kilka pytań w sprawie Mozilla Firefox - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne forum

Notka

Techniczne forum Forum techniczne - obszar całe forum. Tutaj można zgłaszać uwagi techniczne, problemy dotyczące całego forum, problemy z hasłem i dostępem i inne…

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-08-13, 16:43   #1
Gonia1
Zakorzenienie

kilka pytań w sprawie Mozilla Firefox

1. Czy jest tu jakaś opcja, taka jak w IE "Utwórz skrót"?

2. W którym folderze na dysku są "Zakładki"? Przy IE był na dysku C: folder "Ulubione", a jak to jest z Mozillą?
Gonia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-13, 17:35   #2
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

Dot.: kilka pytań w sprawie Mozilla Firefox

1. Chodzi ci o utworzenie skrótu na pulpicie? Zawsze jest opcja "copy link" albo "copy link location" - potem skrót możesz wkleić gdzie tylko chcesz.
2. C:\windows\ulubione
Nadal
PZDR Natalia

Not all those who wander are lost.
MNIEJ CHEMII / NIE MARNUJ!
Legite aut Perite!
d'ou vient le vent jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-13, 17:48   #3
Gonia1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez d'ou vient le vent
1. Chodzi ci o utworzenie skrótu na pulpicie? Zawsze jest opcja "copy link" albo "copy link location" - potem skrót możesz wkleić gdzie tylko chcesz.
Tak, chodzi o skrót na pulpicie. Ale ja nie chcę kopiować odnośnika, tylko jak jestem na jakiejś stronie, to chcę kliknąć prawym klawiszem myszy i żeby można było utworzyć skrót aktualnej strony.

Cytat:
2. C:\windows\ulubione
Nadal
PZDR Natalia
Dziwne... dodałam do zakładek kolejną stronę i właśnie w przeglądarce jest, ale gdy wchodzę w C:, documents annd settings, a potem "ulubione", to tej strony w tym folderze nie ma.
Stary 2005-08-13, 17:56   #4
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gonia1
Tak, chodzi o skrót na pulpicie. Ale ja nie chcę kopiować odnośnika, tylko jak jestem na jakiejś stronie, to chcę kliknąć prawym klawiszem myszy i żeby można było utworzyć skrót aktualnej strony.
No to tego nie zrobisz - chyba że znajdziesz wśród plug-inów do Foxa taki który wysyła link na pulpit.

Cytat:
Napisane przez Gonia1
Dziwne... dodałam do zakładek kolejną stronę i właśnie w przeglądarce jest, ale gdy wchodzę w C:, documents annd settings, a potem "ulubione", to tej strony w tym folderze nie ma.
Hihi - a to dlatego że ja mam Win98 a nie 2000 lub XP - i u mnie jest po staremu. Sprawdź jeszcze w którego użytkownika wchodzisz w "documents and settings" bo może być w domyślnym albo u ciebie

PZDR Natalia

Legite aut Perite!
Stary 2005-08-14, 19:01   #5
Gonia1
Zakorzenienie

Cytat:
No to tego nie zrobisz - chyba że znajdziesz wśród plug-inów do Foxa taki który wysyła link na pulpit.

Ech...

Cytat:
Hihi - a to dlatego że ja mam Win98 a nie 2000 lub XP - i u mnie jest po staremu. Sprawdź jeszcze w którego użytkownika wchodzisz w "documents and settings" bo może być w domyślnym albo u ciebie
No ja Mam win XP. Sprawdzałam jeszcze raz folder "Ulubione". Nie ma tam tego skrótu.
Stary 2005-08-14, 19:09   #6
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

No to ja już nic nie pomogę bo WinXP nie używałam nigdy ale
zajrzyj na to forum:
http://forums.mozillazine.org/viewforum.php?f=38
może tam ktoś pomoże - z tego co pamiętam nie trzeba się nawet rejestrować

PZDR Natalia

Legite aut Perite!
Stary 2005-08-14, 19:28   #7
Gonia1
Zakorzenienie

Dzięki
Stary 2006-11-19, 20:10   #8
Judysia
Zadomowienie

Podnoszę wątek bo dziś zainstalowałam nową wersję Mozilla 2.0 i coś mnie trafia bo nie potrafię usunąć w pasku gdzie wpisuje się adres strony, do której chcę przejść takiego małego obok paska, gdzie wpisuje się hasło i wyszykuje w danej wyszukiwarce. Denerwuje mnie to strasznie, także jeżeli ktoś potrafi to usunąć to proszę o receptę.
Załączam zdjęcie bo mam wrażenie, że trochę naplątałam i nie wiem czy ktoś coś zrozumie z mojej wypowiedzi.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bez☠tytułu.JPG (26,2 KB, 25 załadowań)
Judysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-19, 20:27   #9
nebraska
Zakorzenienie

RAczej tego nie usuniesz, zresztą to było juz w poprzedniej wersji FF. Tylko nie rozumiem: przeciez to dla Twojej wygody, żebyś za każdym razem nie otwierała strony wyszukiwarki, kiedy chcesz cos wyszukać...

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-19, 20:36   #10
Judysia
Zadomowienie

Nie miałam tego wcześniej. Może i wygoda a mnie to po prostu wkurza i wolałabym, żeby tego nie było.
Stary 2006-11-19, 21:00   #11
aniolek-tasmanski
Administrator

Cytat:
Napisane przez Judysia Pokaż wiadomość
Podnoszę wątek bo dziś zainstalowałam nową wersję Mozilla 2.0 i coś mnie trafia bo nie potrafię usunąć w pasku gdzie wpisuje się adres strony, do której chcę przejść takiego małego obok paska, gdzie wpisuje się hasło i wyszykuje w danej wyszukiwarce. Denerwuje mnie to strasznie, także jeżeli ktoś potrafi to usunąć to proszę o receptę.
Załączam zdjęcie bo mam wrażenie, że trochę naplątałam i nie wiem czy ktoś coś zrozumie z mojej wypowiedzi.
Uwaga to bedzie bardzo skomplikowane

Menu -> widok-> pasek narzedzi-> (wybierz ) "dostusuj..."
Otworzy Ci sie kolorowa ramka z ikonkami paska narzedzi i teraz:

najedz myszka na "niechciany" element na pasku ( to co zaznaczylas na czerwono w swoim screnie) az pojawi sie "lapka" i przeciagnij (wcisniety prawy klawisz myszki) element ktorego nie chcesz do ramki ktora sie otworzyla

"Idz" zniknie z paska a pojawi sie w ramce (ktora sie otworzyla) jako ikonka "znajdz" (taka z lupa)

Jesli bedziesz chciala ponownie miec na pasku "idz do" to analogicznie przeciagnij ikonke "znajdz" z ramki na pasek

Tak to wyglada w Firefox, troche namieszalam ale moge opisac to za pomoca screnow jesli bedziesz chciala

aniolek
aniolek-tasmanski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-19, 21:20   #12
Judysia
Zadomowienie

Dzięki Aniołku Prawdziwy z Ciebie Aniołek Już się będę mniej denerwować
Stary 2006-11-19, 21:24   #13
aniolek-tasmanski
Administrator

Cytat:
Napisane przez Judysia Pokaż wiadomość
Dzięki Aniołku Prawdziwy z Ciebie Aniołek Już się będę mniej denerwować
Prosze bardzo odkrylam to jak czytalam Twoje zapytanie, nie uzywam Firefoxa tylko Opery ale tam jest podobnie

aniolek
Stary 2006-11-21, 14:00   #14
Gonia1
Zakorzenienie

A ja z powodu problemów, jakie miałam z mozillą (opisane w tym wątku), zrezygnowałam z tej przeglądarki.
Stary 2006-11-23, 22:22   #15
aniolek-tasmanski
Administrator

Cytat:
Napisane przez Gonia1 Pokaż wiadomość
Dlatego, ze tam sa przechowywane ulubione z IE

Mozilla przechowuje "zakladki" (ulubione) w jednym pliku bookmarks.html
sciezka:
C:\Documents and Settings\Nazwa_konta\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles \uu15u50v.default\bookmar ks.html

Jest to inaczej rozwiazane niz w IE, nie ma folderu z ikonkami skrotow ulubionych stron, tylko jest jeden plik w formacie xml a w nim odnosniki (linki) do ulubionych www
Plik bookmarks.html mozesz wyslac jako skrot na pulpit.

Wazne:
Katalog : Dane aplikacji jest katalogiem ukrytym, aby go zobaczyc musisz miec wlaczona opcje pokazywania plikow i folderow ukrytych czyli:

Start->ustawienia->panel sterowania-> opcje folderow-> zakladka: widok -> pokaz ukryte pliki i foldery.

aniolek

Wlasnie mnie oswiecilo

po otworzeniu pliku bookmarks.html mozna "najechac myszka" na wybrany link zakladki -> prawy przycisk myszki i z menu wybrac:
"Zapisz element docelowy jako.. "
Zapisac na pulpicie, domyslnie podpowiada sie nazwa default.htm ale nazwac skrot dowolnie.
Po kliknieciu otworzy sie wybrana strona jako localhost (z dysku) ale tylko pierwsza strona, pozostale podstrony juz polacza sie z Net
Utworzony skrot bedzie sie otwieral w przegladarce ktora jest "domyslna", aby to zmienic wystarczy :
Prawy klik myszki na "skrot" -> otworz za pomoca..-> wybrac dowolna przegladarke ( jesli nie mma jej na liscie to : "wybierz program z listy.."
i gotowe
Wlasnie zasypiam. Dobranoc

Oswiecenie 2

Otworzyc wybrana strone, prawy klik myszki i z menu wybrac :
"zapisz strone jako.." i zapisac na pulpicie.

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2006-11-23 o 23:54 Powód: uzupelniam
Stary 2006-11-24, 16:27   #16
ewka.mnk
Wtajemniczenie

Dodawanie skrótu do strony www na pulpit:
Dodaj stronę www do zakładek. Potem wystarczy otworzyć zakładki (klikając "Zakładki" na pasku menu) i najechać na skrót w zakładach, klinąć prawym przyciskiem myszy i nie puszczając go, przeciągnąć wybrany skrót na pulpit

Co do tworzenia pliku bookmarks.html (czyli odpowiednika Ulubionych w IE) - wystarczy kliknąć:
Zakładki -> Zarządzaj zakładkami -> Plik -> Eksportuj...
I zapisujemy plik bookmarks.html gdzie tylko zechcemy.

ewka.mnk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-26, 23:21   #17
Gonia1
Zakorzenienie

Dzięki, dziewczyny, ale i tak wolę pozostać przy IE.
Stary 2006-11-27, 06:28   #18
ewka.mnk
Wtajemniczenie

W Firefoxie możesz całkowicie spersonalizowac jego wygląd. Układasz i dodajesz tylko te przyciski, które są Ci potrzebne. Ba, do Firefoxa są nawet skóry i mnóstwo wtyczek do ściagnięcia, które bardzo ułatwiaja i uprzyjemniają posługiwanie się nim. Do tego możliwość otwierania nowych okien w tzw. kartach, a nie w nowych oknach właśnie, jak to ma IE - baaardzo wygodne!
Poza tym IE to furtka dla hakerów i ich dzieł - wirusów, trojanów itp. No ale jak tam chcesz.

Stary 2006-11-27, 07:08   #19
czarny kot
Zakorzenienie

Wg mnie duzo wygodniejsza od FF jest Opera, Nie porownujac juz jej do IE oczywiscie Zawsze mnie irytowaly zakladki w FF, opera ma lepsze rozwiazanie tego. I np klikajac z wcisnietym ctrl + shift w dowolne linki na stronie otwierasz je w nowych zalkadkach okna przegladarki w tle (na wierzchu masz caly czas strone na ktorej cos szukasz, np google, a wsie klikniete linki laduja sie w tle) Po za tym ta sama opcje (otwieranie zakladki w tle) mozna wywolac masa roznych skrotow, jak komu wygodnie. Kombinacja ctrl + shift, klikajac drugim klawiszem myszy (u was to bedzie prawy, ja jestem lewo reczna ) w link i nie puszczajac pociagnac mysza lekko w gore i w dol, albo (w najnowszej operze) poprostu kliknieciem srodkowy6m klawiszem w link (jesli jest ustawiony jako defaultowy klawisz). Moja ulubiona opcja (czego chyba FF nie ma) jest przeskakiwanie wstecz i nazad. Klikniecie prawym myszy w dowolnym miejscu strony i przesuniecie odpowiednio w lewo lub prawo Przemieszczanie sie pomiedzy otwartymi zakladkami klawiszami 1 i 2 na numerycznej i masa innych

Wątek z biżuterią
czarny kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-11-27, 16:32   #20
ewka.mnk
Wtajemniczenie

Czarny Kocie, ja osobiście miałam okazję korzystać z Opery, owszem jest ok, ale tu już zadziałały indywidualne preferencje, czemu ostatecznie zdecydowałam się na FF.
Co do zakładek (tj. nowych kart), w FF też otwierają się w tle (można to zmienić w ustawieniach) i nie muszę używać skrótów klawiszowych, wystarczy kliknąć rolką w link. :P
Tak czy siak, wszystko dobre, co nie IE.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Techniczne forum

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości