|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() ..::m i s t r z o w i e p o l s k i e g o k i n a::..
Witam : )
Na pewno Są wśród Was miłośniczki a nawet fanatyczki kina, ja dopiero raczkuje w tej dziedzinie i poznaje coraz to nowych rezyserów albo odkrywam tych starych całkiem na nowo; ) A kto dla Was jest mistrzem kina?? kto zasłuzył aby nazywać go mistrzem? jakis aktor czy rezyser?? chodzi mi w szczególności o kino polskie. pozdrawiam i czekam na odpowiedz ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: ..::m i s t r z o w i e p o l s k i e g o k i n a::..
w moim przypadku bardziej szaleję w kinie zagranicznym, ewentualnie z polskiego kina to starsza generacja lub offowe.
Z polskich reżyserów m.in. Kieślowski ("Dekalog" "Trzy kolory" ![]() ![]() Aktorzy polscy: D. Olbrychski (wielki szacunek dla Niego, stworzył mnóstwo świetnych kreacji), Jerzy Stuhr, Gajos, Leon Niemczyk ( uwielbiam!! ), B. Szyc moim zdaniem wybija się z aktorów młodszego pokolenia. to narazie tyle co mi przychodzi do głowy z kina polskiego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Nigdy nie byłam fanką polskiego kina, wolałam zagraniczne, jednak ostatnio też zaczęłam interesować się polskimi filmami, bo trzeba przyznać, można znaleźć w naszym rodzimym kinie sporo perełek.
Jeśli chodzi o reżyserów to urzekł mnie Krzysztof Kieślowski. Ostatnio z okazji rocznicy jego śmierci, miałam okazję lepiej poznać jego twórczość. Filmy, które zobaczyłam naprawdę mnie urzekły, zwłaszcza "Trzy kolory" i "Przypadek". "Dekalogu" całego nie widziałam, ale zapowiada się nieźle, więc mam nadzieję, jak najszybciej zobaczyć wszystkie części. Z polskich reżyserów najbardziej cenię jeszcze Romana Polańskiego i Andrzeja Wajdę, choć widziałam tylko kilka ich filmów. Zwłaszcza u Polańskiego urzekł mnie jego wczesny "Nóż w wodzie" - genialne studium ludzkiej psychiki. Co do polskich aktorów to zgadzam się z nazwiskami wymienionymi przez Little_Shee. Daniel Olbrychski, Jerzy Stuhr, Janusz Gajos, Leon Niemczyk, dorzuciłabym tu jeszcze Zbigniewa Zamchowskiego, Olgierda Łukaszewicza, Bogusława Lindę (co do niego różne opinie panują wśród kinomaniaków, ja go jednak mimo wszystko lubię, m.in. za wyżej wymieniony "Przypadek"), Borys Szyc, kurcze, z młodszego pokolenia naprawdę trudno mi wymieniać jakieś nazwiska...może jeszcze młody Stuhr(ale tylko w rolach komediowych) i Adamczyk, bo spodobał mi się w filmie o Karolu Wojtyle, grał bardzo naturalnie. Polskie aktorki, które cenię to przede wszystkim Krystyna Feldman, Danuta Stenka, Grażyna Szapołowska, Agnieszka Wagner, Maja Ostaszewska.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nie będe oryginalna-Dla mnie Krzysztof Kieślowski.Szczególnie za dekalog i trzy kolory.Obejrzałam te filmy wbita w fotel.Naprawde polecam!
No i oprócz tego Bareja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Widzę, że coś cienko u nas z tymi mistrzami kina.
![]() No, ja sądzę, że jedynie Kieślowski jest wartym odnotowania. Bareja też jest dla mnie wart stuknięcia w klawiaturę (jasna sprawa, że uwielbiam jego komedie ![]() Lubiłam Kolskiego (tego ''wsiowego'' - za klimat). Nie sądzę, aby był wybitny ![]() Wajda jest dla mnie baaaardzo średni ![]() A Zanussi..? Szkoda gadać. Zanudzi się raczej powinien nazywać. Jak dla mnie - bardzo cieniutki. A Polański, uważam, jest bardzo przeciętnym filmorobkiem.
![]() Edytowane przez Aeterna Czas edycji: 2006-04-05 o 12:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
zdecydowanie Kieślowski, niebieski z trzech kolorow to mistrzostwo
![]() wie ktos gdzie przez internet (na merlinie i allegro nie ma) mozna kupic podwójne zycie weroniki? ostatnio było na tvp kultura tyle jego filmow, a podwojnego zycia weroniki nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
na allegro widzialam http://allegro.pl/item97210162_podwo...ieslowski.html
![]() |
#10 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
a to ciekawy poglad... a twoim zdaniem niby po co pokazywal absurdy prlu? ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Wlasnie sie dowiedziałam, ze zmarl Leon Niemczyk
![]() ![]() ![]() Taki swietny aktor,szczególne wrazenie robily na mnie jego role w tych starszych filmach z lat 50 i 60 tych.Byl taki męski,przystojny ,wyrazisty i jedyny w swoim rodzaju echhhhhh ![]() [*] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
A co do tego czy "cienko"z mistrzami kina??Wydaje mi sie ze wynika to jedynie z nieznajomosci zagadnienia.Filmy i rezyserow mielismy rewelacyjnych.Proponuje zajrzec do skarbnicy wiedzy
http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/6 PS ale chyba marny moj trud, bo mało kto zaglada na kulture |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
![]()
pan kieślowski. cenię też krzyśka zanussiego i wcale nie wydaje mi się, żeby zanudzał.
z tych, co wyjechali zbijać kokosy za granicą: holland i pawlikowski. może dobrze, że wyemigrowali. przynajmniej nie muszą walczyć o fundusze z wajdą i spółką ![]() aktorzy: nieśmiertelny stuhr i janda (powiem tylko- "przesłuchanie"...) ale jak na 40milionowy kraj te kilka nazwisk to mało. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Zdzisław Maklakiewicz & Jan Himilsbach -> to dla mnie jedni z największych mistrzów polskiego kina
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:44.