|
Notka |
|
Techniczne forum Forum techniczne - obszar całe forum. Tutaj można zgłaszać uwagi techniczne, problemy dotyczące całego forum, problemy z hasłem i dostępem i inne… |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
kilka pytań w sprawie Mozilla Firefox
1. Czy jest tu jakaś opcja, taka jak w IE "Utwórz skrót"?
2. W którym folderze na dysku są "Zakładki"? Przy IE był na dysku C: folder "Ulubione", a jak to jest z Mozillą? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: kilka pytań w sprawie Mozilla Firefox
1. Chodzi ci o utworzenie skrótu na pulpicie? Zawsze jest opcja "copy link" albo "copy link location" - potem skrót możesz wkleić gdzie tylko chcesz.
2. C:\windows\ulubione Nadal ![]() PZDR ![]()
![]() |
#3 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() PZDR ![]()
![]() |
![]() |
#5 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ech... ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
No to ja już nic nie pomogę bo WinXP nie używałam nigdy ale
zajrzyj na to forum: http://forums.mozillazine.org/viewforum.php?f=38 może tam ktoś pomoże - z tego co pamiętam nie trzeba się nawet rejestrować ![]() PZDR ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Podnoszę wątek bo dziś zainstalowałam nową wersję Mozilla 2.0 i coś mnie trafia bo nie potrafię usunąć w pasku gdzie wpisuje się adres strony, do której chcę przejść takiego małego obok paska, gdzie wpisuje się hasło i wyszykuje w danej wyszukiwarce. Denerwuje mnie to strasznie, także jeżeli ktoś potrafi to usunąć to proszę o receptę.
Załączam zdjęcie bo mam wrażenie, że trochę naplątałam i nie wiem czy ktoś coś zrozumie z mojej wypowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
RAczej tego nie usuniesz, zresztą to było juz w poprzedniej wersji FF. Tylko nie rozumiem: przeciez to dla Twojej wygody, żebyś za każdym razem nie otwierała strony wyszukiwarki, kiedy chcesz cos wyszukać...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Nie miałam tego wcześniej. Może i wygoda a mnie to po prostu wkurza i wolałabym, żeby tego nie było.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Administrator
|
Cytat:
![]() Menu -> widok-> pasek narzedzi-> (wybierz ) "dostusuj..." Otworzy Ci sie kolorowa ramka z ikonkami paska narzedzi i teraz: najedz myszka na "niechciany" element na pasku ( to co zaznaczylas na czerwono w swoim screnie) az pojawi sie "lapka" i przeciagnij (wcisniety prawy klawisz myszki) element ktorego nie chcesz do ramki ktora sie otworzyla "Idz" zniknie z paska a pojawi sie w ramce (ktora sie otworzyla) jako ikonka "znajdz" (taka z lupa) Jesli bedziesz chciala ponownie miec na pasku "idz do" to analogicznie przeciagnij ikonke "znajdz" z ramki na pasek ![]() Tak to wyglada w Firefox, troche namieszalam ![]() ![]() aniolek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Dzięki Aniołku
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Administrator
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
A ja z powodu problemów, jakie miałam z mozillą (opisane w tym wątku), zrezygnowałam z tej przeglądarki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Administrator
|
Cytat:
![]() Mozilla przechowuje "zakladki" (ulubione) w jednym pliku bookmarks.html sciezka: C:\Documents and Settings\Nazwa_konta\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles \uu15u50v.default\bookmar ks.html Jest to inaczej rozwiazane niz w IE, nie ma folderu z ikonkami skrotow ulubionych stron, tylko jest jeden plik w formacie xml a w nim odnosniki (linki) do ulubionych www Plik bookmarks.html mozesz wyslac jako skrot na pulpit. Wazne: Katalog : Dane aplikacji jest katalogiem ukrytym, aby go zobaczyc musisz miec wlaczona opcje pokazywania plikow i folderow ukrytych czyli: Start->ustawienia->panel sterowania-> opcje folderow-> zakladka: widok -> pokaz ukryte pliki i foldery. aniolek ![]() ****** Wlasnie mnie oswiecilo ![]() po otworzeniu pliku bookmarks.html mozna "najechac myszka" na wybrany link zakladki -> prawy przycisk myszki i z menu wybrac: "Zapisz element docelowy jako.. " Zapisac na pulpicie, domyslnie podpowiada sie nazwa default.htm ale nazwac skrot dowolnie. Po kliknieciu otworzy sie wybrana strona jako localhost (z dysku) ale tylko pierwsza strona, pozostale podstrony juz polacza sie z Net ![]() Utworzony skrot bedzie sie otwieral w przegladarce ktora jest "domyslna", aby to zmienic wystarczy : Prawy klik myszki na "skrot" -> otworz za pomoca..-> wybrac dowolna przegladarke ( jesli nie mma jej na liscie to : "wybierz program z listy.." i gotowe ![]() Wlasnie zasypiam. Dobranoc ![]() ***** Oswiecenie 2 ![]() Otworzyc wybrana strone, prawy klik myszki i z menu wybrac : "zapisz strone jako.." i zapisac na pulpicie. Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2006-11-23 o 23:54 Powód: uzupelniam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Dodawanie skrótu do strony www na pulpit:
Dodaj stronę www do zakładek. Potem wystarczy otworzyć zakładki (klikając "Zakładki" na pasku menu) i najechać na skrót w zakładach, klinąć prawym przyciskiem myszy i nie puszczając go, przeciągnąć wybrany skrót na pulpit Co do tworzenia pliku bookmarks.html (czyli odpowiednika Ulubionych w IE) - wystarczy kliknąć: Zakładki -> Zarządzaj zakładkami -> Plik -> Eksportuj... I zapisujemy plik bookmarks.html gdzie tylko zechcemy. ![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Dzięki, dziewczyny, ale i tak wolę pozostać przy IE.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
W Firefoxie możesz całkowicie spersonalizowac jego wygląd.
![]() Poza tym IE to furtka dla hakerów i ich dzieł - wirusów, trojanów itp. No ale jak tam chcesz. ![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Wg mnie duzo wygodniejsza od FF jest Opera, Nie porownujac juz jej do IE oczywiscie
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Czarny Kocie, ja osobiście miałam okazję korzystać z Opery, owszem jest ok, ale tu już zadziałały indywidualne preferencje, czemu ostatecznie zdecydowałam się na FF.
![]() Co do zakładek (tj. nowych kart), w FF też otwierają się w tle (można to zmienić w ustawieniach) i nie muszę używać skrótów klawiszowych, wystarczy kliknąć rolką w link. :P Tak czy siak, wszystko dobre, co nie IE. ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:52.