|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() DOM - zaryzykować???
Witam!
Chciałabym poznać opinie za i przeciw zamieszkaniu w domu (zamiast w bloku). Domek najnowszy nie jest, ale kosztuje tyle, co mieszkanie 2-pokojowe w bloku, ma ogródek... Za to na pewno ogród, WŁASNY dom, możliwość rozbudowy w przyszłości, przeciw - konieczne remonty, opłaty za ogrzewanie(?), nie wiem, co jeszcze. Właśnie-co jeszcze, za i przeciw? Pozdrawiam!
![]() |
#2 |
bzzzzzzz bzyczy prądzik w jej obwodach
|
Dot.: DOM - zaryzykować???
ja jestem za
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Ja marze o własnym domu nawet w starych zabudowaniach jakiś kamienicach jest taniej.No przeciw to napewno to że potrzebny jest remont,pewnie nie ma ciepłej wody chybaże jest heh no i opał palenie w piecu i te sprawy ale dla mnie to i tak niewiele dziś nawet rozmawiałm z mamą żeby sprzedać nasze mieszkanie w bloku ale Ona nie chce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Zdecydowanie dom. Zawsze własny, żadnych sąsiadów zalewających mieszkanie i hałasu na korytarzu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
jezeli dom to tylko nowo postawiony w gora rok zadnych starch rupieci do remontu.
cale zycie mieszkam w bloku i czuje sie tu dobrze i bezpiecznie jesli dom to chcialabym tak :ja daje kase i po roku sie wprowadzam ,zadnych rozmow z robolami,itp klopotów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
polecam zajrzeć do dwóch watków w których temat juz był przerabiany
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=150638 http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=139512 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
dom:
- remonty (koniecznie okna- przez nie ucieka bardzo duzo ciepla, jelsi sa slabej jakosci lub po prostu stare) - wyzsze koszty utrzymania - wieksze ryzyko wlamania itp - wszystko jest na waszej glowie, nie ma administratora/dozorcy, do ktorego mozna sie zglosic po pomoc + jesli ma ogrod to beda swietne warunki dla ewentualnych dzieci (swoich, gosci, rodziny), zwierzat, przyjmownia znajomych + dobra inwestycja kapitalu + mozliwosc rozbudowy mieszkanie: - ograniczony metraz + wieksze bezpieczenstwo + latwiej wszystko ogarnac + mniejsza odpowiedzialnosc (wspomniana wyzej pomoc administratora) Jestem zdecydowanie za domem, ale trzeba sie liczyc z duzymi kosztami doprowadenia domu do 'przywoitosci' - zakladam, ze skoro kosztuje tyle, co mieszkanie w bloku, to nie jest w dobrym stanie. dodane: Mieszkalam juz i w blokach i w domach jednorodzinnych, nie przywiazuje sie do miejsc, cenie sobie wygode i komfort - powinnam zatem wybrac opcje "blok" /mieszkam w bloku 8 miesiecy w roku/ , jednak bardzo tesknie za swoboda jaka odczuwam w domu, nie chodzi o metraz (aczkolwiek roznica miedzy 74 metrowym m 3 a domem niemal 800metrowym nie jest bez znaczenia) ale o to, - co wspomnialy dziewczyny- nie ma ryzyka zalania przez sasiadow, tupania stopek cudzych dzieci biegajacyh po mieszkaniu pietro nizej itp. Procz tego w mojej opinii i dla dzieci (nawet w odleglej perspektywie) i dla zwierzat lepsze warunki zapewni dom z ogrodem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście,że dom.Nawet najmniejszy,najciaśniejsz y,ale własny.
![]() |
#10 |
xxyy
|
zaryzykuj.
![]() o wyzszych kosztach utrzymania juz dziewczyny pisaly- to minus, ale jezeli Cie stac to czemu nie. mieszkanie w domu a mieszkanie w bloku to naparwde duza roznica. w domu jest wiekszy komfort, swoboda. wydaje mi sie ze mieszkanie w bloku kiedys zawsze sie znudzi, to ciagle uwazanie zeby chodzac nie tupac za bardzo, by sluchac za glosno muzyki. a w domu mozesz robic to co chcesz. dom Ci sie nigdy nie znudzi. wszystko zalezy tez od lokalizacji.. czy bedziesz miala daleko do miejsca pracy itp ja mieszkam w domu i w zyciu nie zamienilabym go na blok, ale troche mecza mnie dojazdy, bo coparwda jest tu przyjemnie i cicho ale do miasta mam 15 km ![]()
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Jeśli domek nie jest nowy to najpierw KONIECZNIE obejrzyj go z zaufanym fachowcem. Nie wiadomo czy wraz z ewentualnym potrzebnym remontem nadal będzie to opłacalne. Ludzie sprzedający swoje domy często ukrywają różne wady (wilgoć, rury do wymiany, sypiąca sie elewacja, myszy pod boazerią itp.) Może się okazać, że w tych samych kosztach postawisz np nowy dom.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Mieszkam w domu po dziadkach , fajnie miec własny dom, ale jak pisza inni , trzeba mieć duzo pieniędzy na jego utrzymanie.Ciągle w starym domu jest duzo do zrobienia i zawsze bedzie ''cos'' .Fajnie bo masz swoje podwórko , duzy metraż , brak sasiadów ,itd.Jezeli stac Cię na utrzymanie domu to polecam .pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
no i zalezy od lokalizacji ,jelsi w miescie to wiadomo ze domek na domku jelsi poza miastem to trzeba liczyc sie z dojazdami a czesto bez auta nie da rady a to koszty,czas ,dodatkowo jesli sa dzieci trzeba dowozic ,odwozic .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Ja od dwóch lat mieszkam domu, ale nowo wybudowanym . Kupując gotowy domek wybudowany kilkanaście a nawet kilkadziesiąt lat do tyłu trzeba się liczyć z kosztami remontu . Po pierwsze radziłabym oglądać ten dom z fachowcem , który określiłby konieczny zakres remontu i stan budynku: stan fundamentów !!!! , zawilgocenie ( jest piwnica? ) , stan więźby dachowej i pokrycia dachu ( żeby się nie lało na głowę ) , stan elektryki i urządzeń kanalizacyjnych ( czy będzie dużo kucia ) stan kominów ( ze względu na kominek
![]() Nic nie da sie porównać z mieszkaniem we własnym domku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam !! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z dziewczynami. Dokładnie zorientuj się jaki jest faktyczny stan domu i ile wyniesie jego całkowity remont, tak, żeby się można było wprowadzić. Poproś o poradę fachowca, najlepiej nie zaangażowanego jeszcze w tę budowę/remont. Mojej znajomej rodzice kupili jakiś czas temu dom za miastem. Dom kosztował grosze, a oni naiwni myśleli, że szybko i również tanio go odrestaurują, tymczasem ciągnie się to już któryś rok z rzędu, poszła kupa pieniędzy, nieprzewidziane (a wydawałoby się poważni, starsi ludzie) wydatki. Dziś twierdzą, że nigdy by się ponownie na coś takiego nie zdecydowali. Z tym, że ci ludzie, zwłaszcza ojciec, byli mocno uparci i podejrzewam, że tak na prawdę wbrew radom ludzi i fachowców, podjęli się tego.
Co do mojego prywatnego zdania - tylko dom. Ja będę do tego dążyć.
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
mieszkam w bloku i powiem ze jestem zadowolona, ale moim marzeniem jest domek
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
zielony stworek
|
Cytat:
Ja osobiście nie zdecydowałabym się na kupna domu starszego niż 5-10 lat.Wolę bloki.Cenię sobie komfort(nie musze palić w piecu nawet gazowym,martwić się,że dach przecieka,pielić w ogródku,dojeżdżać do centrum z daleka). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny! Muszę powiedzieć, że dziwią mnie Wasze opinie , że utrzymanie domku jest droższe...
Przecież w domku ogrzewamy tylko zimą, a wiele mieszkań ma w czynszu wliczone ogrzewanie co płacą cały rok!! Zresztą jeśli ma się porządne okna i ocieplony domek to jest naprawdę ciepło bez wielkich kosztów. Jeśli ktoś się zastanawia pomiędzy domkeim a mieszkaniem w bloku to uwierzcie mi, że nie ma nic lepszego niż domek... Jesteśmy sami u siebie..wolność Tomku w swoim domku ![]() (ja niestety będe mieszkała tymczasowo w mieszkaniu :-( )
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Ja osobiście jestem za domem. Chciałabym wybudować dom dla siebie i TŻ. Robiliśmy wstępne wyliczenia i budowa domu jest tańsza niż kupno mieszkania w Warszawie. I trzeba pamiętać, że dom ogrzewa się w zimie i że są różne metody ogrzewania domu. Poza tym mieszkając w mieszkaniu co miesiąc płaci się często niemały czynsz. Za te pieniądze w przeciągu całego życia ludzie mogliby wybudować ze 3 domy. Poza tym mając dom, jest się u siebie, zero awantur z sąsiadami itp. Co do kosztów dojazdu gdy mieszka się pod miastem.W mieście też trzeba się przemieszczać. W ogólnym rozrachunku uważam, że dom to tańsze rozwiązanie (zwłąszcza w moim przypadku gdyż mam ziemię pod ten dom).
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do dojazdu to jednak roznica jest w przejechaniu do centrum za autobus 2 zł a samochodem doliczajac platne parkingi ,korki . wracajac z imprezy taksówka tez kosztuje . byle dojazd z dzieckiem do szkoly,zajecia dodoatkowe to tez kosztuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
ja jestem zdecydowanie za domkiem, moze to wynika z tego ze nigdy nie mieszkalam w bloku i poprostu jak ide do kogos do bloku to brakuje mi przestrzeni, nie moglabym tez nie miec kawalka podworka zeby sobie wyjsc, zrobic grila, czy poopalac sie. Pazatym przeszkadza mi to ze jak glosno sie rozmawia czy slucha muzyki itp to w sasiednim mieszkaniu wszystko slychac.
watek kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141 Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. /Antoine de Saint-Exupéry/ |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ja mieszkam w domu, dodatkowo na wsi, więc jest to jeszcze inaczej niż gdzieś domek w mieście. Co jakieś 1 tydz. mieszkam 3 dni w bloku u TŻ. I ja źle się czuję w bloku. Wszystko trzeba cicho, po 22 broń Boże woda nie może za dużo lecieć bo hałas, iść swobodnie po korytarzu nie można, bo buty tupią, tylko na palcach
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EDIT: 2 lata temu zmienialiśmy okna drewniane na plastiki i jest dużo cieplej i wygodniej ![]() ![]() ![]() Ja proponuję zrobić taki przelicznik:jeśli dom jest tej samej wielkości co mieszkanie, policzyć ile wyniósłby czynsz +jakieś tam opłaty i przeliczyć czy za te same pieniądze bylibyście w stanie utrzymać się w domu. (ja myślę że bez problemu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() a to krzyczenie to sama nie wiem - jak masz blisko sasiadow to chyba nie bardzo ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() u mnie ma dziadek, wiec ewentualny grill w miescie to nie problem ja sama jestem w takiej sytuacji, ze mam dom na wsi i mieszkanie w miescie. prawde mowiac najbardziej odpowiadalby mi dom w miescie. ale jesli lokalizacja nie sprawia ci problemu to bierz domek ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myśle,że to nie jest najlepsze słowo jakim można nazwać ludzi pracujących na budowach,remontach etc. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam!
Ogromne dzięki za wszystkie opinie i rady. Wiecie co, ja w tak zwanym "międzyczasie" byłam w tym domku... Okna-stare, wręcz zabytkowe ![]() Piec-do palenia węglem lub drewnem. Cztery pokoje, kuchnia i malutka, obskurna niestety łazienka z bojlerem (woda się nagrzewa i jest w pojemniku, jak się skończy, to nie ma ciepłej). Jeden z pokoi-w ogóle brak kaloryfera. Rozkład pomieszczeń-niesamowity, dziwaczny. Ogródek-jest!!! Oprócz tego jakieś komórki murowane i garaż. Dom to 75m2, cała działka 380m2. Ale domek jest w mieście, niedaleko do autobusów i tramwajów, pod tym zględem nie można chcieć więcej. Biję się z myślami, w sobotę idę z fachowcem! P.S. A cena jest porównywalna z ceną mieszkania 2-3 pokojowego w wieżowcu z płyty.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:51.