|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
| Pokaż wyniki sondy: Dom czy Mieszkanie w bloku? | |||
| Dom |
|
109 | 84,50% |
| Mieszkanie w bloku |
|
20 | 15,50% |
| Głosujący: 129. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Dom czy mieszkanie w bloku
Co byście wybrali dom czy mieskanie w bloku jakbyście mieli 200-300 tys gotówki?
Zastanawiam się nad wadami i zaletami mieszkania w bloku i we własnym domku. Ja mieszkam w bloku i brakuje mi podwórka i swobody. Z drugiej strony w zimie nie muszę martwić się o ogrzewanie. Podzielcie sie swoimi spostrzeżeniami na ten temat, czy to nie jest tak, że Ci którz mieszkają w bloku chcą mieszkać w domku i odwrotnie?? Ciekawe?? Pozdrawiam
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dom czy mieszkanie w bloku
mieszkam w bloku ale zdecydowanie wolałabym jakiś fajny dom pod miastem
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Dom dom i jeszcze raz DOM
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
oczywiscie, ze dom. najlepszy taki na peryferiach miasta z dobrym dojazdem do centrum
![]() domu zaden sasiad ci przez przypadek nie zaleje i nikt ci nie bedzie ingerowal w impreze (ze za glosno etc.) no i jak domek to oczywiscie od razu ogrodek i uprawa swoich warzyw chcialabym miec swoj ogrodek warzywny ![]() moi rodzice buduja dom tyle, ze troche daleko od miasta (niby mozna szybko dojechac obwodnica, ale jednak troche benzyny idzie na te kilometry). nio i do takiego domu na wsi w nocy po imprezie wrocisz tylko taksowka, a to spory wydatek (bo przynajmniej w Kraku komunikacja nocna poza miasto nie dociera )a wiec jestem mieszczuchem marzacym o domku w miescie
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Ja wole zdecydiowanie dom bo mieszkam w nim od uropdzenia.Wiec nie moge porownac jednego badz drugiego.Ale juz niedlugo sie dowiem.Bo zamieszkam w bloku i zeby byl smieszniej to na 9 pietrze
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
DOM
Dla: - kawałka zieleni wokół (w tym własnych jarzynek, grilla i innych przyjemności ), - psów, które mogą się wybiegać, - większego (wygodniejszego) metrażu, - wymarzonej dużej łazienki, - braku wściekłej wiertary lub hi-fi sąsiada, - decyzji podejmowanych przeze mnie, a nie przez rozpijaczonych przekupnych cwaniaków ze spółdzielni, - końca złodziejskiego systemu rozliczania za ogrzewanie, - możliwości założenia własnego "ciągu" wody (czy jak to się tam nazywa ) - kominka I jakoś nie przeraża mnie kwestia ścieków, ogrzewania itp. (które znam z doświadczeń przyjaciółki), uczucia "odizolowania"... Patrycja, być może potwierdzam Twoją teorię- poza 6 miesiącami, jak dotąd mieszkałam w bloku... ble...
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Wiem,ze dom ma wiecej plusow niz blok-zdaje sobie z tego sprawe, jednak nie moge sie przekonac do mieszkania w domu. Wszyscy znajomi mówią dom,dom,dom i tylko dom, a ja mieszkam w bloku i chce tu zostac
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
Hm hm szczerze mówiąc to nie wiem...sama mieszkam w bloku i gdybym miała tylko większe mieszkanie to niczego więcej by mi do szczęscia nie brakowało
![]() Nie mieszkam wcale wysoko bo na 3 piętrze i okolica tez jest całkiem ładna ![]() Chyba jednak jestem mieszczuchem i skłonie się ku odpowiedzi "mieszkanie w bloku"
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Szczerze mowiac nie potrafie na dzien dzisiejszy sprecyzować jednoznacznie swoja wypowiedź
.Z jednej strony patrzac na moja siostre, która mieszka w willi podoba mi sie, że ma wkoło domu przytulny ogródek,garaż, wielki taras gdzie swobodnie mozna pogrilować, mnóstwo przestrzeni.Na dzielnicy cicho spokojnie.Kiedy zblizają się świeta wszyscy dekorują swoje domy w światełka, sztuczne renifery, bałwany, na sylwestra wszyscy wychodza na ulice i sobie składają życzenia jak taka jedna wielka rodzina itp . Z drugiej strony taka cisza mogłaby mnie na dłuższą mete dobjać, lubie jak coś sie dzieje itp, po zatym daleko do centrum, w zimie trzeba sie martwic o ogrzewanie itp. Ja całe swoje życie mieszkam w bloku, pomijam fakt że sąsiad od 2 miechów dobija mnie remontami (nawet w niedziele potrafi jak szalony latac z wiertarką miałabym naprawde wielki dylemat
|
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
|
Moim wieeelkim marzeniem jest mieszkanie dwupoziomowe w niskim bloku.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Mieszkam w bloku i mam dość :P, więc wybrałabym domek
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo raczej w tych co sie teraz buduja w Kraku (apartamentowce z ladowiskiem dla helikopterow na dachu) to raczej slumasow nie bedzie
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Od zawsze mieszkam w domu jednorodzinnym. Tzn. kiedyś mieszkaliśmy u babci, a od 9 lat mamy swój własny domek.
Nie wiem jak to jest mieszkać w bloku, ale zapewne nienajlepiej. Także wybieram domek - bez dwóch zdań.
|
|
#16 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tylko wybieram domek.
Od urodzenia mieszkam w domu, i nie wyorażam sobie życia w bloku, może na okres przejściowy, np w trakcie budowy wymarzonego domu, ale napewno nie na stałe. Mam wielu znajomych mieszkających w blokach, odwiedzając ich nie raz czułam sie jak w klatce. Blok to nie dla mnie. Jednak uważam, że zarówno blok jak i dom mają swoje wady i zalety. W domu jest się tyko skazanym na siebie ewentualnie na fachowców, w bloku styuacja jest prostsza, węgiel na zime czy wymiana okien nie dotyczy lokatorów tyko spółdzielnię mieszkaniową. Jednak zalet domu jest o wiele wiecej, niż tych wad. Mamy z TŻ co prawda domów wystarczająco (3 sztuki), jednak marzy nam się taki NASZ domek parterowy z poddaszem. Może moje i TŻ marzenie kiedyś się spełni ![]() Oczywiście oddałam głos na dom.
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O wiele chętniej poszłabym mieszkać w domku jednorodzinnym, nawet takim 80 m2 ale z podwórkiem niz w bloku w takim samym duzym mieszkaniu. Niestety ze względu na niską zdolność kredytową z TŻ stać nas tylko na mieszkanie w bloku. I tak sie cieszymy z niego. Oby tylko przyznali nam kredyt... a potem juz wszystko z górki...
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Dom
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa
|
|
|
|
|
#20 |
|
Rozeznanie
|
Ojj zdecydowanie domek
mieszkam w bloku i marzy mi się domek gdzieś za miastem... ohhh chciałabym móc wieczorkiem wyjść sobie na werande i popatrzeć na gwiazdy , a w ciepłe dni leżeć pod drzewem i czytać książki.... marzenia...
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
).
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
Zdecydowanie w domu
![]() Ale takim "normalnym"tzn, bron Boze na osiedlu zamknietym. Sama mieszkam w bloku, ale nie lubie tego, przede wszystkim ze wzgledu na sasiadow. Odglosy remontow, czasami o 6 rano albo poznym wieczorem sa niestety czeste. Dlatego uwazam ze dom jest lepszym rozwiazaniem
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zadomowienie
|
Dom, dom i jeszcze raz dom.
Ale nie jakaś tam willa z basenem, tylko przytulny niewielki dom z ogródkiem. O tym ogródku marzę od zawsze. Szczególnie teraz kiedy jestem po operacji. Poleżałabym sobie po jakimś drzewkiem w ramach rekonwalescencji A tak pozostaje mi tylko balkon...
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Mieszkam w domu, w ślepej uliczce
wszyscy są dla siebie jak rodzina, nikt nie czepia się, kiedy robi się głośniejszą imprezę, mimo że mieszkam na 'odludziu', jest cicho, spokojnie itp., mam bardzo blisko do centrum - piechotą 10-15 min Nie zamieniłabym go na nic innego
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mieszkam w mieszkaniu,ale myśle,ze fajnie było by miec ładny ogródek i domek, nie koniecznie duży dom
Oczywiście mieszkanie też ma swoje zalety
|
|
|
#26 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#27 |
|
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
a nie ma trzeciej opcji
kamienica ?Nie będę oryginalna, wolałabym własny domek |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie dom, tego nie da się porównać, swój kąt, podwórko, piękny ogród, inaczej niż w bloku wiem, bo sama w nim mieszkam
i gdybym tylko miała możliwość wyboru to wybrałabym dom oczywiście ![]()
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
Za 300 tysięcy to można spokojnie dom wybudować, i jak się człowiek uprze, to nawet na niezły zicher.
No, ja nie mówię o marmurach w przedpokoju. I to niekoniecznie taki znów malutki domek.
|
|
|
#30 |
|
Rozeznanie
|
To ja chyba będę oryginalna...
Nie chciałaby mieszkać w domu. Od dziecka mieszkałam w centrum miasta, w kamienicy lub bloku. Odpowiada mi wielkomiejski hałas, ruch, dostępność środków komunikacji, sklepów, knajp itp. Mam rodzin ei znajomych mieszkających w domach, na peryferiach lub wręcz na wsi, ale ja nie czuję się tam dobrze... zdziczały mieszczuch ze mnie...
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:24.

)
**
)