|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Jnes
|
![]() chorwacja czy bułgaria dla noważenców??
witam serdecznie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez agucha088 Czas edycji: 2010-07-28 o 13:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: chorwacja czy bułgaria dla noważenców??
Za dużo na jeden wątek polecam kilka tematów jako lekturę
Co do plaż to masz rację,to dobry wybór,co do temperatury to Chorwacja ok 20 stopni ,Bułgaria podobnie ok 19 wiec idealne warunki.Ps gratulacje ode mnie Edytowane przez Westalka Czas edycji: 2010-07-28 o 14:21 Powód: usunięcie linka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Chorwacja!
Temperatura powyżej 20 stopni. Wiadomo, że najwygodniej wybrać się samolotem lecz koszty są wysokie, często wiążą się problemy z miejscami odlotu i przylotów, ponieważ trzeba dopłacać jeszcze np. za autokar aby dojechać z lotniska do jakiejś miejscowości. Autokar- zaleta dużo ofert. Samochód- trzeba zaopatrzeć się w winiety(Czechy,Austria,Sł owenia) w Chorwacji autostrady płatne lecz niesamowite naprawdę bardzo dobrze się jedzie. Paszport należy zabrać gdyż Chorwacja nie jest w Unii Europejskiej. Plaże kamieniste to chyba kwestia przyzwyczajenia. Po tylu latach odwiedzania Chorwacji doceniam je bardziej niż piaszczyste. Są miejsca gdzie plaże składają sie naprawdę z małych kamyczków i piachu np Bol. Polecam: Vodiće, Primosten, Tućepi, Podgora, Orebić, Korćula, Stari Grad Odradzam półnpocną część Chorwacji! Proponuję dalmacje( południe) typowo środziemnomorski klimat, dużo ładniejsze krajobrazy a nawet dużo lepsze jedzenie. Dodatkowe wycieczki godne polecnia: Park Narodowy Kornati ( 150 wysp) Park Narodowy Krka ( wodospady, dozwolona kąpiel) Dubrovnik (może być też jako miejsce pobytu około 30 hoteli) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Jnes
|
serdecznie dziekuje, chorwacja to chyba dobre miejsce
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
jest dokładnie tak jak mówią w reklamie " mały kraj na wielkie wakacje "
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
To wspaniały kraj ;-) Wszystko zależy też od tego jakim budżetem dysponujecie oraz czy lubicie jechać na gotowe czy bardziej zorganizowanie. My byliśmy dwa razy : raz w ciemno i szukaliśmy noclegów u miejscowych (Opatija, Lovran, Rabac), a w tym roku skorzystaliśmy z oferty portalu Millos.pl.
Zatem w lipcu byliśmy koło Rovinj, w bardzo sympatycznym Valdaliso & Dependancen. Na plaże jeździliśmy sobie różne - czasem żwirowe, czasem skaliste (akurat ja nie lubię piaszczystych). Super wycieczki rowerowe po okolicy;-). Miłej podróży ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja takze z cala odpowiedzialnoscia polecam Chorwacje, bylismy tam w czerwcu po raz pierwszy (Split, Jeziora Plitvickie, Wyspa Hvar, Zara) i za 2 dni ruszamy znowu tym razem na dluzej (2 tyg) do Dubrovnika, a stamtad chcemu jechac do Czarnogory. Co do cen to noclegi sa tanie, lecz jedzenie w restauracjach kosztuje tyle samo ile we Wloszech, czyli tanio wcale nie jest, szczegolnie w sezonie, pozatym Chorwaci tak naprawde "zyja" tylko i wylacznie z turystyki, wynajmowaniu apartamentow itd. My kochamy plaze kamieniste, gdyz nurkujemy, piasek mam po domem i w ogole nie chodze
![]() Myslelismy poczatkowo o wakacjach w Blugarii, lecz Pani w biurze podrozy odradzila, bo hotele pamietaja lata 80-te, nie jest zbyt czysto (w Chorwacji jest czysciutko), a no i plaze piaszczyste, wiec jak dla nas odpada... Bedac w czerwcu w Chorwacji widzialam bardzo duzo wycieczek z Polski autokarami, mysle ze tak byloby najwygodniej, bo w sumie nie jest to jakos b.daleko...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Zdecydowanie Chorwacja. Mało tego najlepiej jest jechać na wycieczkę i jeszcze trochę pozwiedzać, a nie tylko wylegiwać się na plaży. W itace widziałam, że mają sporo objazdówek. W pamięci mi utkwiła chorwacka lista przebojów, tym bardziej, że w programie są słynne jeziora plitwickie, które podobno robią ogromne wrażenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Objazdówki po Chorwacji są świetne ;-) A jedzenie ? hummm.... moje kubki smakowe szaleją na samo wspomnienie - za 10 euro dostaliśmy spory talerz z owocami morza i rybami ! Bardzo syte ! A na przystawkę szynka surowa ;-)
Załącznik 3327486 Załącznik 3327487 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Wlasnie jestesmy w Chorwacji i jest super
![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
W Bulgarii nie bylam, natomiast bylam w Chorwacji i Czarnogorze
![]() Chorwacje mohe Ci polecic czystym sumieniem. Noclegi kosztuja mniej wiecej tyle, co PL, natomiast zywnosc jest duzo drozsza. Bylam w 2009r, wiec nie bede podawac przykladow, choc wydaje mi sie, ze podrozalo (w 2010 bylam w Dubrowniku, wypad z MNE) Paszport nie jest potrzebny, wjedzisz na dowod. Zreszta od 2011r Chorwacja ma wejsc do Unii. Polecam Dalmacje, ja bylam w Duce kolo Omisza, pieknie polozona miejscowosc, dobra baza wypadowa do BiH (Mostar), 25km do Splitu (mozna dojechac miejscowa komunikacja). Ja bym wolala jechac samochodem, bo mozna bez problemu sie przemieszcac i zwiedzac, ale w sumie wypozyczyc auto mozna na miejscu. Moglabym duzo opowiadac, bylam w kilku miejscach. jak pisalam wyzej, spedzilam tez 2 tygodnie w Montenegro, wiec jesli masz jakies pytania, to pisz smialo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Chorwacja!
![]()
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
My wybraliśmy Chorwację,
Ponieważ co roku jesteśmy w Chorwacji postanowiliśmy namówić naszego fotografa Adama do wyjazdu z nami zaraz po naszym ślubie. Udało się! Tak się fajnie złożyło, że Adam i jego żona Ilona mieli akurat wtedy wolne ![]() Miesiąc miodowy w Chorwacji połączyliśmy z sesją ślubną, która odbyła się w Splicie i w Omiszu. Polecam! Część z naszych zdjęć dostępna jest na naszym blogu, zapraszam ![]() http://crolove.pl/plener-slubny-w-chorwacji/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Jeśli lubicie imprezy to jak najbardziej Bułgaria ale ja bym wybrała Chorwację, piękne krajobrazy, idealne miejsce "we dwoje"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
chorwacja chorwacja! byliśmy dwa razy ale myślę że na tym nie koniec... ceny w porządku, chociaż nieco wzrosły po wejściu do unii ale i tak nie jest źle. no i te krajobrazy... lazur morza... dla nowożeńców i zakochanych idealna! nie ma się co zastanawiać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Na podstawie moich własnych doświadczeń polecam Ci Chorwację.
W Bułgarii byłam 4 razy z narzeczonym i dla nas to miejsce wiecznej imprezy. Jeżeli po ślubie zamierzacie balować całymi nocami to jak najbardziej polecam, ale przypuszczam, że to raczej inny typ podróży ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Moja wymarzona podróż poślubna to Dubrownik w Chorwacji.. Bardzo romantyczne miejsce
![]() ![]() Ale Bułgarię też bardzo lubię. I nie zgadzam się z opinią, że nie ma tam nic fajnego oprócz Nesebyru. Jest fantastyczne i tanie jedzenie oraz piękne, piaszczyste plaże. Rzeczywiście w niektórych miejscach (Złote Piaski na przykład) są straszne tłumy, ale bez problemu można znaleźć jakieś bardziej kameralne miejsce (np. Bałczik). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Moim zdaniem Chorwacja jest ładniejsza. Zdecydowanie lepsze warunki. Trochę wyższe ceny ale moim zdaniem warto tam polecieć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Witam się i ja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Lepiej będzie, jak wybierzecie się do Chorwacji. W Bułgarii źle nas traktowano, spotkaliśmy tam jakiś polonofobów i nie mam dobrych wspomnień z tym krajem.
Chorwackie miasteczka są ładniejsze od bułgarskich i Chorwacja wydawała mi się bardziej czysta od Bułgarii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Może rzeczywiście w Chorwacji jest czyściej, ale na pewno drożej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Hej.
Mój pierwszy wyjazd za granice był właśnie do Bułgarii. Dużo zależy jak wyjechać planujesz. jeśli będzie to kilku gwiazdkowy hotel to wiadomo, że będziesz bardzo dobrze traktowana, rezydent, wycieczki lokalne. Inaczej będzie wtedy, kiedy jedziecie samotnie, będziecie nocowali w kwaterach czy pensjonatach. Ich stan pozostawia wiele do życzenia. Jednak uważam, że Chorwacja się bardzo nie różni od Bułgarii, tylko ludzie są misi i bardziej przychylni dla turysty.To taki przedsmak wielkich wypraw i bałkańskiego klimatu. Bułgaria jest bardziej zdewastowana, ale też warto ją poznać, szczególnie okolice Morza Czernego, stamtąd blisko do Istambułu, można sobie na jeden dzień wyskoczyć. ![]()
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
To prawda. Ja podczas pobytów w Bułgarii zawsze mieszkałam w 5-gwiazdkowym resorcie z basenami, prywatną plażą, luksusową restauracją, itd. I nie mogę narzekać na obsługę, czy niegościnność. Wszystko było tak, jak powinno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Ja polecam Chorwackie wyspy. Na lądzie plaże są zatłoczone, wszędzie jest mnóstwo turystów. Można się tam promem dostać z większych Chorwackich miast. Ceny też wydawały mi się trochę niższe niż w dużych miastach. Jednak dużo drożej niż w Bułgarii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
w Chorwacji nie byłam,wiec nie wypowiem się,w Bułgarii było fajnie,byłam w Sozopolu,przemieszczałam się lokalnymi autobusami-zwiedziłam Sofie i Neesebar,chciałam pojechać do Stambułu,ale jakoś czasu mi zabrakło
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Wyspy rzeczywiście są spokojniejsze. Co do Bułgarii to tak jak wszędzie tłumy. Pomimo wszystko, polecam Bułgarię. To jest kraj, który ma w sobie coś specyficznego. Chorwacja też jest super, Bałkany.... Jednak Bułgaria jest inna, jeśli dane Ci będzie zwiedzać ten kraj to polecam Nesebar, Bauczik, Kaliakrę i oczywiście warto kupić wino, szczególnie w tych miejscach.
![]()
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Podczas pobytu w Bułgarii warto też kupić sirene (bułgarską fetę, znaną u nas jako "ser szopski"), oraz moją ulubioną pastę z pieczonej papryki (boska do tostów czy kanapek) - ljutenicę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja przywiozłam też bardzo dawno temu pieprz smakowy, galaretki różane są niedobre. Uważajcie bardzo na kurs waluty. ![]()
![]() Edytowane przez pernik Czas edycji: 2014-07-01 o 15:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:25.