musisz myć głowę 2 razy dziennie np. z powodu łojotoku, to radzę wizytę u lekarza i walkę z tym problemem, bo to zdecydowanie za często. Nie lepiej myć włosy rano, a na wieczór jakoś je upiąć/ułożyć?

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-19, 15:53   #10
k0chana
Raczkowanie

Maseczki: nivea hair care Regeneracja i wygładzanie
pantene pro-v pełna kontrola maska nawilżająca

po umyciu, żeby je rozczesać: nivea hair care balsam prostyjący do włosów

odżywki: nivea hair cale odżywka prostująca

a szampony to różne...nie znalazłam żadnego dobrego który by wygładzał moje wlosy bo się nadmiernie puszą...nie są gładkie a w dodatku wyglądają zawsze na "nie świerze" dlatego tak często myje...

Teraz sobie zamierzam kupić WAXA albo nafte kosmetyczna...tylko nie zdecydowałam sie co najpierw...jak zregeneruje moje włosy może wtedy będe mogła zrezygnować z suszarki, prostownicy i tych masek...skoro one mi szkodzą...;/

Aggie125 - no nie zawsze się da umyc rano...(szkoła) mówisz "niezbyt agresywnym szamponem" może masz konkretnie jakiś na myśli, żeby mi polecić...??
Stary 2007-11-19, 16:06   #11
Soft
Wtajemniczenie

Zaopatrz sie w dobrą odzywke - np absolut repair, jesli pozwała na to twoj budżet. jesli wolisz cos tanszego to najnowsza seria pantene restoratives jest naprawde dobra, sprobuj tej odzywki i maseczki. Katując tak włoski naprawde im nie pomagasz. Daj im troche odpocząc od tych maseczek i częstego mycia.

Wymiana

Edytowane przez Soft
Czas edycji: 2007-11-19 o 16:07 Powód: błąd
Stary 2007-11-19, 16:18   #12
TheCuteOne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez k0chana Pokaż wiadomość
Maseczki: nivea hair care Regeneracja i wygładzanie
pantene pro-v pełna kontrola maska nawilżająca

po umyciu, żeby je rozczesać: nivea hair care balsam prostyjący do włosów

odżywki: nivea hair cale odżywka prostująca

a szampony to różne...nie znalazłam żadnego dobrego który by wygładzał moje wlosy bo się nadmiernie puszą...nie są gładkie a w dodatku wyglądają zawsze na "nie świerze" dlatego tak często myje...

Teraz sobie zamierzam kupić WAXA albo nafte kosmetyczna...tylko nie zdecydowałam sie co najpierw...jak zregeneruje moje włosy może wtedy będe mogła zrezygnować z suszarki, prostownicy i tych masek...skoro one mi szkodzą...;/

Aggie125 - no nie zawsze się da umyc rano...(szkoła) mówisz "niezbyt agresywnym szamponem" może masz konkretnie jakiś na myśli, żeby mi polecić...??
Takie mycie dwa razdy dziennie bardzo pobudza gruczoły łojowe, no i dajesz tyle odżywek, że wcale nie dziwie się że włosy są przeciążone.
Ja na Twoim miejscu nie kupowałabym tych wszystkich sklepowych kosmetyków, tylko fryzjerską odżywke i spray zabezpieczający włosy przed negatywnymi skutkami prostowania.
Do tłustych włosów, dobry jest też delikatny szampon dla dzieci bez SLSów. Nie będzie się pienił, ale niektóre wręcz zdzierają z włosów brud, a przy tym nie podrażniają tak skóry głowy

Jeżeli chodzi o przetłuszczanie, to dobre efekty daje też płukanie w ziołach np. pokrzywa.
Stary 2007-11-19, 20:12   #13
k0chana
Raczkowanie

A gdzie można sie zaopatrzyc we fryzjerskie kosmetyki?? Podejrzewam ze w salonach fryzjerskich...ale nie wiem czy we wszystkich??
absolut repair- w jakiej jest cenie..??

Mi nie przeszkadza, to że one sie tak szybko przetłuszczają, narazie pierwsze co z nimi musze zrobic to je jakoś odżywić
ciesze sie ze trafiłam wkoncu na to forum, bo zawsze kupowałam kosmetyki na chybił-trafił, i zwykle nie byłam zadowolona z zakupu...a tutaj możemy sobie nawzajem radzic
Stary 2007-11-19, 20:53   #14
Soft
Wtajemniczenie

Cytat:
A gdzie można sie zaopatrzyc we fryzjerskie kosmetyki?? Podejrzewam ze w salonach fryzjerskich...ale nie wiem czy we wszystkich??
absolut repair- w jakiej jest cenie..??

Mi nie przeszkadza, to że one sie tak szybko przetłuszczają, narazie pierwsze co z nimi musze zrobic to je jakoś odżywić
ciesze sie ze trafiłam wkoncu na to forum, bo zawsze kupowałam kosmetyki na chybił-trafił, i zwykle nie byłam zadowolona z zakupu...a tutaj możemy sobie nawzajem radzic
Kosmetyki profesjonalne kupisz oczywiście w salonie ale tam jest duzo drozej bo salon zarabia jeszcze sporo na ich sprzedazy
Tak więc kup na allegro:
- za odżywke absolut repair 750ml zaplacisz 70pare zł
- za standardową pojemność tzn sprzedawana dla konusmentów ) 150ml zaplacisz 30pare zł.
tak więc opłaca sie kupic bardziej 750ml bo jak myjesz wlosy codziennie to 150ml na dlugo Ci nie starczy
W pojemności 750ml tej odzywki nie kupisz w salonie bo jest to pojemnosc ktora jest przeznaczona dla salonów, nie dla normalnych konusmetów, ale oczywiscie hurtownie na allegro sprzedają takze te pojemnosci cena moze nie jest niska ale odzywka jest swietna, zreszta to bardzo popularna seria i uwielbiana przez wiele wizazanek...jest nawet odzielny watek dla seri "Absolut repair". Jest to seria do włosów bardzo uwrazilwionych roznymi zabiegami ,czyli do takich jak Twoje
Błędem jest właśnie dobieranie kosmetyków do włosów na podstawie reklam itp czy tak jak piszesz "na chybił trafił". Powinno sie je dobierac starannie do swojego typu włosów w przeciwnym wypadku tylko im zaszkodzisz zamiast pomoc, trzeba pamietac ze odzywki, maski itp itd to chemia. Jakie masz wlasciwie wloski?Oprocz tego ze szybko przetluszczające sie?

Wymiana

Edytowane przez Soft
Czas edycji: 2007-11-19 o 20:55 Powód: błąd sie wkradł
Stary 2007-11-19, 21:06   #15
k0chana
Raczkowanie

Soft-dzieki za informacje

Mam wlosy puszące sie i podatne na kręcenie ;/ i długie...za łopadki, boje sie dużo ściąć bo wtedy sa kompletnie nie do ułożenia
moim marzeniem jest żeby były one gładkie i sypkie
zazdrosze dziewczyną, które mają wlaśnie takie włosy

Dzisiaj nie zalożyłam maseczki <postęp> i nie suszylam włosów suszarka ;]
ale jest beznadziejnie...tak brzydko mi się podwinęły, że jutro je calutkie będe musiała prostować prostownicą...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-11-19, 21:17   #16
Soft
Wtajemniczenie

to moze zamiast zrezygnowac z suszarki zrezygnuj z prostownicy. Jeśli twoje włosy są podatne na układanie i prostowanie, czyli nie meczysz sie godzine zeby je wyprostowac, kup sobie kwadratowa szczotke...porządny fluid/mleczko wygładzające i prostuj je za pomoca suszarki i tej szczotki.
Cienkie czy grube masz wlosy?

Wymiana
Stary 2007-11-19, 21:26   #17
k0chana
Raczkowanie

Daje rade je wyprostować za pomoca grzebienia i suszarki..ale nie zawsze...nie wiem od czego to zależy...
Moze ta kwadratowa szczotka więcej by dała...tylko za bardzo nie wiem o jaką szczotke Ci chodzi...
Grubość włosa..pośrednia...cieńki e nie są napewno
Stary 2007-11-19, 22:11   #18
Soft
Wtajemniczenie

Cytat:
Daje rade je wyprostować za pomoca grzebienia i suszarki..ale nie zawsze...nie wiem od czego to zależy...
Moze ta kwadratowa szczotka więcej by dała...tylko za bardzo nie wiem o jaką szczotke Ci chodzi...
Grubość włosa..pośrednia...cieńki e nie są napewno
Włosy też mają swoje "złe dni". Moje z natury gładkie i śliskie włosy tez mają dni ze sie puszą niemiłosiernie i nic wtedy nie moge poradzić;-)..jak tylko je związac;-)

Ta kwadratową szczotką zawsze prostowała mi pani fryzjerka włosy. Nie moglam nigdzie znaleźc zdjęcia takiej szczotki. Hmm jest ona poprostu płaska i prostokatna napewno taka widzialas w sklepie jak nie bedzieisz widziec jaka to jutro zrobie ci fotke swojej. Jesli twoje wloski sa podatne to taka szczotka i suszarka plus kosmetyk wyglazdający ( ale raczej profesjonalny te sklepowe nie sa najlepsze ) napewno dałyby rade je wyprostować

Wymiana
Stary 2007-11-20, 14:17   #19
Dinulka
Zakorzenienie

podepnę się
myję włosy codziennie (chyba, że nie wychodzę z domu ) i praktycznie po każdym myciu nakładam na nie balsam do spłukiwania. on też jest tak obciążający jak maski?
Dodam, ze wlosy szybko się przetłuszczają, oklapnięte są ciągle etc.
Dinulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-11-20, 14:59   #20
Soft
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dinulka Pokaż wiadomość
podepnę się
myję włosy codziennie (chyba, że nie wychodzę z domu ) i praktycznie po każdym myciu nakładam na nie balsam do spłukiwania. on też jest tak obciążający jak maski?
Dodam, ze wlosy szybko się przetłuszczają, oklapnięte są ciągle etc.
ja także myje włoski codziennie i takze mi sie szybko przetluszczają. Stosuje codziennie odzywki itd. Balsam czy odzywka tez moze obciążyc włoski jesli jest źle dobrana do rodzaju włosów. Ostatnio jestem zachwycona seria Restopratives. Mam odzywke i maske....oba produkty nakładam swobodnie od skory głowy i nie obciąząja mi ani troche włosów. Natomiast np Gliss Kur czy Elseve często obciązały jesli nałozyłam od skory głowy.

Wymiana
Stary 2007-11-20, 17:03   #21
Dinulka
Zakorzenienie

własnie Gliss Kura używam ale nie nakładam dokładnie od skóry ;>
Dinulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-20, 20:11   #22
k0chana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Soft Pokaż wiadomość
Włosy też mają swoje "złe dni". Moje z natury gładkie i śliskie włosy tez mają dni ze sie puszą niemiłosiernie i nic wtedy nie moge poradzić;-)..jak tylko je związac;-)

Ta kwadratową szczotką zawsze prostowała mi pani fryzjerka włosy. Nie moglam nigdzie znaleźc zdjęcia takiej szczotki. Hmm jest ona poprostu płaska i prostokatna napewno taka widzialas w sklepie jak nie bedzieisz widziec jaka to jutro zrobie ci fotke swojej. Jesli twoje wloski sa podatne to taka szczotka i suszarka plus kosmetyk wyglazdający ( ale raczej profesjonalny te sklepowe nie sa najlepsze ) napewno dałyby rade je wyprostować

Nie moge sobie wyobrazić tej szczotki...jak byś mogla to zrob to zdjecie one mi sie wyprostuja napewno ladnie...i beda ladne dopoki nie przejde sie po dworze...i nie wsiade do autobusu pelnego pary wodnej
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości