|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Kilka pytan ;) Z góry dziekuje za odpowiedzi!
Witam
![]() Naczytalam sie ostatnio o weglowodanach zlozonych, cholesterolu itd. i sama juz nie wiem, czy dobrze sie odzywiam. Nie chcialabym popasc w przesade dotyczaca diety. Nie chce chudnac (mam 24 lata, 170 cm wzrostu i waze 51 kg), wiem jednak, ze mam troche za wysoki poziom cholesterolu. Na wzazu wiadomosci sa troche "porwane", czy jest jakas strona opisujaca zawartosc poszczegolnych produktow: czy to sa weglowodany proste, czy zlozone itd.? W jednym z watkow widzialam, ze Wizazanka jakas pisala, ze w tabeli jakis produkt dostal iles tam punktow. Moze wiecie co to za tabela? Czy moglby Ktos ocenic moj typowy dzien, czy mam czegos za malo lub za duzo? - platki fitness + mleko 1.5% (10.00) - 3 x chrupki pieczywo wasa z dzemem (14.30) - 2 x kormka bialego pieczywa + margaryna + pomidor, 1 x chrupkie pieczywo wasa + twarozek (16.00) - batonik muesli (17.15) - 10 kulek winogrona (18.00) - 2 x ciasteczko hit, 3 x kromka razowego chleba ze szprotkami w oleu (20.00) - jablko (21.30) do tego pije wode i zielona herbate. Dodam moze, ze rzadko jem typowy obiad. Zwykle co drugi dzien, bojakos nie ma czasu na gotowanie. Czy zwykly obiad jest bardzo wazny, czy mozna bez niego zdrowo zyc? Z gory dziekuje i przepraszam, za tak dlugi post ![]() P.S. Dodam moze jeszcze, ze staram sie cwiczyc srednio co drugi dzien, okolo 30 minut rano. Chodze rowniez srednio 1.5 razu (no bo srednio ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kilka pytan ;) Z góry dziekuje za odpowiedzi!
moim zdaniem po pierwsze za pozno jesz 1 sniadanie potem za duzy odstep 10-14 30 apotem znowu za male odstepy16;00-17;15-18 żołądek nie jest w stanie w tak krotkim czasie przyswioc wiadomosci ze jest najedzony(smiesznie to brrzmi ale nie wiem jakto wytlumaczyc) po czwarte za duzo tych posilkow powinno byc 5 albo 6 najlepiej 1 sniadanie 2 sniadanie obiad podwieczorek i kolacja po piate za pozno jest ostani posilek no chyba ze idzesz bardzo pozno spac bo powinno sie isc spac 3 godziny po ostatnim posilku no i kwestia obiadow ja radzilabym bym ci jesc te obiady chocby jaks zupka czy warzywo ugotowanie albo kurczak gotowany wtedy po obiadku nie mialabys tych 3 albo 4 posilkow tylko dwa no i moim zdaniem za duzo slodkiego 2 ciastka dzem batonik- to nie dobrze jak juz to jedna slodka rzecz i to nie codzieniie wiem ze to sie fajnie tak mowi ja tez niekiedy lamie te zasady ale starm sie ich przestrzegac
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dziekuje Anek
![]() Masz racje z tym rozmieszczeniem posilkow, tylko, ze jakos tak mi sie to uklada, bo rano mam zajecia, a popoludniu w domu, sobie to odbijam ![]() Co Wy nosicie ze soba do szkoly/pracy na II sniadanie?? Co do sniadania i kolacji, to akurat to jest ok, bo ja obecnie zyje trybem "nocnym": chodze spac kolo 1 w nocy, budze sie w okolicach 9 ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Co do sniadania i kolacji, to akurat to jest ok, bo ja obecnie zyje trybem "nocnym": chodze spac kolo 1 w nocy, budze sie w okolicach 9
no wlasnie jak wstajes o 9 to sniadanie muszisz zjesc kolo 10,11 a kolacje pozno a co odpowidzi co biore do szkoly to przewaznie jakis owoc(jablko,banan,nektary nka) albo jogurcikalbo jak juz jedna kromke chleba(razowy) z twarozkiem lub drobiowa wedlnka cos w tym stylu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
mozesz podac link do tego watku?? Cytat:
![]() do tego doscy pozna kolacja chyba ze jeszcze ponziej chodzisz spac ;P to wtedy ok ale z tego co sie orientuje nie powinno sie jesc na noc owocow.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:54.