Pielęgnacja biustu w czasie karmienia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-06-16, 07:22   #1
agiko
Przyczajenie

Question

Krem Na Rozstepy A Karmienie Piersia

Czy mozna stosowac krem na rozstepy podczas karmienia piersia? Ja zamierzam karmic jak najdluzej, ale nie chce mi sie czekac z walka z rozstepami (np. kremem na rozstepy Avonu) az do chwili kiedy odstawie od piersi moje malenstwo. Wtedy prawdopodobnie bedzie juz za pozno. Czy wiecie cos na ten temat? Czy same stosowalyscie jakis kosmetyk na rozstepy podczas karmienia piersia?
agiko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-16, 07:41   #2
Momo
Zakorzenienie

Dot.: Krem Na Rozstepy A Karmienie Piersia

Na pewno nie powinnaś kremować piersi,żeby maluszek się nie objadł kremu.Ale co do smarowania reszty ciała,to myślę,że nie ma przeciwskazań.Nie dajmy się zwariować. Dezodorantu przecież używasz,a też pewnie jego śladowe ilości przenikają do organizmu.

Kobieta zmienną jest...moje hobby
http://www.zapiskiroztrzepane.pl/

Awatar - made by Momo
Momo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-21, 02:13   #3
mpatti
Raczkowanie

Dot.: Krem Na Rozstepy A Karmienie Piersia

Jeśli posmarujesz piersi po karmieniu, omijając starannie brodawki to myślę, że nie zaszkodzisz swojemu Maluszkowi. Ja stosuję taki krem po ostatnim, wieczornym karmieniu i nie zauważyłam u mojego bobasa żadnych negatywnych oznak
mpatti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-31, 21:52   #4
marciszonek
Raczkowanie

GG do marciszonek
jak dbać o piersi

błagam, pomóżcie!!

co robić, aby w trakcie karmienia piersią nie pojawiły się rozstępy na piersiach?
jak o nie dbać w tym czasie?
proszę, podzielcie się swoim doświadczeniem!
marciszonek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-01, 07:36   #5
paula78
Zakorzenienie

Dot.: jak dbać o piersi

dbanie trzeba rozpocząc w momencie ciąży ,smarowac kremami (specjalne dla kobiet w ciazy) ,nosic odpowiednie staniki i nie przejmowac sie gdyby sie cos na nich pojawiło.
nie ma zadnych gwarancji ze sie rozstepy nie pojawia bo to tez sprawa genów,wagi,powiekszenia piersi ,pozniejszego chudniecia.
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-01, 07:52   #6
manolita
Zakorzenienie

Dabanie o piersi nalezy zaczac jeszcze przed ciaza Nawilzanie skory jest bardzo wazne.
W czasie karmienia nie mozesz sobie pozwolic na stosowanie zbyt wielu srodkow, poniewaz niektore skladniki moga zaszkodzic dziecku, mimo ze kwestia przenikania przez skore do mleka niektorych skladnikow nadal jest kontrowersyjna

Proponuje stosowanie naprzemiennych natryskow / raz zimny, raz cieply / , masaz piersi, stosowanie oliwki i kremow dostepnych rowniez dla matek karmiacych, a takze proste, latwe ciwcznia, ktore pomoga w utrzymaniu miesni w dobrej formie / bo przciez piersi to nie tylko skora, a takze miesnie/.

mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-01, 08:59   #7
marciszonek
Raczkowanie

GG do marciszonek

dbałam o piersi zawsze, nie tylko podczas ciąży a mimo to wczoraj zauwazylam świeżutkie rozstępy kolo sutków. mama nie miała ani jednego rozstępa a nic nie stosowała (kiedyś nie było żadnych kosmetyków na tę przypadłość, przynajmniej nie w naszym kraju). jest mi przykro, chciałabym coś z tym zrobić a nie wiem co. kremów używac nie mogę, bo malutka nie może ich przecież zjadać...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-09-01, 12:11   #8
manolita
Zakorzenienie

W aptekach sa kremy dal matek karmiacych na rozstepy. Mozesz ich uzywac miedzy karmieniami, ale nie smaruja brodawek. Przed karmieniem wytrzyj lub umyj piersi.
Nie przejmuj sie, blizny z czasem zbledna i prawie nie bedzie ich widac

Stary 2005-09-01, 12:12   #9
marciszonek
Raczkowanie

GG do marciszonek

bardzo, ale to bardzo mnie pocieszylas!! dziekuje bardzo!! wiesz moze po jakim czasie moge sie spodziewac tego cudu?
Stary 2005-09-01, 12:16   #10
manolita
Zakorzenienie

Po jakim czaasie dokladnie nie wiem, ale na pewno stana sie mniej widoczne.
Popytaj w aptekach, popatrz w sklepach , a na pewno znajdziesz cos dla siebie, a teraz poki co mozesz masowac piersi i rozstepy, ale ostroznie i delikatnie ruchem kolistym lub takim glaszczacym
Glowa do gory

Stary 2005-09-01, 12:24   #11
marciszonek
Raczkowanie

GG do marciszonek

mam nadzieje, ze tak sie stanie.
mam jeszcze jedno pytanko: czy znasz (znacie) moze jakis dobry preparat na rozstepy dla matek karmiacych o ktorym pisalas? musze isc do apteki juz zdecydowana, nie mam przy kim zostawic mojej 3-tygodniowej Marysi. wiem, ze bylo juz duzo takich watkow, ale nic nie znalazlam na temat preparatow dla matek karmiacych.
dzieki z gory!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-09-01, 12:26   #12
manolita
Zakorzenienie

Mustela produkuje takie prepraty. Ma i dla kobiet w ciazy i karmiacych ztego co pamietam.

Stary 2005-09-01, 12:28   #13
marciszonek
Raczkowanie

GG do marciszonek

Stary 2005-09-01, 17:04   #14
misioczat
Wtajemniczenie

Marciszonku! Zastanawialam sie, gdzies przepadla A to juz PO?? Chwalilas sie gdzies na forum, czy moze przegapilam informacje o narodzinach Twojego Skarba??
misioczat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-01, 20:46   #15
marciszonek
Raczkowanie

GG do marciszonek

tak, juz jestem po. moja (nasza) Marysia urodzila sie w moje urodziny, 8 sierpnia. nie mialam do tej pory ani chwili, zeby sie pochwalic. mieszkamy daleko od rodziny, jestem caly czas sama z dzidziusiem, maz dosc pozno wraca z pracy, dlatego bylam taka zabiegana. znaczy jestem dalej, ale akurat malutka na przed chwila zasnela a ja zastanawiam sie, co robic. czy biec spac, czy sie wytaplac w wannie czy moze obejrzec film... z mala bylo troche klopotow, zdawalo sie, ze jest bardzo chora. skierowano nas z porodowki do innego szpitala, ale juz wszystko jest ok. dla spokoju jezdzimy z mala do kardiologa co jakis czas, serduszko sie juz prawie "unormowalo", wiec mozemy cieszyc sie rodzicielstwem. jestem bardzo szczesliwa, tylko te okropne rozstepy mnie troche martwia. nie sa jeszcze zbyt duze, sa bardzo swieze, wiec moze uda sie jeszcze cos z tym zrobic. jak na razie tyle ode mnie wiadomosci, musze isc sie umyc, bo w kazdej chwili Marysia moze sie domagac cycusia, hehe.
bardzo milo mi, ze ktos o mnie pamieta!!!! ktos znaczy MISIOCZAT!!

DZIEKUJE I BAARDZO POZDRAWIAM!!!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-09-02, 15:12   #16
marciszonek
Raczkowanie

GG do marciszonek

jezeli ktoras z Was miala rozstepy na piersiach i jakos sobie z nimi poradzila, prosze, niech mi pomoze!!

z moja Marysia wszystko w porzadku, jestesmy obie zdrowe, wiec moge sie teraz przejmowac takimi sprawami, bo nic innego nie zaprzata mi glowy. to chyba dobrze, ze mam takie problemy, nie?
ale dla mnie to troche wstydliwe i takie... smutne, nie mialam cala ciaze rozstepow, na piersiach zrobily mi sie dopiero teraz-przeszlo 3 tygodnie po porodzie!!!
pomozcie, raz jeszcze prosze.
Stary 2005-09-02, 15:21   #17
manolita
Zakorzenienie

Popatrz co znalazlam o Musteli Tak jak juz wspomnialam , ja go uzywalam i w czasie ciazy i tuz po. Niestety rozstepy mam, nie udalo mi sie mi sie ich uniknac mimo wszystko, ale po uzyciu tego preparatu , zmienily sie , staly sie mniej widoczne.

Opis produktu:

Środek do pielęgnacji skóry o specyficznym działaniu powodującym zmniejszenie istniejących rozstępów ciążowych – do stosowania miejscowego w czasie ciąży lub po porodzie.

--------------------------------------------------------------------------------
Działanie:

Preparat pielęgnacyjny zmniejsza wielkość (długość i szerokość) istniejących rozstępów powstałych w trakcie ciąży lub po porodzie.

Środek ujednolica również ich barwę oraz zmniejsza głębokość.

Zawiera składnik o nazwie Elastoregulator, naturalne białko o działaniu stymulującym skórę.

Ułatwia regenerację włókien po ich naderwaniu wskutek rozciągnięcia skóry.

Jego działanie jest wzmocnione poprzez substancje regenerująco-nawilżające oraz witaminę B5 i krzem.

Środek do pielęgnacji skóry, który widocznie poprawia jej strukturę i wygląd.

--------------------------------------------------------------------------------
Przeznaczenie:

Rozstępy i blizny powstałe w czasie ciąży.

Sposób użycia:

Preparat należy stosować przez 2-3 miesiące rozprowadzając miejscowo na istniejące rozstępy rano i wieczorem.

Nie stanowi przeszkody przy badaniach USG

Może być stosowany w okresie karmienia (przed karmieniem powinno zawsze umyć się brodawki, nawet jeżeli nie smarowało się ich środkiem do pielęgnacji).

Składniki:

Elastoregulator, wyciąg z zielonych glonów, witamina B5, krzem.

Informacje dodatkowe:

Produkt przebadany w celu zminimalizowania ryzyka reakcji alergicznych.

Opakowanie - flakon z dozownikiem ułatwiającym smarowanie tylko samych rozstępów i blizn, umożliwiającym ekonomiczne wykorzystanie preparatu.

Edytowane przez manolita
Czas edycji: 2008-05-21 o 23:10
Stary 2005-09-02, 16:03   #18
misioczat
Wtajemniczenie

Marciszonku, ciesze sie, ze wszystko dobrze poszlo, ze martwilysmy sie o Bobaska niepotrzebnie, ze jestes szczesliwa.
Gratuluje Córenki
misioczat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-02, 16:39   #19
marciszonek
Raczkowanie

GG do marciszonek

gdybym umiala wyslac zdjecie Marysi, to bym to zrobila... ale niestety ciemna jestem i nie umiem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-09-02, 16:44   #20
marciszonek
Raczkowanie

GG do marciszonek

wlasnie znalazlam taki krem na allegro za 75 zl, to chyba najtaniej jak widzialam. w aptece i na www.esentia.pl sa po ok.92-95 zl. chyba to ten...
Stary 2005-09-02, 19:13   #21
liwiamaja
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez marciszonek
jezeli ktoras z Was miala rozstepy na piersiach i jakos sobie z nimi poradzila, prosze, niech mi pomoze!!

z moja Marysia wszystko w porzadku, jestesmy obie zdrowe, wiec moge sie teraz przejmowac takimi sprawami, bo nic innego nie zaprzata mi glowy. to chyba dobrze, ze mam takie problemy, nie?
ale dla mnie to troche wstydliwe i takie... smutne, nie mialam cala ciaze rozstepow, na piersiach zrobily mi sie dopiero teraz-przeszlo 3 tygodnie po porodzie!!!
pomozcie, raz jeszcze prosze.
Nie martw się tak strasznie tymi rozstępami - mnie w poprzedniej ciąży czyli już 7 lat temu też się pojawiły ale właśnie później dopiero podczas karmienia - dokładnie w liczbie 3 sztuki tylko na lewej bardzej eksploatowanej piersi a teraz nie ma po nich śladu. Co robić aby zapobiegać??? przedewszystkim chodzić i spać ciągle w biustonoszu wiem że strasznie niewygodne ale podobno bardzo pomaga, bo skóra się tak nie rozciąga. Po drugie nie dopuszczać aby pokarm zbierał się w nadmiarze- u mnie właśnie wtedy pojawiły się rozstępy- zastój pokarmu czy też zapalenie piersi to już katastrofa i rozstępy są raczej nieuniknione. Wiem, że można używać oliwki - najlepiej na mokra skóre i lekko masować a ponadto popytaj się w aptece- na pewno znajdzie się preparat, który można stosować podczas karmienia
liwiamaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-03, 19:04   #22
marciszonek
Raczkowanie

GG do marciszonek

nie dosc, ze pojawily sie rozstepy, to jeszcze mala ciagle placze, wszyscy mowia, ze musialam zjesc cos co jej nie pasuje, szlag mnie trafia, bo prawie gloduje juz, takie ludzie potrafili u mnie spowodowac wyrzuty sumienia .
Stary 2005-09-03, 19:10   #23
marciszonek
Raczkowanie

GG do marciszonek

nie umiem wkleic zdjecia, ale zapraszam na niedokonczona i ciagle aktualizowana jeszcze stronke o mojej marysi www.mariabartus.prv.pl
Stary 2005-09-03, 19:32   #24
manolita
Zakorzenienie

Sliczna masz córkę
Nie przejmuj sie takbardzo, zrelaksuj sie , mala wyczuwa Twoje stany bardziej niz Ci sie wydaje.
Nie obwiniaj sie stale o to , ze Martusia placze Ona w ten sposob z Toba sie komunikuje, jeszcze troche a zaczniesz rozpoznawac jej placz.
Wszystko bedzie dobrze, zobaczysz.
Dobrze, ze juz jest zdrowa

Stary 2005-09-05, 00:56   #25
Paula07
Wtajemniczenie

Marciszonek nie martw sie w tej chwili rozstępami, ponieważ to ci i twojemu dziecku nie służy. ciesz sie z macieżyństwa. nieprzejmuj sie ja też mam na piersiach rozstępy po ciąży, mogę cie pocieszyć,że z roku na rok są coraz mniej widoczne, i w tym momencie radze ci używać narazie oliwki na wilgotną skórę, ponieważ dzieciątko jest jeszcze za małe, a mogło by mu zaszkodzić powodzenia!
Paula07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-08, 09:58   #26
marciszonek
Raczkowanie

GG do marciszonek

jeszcze nic nie stosuje, jak na razie tylko oliwke, troche sie boje, zeby mala nie zjadla jakiegos "syfku". zobaczymy, moze jakos to bedzie
Stary 2006-02-15, 22:13   #27
dph
Rozeznanie

Question Pielęgnacja biustu w czasie karmienia

Witam!
Mam pytanie do mam karmiących - jak dbacie o swoje piersi? Ja karmię moją córkę już prawie rok, do tej pory z moim biustem nie było źle, ale teraz gdy karmie już coraz rzadziej widzę, że robi się obwisły I tu mam problem- czy podczas karmienia można smarować piersi jakimiś kremami, żelami itp? Wiem że stan mojego biustu nie wróci pewnie do normy sprzed ciąży niestety ale chciałabym coś zacząć robić w tym kierunku. Jakie są Wasze doświadczenia? Z góry dzięki za odpowiedzi
Stary 2006-02-15, 22:19   #28
marcelina73
Wtajemniczenie

Dot.: Pielęgnacja biustu w czasie karmienia

Tylko specjalne kremy/balsamy - na których jest zaznaczone, że można używać w czasie karmienia (po karmieniu już różne inne), plus masaż szorstką rękawicą plus zimne prysznice. Intensywną pielęgnację jw. zaczęłam po zakończeniu karmienia, bo zauważyłam, że mój biust jest trochę "zwiędnięty". I wszystko wróciło do poprzedniego stanu.
Karmiłam rok i 3 miesiące.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-15, 22:42   #29
dph
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez marcelina73
Tylko specjalne kremy/balsamy - na których jest zaznaczone, że można używać w czasie karmienia
No własnie - czyli jakie? Ja karmie jak na razie 11 miesiecy. Mam nadzieję że z moim biustem też "pójdzie tak łatwo" jak u Ciebie. Pozdrawiam
Stary 2006-02-16, 04:27   #30
Kate30
Zakorzenienie

Karmiłam 14 miesięcy i mój biust choć nie jest najgorszy do poprzednije formy już nie wrócił ( nie karmię 3 miesiące). Najśmieszniejsze jest to, że poprostu zmalał.
Nie używam tych wszystkich cudów kosmetycznych do biustu, tylko balsam. Kondycja skóry nie jest najgorsza ( nie mam rozstępów), ale grawitacja, grawitacja....
Pozdrawiam
Kate30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości