Dalej jazda do roboty, *** nieroby czyli o pracy slow kilka. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-07-19, 21:49   #1
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Dalej jazda do roboty, *** nieroby czyli o pracy slow kilka.

Sfrustrowanam.

Strasznie od dni kilku. Otoz nakresle moze sytuacje - pracuje u mnie w 'robocie' naprawde sporo osob. Wiekszosc robi co ma robic. Ja takze z tych osob, ktore do roboty sie przykladaja. Zwyczajnie wpojone gdzies tam mam 'szacunek do pracy'.
Nie jest tez tak, ze ocieram sie o pracoholizm bo tak nie jest - wiem kiedy odpuscic ale...
sen z oczu mi spedza ostanio pewna sytuacja w pracy - wlasciwie to piesci mi sie same zaciskaja i nozyk w kieszeni otwiera.

2 osobki. Przecietni pracownicy - bardzo przecietni.

Osoby te jednak maja pewien sposob na zycie, o ktorym dumnie opowiadaja. W szkole pilo sie z nauczycielem to sie zdobywalo ocenki to w pracy stosuje sie podobna taktyke.

Taktyke swoja bez zenady stosuja i tu - i jak widac to dziala to.
Poprzez podliz, spouchwalenie owinely sobie nasza mloda, rzadna poklasku przelozona wokol malego palca. Efekt jest taki, ze moga duzo wiecej niz ktokolwiek inny. Spoko.

Niech moga - niech korzystaja ale ostentacyjne obnoszenie sie z faktem 'bezkarnosci' i przywilejow zaczyna mnie troszeczke draznic.
Zwlaszcza, ze jako pracownik nie mam sobie nic do zarzucenia.
Myslalam, ze moze ja jestem cieta... ale zaczynam slyszec glosy od innych... glosy niezadowlenia.

Najsmutniejsze jest to, ze wlasciwie nic z tym zrobic sie nie da...
smutne jest tez to, ze w duchu mowie do siebie 'zyg zyg marcheweczka' i czekam z nadzieja na jakies ich potkniecie.
Mniejszosc - sa w mniejszosci a swoim zachowaniem naprawde mocno popsuly atmosfere.

Troche mam za zle sobie a wlasciwie moim rodzicom wychowania mnie - dlaczego nie uczona mnie lizusostwa? cwaniactwa? dlaczego kazano do wszytskiego dochodzic wlasna praca ...
Tak naprawde widze, ze szybciej na skroty... i jak narazie wcale nie wydaje sie to zla droga... a wrecz bardzo kuszaca...
I co? swojemu dziecku kiedys mam wpajac zasady moralne czy uczyc jak dobrze zakombinowac, sciemnic i podlozyc komus swinie dla swojej wygody... Chyba powinnam to drugie...

ale ja tak nie potrafie...

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
hecate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-19, 22:02   #2
Sweet_21
Zakorzenienie

Dot.: Dalej jazda do roboty, *** nieroby czyli o pracy slow kilka.

Cytat:
Napisane przez hecate Pokaż wiadomość
Troche mam za zle sobie a wlasciwie moim rodzicom wychowania mnie - dlaczego nie uczona mnie lizusostwa? cwaniactwa? dlaczego kazano do wszytskiego dochodzic wlasna praca ...
Tak naprawde widze, ze szybciej na skroty... i jak narazie wcale nie wydaje sie to zla droga... a wrecz bardzo kuszaca...
I co? swojemu dziecku kiedys mam wpajac zasady moralne czy uczyc jak dobrze zakombinowac, sciemnic i podlozyc komus swinie dla swojej wygody... Chyba powinnam to drugie...

ale ja tak nie potrafie...
Nawet tak nie pisz, bo co z tego, że się człowiek podlizuje, wazelina czy krem Nivea i do przodu.Nie sądzę, że dobrze byś się czuła wchodząc komuś w tyłek, tylko po to, żeby na jakiś moment było lepiej.Na dłuższą metę i tacy -podlizywacze- zostają na lodzie. Co tu dużo gadać nikt takich ludzi nie lubi, napawają obrzydzeniem i człowiek się odsuwa od takich.

Sytuacja w pracy-nieciekawa.Atmosfera wśród pracowników gęsta, że siekierę by można zawiesić, znam to.Może nie aż tak jak u Ciebie, ale wypady z szefostwem na imprezy, potem nieobecność w pracy takiego gagatka usprawiedliwiona, bo przecież ma 'plecy'.I w człowieku się gotuje.
Co zrobić? w takiej sytuacji rozmowa z takim indywiduum raczej nic nie da, obruszy się, odburknie i uśmiechnie się szyderczo.
Najlepiej nie zwracać na takich uwagi, ale ja sama wiem, że się tak nie da.

No i tacy co 'po łebkach' robią i myślą jakby się tu urwać.O ironio losu, w świetle materialnym ( i nie tylko) tacy ludzie mają lepiej!
No i ta niesprawiedliwość, bo człowiek lojalny, nie nauczony takiego chamstwa i cwaniactwa, nie może przełknąć, że taki typek się zawsze wywinie od odpowiedzialności.

Ale jest takie powiedzenie
"przyjdzie kryska na matyska"

Bartuś
29.08.2009

"Byle smród co walczy z wentylatorem uważa się za Don Kichota"
/S.J.Lec/
Sweet_21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-19, 22:04   #3
Papryczkaa
Zakorzenienie

Hekata

Znam również taką osobę, która nie przykładając się do swojej pracy, osiąga bardzo wiele...przykład? kilka dni temu ją awansowano chociaż ani zasług specjalnych nie ma..ani doświadczenia.

Nie..coś jednak ma...dar lizania tyłka

Patrzę na to z boku i trochę nawet zazdroszcze. Taki człowiek się nigdy nie napracuje, a ma więcej od innych
ja również..tak jak Ty..nie umiem w ten sposób.

Nie wiem co mam Ci poradzić? Zbiorowy prostest przeciwko tej dwójce? Rozmowa z przełożonym? Nie wiem jakie stosunki panują w Twojej firmie..Czy są bardzo formalne, czy raczej na stopie koleżeńskiej.

Myślę jednak, że mimo całej frustracji możesz być z siebie dumna. Jesteś sumienna, a na to co masz - zapracowałaś To Twoje osiągniecia i sukcesy..

chociaż wiem, że czasem aż się zbiera żeby...

Papryczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-19, 22:21   #4
Maniwa
Wtajemniczenie

Znam to. Naprawdę nóż się w kieszeni otwiera, jak słyszy się w jaki lizuski sposób rozmawiają takie osoby z szefem. Chcialoby się tak umieć

Ale są osoby, które mają naturalny dar zjednywania sobie innych osób, choć czasem wygląda to na lizostwo, szef z czasem nabiera do pracowników zaufania i do niektórych mniej a do innych więcej. I potem więcej rzeczy powierza takim, którym bardziej ufa. Jeśli to podlizywanie się było z premedytacją i chamstwem, to przyjdzie czas że i sam szef przejedzie się na takim lizusie i doceni tych, którzy nie potrafią tak gładko włazić do tyłka, a wykonują swoją pracę dobrze i sumiennie.

Więc ciesz się, bo naprawdę przyjdzie czas na takich cwaniaczków. To forma oszustwa, którą ciężko udowodnić, ale jak każde kłamstwo, ma krótkie nogi.
Maniwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-19, 23:39   #5
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Ja mam tylko nadzieje, ze szefowka przejrzy na oczy...
ze zobaczy dlaczego to i po co... i ze w koncu wroci nasza prawdziwa przelozona...
a ta na takie typy zachowan obojetna.

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
Stary 2007-07-19, 23:50   #6
cashmere
Zakorzenienie

Hekcia

Dziewczyny już tak mądrze napisały że wiem co dodać żeby się nie powtórzyć. Jestem taka samy jak Ty, nie potrafię lizać tyłka by coś przez to osiągnąć. A takich ludzi po prostu nie trawię. Jestem przekonana że szefowa w końcu przejrzy na oczy, i zobaczy co się wokół dzieje. Rób dalej swoje, przynajmniej wiesz że masz zasady moralne, nie jak te drobne cwaniaczki. Plus że są u Ciebie w pracy w mniejszości. W końcu odczują nastawienie pozostałych, a wtedy nie chciałabym być w ich skórze

Sweet bardzo dobrze napisała 'przyjdzie kryska na matyska'. I tak też prędzej (i tego życzę) lub później będzie w tym wypadku.

jestem mamą
cashmere jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-20, 00:07   #7
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Nastawienie innych do siebie?

Tylko nos w gore jeszcze podniosa, zasmieja sie glosno i beda paradowac krokiem modelek rzucajac kazdemu spojrzenie pogardliwe.

Te osoby przekonane sa o swojej niezwyklej wartosci, na tyle przkonane by rzucic tekscikiem - bynajmniej nie w zartach 'jestem tu najpiekniejsza'
to jedna z tych osob.

Rozbuchane Ego, cwaniactwo, brak kultury, brak szacunku dla innych, egocentrym i egoizm...

nic 'n astawienie do nich' nie zmieni, bo tylko wywina kota ogonem i sie poskarza (!) , zrobia ofiary itp...

poczekam ja sobie przycupnieta na jakis blad... a wiem, ze sie zdarzy taka sytuacja...

a ja juz ja wykorzystam.

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości