Zatrucie jadem kiełbasianym? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2021-08-24, 16:44   #1
Anonimka1988
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2012-08
Wiadomości: 2 698

Zatrucie jadem kiełbasianym?


Witam,
Temat trochę śmieszny a trochę straszny, postanowiłam, że założę wątek bo co mi szkodzi. Otóż w sobotę zjadłam dwie łyżki kaszy bulgur z hummusem, papryką i oliwkami, opakowanie było nabrzuszone - wzdęte, ale mąż zawsze mówił, że to pewnie jakaś różnica ciśnień i nic takiego, więc skosztowałam te dwie łyżki i niestety produkt był bardzo kwaśny w smaku, taki gazowany, pachniał na ferment... termin był jeszcze dobry, produkt był tydzień w lodówce - wcześniej parę godzin w aucie gdy transportowaliśmy go ze sklepu, problem w tym , że ja trochę tego zjadłam.. resztę wyrzuciłam, ale teraz strasznie boję się zakażenia jadem kiełbasianym. Na internecie pisze, że produkty w szczelnych zamknięciach bez dostępu tlenu są na to szczególnie narażone. Zjadłam tego mało, ale jednak zjadłam. Od soboty wieczór źle się czuję na układzie pokarmowym - miałam lekką biegunkę, czuję osłabienie, bóle brzucha, ciągle mam mdłości.. Wzięłam węgiel, odrobinę pomógł, ale minimalnie. Ale najgorszy jest jednak ten strach, że faktycznie był tam ten jad, bo opakowanie /wieczko było wybrzuszone (wszędzie pisze, że to jest charakterystyczny objaw). Na razie mijają 72 godziny od zjedzenia, ja wciąż mam dolegliwości układu pokarmowego, ale najgorszy jest ten strach, że faktycznie się tym zatrułam. Podobno objawy mogą wystąpić nawet do dwóch tygodni od zarażenia. Chciałam prywatnie zrobić badania na tą toksynę, ale nigdzie w prywatnych laboratoriach nie wykonują , chyba jedynie w szpitalach. Nie wiem czy udać się do lekarza czy czekać, mąż się ze mnie śmieje a ja naprawdę się boję?
Anonimka1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-08-29, 02:23   #2
wredna_loszka
Rozeznanie
 
Avatar wredna_loszka
 
Zarejestrowany: 2021-08
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Wiadomości: 557
Dot.: Zatrucie jadem kiełbasianym?

Cytat:
Napisane przez Anonimka1988 Pokaż wiadomość
Witam,
Temat trochę śmieszny a trochę straszny, postanowiłam, że założę wątek bo co mi szkodzi. Otóż w sobotę zjadłam dwie łyżki kaszy bulgur z hummusem, papryką i oliwkami, opakowanie było nabrzuszone - wzdęte, ale mąż zawsze mówił, że to pewnie jakaś różnica ciśnień i nic takiego, więc skosztowałam te dwie łyżki i niestety produkt był bardzo kwaśny w smaku, taki gazowany, pachniał na ferment... termin był jeszcze dobry, produkt był tydzień w lodówce - wcześniej parę godzin w aucie gdy transportowaliśmy go ze sklepu, problem w tym , że ja trochę tego zjadłam.. resztę wyrzuciłam, ale teraz strasznie boję się zakażenia jadem kiełbasianym. Na internecie pisze, że produkty w szczelnych zamknięciach bez dostępu tlenu są na to szczególnie narażone. Zjadłam tego mało, ale jednak zjadłam. Od soboty wieczór źle się czuję na układzie pokarmowym - miałam lekką biegunkę, czuję osłabienie, bóle brzucha, ciągle mam mdłości.. Wzięłam węgiel, odrobinę pomógł, ale minimalnie. Ale najgorszy jest jednak ten strach, że faktycznie był tam ten jad, bo opakowanie /wieczko było wybrzuszone (wszędzie pisze, że to jest charakterystyczny objaw). Na razie mijają 72 godziny od zjedzenia, ja wciąż mam dolegliwości układu pokarmowego, ale najgorszy jest ten strach, że faktycznie się tym zatrułam. Podobno objawy mogą wystąpić nawet do dwóch tygodni od zarażenia. Chciałam prywatnie zrobić badania na tą toksynę, ale nigdzie w prywatnych laboratoriach nie wykonują , chyba jedynie w szpitalach. Nie wiem czy udać się do lekarza czy czekać, mąż się ze mnie śmieje a ja naprawdę się boję?
Im wiecej sobie wkrecasz, tym wiecej masz objawow
Zjadlas tego malo, obstawiam, ze juz nie masz zadnych objawow
wredna_loszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-08-31, 13:00   #3
Anonimka1988
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2012-08
Wiadomości: 2 698
Dot.: Zatrucie jadem kiełbasianym?

Cytat:
Napisane przez wredna_loszka Pokaż wiadomość
Im wiecej sobie wkrecasz, tym wiecej masz objawow
Zjadlas tego malo, obstawiam, ze juz nie masz zadnych objawow
Nadal mam, do tego biegunkę, ale to pewnie z czegos innego, w każdym razie produkt był na pewno nieświeży/sfermentowany więc coś tam było i cokolwiek było to się zatrułam
Anonimka1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2021-08-31 14:00:40


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:02.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.