|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Pomoc w wyborze
Drodzy forumowicze.
Stoje przed wielkim dylematem czy podjac sie studiow tutaj , w HOlandii czy na UZ w Polsce. Sytuacja wyglada taka ze rozrywki nie mam za wiele tutaj w Holandii , ale nie jest dla mnie to glownym celem w zyciu . W Polsce mam duzo wiecej znajomych i dziewczyne, znajomi mijaja, dziewczyna tez potrafi minac . Dlatego zastanawiam sie co bym zyskal wyjezdzac do Polski na UZ a co stracil ? Poza tym zebyl bym w kraju za ktorym troche tesknie. Zostawil bym mame , mama chyba nie mozna sie sugerowac co ? No i stracil studia w Holandii, co prawda sa to studia ktore nie daja tytulu magistra, konczy sie na licencjacie . Jest to cos jakby wyzza szkola zawodowoa , poziom tez nie jest wysoki . na pewno duzooo nizszy od politechniki. I wydaje mi sie ze tez nizszy od UZ. Nauka tam polega na praktykce, teorii tez jest ale projektow tez duzo. Zastanawiam sie strasznie co robic, chyba podejme studia w Polsce. Ale dla kogo/czego bym to robil ? Dla ciekawszego zycia ? Mieszkania na swoim ? bede wtedy mieszkal na kawalerce w ZG. Do Holandii bede mogl jezzic pewnie raz w miesiacu , na wakacje praca w Holandii zeby sobie dorobic. Rowneiz zastanawia jaka szanse bym mial na prace wHolandii w zawodzie , na poziomie. Jaka ty bys podjal decyzje ? Edytowane przez trOnk12 Czas edycji: 2013-04-06 o 14:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomoc w wyborze
Zależy, co chcesz studiować. Jeśli kierunek, który Cię interesuje, ma wyższy poziom w PL, niż w NL, to myślę, że warto spróbować. Musisz sobie przekalkulować, co Ci się będzie bardziej opłacało. Z jednej strony, masz rodzinę na miejscu etc. z drugiej...być może wyższy poziom nauczania (nie wiem, zgaduję, nie studiowałam w NL) i przygodę życia, jaką jest samodzielne mieszkanie w innym kraju. Wszystko jest kwestią, czego oczekujesz, co Cię kręci. Obie opcje mają swoje plusy i minusy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Co do samodzielnego mieszkania to raczej byloby by to w Polsce. Wszystko przemawia za Polska jedynie szansa pracy w Holandii nie , prawdopodobnie byla by ona niska po powrocie z POlskim dyplomem. UZ nie cieszy sie wysokim poziomem, jest on napewno wyzszy od HBO tutaj. Szkol y w ktorej bym mial kontynuowac nauke . Lecz mimo tego prace po HBO ma sie tutaj zapewnina w kierunku elektrotechniki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Co do wymiany, nie istnieje taka mozliwosc, gdyz uczelnia nie wspolpracuje z uczelniami w Polsce. Czysto ze wzgledu na roznice w programach, jak wspomnialem bardziej praktyczny program ma uczelnia w Holandii.
Czy lepsza prace ? Wydaje mi sie ze lepsza pod tym wzgledem ze molbym odlozyc jakis kapital w Holandii i pozniej wrocic do Polski. NIe jestem pewny czy to bedzie lepsza praca , wiem ze bedzie to praca bardziej oplacalna odkladajac pieniazki i pozniej mnozac razy 4 ![]() istnieje mozliwosc podjecia praktyk iw 3 i czwartym roku studia razem na 1 semestr, ale to jest tak malo pewne i do tego najprawdopodobniej byla by to Warszawa gdzie koszty utrzymania i oplacania studiow przerosly by wszystko. Powiem tak , gdyby praca w Holandii byla by tak pewna jak praca po uczelni tutaj. BEz zastanowiania wrocilbym do Polski na studia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Musisz się zastanowić nad:
z kim chcesz spędzać czas, z dziewczyną, czy mamą? (bo rozumiem, że mama mieszka z Toba w Holandii, a dziewczyna w Polsce) czy kochasz swoją dziewczyną, czy chcesz z nią być? o pracy przed rozpoczęciem studiów nie myśl, bo gospodarka tak wariuje, że nie jesteś w stanie przewidzieć, co będzie za 5 lat. Generalnie, na zimno podsumowując: W Holandii masz mamę, licencjat w Polsce: mieszkanie, magistra, dziewczynę, znajomych - czyli wszystko, prawda? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Dziewczyne cenie ponad wszystko
![]() Magistra w Polsce mam , ale uczelnai jest na tyle nie pewna ze byc moze wkrotce stracic nawet status uniwersytetu ( jest to bardzo malo prawdopodobne, ale sa zachwiania ) . Co prawda mowia ze kiuernku techinczne sa na dobrym poziomie, rownaja sie z politechnika Wroclawska, ale ogolnie uniwersytet zielonogorski ma bardzo slaba renome. Dlatego tez nie wiem w jakiej pozycji bede na rynku pracy. MOwisz zeby tego nie brac pod uwage ? CO prawda , na ta chwile po studiach tutaj ma sie pewna prace w kierunku elektrotechnikii , ale mowisz ze nie ma co sie tym sugerowac ? ![]() Edytowane przez trOnk12 Czas edycji: 2013-04-08 o 16:47 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
To Ty musisz podjąć decyzję, kieruj się trochę uczuciami i sercem, gdzie się dobrze czujesz, gdzie czujesz, że jest twój dom. A co do wykształcenia i skończonej uczelni - to nie ma wpływu na stanowisko w pracy. Jak ktoś ma szczęście, to będzie zadowolony z miejsca pracy, będzie robił karierę, a inny po renomowanej uczelni może nie móc znaleźć pracy. Teraz w Polsce liczy się doświadczenie. W nowej pracy przeważnie to 80 % powodzenia, a skończony rodzaj uczelni - 20%. Tak więc tym się nie sugeruj. Ważne, że masz już tytuł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Z tym szczesciem i stanowiskiem pracy to roznie bywa . KOnczac tutaj uczelnie , prace mam zapewnione w zasadzie na 80 % , odrazu po skonczeniu uczelni. Natomiast z Polskim dyplomem byl bym naprawde w pozycji nie ciekawej na tyle ze kazdy z dyplomem z Holandii bylby ciekawszy z powodu takiego ze poprostu pracodawca wie czego moze oczekiwac od absolwenta uczelni.
Z dziewczyna postanowlismy w 90 % ( 10 % to tylko kwestia czasu, mamy 2 lata na decyzje , moze sie duzo zmienic ) studiowac tutaj . Zaczynam ja uczyc holenderskiego i chce przyjechac ona tutaj na studia. CO sadzicie o takim pomysle / ![]() P.S. Wiadomo ze moj dom to Polska. ale nie za wszelka cene chce tam mieszkac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:18.