Alternatywa dla wieczoru wigilijnego - imprezy, spotkania, pomysły - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-12-07, 16:01   #1
xooox
Raczkowanie

Alternatywa dla wieczoru wigilijnego - imprezy, spotkania, pomysły

Czy w Waszych miastach dzieje sie cos w Wigilie? Jaks alternatywa dla wieczoru spedzonego z rodzina, wiecie cos? Chodzi o jakies wystawy, imprezy itp. Interesuje mnie zwlaszcza Trojmiasto i okolice, moze mozecie cos polecic osobie ktora nie obchodzi swiat, jest obcokrajowcem i chcialaby cos porobic. Wszelkie pomysly, rowniez te nietypowe, mile widziane. Ktos mnie spytal o to, a ja jestem w kropce, bo nawet glupie centra handlowe sa czynne maks do 15.
xooox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-07, 16:09   #2
Veredise
Zakorzenienie

Dot.: ALternatywa dla wieczoru wigilijengo - imprezy, spotkania, pomysły

Cytat:
Napisane przez xooox Pokaż wiadomość
bo nawet glupie centra handlowe sa czynne maks do 15.
No sorry Ci ludzie, którzy tam pracują też chcą spędzić święta z rodziną, a nie siedzieć w pracy, bo się może trafić ktoś, kto Wigilii nie obchodzi.

Raczej wszystko będzie zamknięte. Tak samo 25-go grudnia. 26-go są kina otwarte z tego co wiem.

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-07, 16:22   #3
201607211025
Konto usunięte

Ja byłam na imprezie w Wielkanoc, ale w Wigilię raczej nic się nie dzieje ciekawego, bo to bardziej rodzinny czas.
201607211025 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-07, 16:28   #4
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Zapros obcokrajowca do siebie na kolacje. Cos ciekawego zrobi, pozna tradycje innego kraju.
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-07, 16:31   #5
shiava
Zadomowienie

My juz standardowo co roku szukamy ofert wyjazdowych na wigilie. Przeraza nas ten szal swiateczny, gotowanie, sprzatanie itd. Nie jezdzimy do rodziny, po prostu pakuje sie z mezem i jedziemy do jakiegos hotelu w gorach Bardzo duzo hoteli ma takie pakiety swiateczne z kolacja wigilijna, sniadaniem bozonarodzeniowym, prezentami, kuligiem itd.
Raz pamietam wykupilismy sama kolacje wigilijna w hotelu w naszym miescie - opcja bez wyjazdu z miasta.
Takze polecam rozejrzec sie po grouponach, mozna znalezc ciekawe opcje.
Ale to jednak kolacja czy wyjazd swiateczny a nie wystawy czy imprezy.
shiava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-07, 16:32   #6
Osleidis
Rozeznanie

W Sopocie sie znajda jakies imprezy w Wigilię, np w Sfinksie700
Osleidis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-07, 17:55   #7
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Veredise Pokaż wiadomość
No sorry Ci ludzie, którzy tam pracują też chcą spędzić święta z rodziną, a nie siedzieć w pracy, bo się może trafić ktoś, kto Wigilii nie obchodzi.

Raczej wszystko będzie zamknięte. Tak samo 25-go grudnia. 26-go są kina otwarte z tego co wiem.
Wigilia jest dniem pracującym a 25 i 26 nie. Czyli nawet powinno być odwrotnie Tyle że 25 i 26 już często puby są czynne. W wigilię nie wydaje mi się żeby wszystko było zamknięte na cztery spusty.

Zobaczcie np. tutaj, sprzed dwóch lat w Katowicach:
http://www.dziennikzachodni.pl/artyk...kali,id,t.html

Trochę zmienione godziny otwarcia i tyle.
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-12-07, 17:57   #8
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
Wigilia jest dniem pracującym a 25 i 26 nie. Czyli nawet powinno być odwrotnie Tyle że 25 i 26 już często puby są czynne. W wigilię nie wydaje mi się żeby wszystko było zamknięte na cztery spusty.

Zobaczcie np. tutaj, sprzed dwóch lat w Katowicach:
http://www.dziennikzachodni.pl/artyk...kali,id,t.html

Trochę zmienione godziny otwarcia i tyle.
Jest pracującym tak samo jak Sylwester. Ale godziny pracy są w większości miejsc skrócone i moim zdaniem to dobrze. A 25 i 26 to dni ustawowo wolne od pracy. Puby i restauracje 25? Nie wiem, ale chyba nie. Prędzej 26.

Stary 2015-12-07, 18:01   #9
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Jest pracującym tak samo jak Sylwester. Ale godziny pracy są w większości miejsc skrócone i moim zdaniem to dobrze. A 25 i 26 to dni ustawowo wolne od pracy. Puby i restauracje 25? Nie wiem, ale chyba nie. Prędzej 26.
Zobacz nawet w tym co podlinkowałam. Czynne przez wszystkie trzy dni. W wigilię od 21, w I i II święto od 17.

Z sylwestrem też... bo jednak tam gdzie są imprezy zorganizowane oprócz bawiących się są też pracownicy

Mnie się w tym roku udało bo mam wigilię wolną za 26.12. przypadające w sobotę; ale rok temu był problem bo miałam iść do pracy. Uratowało mnie to że kontrahenci byli zamiejscowi i nie wyrazili chęci pracy w wigilię ale sama będąc dzień wcześniej długo w pracy w wigilię miałam kilkaset kilometrów do zrobienia... gdybym pracowała to chyba bym olała i przyjechała do domu dopiero w pierwsze święto.
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-07, 18:46   #10
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
Zobacz nawet w tym co podlinkowałam. Czynne przez wszystkie trzy dni. W wigilię od 21, w I i II święto od 17.
No ale to jednak mniejszość, nie większość, prawda? Stacje benzynowe też są otwarte. O niektóre apteki. Ale to ciągle wyjątek od reguły.

Sylwester to jednak co innego, bo to nie jest święto rodzinne, ale bardziej imprezowe - więc to, że knajpy są otwarte mnie nie dziwi.

Ja mam w Wigilię zawsze wolne (uczelnia), ale moja mama pracowała w banku i zawsze przychodziła wcześniej niż w normalny dzień - np. o 14.00 a nie o 18.00. Oczywiście za pozwoleniem przełożonego.

Poza tym w moim pierwszym poście tutaj odniosłam się do tego, że "nawet głupie centra handlowe" są zamknięte. Moim zdaniem to bardzo dobrze.

Edytowane przez Veredise
Czas edycji: 2015-12-07 o 18:47
Stary 2015-12-07, 18:50   #11
_Mia
Zakorzenienie

Cytat:
O panie, po co zaraz ten atak i wywracanie oczami? Gość nie obchodzi Wigilii, jak wiele innych osób. Nawet wierzący czasem szukają alternatywnych planów na Święta będąc daleko od rodziny. Też mi grzech, że śmiał zapytać...
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-07, 18:54   #12
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Mia Pokaż wiadomość
O panie, po co zaraz ten atak i wywracanie oczami? Gość nie obchodzi Wigilii, jak wiele innych osób. Nawet wierzący czasem szukają alternatywnych planów na Święta będąc daleko od rodziny. Też mi grzech, że śmiał zapytać...
Przecież nie wywracam oczami, bo śmiał zapytać. Tylko na uwagę, że nawet centra handlowe zamknięte. Ola Boga!
Jak nie obchodzi Wigilii, to niech posiedzi w domu z książką. Albo pójdzie na spacer. Nie zna innej rozrywki niż łażenie po galerii?

Stary 2015-12-07, 19:03   #13
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Albo niech spędzi jak każdy inny wieczór, kiedy gdzieś nie wybywa.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-07, 19:09   #14
Elfir
Zakorzenienie

Dot.: Alternatywa dla wieczoru wigilijnego - imprezy, spotkania, pomysły

Myśmy znajomego ze Stanów zaprosili na Wigilię.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-07, 20:24   #15
_ema_
Zakorzenienie

Szukanie problemu na siłę.
Niech znajomy posiedzi jeden wieczór z piwkiem przed TV, albo poczyta książkę, a po świętach niech idzie na imprezę / zwiedzanie. Ludzie też chcą spędzić święta w domu, nie w pracy. A znajomy chyba nie spędza każdego wieczoru poza domem i świat się nie zawali, jak wyjdzie się pobawić nie 24, ale 27?
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-07, 20:35   #16
dacn
Zakorzenienie

Puby są w Wigilię oczywiście otwarte.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-07, 22:40   #17
201705250955
Konto usunięte

Jak nie chce siedzieć samotnie w ten dzień to niech doda ogłoszenie, że szuka towarzystwa (i niekoniecznie damskiego). Gwarantuję, że nie tylko on będzie siedział sam, a skoro to dla niego problem, to niech sobie znajdzie kogoś do pary :P

Po przeczytaniu tematu myślałam, że autorka szuka alternatywy spędzenia kolacji wigilijnej w perspektywie jakiegoś wolontariatu czy coś, a tu rozczarowanie
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-08, 00:15   #18
Calla001
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Jak nie chce siedzieć samotnie w ten dzień to niech doda ogłoszenie, że szuka towarzystwa (i niekoniecznie damskiego). Gwarantuję, że nie tylko on będzie siedział sam, a skoro to dla niego problem, to niech sobie znajdzie kogoś do pary :P
wydaje mi się, że jeśli ktoś nie obchodzi świąt, to ten dzień powinien być jak każdy inny. i takie wymyślanie, że w ten akurat dzień niczym nieszczególny nie chce się być samemu jest dla mnie dziwne..

aczkolwiek fakt. na pewno znajdzie się jeszcze ktoś kto świąt katolickich nie obchodzi
Calla001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-08, 02:39   #19
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Calla001 Pokaż wiadomość
wydaje mi się, że jeśli ktoś nie obchodzi świąt, to ten dzień powinien być jak każdy inny. i takie wymyślanie, że w ten akurat dzień niczym nieszczególny nie chce się być samemu jest dla mnie dziwne..

aczkolwiek fakt. na pewno znajdzie się jeszcze ktoś kto świąt katolickich nie obchodzi
Autorka pisze, że obcokrajowiec 'chciałby coś porobić' :P
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-12-08, 05:10   #20
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Wiem, że w Gdańsku kilka pubów coś tam organizuje.

Kurza blaszka, chyba się starzeję. Kiedyś lubiłam Boże Narodzenie (jako dzieciak). Teraz nie przepadam. W tym roku jestem tak zmęczona i sfrustrowana, że najchętniej w wigilię zostałabym w domu z kubełkiem KFC i drugim sezonem American Horror Story. Absolutnie nie mam chęci świętować. I jeszcze uszka mi kazali robić. Ja nie wiem, ze oni się nie boją, że z moimi umiejętnościami kulinarnymi ich potruję

Ech....no nic. Trzeba będzie zaopatrzyć się w uśmiech, cierpliwość i tolerancję (osobliwie dla Zarazy) i iść na tę wigilię. Tylko te cholerne uszka! Żesz! No ale noce są długie, poranki piękne.

Zaraz! Przecież gdzieś chyba jest catering, gdzie można zamówić te piep...... uszka? I przedstawić jako swoje dzieło, co nie?

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-08, 08:11   #21
xooox
Raczkowanie

Dzieki za odpowiedzi, w razie chcialby ktos cos dorzucic to bede zobowiazana. Chodzi o to, ze on w Trojmiescie bedzie trzy dni tylko, wlasnie od wigilii rano i chcial maksymalnie "zapchac" ten czas, zeby nie marnowac cennych chwil w pieknym miescie:P Janse ze wieczor z ksiazka jest alternatywa, ale czy nie mozna sprawdzic i popytac o inne mozliwosci? A nuz ktos o czyms wie.
xooox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-08, 08:33   #22
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Dzieki za odpowiedzi, w razie chcialby ktos cos dorzucic to bede zobowiazana. Chodzi o to, ze on w Trojmiescie bedzie trzy dni tylko, wlasnie od wigilii rano i chcial maksymalnie "zapchac" ten czas, zeby nie marnowac cennych chwil w pieknym miescie:P Janse ze wieczor z ksiazka jest alternatywa, ale czy nie mozna sprawdzic i popytac o inne mozliwosci? A nuz ktos o czyms wie.
Czemu przyjeżdża akurat w tym terminie, gdzie jakby jednak nie było większość Polaków spędza rodzinne święta w domu?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-08, 09:26   #23
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość

Kurza blaszka, chyba się starzeję. Kiedyś lubiłam Boże Narodzenie (jako dzieciak). Teraz nie przepadam. W tym roku jestem tak zmęczona i sfrustrowana, że najchętniej w wigilię zostałabym w domu z kubełkiem KFC i drugim sezonem American Horror Story. Absolutnie nie mam chęci świętować. I jeszcze uszka mi kazali robić. Ja nie wiem, ze oni się nie boją, że z moimi umiejętnościami kulinarnymi ich potruję

Ech....no nic. Trzeba będzie zaopatrzyć się w uśmiech, cierpliwość i tolerancję (osobliwie dla Zarazy) i iść na tę wigilię. Tylko te cholerne uszka! Żesz! No ale noce są długie, poranki piękne.

Zaraz! Przecież gdzieś chyba jest catering, gdzie można zamówić te piep...... uszka? I przedstawić jako swoje dzieło, co nie?

witamy w gronie "najbardziej-wyświechtanych-haseł-świątecznych"
inne gimbo-synonimy twoich słów to
"z pizzą i Plotkarą"
"z czipsami i minionkami"
bądź z inną niezdrową przekąską+serialem

jak wiemy mamy w Polsce prawo Katoriatu i zostałabyś publicznie powieszona za nieobchodzenie Wigilii, tak samo jak za wypuszczenie się w miejsce publiczne bez męża.

zatem faktycznie jest to absolutnie niedozwolone i niemożliwe aby dorosły człowiek mógł spędzić tak święta jak sobie tego życzysz, bo jest to absolutnie nieorganizowalne i pozostaje tylko sapać w sieci.
poza tym KAZALI ci robić uszka. KAZALI. łotefak...

*rok temu powiedziałam rodzicom że idziemy do rodziny męża, a on swojej rodzinie że idziemy do mojej. zostaliśmy z butelką wina w łóżku. nie pamiętam co to były za święta*
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-08, 09:47   #24
201607121236
Konto usunięte

O
Cytat:
Czy w Waszych miastach dzieje sie cos w Wigilie? Jaks alternatywa dla wieczoru spedzonego z rodzina, wiecie cos? Chodzi o jakies wystawy, imprezy itp. Interesuje mnie zwlaszcza Trojmiasto i okolice, moze mozecie cos polecic osobie ktora nie obchodzi swiat, jest obcokrajowcem i chcialaby cos porobic. Wszelkie pomysly, rowniez te nietypowe, mile widziane. Ktos mnie spytal o to, a ja jestem w kropce, bo nawet glupie centra handlowe sa czynne maks do 15.

Co za głupie ludzie muszą pracować w tych centrach. Jak oni śmią chcieć mieć wolne w święta. Niepojęte
201607121236 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-08, 12:38   #25
viki1988
Zakorzenienie

Wbrew temu co większość wątku twierdzi wszelkie puby w okresie wigilijo-bożonarodzeniowym zwykle są pootwierane , mają wtedy jeden z lepszych obrotów w roku, jak chcecie mieć pewność że będzie miejsce to lepiej rezerwacje zrobić

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
jak wiemy mamy w Polsce prawo Katoriatu i zostałabyś publicznie powieszona za nieobchodzenie Wigilii, tak samo jak za wypuszczenie się w miejsce publiczne bez męża.
Uważaj, jeszcze zostało 3,5 roku kadencji PiS, nie wiadomo jak to się skończy
Stary 2015-12-08, 13:38   #26
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość

Ja nie cierpię Wigilii. Trudno mi nawet wyrazić jak bardzo. Głównie dlatego, że co roku mi ją pewna osoba zatruwa.
W sumie marzy mi się, żeby któregoś roku wyjechać na święta gdzieś w góry i mieć żale tej osoby w d...
Raz gdy byłam w LO miałam fajną Wigilię. Z powodu wypadku samochodowego byłam sama i wszystko sama organizowałam i robiłam, zjechali się dopiero na kolację. Nikt mi nie marudził

Mi w tym roku przypadło pieczenie ciast. Akurat lubię, więc spoko.
Na szczęście u mnie się robi grzybową, nie barszcz.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-08, 13:50   #27
szarri
Wtajemniczenie

W wigilię galerie (i sztuki, i handlowe) raczej pozamykane wieczorem, ale przynajmniej część barów i klubów będzie pewnie otwarta.

Nielubiącym obchodzenia świąt polecam naszą opcję sprzed dwóch lat - zostaliśmy we dwoje w domu i było bardzo świątecznie: http://prntscr.com/9bqcsm.
szarri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-12-08, 13:50   #28
kaledonia
zielony stworek

My święta traktujemy jak wakacje, odpoczynek itp i dlatego nieźle się wkurzyliśmy, zwłaszcza ja jak w zeszłym roku teściowa i moi rodzice nas zaprosili na święta, a skończyło się na tym, że w Wigilię sami zasuwaliśmy w kuchni, bo rodzinka zaniemogła.
Jakbym wiedziała, że to taka szopka z tym gotowaniem (bo następnego dnia ozdrowienie) ma być to byśmy zamówili wcześniej catering, a tak było za późno. Byliśmy tak padnięci, że po Wigilii padłam i nie poszłam na Pasterkę (a to akurat lubię, śpiewanie kolęd itp).

Cytat:
*rok temu powiedziałam rodzicom że idziemy do rodziny męża, a on swojej rodzinie że idziemy do mojej. zostaliśmy z butelką wina w łóżku. nie pamiętam co to były za święta*
Super pomysł.

Nie jedziemy do rodziny i oni wiedząc o naszych planach strzelają focha, bo jak to tak.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-08, 14:28   #29
201604181004
Konto usunięte

Ja zamowilam catering/garmaz
Palcem nie kiwnr w kuchni. Organizuje wigilie dla calych rodzin w tym toku. Z obu stron. Odwale sobie piekne swiateczne pazurki i odbiore gotowe zarcie. I skupie sie ba dekoracjach xd dekoracje sa majwazniejsze
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-08, 15:17   #30
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
witamy w gronie "najbardziej-wyświechtanych-haseł-świątecznych"
inne gimbo-synonimy twoich słów to
"z pizzą i Plotkarą"
"z czipsami i minionkami"
bądź z inną niezdrową przekąską+serialem

zatem faktycznie jest to absolutnie niedozwolone i niemożliwe aby dorosły człowiek mógł spędzić tak święta jak sobie tego życzysz, bo jest to absolutnie nieorganizowalne i pozostaje tylko sapać w sieci.
poza tym KAZALI ci robić uszka. KAZALI. łotefak...

Nadinterpretujesz trochę. Nie napisałam nic o publicznym wyklęciu, prawie Katoriatu itp. Zamiast kubełka mogą być kanapki a AHS jest niekonieczna. Po prostu jestem zbyt zmęczona by cieszyć się spotkaniem wigilijnym.
Owszem, dorosły człowiek ma prawo spędzać wigilię tak, jak sobie chce. Jednak nie zawsze może. Czasem bierze się poprawkę na bliskich, dla których ta wigilia może się okazać ostatnią. Wtedy pozostaje tylko sobie posapać w sieci, choć naprawdę to niczego nie zmieni i tu prawaś

---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ----------

Cytat:
Ja zamowilam catering/garmaz
Palcem nie kiwnr w kuchni.
Możesz dać namiary na PW ( o ile nadal mieszkasz w Trójmieście)? Nie chce mi się w tym babrać i nie bardzo chcę ludzi potruć.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości