|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
PiLLow Design
|
![]() HELP - LUBLIN i bliskie okolice - PILNE!!
Akcja ratunkowa pt. doczyśćmy mojej siostrze masakrycznie zaoksydowane kolczyki.....przez feralne pudełeczka westpacka para kolców ślubnych mojej siostry, która nie cierpi oksydy, jest całkiem czarna. Potraktowana domowymi sposobami - od pasty do zębów przez sodę oczyszczoną po domestos (w desperacji...) nadal jest miejscami całkiem czarna. Czy jest ktoś w Lublinie/okolicy Lublina, kto posiada płyn do czyszczenia srebra (czy jak to się tam nazywa), którym dałoby się tą oksydę wyczyścić?I pomógłby wyczyścić? Ślub w tą sobotę a ja nie chcę tracić czasu na kolejnych jubilerów, którzy powiedzą - proszę Pani jak ja mam to wyczyścić, się nie da!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: HELP - LUBLIN i bliskie okolice - PILNE!!
Wpisałam to już w wątku Westpack, ale na wszelki wypadek wklejam jeszcze tutaj:
Szkoda, że nie macie Argentum, bo to czarne paskudztwo schodzi po dłuuuuższej chwili w nim. Co prawda, nie schodzi idealnie, a srebro zostaje takie szaro-matowe, ale lepsze to niż wersja pierwotna. A tą matowość można potem wypolerować jakąś tarczą filcową z pastą. Kwasek obawiam się niewiele da, a swary (powłoka) mogą gotowania nie przeżyć! NagaLy, nie dałabym sobie łapki ciachnąć, że nic mu nie będzie... Moim zdaniem - idź szukać Argentum. A propos jubilerów, co to "się nie da" - parasola w d*** się nie da otworzyć, to na pewno, ale nie ma tak, że się nie da doczyścić srebra ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Pillow może spróbować - do szklaneczki komplecik zasypać dwoma lub więcej w zależności od wielkości łyżkami sody oczyszczonej i zalać bardzo gorącą wodą jak zamusuje przetrzeć pastą do zębów, ja kiedyś tak całą zaczerniałą srebrną cukiernicę wyczyściłam... a na marginesie które to było pudełko, bo ja tez je mam... i żeby nie było cyrków u jakiegoś klienta?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
PiLLow Design
|
Ugotowałyśmy kolce w kwasku. 5 min. Swary przeżyły (moonlighty), podocierałyśmy szmatką do czyszczenia biżu zakupioną u jubilera. Niestety, dyndadełka łańcuszkowego nie dało się doczyścić i musiałyśmy się go pozbyć niestety
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Pillow znalazłam jeszcze ten przepis- takie "dwa w jednym" - folia aluminiowa i soda. Podobno bardzo skuteczny.
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Także polecam folię i sodę, delikatnie czyści i skutecznie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ja czyściłam srebro na folii z solą zalaną gorącą wodą i też zawsze dawało bardzo fajny efekt
![]() I jak? Do ślubu się doczyściły? Edytowane przez Animaru89 Czas edycji: 2011-08-19 o 14:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:51.